Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nincs több csak 1 szál a szekunder 0,9 drót.
Ha így haladtok, szerintem még a héten eléritek a 2000. oldalt!
Ezt látni kellBővebben: Link
Szerintem majd inkább Janiéban gyönyörködjünk, bár mostanában kevés az ideje. De valami hasonló szépség elkészítésére törekszik.
Jó lehet, arra viszont kiváncsi lennék, hány kiló ón lehet benn.. Elfogadnám ezt is, építenék azokból a nixikből egy ic-vel meghajtott órát, a foglalatokkal, a csövekkel, meg a többi alkatrésszel se lenne gond, azt hiszem.
Az a két 6080 vajon stabilizátornak van használva?
Basszus, és ezt láttam, ezt hozta be korábban a link, pedig nem az. Bővebben: Link
Zolikám, téged ez érdekelhet.
Ezt még akkor megtaláltam, amikor a saját niximet csináltam, még iskolába jártam Azért bámulatos, és mennyit zabál, elvan a gyerek, ha játszik (mondom ezt én, aki olyan elven építi meg az első csöves erősítőjét, mint az órás csávó - egyébként működik, nem nyúltam hozzá, az anódokat azóta sem láttam izzani / a jó munkához idő kell, úgyhogy még mindig nincs bedobozolva, pedig már jó lenne, csak nincs rá időm…) (ja, és az idő pénz, az sincs…)
Ez egy nagyon elvetemül építő. Valahogy egy képet magam elé tudok képzelni róla. Az a tipikus őrült feje lehet. Minden előítélet nélkül
Jelszó: mindent bele!
Az enyém csak végfok lesz. 4db PL504, 1db ECC83, 1db ECC85 lesz benne(ECC83 előfokcső egyik fele jobb a másik a bal oldalé, ECC85 fázisfordító cső egyik fele jobb a másik a bal oldalé) bár a meghajtó fokozat lehet, hogy még változik. Tápja félvezetős lesz. A segédrács fesz bekapcsolása lesz időzítve amíg felfűtenek a csövek.
Nem is. Lehet, hogy majd kipróbálom oldalanként egy-egy 6F1P-vel a meghajtást, talán összejön. A múltkor sajnos egy oszcillátor lett belőle. Bár a linkben az a 4db PY500 Az nagy pazarlás, mert ha szimmetrikus lenne a hálótrafó elég lett volna 2db is. Sok wattot elfűt feleslegesen az egyenirányításon. Az én véleményem az, hogy EL84PP felett kizárólag félvezetős egyenirányítás. Igaz nálam már annál is félvezetős van
Üdv !
Kicsit Off lesz amit kérdezek, de itt zajlik az élet azért írok ide. Az előbb véletlenül hozzáértem az elktromos gitár húrjához fázisceruzával úgy hogy közben a végét is fogtam, és a fáziscruza világított. A gitár egy előerősítőbe van dugva (hibrid), de az nincs is a hálózatba dugva. Marad benne valamennyi áram, és az valahogy a gitár húrjaira jut ? Kihúztam a gitárt az előerősítőből, egy darabig még világított a fázisceruza, aztán elaludt a fény. Ezek a dolgok normálisak ? Valaki nyugtasson meg legyen szíves ! Már félek a gitártól. :eek2:
Szia!
De hát elektromos gitár nem? Legalább felvillanyozó lesz a játékod... Na viccet félretéve nem fog megrázni ne félj.
Egyébként ez be van linkelve a Nixie topicba is. Minden esetre nem semmi az biztos. Sok ideje volt a fószernek. Lehet hogy hideg van a szobájában és azért is rakott ennyi csövet ebbe az órába. Szerintem a hőskorban hasonlóan nézhettek ki a csöves számítógépek. De amúgy nagyon szép munka.
Azt írja, hogy 7 évig készült, igaz megszakításokkal, és most egy DCF77 vevőt tervez megépíteni, szintén csövekkel.
Sziasztok! Van nekem egy régi Selmer thunderbird mk2-es erősítőm. Az egyenirányítást egy GZ 34-es cső végzi. Kérdésem az lenne, hogy ki lehetne ezt váltani diódával és ha igen akkor miképpen? Köszönöm előre is a válaszokat.
Két darab 1N4007-el. Viszont megemelkedik az adódfesz, amit egy méretezett ellenállással kompenzálni lehet.
A késleltetett anódfeszültség bekapcsolásról ne feledkezzünk el, mivel onnantól kezdve gyilkolódnak a csövek. Érdemes valamelyik Plachtovics cikkben lévő késleltető kapcsolást is megépíteni.
Ehhez mit szólsz, Matykó?
Ez a JLH könyvből való ráadásul annak az első 50 oldalának valamelyikéről. Én egy egyszerűbb magyarázatot ismertem, mégpedig azt, hogy a katód nem varázsütésre melegszik át, hanem előzör azon a részen, ami a legközelebb helyezkedik el a fűtőszálhoz. A nagy relatív áramsűrűség miatt (ugyanaz az anódáram, vagy esetleg annak töredéke extrém kicsi emittáló katódfelületen áramlik át) az a hely "megdöglik, ergó a hasznos katódfelület lecsökken párducmintás, foltos lesz. Aztán szép lassan a többi rész is emisszióveszett lesz.
Fene tudja melyik az igaz, de az is lehet, hogy mindkettő. Egy azonos: érdemes 1 perces késleltetéssel ráadni a csövekre az anódot. Előbba fűtés, aztán, miután a kis szenesemberek jól felfűtötték a Katódot, jöhet az anódtáp. A csöves egyenirányitók korában azért nem okozott problémát, mert azoknak nagy robosztus katódjuk volt, ami lassan és egyenletesen melegedett át,főlekt, ha közvetlenfűtésű volt. Idézet: „ami lassan és egyenletesen melegedett át,főlekt, ha közvetlenfűtésű volt.” Tudod, mennyi idő alatt fűtött fel egy AZ4? 10 másodpercen belül. A 807 meg legalább 25-30 alatt. Akkor hogy is védte meg a végcsövet az egyenirányító? Vagy vizsgáld meg a régi TV-ket, mikor "bejött" a szelén, aztán meg a Si dióda. Nem volt ott semmi, ami "törődött" volna a csövekkel........ Én mindenesetre most más úton indulok el, mint eddig (eddig kézi kapcsolóval kapcsoltam rá a tápot). Jani a PL504-nél a segédrácsfeszt nem kapcsolja rá, automatikával. Én a vezérlőfeszültséggel lezárom a csövet, csak akkor nyitom, mikor már felfűtött.
Sziasztok csövesek!! Ma végre elkészültem a 6p3sz pp
erősítőmmel!! Nem akarom sokat ragozni,de szuper a hangja. Nagyon "részletező". Most 25 mA a csövek nyugalmi árama 380V anódfesz mellett. Meddig lehet emelni a nyugalmi áramot anélkül hogy károsodnának a csövek?
...Köszönet a kimenőkért Lajos Tibinek!!
A Selmer Thunderbird egy nagyon jó erősítő ! Nehogy beletúrj, nem tudod milyen érték van a birtokodban ! A GZ34, ma is kapható, de egy rossz oktál cső fejét leszedve beleforrasztod a diodákat, és egy soros ellenállást és kész az egyencsőhelyettesítő. Egyes cégek árulnak ilyen "csodaeszközt" kemény pénzekért.
Ugyan nem egy Zodiac, de a Thunderbird is egy igen kiváló Selmer termék !
Többféle Thunderbirdöt készített a Selmer cég, csak az elsőkön a két sasszisokon nem volt stand-by kapcsoló, a többin igen, így az anódfesz.-késleltetés megoldott. Hangszererősítőknél a Stand-by kapcsoló alapfelszereltség !
ez nem teljesen igaz, mármint az utolsó mondat : A direkt fűtésű egyenirányítók, pl AZ 4 sokkal hamarabb felfűtöttek, mint a végcsövek. a GZ34, 5U4, 5C4Sz, is kb 10 mp alatt felfűt, míg egy 6L6 , El34 akkor még csak "langyosodik". Tudom, mind az említett 6 csőtípusból van, mindet ismerem, próbáltam .
Örülök neki hogy jók lettek a kimenők. A kimenő teljesítmény megvan? Ha nincs meg, emelhetsz kicsit, de úgy ahogy köbzoli mondta, figyeld a torzítást.
Picit emeltem a nyugalmin. Most 29mA Lehet hogy így hagyom. Holnap lehet hogy teszek fel képeket róla. ....további jó fórumozást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |