Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ez a pacsirta ... amekkora kultusz övezte... műszakilag akkora spúrság volt ..
valóban egy fűtőtkerecsről ment a csövek nagy része + EZ 80, A másikről a két skálaizzó, meg az URH fokozat ECC85-e, legalábbis a birtokomban lévő kapcsolás rajz alapján, na de ezt is alakítgatták ... Nekem egy VT példány trafója döglött be, egy Orioné, meg megy .az egyik fűtés tekercs viszi az EZ 80-at, a másik két ECC83-at, egy 6P14P-t, és egy 6P6Sz-z fűt... még jó .... én szétbombáztam egy trafóját, amelyik zárlatos lett, mert először azt hittem, valamelyik fűrés tekercs... szétlemezeltem, össze, nem fortyog, üresjárási áramfelvétel baba... szétlemezel új fűtéstekercs(ek) felteker, összelemezel, be e helyére... fortyog... a kivezetésekre legalább húzhattak volna egy darab warnish csövet... és elég sok ilyen van, hét, vagy nyolc... nincs bajom az önhordó csévetesttel, de azt is meg lehet profin csinálni ! ... Ha "rálehelek" szakad valamelyik primer, vagy az anyós szekudnere... Belül, a tekercsek között is káosz van ... ez a fekete szeszlak impregnálásnak kevés, "festésnek" sok ... egy centiméternél mélyebben nem kúszott be oldalt a tekercsekbe ... A vas viszont érdekes... vastag, kemény, és "szivárványos", mintha edzett acél lenne... mindezek ellenére elég kicsi az üresjárási áramfelvétel, meg úgy maga a trafó elég bika kis cucc ! Ilyen vasat termeltem ki Tavasz tévékből (fojtó) EI82 méretben ( ez is EI92, bővített ablakos ), és két 8k/8Ohm kimenőt tekertem rá, meglepően jól szól, nap mint nap hallgatom ... Azért nem kell "megsértődni" tegnap egy eredeti amerikai FENDER kimenőt bontottam szét, ugyanis átütött... szintén önhordó cséve, de az Orionnál jóval hanyagabb módon,a kivezetésre itt sincs szigetelőcső húzva ( a veszte is ez lett a trafónak ), és a fémkupaktól, valamint a vastól a primer 1-2 mm távolságra van !!! az első sor kivezetésénél ütött át, még az 1 mm.-es prespán cséve is átégett ... a Vas ugyanez a szivárványos, EI76 ( szintén bővített ablakméretű... ), de a kivágás jellegzetesen amerikai ... Summa Summárum : Ha a pacsit nem a tyúkolban tárolták, meg nem volt kitéve extrém hőingadozásoknak ( szabad ég alatt, fűtetlen alsóépület ), akkor eltekintve a hanyagságtól, örök életig működhet a hálózatija, azonban, ha már megrepedezett a zománc... bár ez bármely trafóra igaz, ezért is zsákbamacska sokszor a régi rádiók trafója ... Idézet: „Hátrány, mint említettem hogy 500 V tápfeszhez kb 5K-s kimenő kell.” Ezt már többször írtad, de sosem értettem, hogy miért hátrány :nemtudom: A trafót úgyis le kell gyárta(t)ni, ekkora teljesítményre nem igen kaphatók gyári SE trafók - na meg vegye meg az akinek két anyja van, és mindkettőt pumpolhatja -, akkor meg mindegy, hogy mekkora impedanciára ... Egy SM102b-re szerintem elfér
Ez a két versenyző van: egy pár SM102B és egy pár SM85B vár egy jövőbeni hasznosításra. (Midkettőt bontott és innen a HE-ről származik.) Ha (a segítségetekkel) sikerül elköteleznem magamat valamelyik kapcsolás mellett megkeresem a trafótekerő Mestert, Ő majd megmodja, melyik ablakméretbe fér bele ennyi "réz"...
Sajnos a problémát a régi trafóknál alkalmazott zománc okozza, amely öregszik a huzalon, és menetzárlatot okoz. A régi EAG trafók is emiatt mennek tönkre.
Köszi a kimerítő választ. Nagyon tanulságos volt az írásod. Nekem a skálaizzók tekercsére lesz kötve az EZ81 fűtése. Így a katódot összekötöm a fűtéssel. Sok rádióban így van, hiába közvetett fűtésű a cső. Lehet, hogy ez az élettartamára is jó hatással lesz.
Az én trafóm nem zúg és nem melegszik üresjáratban. Remélem ez így is marad. Ha meg bedöglik akkor kevés pénzért lehet szerezni egy másikat.
Sziasztok!
Van egy felesleges hálózati trafóm EI78-as (azt hiszem) vasmagon szerelvénnyel és talapzattal, ha valaki tudja valamire használni privátban megtalálható vagyok. A szekunder feszültségeket nem mértem le, de ha kell esetleg lemérhetem. A méretei: 71x78x42mm
Volt aki kérte, teszek fel képet méretekkel.
Még képek a készülő csöves RIAA korrektorról. Elöl vannak a ki-bemenetek 5p tuchel aljzatai. Hátul van a táp aljzat. Domino csatival. Az anódfesz késleltetés csak akkor indul majd meg ha a táp csati ba van dugva. Ez azt is megakadályozza hogy, megrázzon az anódfesz, hogy ha be van kapcsolva a táp és belenyúlunk véletlenül a kihúzott tápdugóba.
Szia Jani, patent , lesz is mihez használni?
Szia! Jópofa. Pop-szegeccsel rögzítetted?
Ez a sexepil rajta
Jani ! a kapcsolás az melyik a sok közül ?
Valószínűleg úgy hogy előbb lyuk és aztán hajtás
Elfúrtam a lyukakat de aztán gondoltam benne hagyom!
A kapcsolás az elektroncso.hu-ról való.
Üdv Dj Hans
Látom alkalmazod a kb 50 éves technikát! Küldök képet egy 50-es évek táján kiadott rádió SASSZI aljáról.Hasonló a kivitel (a gerjedést pl a hosszú lábak is okozhatják, így célszerű a foglalatra forrasztani az alkatrészt .A fűtést sodorva a két szálat ( az "őrség" kaszás pókok alatti résznél látható) narancs és sárga szín.Sajnos nagyon le van harcolva ,sem háll sem hangtrafó nincs rajt. Szép munka a Tied .Az élben levő furat a hajlítást könnyíti ? Üdv János
Kár azért az 50 éves készülékért hogy már csak a pók szövögeti a hálóját rajta!
Üdv Csőmesterek!
Van itthon 1 szatyor csövem amikből szeretnék építeni egy erősítőt és van 1 régi rádióm is amiben már elhasználódott valamejik cső és nem tudom mit lehetne a helyére tenni. Mivel a csöveket nem ismerem, így nagyon konkrét segítség kellene. A rádióban ecl86 és ecc85 van ami elhasználódhatott szerintem. A szatyor tartalma: pl500 3db, ecl84 3db, ef183 2db, ef184 1db, pcl85 1dc, ef80 4db, ech82 2db, ecc189 3db, pcf80 2db, ecc82 1db, pcf802 2db, ef138 2db, és van még dióda is dy86 6db, py88 4db, és van néhány amit nem tudok beazonosítani. Szóval ezekből kellene tenni valamit a rádióba (ha lehet) és összehozni egy erősítőt.
Üdv Cirok
Azért van Szebb kinézetű is ,majd az udvaron lefotózom. Amúgy stílszerű ,mert szoktuk úgy mondani a sok vezetékre "úgy néz ki mint a pókháló ".A hsz reagálva így csinálták régen is, és az a munka szép,Dj Hansz.Kőszi de ilyen állapotban kaptam frissében lefotóztam.Van más elfoglaltság is így este éjjel érek rá inkább,fáradtan!. thumbup:A rádió R646U tévedtem mert van bent kimenőtrafó. Üdv
Most néztem, hogy a rádióban az eaf801 és az ech81 tünik elhasználtnak.
Szia
Dobjál fel képet azokról a csövekről amiket nem tudsz beazonosítani, valaki úgyis felismeri őket. Ecl84-et használhatod hangvégként, de kisebb lesz a teljesítménye, a bekötése is más mint a 86-nak és más kapcsolás is kell hozzá. Miből gondolod, hogy az a két cső van elhasználódva? EAF801 és ech81 is elég spec. csőnek tűnik, nem hiszem hogy át lehet könnyen tervezni másik csőre, szerintem próbálj meg valahol venni. Nézz körül az aprók közt, láttam csöves hirdetéseket.
PL500 SE ECC83 kéne inkább meghajtani, olyat könnyű lesz túrni valahonnan… Talán 4db DY86 el is bírná a cuccot (ha még jók a csövek). Mondjuk én szereznék inkább egy negyedik PL500-at push-pullhoz…
Egy szimpatikus kapcsolás:
Üdv Klemo86
A DY86 10-20000V-os és pár mA-es,most nincs előttem katalógus,de TV Képcső feszhez volt anno .A PY82-86-88 inkább . Üdv
Oké, ilyen kicsikkel nem sűrűn dolgoztam még
Üdv. mivel a többi cső nincs, vagy csak kis mértékben van elszíneződve (mint a tükör), ez a kettő viszont nagyon. Régen ezt a rádiót használtam erősítőként, de kb fél hangerő fölött elkezdett torzítani egyre jobban. Amint hazahozzák a fényképezőmet teszek fel képet, telefonnal nem akarom, mert rossz minőségű képet csinál.
Köszi. Ezt a kapcsolást már én is néztem, de se EF86, se ECC83 nincs itthon. A felsorolt csövekből szeretném valahogy kihozni.
Az ECC83 egy nehezen helyettesíthető cső, ugyanis a fűtése eltér a szokványos noval foglaltú csövekétől.
Az a tükrös felület a cső tetején a getter, amíg az nem fehér addig nincs vele gond, legalábbis nem jutott be levegő. PC-ről járattad az erősítőt? Az is lehetett a torzítás oka, hogy túl nagy volt neki a bemenő jel. A PC 1Vcs jelet ad ki max, a csöveseknek meg kevesebb feszültség elég a teljes kivezérléshez, ha túl sokat kap torzítani fog. Mi a rádió típusa?
Üdv Klemo86
Küldök képet csövekről teloval készült. Ha nem minősül reklámnak SONY-ERICCSON T281 I_vel készült . Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |