Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1109 / 3965
(#) bbalazs_ válasza Schnitt hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Az atkotes pont a furatok felett van. Lehetne odebb is es akkor hasznalhatnal csupasz drotot, nem veszelyeztetven az alkatreszlabakat rovidzarral. Igy meg ket vegen csupaszolt drotot (vagy egheto szigetelesu zomanchuzalt) kell hasznalnod. Nem nagy dolog, csak egyszerusit kicsit.
Masreszt szerintem kb a negyedere ossze lehetne nyomni a dolgot. Az smd alkatreszek kicsik. Es akkor meg nem is hasznaltal 0603-ast, csak sima 1206-ot...
(#) jdani hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Helló. Legtisztább, legzavarmentesebb tápot hogyan érhetek egy egy gépjárműben? PIC-s projekt, és az akkumulátorról táplálom. Viszont a duda, és a töltés néha bezavar. Megfelelő szűrés, esetleg valami dióda?
(#) Izeg. válasza jdani hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Szeritnrem egy zavarszűrő tekercs ezt megoldja a tápágba. Utánna talán még jócskán túlméretezett pufferkondenzátorok, majd egy feszültség stabilizáló IC.
Ezzel elvieg atombiztos tápodnak kellene lenni
(#) Izeg. hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Nekem is lenne egy kérdésem.
Van egy 500Gb-os merevlemezem. Iszonyat fontos és pótolhatatlan adatok vannak rajta. Tudom, hogy van olyan cég, ami azzal foglalkozik hogy jó pénzért lementi ezeket de...
Nem lehetne valahogy legalább egy mentés erejéig beüzemelni?
A következők a tünetek: a merevlemez(satás) bekapcsoláskor felpörög, majd olyan hangot hallat mint amikor egy motort megfogunk és lefékezünk. Majd utána egy kattanás. ezt van hogy abba se hagyja máskor meg egy két menet után pörög. A windows látja is a merevlemezt, azonban nem lehet megnyitni kijön a hibaüzenet.
Mit lehet ilyenkor tenni? kérlek segítsetek mert nagyon nagyon fontos lenne!
Előre is köszönöm!
(#) Schnitt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Köszi az észrevételeket, az átkötés tényleg nem a legjobb helyen van...
A miniatürizálásba még nem jöttem bele
Pedig tökre örültem, hogy sikerült akkorára összeraknom, hogy pont belefér a soros dugó burkolatába.
Egyébként csak a diódák 1206-osak, az ellenállások 0804-esek, de még nem merem közelebb pakolni, mert nem tudom, hogy férek el normálisan a pákával, hogy ne olvasszam le a fél nyákot, amíg még bénázok az elején.
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Hali. Bemeneten egy dióda, 1N4007? Az L nem lehet ilyen kis indukciók? Ezt sorosan a diódával? Dióda, indukció, 1000mikro, 100nano, stabilitátor IC, 10uF, 100nF a sorrend?
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Az a kampó ott jobboldalt? A felső? ..azt hittem olyan kicsi kellesz, de az lényegtelen, csak jó legyen Akkor amit rajzoltál, akkor az nem a PIC-hez megy, hanem még a 7805-be, és annak a kimenetére 10uf, meg 100nF, és tutijó?
(#) dudzsi válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Hello!
Hát ha kattog a vinyo az nem biztató. A fej szokta azt csinálni. De ha esetleg betudod normálisan inditani akkor elméletileg vissza lehet menteni az adatokat. De arra készülj fel hogy nem biztos hogy mind visszajö és az is lehet hogy semmi. Ja és min. 1 nap mig beolvassa.
Egyik ilyen program a Searsh and Recover vagy Captain Nemo vagy a Get Data Back itt van ntfs és fatos változat. Én az utobbit szoktam használni. Ha viszont sehogyse indul a vinyo akkor marad a kürt kft. Mert sajna ha belsö mechanikai hiba van akkor szét kel szedni hozzá és ehez csak nekik van megfelelö körülmény. Persze ezt jo pénzért. De hát z adat márcsak ilyen drága.Ha kérdésedvan irj
(#) mythbusters24 hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Üdv!

Hogy lehetne azt megoldani, hogy négy nyomógomb közül egyszerre csak egy menne, vagyis addig megy az egyik, amíg egy másikat meg nem nyomnak (Egy erősítőben láttam ilyet, ahol a bemeneteket lehetett kiválasztani...).

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) mythbusters24 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Köszi
(#) freechat hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretnék holnap egy kis futófényt összerakni 4017-es és 4011-esből.
A problémám a 4011-es órajel generátorral van. Találtam kapcsolási rajzot, de lévén kezdő vagyok és kb 1 éve nem foglalkoztam elektronikával elfelejtettem hogyan is kéne bekötni, hogy generáljon nekem egy szép órajelet úgy 1-10 Hz között.
NE555 nincs itthon csak ezt a fenti kettőt találtam.
Illetve a másik kérdésem, hogy a 4017-eshez, ha nagy fényerejű ledeket kötök kell-e tranyó? Minden kimenetre 1-1-et kötök, nézegettem az adatlapját, de nem találtam meg, hogy mekkora árammal lehet terhelni.
Előre is köszönöm.
(#) Venusfan válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Üdv!

ha érdekel a dolog akkor segitek, és nem kell a gatyád rákölteni.

irj mailt, adatlapomon megtalálod.
(#) sanyatuning hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Sziasztok
A Peak detector-nak mi a magyar neve?

Köszi!
(#) blackdog válasza freechat hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Én 4017 és 4060 párossal csináltam fényjátékot. Igaz az órajelet 555 adta.
Elvileg nem kell tranyó, de ha védeni akarod az áramköröd akkor jobban jársz, ha tranzisztorral "leválasztod" a ledeket.
(#) brato válasza sanyatuning hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Csúcsérték detektor
(#) freechat válasza blackdog hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Sikerült is egy 4060-as és egy 4017-essel.
Egész jól be lehet hangolni...

Van rá valami módszer, hogy egyszerűen véletlenszerűvé lehessen tenni?
Nem kell, hogy valóban az legyen elég az illúzió
(#) Lalle hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Hello Az 555 típusú ic -t milyen kütyüben találom?
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Ötletre lenne szükségem. Egy előtét kondenzátoros tápról (DC12V) működő tapskapcsolóval szeretnék 30w-nyi energiatakarékos izzót kapcsolni. Hogy hogyan, az a problémám. Gondoltam arra, hogy egyenirányítom a 230V-ot, és simán valami FET-tel kapcsolok, ez egyszerű lenne (esetleg még SMD-ben is találnék hozzá alkatrészt). Érintésvédelmi szempontokra természetesen ügyelek, viszont a kapcsolás 2.3m magasan lesz kb., és műanyag dobozban.
A másik ötletem valami hasonló lenne. Viszont ettől "félek", mert a triac-diac, optotriac témakör számomra kicsit homályos, még a triac működése téma elolvasása után is . Ha jól értelmeztem, akkor a triacot egy optotriac-kal meg tudom hajtani, arra kell ügyelni, hogy meg legyen a maximális 50mA áram a triac gate-jén. Ezt viszont nem tudom, hogy a DC12V-ról adjam, vagy pedig a 230V váltóról (A félperiódusokhoz hasonló polaritású gyújtófeszültség szükséges?)? Váltóáram esetén nem kell foglalkozni a a triac kikapcsolásával, mert nullátmenetnél ki fog kapcsolni úgyis. Lehet, hogy tudok minden információt, csak megerősítésre várok, mert 230V-tal nem szeretnék nagyon melléfogni. Szerintetek melyik megoldást válasszam? Köszönöm a segítséget!
(#) nagy_david1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia!

Első probléma az az, hogy triak és energiatakarékos izzó rossz keverék. Az égő nem szereti, rá is írják. Sok véletlenszerű villanáshoz, halvány világításhoz vezethet. Miért nem maradsz meg a jó öreg relé-nél?
(#) Kovidivi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Nem dimmelni szeretném a fényét, hanem csak be- és kikapcsolni. Szerintem ez nem okoz gondot az energia takarékos izzónak, ha megfelelő a triac kapcsolása. A relét nem szeretem, mert kopik és hangos, de ha azt ajánljátok, akkor az lesz!
(#) blackdog válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Mire a relé elkopik addigra neked nem lesz hajad
Amúgy, ha taps kapcsoló akkor taps közben nem hiszem, hogy hallod a több mint 2 méter magasan csücsülő relét.
(#) nagy_david1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Értem mit akarsz de én akkor se igazán ajánlom. A rellék szerintem nagyon későre kopnak el, főleg hogy nem is nagy áramot akarsz vele kapcsolni és nem egy adott frekvencián. Azontúl vannak elég halk rellék is szerintem.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Szevasztok, olyan problémám van, hogy csináltam egy erösitőt, és biztikre forasztotta két huzalt, amire egy ledet forasztottam, 1kohmos ellenáláson keresztül természetesen és az a probléma vele hogy elég az ellenálás, nem birja a nagy hőt.
De nem értem hogy hogyan lehet ez,mert a Quad405ömbe is ugyanigy oldottam meg a ledek müködését és ott soha nem égett el az ellenálás, pedig a Quad +-50Vos szimetrikus tápról megy, ez meg csak 45Vosrol.
(#) Kovidivi válasza blackdog hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Meggyőztetek! Találtam is itthon egy SDS relét, S4-5V, talán jó lesz ide, és elég kicsi is. Köszönöm!
(#) nagy_david1 válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia!

Biztos, hogy 1k ellenállás? Milyen led? Mekkora teljesítményű ellenállás? Hasra csapva tettél 1k ellenállást vagy utána is számoltál?
(#) potenciameter válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Biztos hogy 1K ellenálás, 0,5Wos, mindig 1k szoktam tenni ilyen célra, eddig még mindig bevált, nemtudom hogy most mi van vele.A led 5mmes mást nem tudok rolla.
(#) nagy_david1 válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Mérőműszer!? Mérj áramot, feszültséget az ellenálláson mielőtt elégne. 45V a pufferelt érték amire került led? De miért nem használod ezt?. Hogy őszinte legyek én az 1k ellenállást is keveslem és a 0,5W-ot is. Ne csodálkozz mert akármilyen led-el számolok nagyobb értékek jönnek ki. Kíváncsi vagyok arra a 90V-ra kötött led-re is 1k előtéttel.
(#) dinokal válasza Izeg. hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia! Wincsit kikapod a gépből, veszel vagy kölcsönkérsz egy USB - Sata külső átalakítót, és rákötöd. Tápfeszt bekapcsolod, ha nem pörög fel rendesen, akkor a tápfesz ki, majd újra be mielőtt leállna a wincsi. Ha szerencséd van elkapja az ütemet, ha nincs, akkor ezt ismételgesd addig amig simán nem pörög. Utána csatlakoztasd az USB-be, adatokat gyorsan lemented, majd a wincsit berakod a vitrinbe dísznek.
(#) Venusfan válasza dinokal hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Én ezzel nem értek egyet, mert ha a fej úgymond beleér a lemezbe, akkor minden egyes ki és bedugáskor a fej rántódásánál karcolni fogja a lemezt és ezáltal az adatok nagy része megsemmisül.
De ha nem ér bele akkor is nagy az esélye annak hogy csak ront a helyzeten, a vinyó amúgy sem szereti a nem rendeltetésszerü leállitást
(#) mineral válasza Venusfan hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szerintem a fej egész addig "park" állásban van még fel nem pörög a lemez teljes fordulatra, hogy meglegyen a kellő távolság a fej és a lemez között. Én így tudom attól még lehet igazad.
Következő: »»   1109 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem