Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   902 / 2208
(#) fleta válasza rhesus23 hozzászólására (») Feb 8, 2010
Nincs több csak 1 szál a szekunder 0,9 drót.
(#) rockersrac hozzászólása Feb 8, 2010
Ha így haladtok, szerintem még a héten eléritek a 2000. oldalt!
(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 8, 2010
Ezt látni kellBővebben: Link
(#) Imi65 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Szerintem majd inkább Janiéban gyönyörködjünk, bár mostanában kevés az ideje. De valami hasonló szépség elkészítésére törekszik.
(#) mark.budai válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Jó lehet, arra viszont kiváncsi lennék, hány kiló ón lehet benn.. Elfogadnám ezt is, építenék azokból a nixikből egy ic-vel meghajtott órát, a foglalatokkal, a csövekkel, meg a többi alkatrésszel se lenne gond, azt hiszem.
Az a két 6080 vajon stabilizátornak van használva?
(#) hapro válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Ez nem normális...
(#) ticseboy válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Mi ez? Valami raktáráruház?
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Feb 8, 2010
Basszus, és ezt láttam, ezt hozta be korábban a link, pedig nem az. Bővebben: Link
Zolikám, téged ez érdekelhet.
(#) klemo86 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Ezt még akkor megtaláltam, amikor a saját niximet csináltam, még iskolába jártam Azért bámulatos, és mennyit zabál, elvan a gyerek, ha játszik (mondom ezt én, aki olyan elven építi meg az első csöves erősítőjét, mint az órás csávó - egyébként működik, nem nyúltam hozzá, az anódokat azóta sem láttam izzani / a jó munkához idő kell, úgyhogy még mindig nincs bedobozolva, pedig már jó lenne, csak nincs rá időm…) (ja, és az idő pénz, az sincs…)
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010
Ez egy nagyon elvetemül építő. Valahogy egy képet magam elé tudok képzelni róla. Az a tipikus őrült feje lehet. Minden előítélet nélkül
Jelszó: mindent bele!
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010
Az enyém csak végfok lesz. 4db PL504, 1db ECC83, 1db ECC85 lesz benne(ECC83 előfokcső egyik fele jobb a másik a bal oldalé, ECC85 fázisfordító cső egyik fele jobb a másik a bal oldalé) bár a meghajtó fokozat lehet, hogy még változik. Tápja félvezetős lesz. A segédrács fesz bekapcsolása lesz időzítve amíg felfűtenek a csövek.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Feb 8, 2010
Már megint szerénykedsz. Jó lesz az úgy.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010
Nem is. Lehet, hogy majd kipróbálom oldalanként egy-egy 6F1P-vel a meghajtást, talán összejön. A múltkor sajnos egy oszcillátor lett belőle. Bár a linkben az a 4db PY500 Az nagy pazarlás, mert ha szimmetrikus lenne a hálótrafó elég lett volna 2db is. Sok wattot elfűt feleslegesen az egyenirányításon. Az én véleményem az, hogy EL84PP felett kizárólag félvezetős egyenirányítás. Igaz nálam már annál is félvezetős van
(#) marone hozzászólása Feb 8, 2010
Üdv !
Kicsit Off lesz amit kérdezek, de itt zajlik az élet azért írok ide.

Az előbb véletlenül hozzáértem az elktromos gitár húrjához fázisceruzával úgy hogy közben a végét is fogtam, és a fáziscruza világított.
A gitár egy előerősítőbe van dugva (hibrid), de az nincs is a hálózatba dugva.
Marad benne valamennyi áram, és az valahogy a gitár húrjaira jut ?
Kihúztam a gitárt az előerősítőből, egy darabig még világított a fázisceruza, aztán elaludt a fény.
Ezek a dolgok normálisak ?
Valaki nyugtasson meg legyen szíves !
Már félek a gitártól. :eek2:
(#) Gery78 válasza marone hozzászólására (») Feb 8, 2010
Szia!

De hát elektromos gitár nem? Legalább felvillanyozó lesz a játékod... Na viccet félretéve nem fog megrázni ne félj.
(#) Gery78 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 8, 2010
Egyébként ez be van linkelve a Nixie topicba is. Minden esetre nem semmi az biztos. Sok ideje volt a fószernek. Lehet hogy hideg van a szobájában és azért is rakott ennyi csövet ebbe az órába. Szerintem a hőskorban hasonlóan nézhettek ki a csöves számítógépek. De amúgy nagyon szép munka.
(#) Mate78 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 9, 2010
Azt írja, hogy 7 évig készült, igaz megszakításokkal, és most egy DCF77 vevőt tervez megépíteni, szintén csövekkel.

(#) mikee80 hozzászólása Feb 9, 2010
Sziasztok! Van nekem egy régi Selmer thunderbird mk2-es erősítőm. Az egyenirányítást egy GZ 34-es cső végzi. Kérdésem az lenne, hogy ki lehetne ezt váltani diódával és ha igen akkor miképpen? Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) Action2K válasza mikee80 hozzászólására (») Feb 9, 2010
Két darab 1N4007-el. Viszont megemelkedik az adódfesz, amit egy méretezett ellenállással kompenzálni lehet.
(#) DuMatyi válasza Action2K hozzászólására (») Feb 9, 2010
A késleltetett anódfeszültség bekapcsolásról ne feledkezzünk el, mivel onnantól kezdve gyilkolódnak a csövek. Érdemes valamelyik Plachtovics cikkben lévő késleltető kapcsolást is megépíteni.
(#) Imi65 válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 9, 2010
Ehhez mit szólsz, Matykó?
(#) DuMatyi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 9, 2010
Ez a JLH könyvből való ráadásul annak az első 50 oldalának valamelyikéről. Én egy egyszerűbb magyarázatot ismertem, mégpedig azt, hogy a katód nem varázsütésre melegszik át, hanem előzör azon a részen, ami a legközelebb helyezkedik el a fűtőszálhoz. A nagy relatív áramsűrűség miatt (ugyanaz az anódáram, vagy esetleg annak töredéke extrém kicsi emittáló katódfelületen áramlik át) az a hely "megdöglik, ergó a hasznos katódfelület lecsökken párducmintás, foltos lesz. Aztán szép lassan a többi rész is emisszióveszett lesz.

Fene tudja melyik az igaz, de az is lehet, hogy mindkettő. Egy azonos: érdemes 1 perces késleltetéssel ráadni a csövekre az anódot. Előbba fűtés, aztán, miután a kis szenesemberek jól felfűtötték a Katódot, jöhet az anódtáp. A csöves egyenirányitók korában azért nem okozott problémát, mert azoknak nagy robosztus katódjuk volt, ami lassan és egyenletesen melegedett át,főlekt, ha közvetlenfűtésű volt.
(#) Imi65 válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 9, 2010
Idézet:
„ami lassan és egyenletesen melegedett át,főlekt, ha közvetlenfűtésű volt.”

Tudod, mennyi idő alatt fűtött fel egy AZ4? 10 másodpercen belül. A 807 meg legalább 25-30 alatt. Akkor hogy is védte meg a végcsövet az egyenirányító? Vagy vizsgáld meg a régi TV-ket, mikor "bejött" a szelén, aztán meg a Si dióda. Nem volt ott semmi, ami "törődött" volna a csövekkel........
Én mindenesetre most más úton indulok el, mint eddig (eddig kézi kapcsolóval kapcsoltam rá a tápot). Jani a PL504-nél a segédrácsfeszt nem kapcsolja rá, automatikával. Én a vezérlőfeszültséggel lezárom a csövet, csak akkor nyitom, mikor már felfűtött.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 9, 2010
Sziasztok csövesek!! Ma végre elkészültem a 6p3sz pp
erősítőmmel!! Nem akarom sokat ragozni,de szuper a hangja. Nagyon "részletező".
Most 25 mA a csövek nyugalmi árama 380V anódfesz mellett. Meddig lehet emelni a nyugalmi áramot anélkül hogy károsodnának a csövek?
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 9, 2010
...Köszönet a kimenőkért Lajos Tibinek!!
(#) kocos válasza mikee80 hozzászólására (») Feb 9, 2010
A Selmer Thunderbird egy nagyon jó erősítő ! Nehogy beletúrj, nem tudod milyen érték van a birtokodban ! A GZ34, ma is kapható, de egy rossz oktál cső fejét leszedve beleforrasztod a diodákat, és egy soros ellenállást és kész az egyencsőhelyettesítő. Egyes cégek árulnak ilyen "csodaeszközt" kemény pénzekért.
Ugyan nem egy Zodiac, de a Thunderbird is egy igen kiváló Selmer termék !
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 9, 2010
Többféle Thunderbirdöt készített a Selmer cég, csak az elsőkön a két sasszisokon nem volt stand-by kapcsoló, a többin igen, így az anódfesz.-késleltetés megoldott. Hangszererősítőknél a Stand-by kapcsoló alapfelszereltség !
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 9, 2010
ez nem teljesen igaz, mármint az utolsó mondat : A direkt fűtésű egyenirányítók, pl AZ 4 sokkal hamarabb felfűtöttek, mint a végcsövek. a GZ34, 5U4, 5C4Sz, is kb 10 mp alatt felfűt, míg egy 6L6 , El34 akkor még csak "langyosodik". Tudom, mind az említett 6 csőtípusból van, mindet ismerem, próbáltam .
(#) fleta válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 9, 2010
Örülök neki hogy jók lettek a kimenők. A kimenő teljesítmény megvan? Ha nincs meg, emelhetsz kicsit, de úgy ahogy köbzoli mondta, figyeld a torzítást.
(#) Nagy Tamás válasza fleta hozzászólására (») Feb 9, 2010
Picit emeltem a nyugalmin. Most 29mA Lehet hogy így hagyom. Holnap lehet hogy teszek fel képeket róla. ....további jó fórumozást.
Következő: »»   902 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem