Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1062 / 3982
(#) mineral válasza Bigpeterson hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Léteznek ilyen puritán "hangváltók" is. A kondenzátor értékével a frekvencia átvitelt tudod változtatni. Kisebb kapacitással magasabb frekvenciától fog szólni a magas hangsugárzód. Bővebben itt olvashatsz a hangváltókról.
(#) Moderátor hozzászólása Dániel X hozzászólására (») Nov 23, 2010

Miért kiabálsz? Még ha csak a köszönés erejéig is...
(Gy. k.*: Netikett szerint a csupa nagybetűs írás = kiabálás.)

*(Még gy. k.: Gy. k. = gyengébbek kedvéért...)
(#) Dániel X válasza (») Nov 23, 2010 /

Bocsánat!
(#) fantom45 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

És ha mérek a bemeneten DC feszt akkor azt hogy javítsam ki mit kell tennem? Amúgy egy TDA2005 ös IC a végerősítője és van kettős tápfesz is a szűrőnek. Szűrő nélkül az erősítő tökéletesen működik nagy hangerőn is.
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szerintem az lehet a gond, hogy a szubszűrőnek túl nagy a bemenőjel és azért torzít. Persze egy leválaszó elkót tegyél a szubszűrő bemenetére és a kimenetére is.
(#) fantom45 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Ha túl nagy akkor nem elég csak 1 bemenet? És kb mekkora elkót rakjak bel?
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Rakj 10µF-ost, a kondi + fele legyen a szub-áramkör felé. Próbáld ki így, ha nem lenne így jó, akkor túlvezérlés miatt torzít.
(#) fantom45 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Oké köszönöm szépen! Írok majd a fejleményekről.
(#) proli007 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hello!
Action nem tette hozzá, hogy ez azért egy halott ötlet. Mert a zéneres stabilizátor, akár terhelve van, akár nem megeszi a 125mA-t. A 7805, pedig csak annyit fog felvenni, mint a pillanatnyi terhelés. De a 9V-os elemnek, a 125mA már alapból is horror..
üdv! proli007
(#) Lacko12 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!
Kábelvásárlás előtt állok és nem tudom hogy milyen vastagságú vezetéket vásároljak!
H.E.Store-on nézegettem de csak 0.14-es vezeték van ez elég vastag lenne?
Árnyékolt kábellel kapcsolatban már írták hogy a bemenetnél használjak azt máshova nem kell?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Nov 23, 2010 / 1

Hello!
Akkor még sem olvastad el tüzetesen amit írtam..
Kifejtettem, hogy darlington tranzisztor nélkül, csak komoly áramokkal lehet vezérelni a tranyót. Tehát kis ellenállású poti, és R1-es ellenállás szükséges. Majd zéner, ellenállás "füstöl"..

- Megnézed a BD241 adatlapjában, hogy 500mA kollektoráram mellett, mekkora béta (1. ábra, Tipical DC Current Gain vs Collector Current - hFE) van garantálva. Itt kb 90-es béta értéket fogsz leolvasni a görbéről.
- A bázisáram a kollektoráram/béta adja. (Ib=Ic/hFE) így a maximális bázisáram igény kb. 5,6mA-ra adódik.
- A feszültségosztóban (ez az R2-es poti) ennél jó ha 5..10-szer nagyobb áram folyik. 7*5,6mA=39,2mA. Tehát legyen mondjuk 40mA. A potin lávő feszültség, a zéner feszültsége, azaz 12V. A rajta átfolyó ára, 40mA, Tehát a poti ellenállása 12V/40mA=300ohm. Teljesítménye 12V*40mA=480mW tehát célszerű 1W-os, vagy annál nagyobb potit használni.
- A potin folyik 40mA, a bázishoz szükséges áram 5,6mA, ez együtt 45,6mA. A 12V-os zéneren minimálisan 5mA áramnak kell folyni, hogy eredményesen stabilizáljon. Ezek összege fog átfolyni R1 ellenálláson. Avagy minimálisan 50,6mA szükséges.
- Az R1 előtét ellenállásra, A pufferkondi és a zéner feszültségkülönbsége jut. 16V-12V=4V. Az áram, az előbb számolt, 50,0mA. Így ellenállás maximális értéke, 4V/50,6mA=79ohm. Így a szabványos sorból, a 75ohm-ot válasszuk. Teljesítménye minimálisan 4V*50,6mA=202mW

- Apró kis gond a számításnál, hogy figyelemmel kellene venni, a trafó és a hálózat feszültségesését. Tehát nem biztos, hogy a 16V-al lehet számolni. Meg kell mérni a trafót, hogy 500mA terhelés esetén, mekkora a lejövő feszültség. Ezt még csökkenteni kell, kb. 5%-al. Az így kapott értéket, kell megszorozni 1,3-al (diódák vesztesége miatt nem 1,42-vel). Így megkapható, a tényleges terhelt egyenfeszültség, amit a számításban használni kell, a 16V helyett. (Ha szerencséd van, akkor a trafó, terhelve adja le a 12V-ot) Ez után, újból kiszámolni az R1 értékét. (És akkor még nem is vettük figyelembe, a C1 kondin lévő feszültség hullámosságát.)
- De azt is figyelembe kell venni, hogy a kiszámított ellenállás mellett, mi lesz, ha a trafó terheletlenül jár. A C1 kondiban a feszültség fel fog emelkedni, az R1 ellenálláson az áram megnő.
Mondjuk terheletlenül a kondiban 20V lesz. Akkor R1 75ohm-os ellenálláson, már (20V-12V)/75ohm=106mA áram fog folyni. Ebből a poti igényel 40mA-t (bázisáramot nem számoljuk, mert legrosszabb eset, mikor a poti le van tekerve), marad 66mA, ami a zéneren fog átfolyni.
- A zéner teljesítménye, 12V*66mA=792mW, tehát 1..1,3W-os zéner lesz szükséges. Az R1 teljesítménye, (20V-12V)*106mA=0,85W, tehát ide 1W-os ellenállás kell. (Az előzőleg számított 202mW helyett)

A kondinál nem az a lényeg hány voltos, hanem az, hogy az üzemi feszültségénél (mai rá van írva) a rákapcsolt feszültség kisebb legyen. Tehát 12V esetén, az egyenirányított feszültség, kb. 16V lesz. Ha a kondi feszültsége ennél több, akkor nyerőben vagy.

Remélem ezúttal tényleg veszed a fáradságot, és végig számolgatod a dolgot, ha már én vettem a fáradságot, és leírtam..

Tipikus kezdő mentalitás, hogy veszünk egy tranyót, és elvárjuk tőle, hogy az már egy stabilizátor legyen. De ez nem az a "gyere buci.." esete, mint egyszerű számításból is láthatod. De nézz meg egy adatlapot, hogy egy LM317-ben hány tranzisztor van alkalmazva. És akkor ez még csak egy "megértéshez szükséges elvi rajz".
üdv! proli007
(#) TR9507 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Sziasztok!
Világító cipőfűzőt szeretnék készíteni házilag. Csak sajnos nem tudom, hogy milyen anyagból lehetne a cipőfűzőt megcsinálni...

Ha van valakinek valami ötlete, akkor azt nagyon megköszönném, ha leírná!

Üdv. TR9507
(#) BULL1988 hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék otthonra mélynyomót, lehetőleg olcsón és úgy, hogy ne kelljen hozzá barkácsolnom (konkrétan nem szeretném én megépíteni a ládát....). Keresgettem a neten és az jutott az eszembe, hogy veszek egy autóba való mélynyomó csövet (konkrétan ezt) és építek hozzá valamilyen erősítőt. Mit gondoltok, kivitelezhető? Egyáltalán megéri egy ilyenbe beruházni?

Nem igazán vagyok benne ebben a témában, szóval nézzétek el a tájékozatlanságomat....

Üdv, Pisti
(#) nikolatesla válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Hali!
Szerintem ezek a ládák elég rossz mély hanggal áldotta meg a sors.
De ha már ennyire rossz hatásfokot akarsz minek 16K-t el szórni rá mikor a SAL-nál kb 10K-ból meg van.
Az erősítőt akár 2K-ból is össze lehet hozni attól függ mekkora kel és van-e trafód!?
(#) krisztianAMG hozzászólása Nov 24, 2010 /

Udv !

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok,h kinek a konyvét ajánlanátok elektrotechnikai alapismeretek témában. Tényleg az alapoktól kellene,eléggé kezdo vagyok,úgyh az alkatrészek felépítését,funkcióit leíró szakirodalomra lenne szukségem.

A válaszokat elore is koszonom !
(#) BULL1988 válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Az az igazság, hogy nem vagyok audiofil.... Elhiszem, hogy jól szól a jbl, de arra aztán végképp nincs pénzem.... Ezek meg olyan annyira nem drágák.... De ha van jobb megoldásod, akkor szívesen várom.

(de ilyenre gondoltam, hogy egy mélynyomó + erősítőt kapcsolás....)

Most egy ilyenMeg egy ilyen
Nem olyan sokból ki jön. A hangzása mind két csőnél kb ugyan az mert a sima ládák vagy tölcsérek szólnak a legjobban szerintem.
Az erősítőt én kb 5X építettem meg kb 3-4K-ból meg volt. És a hangja is jó! Ehhez kel még neked egy alul áteresztő vagy egy sima váltó kész!

Ez mind szép és jó, csak kicsit költséges az erősítő része.... Vagyis nekem nagyon annak tűnik.... Találtam a neten aktív mélynyomókat is. Ezeknek csak dc 12 voltot kell adni pár amper áramerősséggel és mennek is?

Mert ha igen, akkor csak egy jó kis tápot kell összeraknom....

(csak most látom, hogy mennyire nem vagyok otthon az ilyen autós témákban....)

Lehet, hogy kezd elveszni az egész okfejtés lényege: otthonra akarok ütős basszust.

Nem költséges.
Igen annyi kb 12V olyan 10A és "döngethetsz". De házba inkább sima házi mélynyomó illene,nem?
Mondjuk egy ilyen
De pl egy TDA2030 1K-ból meg van és az simán elég egy lakásba. Én kb 5W-ot használok és már az is bően elég.

Na igen, pont ilyet kerestem... Köszi! Régebben is szerettem volna ilyet szerezni, de akkor kicsit drágának találtam a hifis mély ládákat, ezért gondoltam, hogy a kocsiba való olcsóbban jón ki....
(#) BULL1988 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ismerem és használom is, elnézést, hogy ide offoltam, de gondoltam válaszolok smiler79 hozzászólására.
(#) berghammer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a SFH 5110-36 típusú infra vevő melyik típusú adóval képes működik? Lehetőleg olyan típus érdekelne ami kapható HeStore-ban.
(#) bbalazs_ válasza berghammer hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Amelyik vivofrekvenciaban megfelelo modon ad.
Talan van keszen is ilyen, de mikrovezerlovel is eloallithatod a kivant vivofrekit.

Google-be beirod a dioda tipusat, aztan azt, hogy datasheet.
Es akkor szepen megkapod a tipust, benne minden adattal, peldakapcsolassal.
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!

Köszönöm a még kimerítőbb választ. Természetesen korábban is vettem a fáradságot és elolvastam amit írtál.
Ezt a választ még inkább köszönöm! Így már érthető, hogy számokkal levezetted.
Mint korábban írtam kezdő vagyok, esténként foglalkozom a témával és senki sincs aki segíteni tudna. Így nehéz magamtól tanulni (főleg számítások). Vagy 1-2 könyvem amit emésztgetek, de persze néha csak vaktában próbálkozom mert nem értem az olvasottakat és nincs aki elmagyarázza.
Remélem ezt megérted.
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egyilyen kapcsolásom amit szeretnék megépíteni karácsonyra. Elem helyett viszont valami tápegységről szeretném hajtani. Ez most éppen lehet, hogy egy kistrafó lesz amit még talán valami órából szedtem ki, vagy éppen mondjuk egy telefontöltő. Az a baj, hogy ezeknek mind nagyobb a feszültsége, mint 3V. Tudna valaki mutatni valami egyszerű kapcsolást, amivel 3V-ot tudnék előállítani a fenti "táp lehetőségekből"? (szerintem egyiknek a feszültsége sem nagyobb 12V-nál.)

Köszi szépen!
(#) peti16biro hozzászólása Nov 24, 2010 /

Heló mindenkinek!
Van egy 0.1nF-os és egy 1nF-os kondenzátorom,csak nem tudom melyik lába a + és a -.Ebben kérek segítséget.
Állítható feszültségű feszültségstabilizátorba fognak kerülni.
Üdv.: Peti
(#) interferi válasza TR9507 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!
Autosboltokban lehet kapni világitó müanyag szálat (hasonló mint amit az lcd k háttérvilágitására használnak). A szálhoz van egy kis inverter ami a 12V ot tranformálja fel a megfelelö szintre, de azt nem tudom mekkora huzóeröt képes elviselni.
(#) mex válasza peti16biro hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ezek a kondenzátorok polaritásfüggetlenek (valószínűleg kerámia alapanyagúak), és így mindegy melyik lábát, hová kötöd.
(#) kadarist válasza peti16biro hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Inkább 100nF-os lesz az egyik.
(#) peti16biro válasza mex hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Heló!
Az egyik kerámia a másik fólia.
Következő: »»   1062 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem