Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1110 / 3965
(#) martincpt hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat!


Az említett probléma:
Idézet:
„Sziasztok!

Szeretnék építeni egy golyósmalmot ami az otthoni hálózatról kapná a feszültséget és amin tudom szabályozni a fordulatszámot. A problémám az, hogy elektróból nem vagyok toppon és nem szeretnék "kisérletezni". Igaz, tanultam elektrót de sajnos mára már csak annyi van bennem, hogy hogy kell forrasztani.

Na de a terv a következő lenne:
-12V-os motor hajtaná a szekeret. (pl.:Autó ablaktörlő-motor)
-A fordulatszám szabályzást az alábbi áramkörrel oldanám meg: RPM-01 (Ennek az áramkörnek 12V az ajánlott feszültsége így ehez próbálok igazodni.)
-És ezt csomagot egy 12V-os tápegység üzemeltetné, valami ilyesmi.

Na most ez így elméletileg nekem klasszul hangzik mert mindenhol passzol a 12V, csakhogy vannak itt egyéb tényezők mint áram, teljesítmény stb...amit totál nem vágok, hogy hogy van.

Kérdéseim:
-Vegyük a fent linkelt tápegységet alapul. Teljesítménye 12W, ergo 12W alatti motort kéne hozzá használnom? Ezt jól gondolom?
-Újfent a fent linkelt tápegységnél áramfelvétel 1A, de a linkelt fordulatszabályzónál a max áramfelvétel 25mA. Akkor ez a kettő már nem működne együtt?
-Van egyéb tényező amire figyelnem kell?

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!”
valami ilyesmi
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) Venusfan válasza mineral hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Így van ahogy írod, de ha megszünteti egy egy pillanatra a tápellátást akkor a merevlemez veszit a fordulatszámból, és a fej 'visszahúzodásánál' beleérhet a lemezbe, én személy szerint nem ajánlom az ilyen próbálkozásokat, sajnos nekem is volt már dolgom ilyennel, vesztettem igy adatot eleget, de mára már, van olyan módszerem amivel megoldható a mentés, legutóbb kattogó, akadozó fejü vinyóról húztam vissza 74 GB adatot sértetlenül.
(#) Leadtek hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Kettő vagy három darab 3 wattos power ledet szeretnék meghajtani evvel a 700mA-res áramgenerátorral. Lehetséges ez vagy minden ledhez külön áramgenerátor szükséges? 12 Volt lenne a táp ha ez számít.

aramgen.gif
    
(#) wolverine14 hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Jóestét megépítettem a hekit 015 elnevezésű erősítőt a hestore-ból, de zúg, halk, és recseg, a hang ami kijön belőle az meg halkabb, mint a bemenő jel.
Mi lehet a probléma?
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Szia!
Milyen áramforrásról táplálod?
(#) wolverine14 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
toroid+graetz+20000uf szűrés
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Mekkora a tápfeszültség? A kondenzátorokat helyes polaritással építetted be?
(#) wolverine14 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
ezeket ellenőriztem, a tápfeszültség terhelve 15V
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Azért nézd át még egyszer az egészet, mert nem hiszem, hogy hibás IC-t adtak a KIT-hez.
(#) Dániel X hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Üdv!

Átolvastam a hozzátartozó fórumot de nem találtam választ és google is elbizonytalanított. Elektromágnest akarok csinálni nem kell nagy elég ha egy csavart felemel és az lenne a kérdésem hogy trafóból bontott rézhuzal vagy szigetelt (műanyag borítású) vezetéket használjak. Vasmagnak egy szikszalaggal betekert csavart hasznánlnék.
(#) wolverine14 válasza Dániel X hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
a trafó rézhuzalból jó sok menet.
(#) Dániel X válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ok. Köszi. Azt gondoltam hogy sok kell.
(#) kormoran hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Üdv! erről a transmitter kapcsolásról az R9 és R10 ellenállást a csatolt képen látható módon olvastam le, de kicsit zsúfolva vannak a jelölések és az értékekek ezért nem vagyok benne biztos hogy jól értelmeztem. Szerintetek így ahogy bejelöltem, jó?
(#) mineral válasza kormoran hozzászólására (») Dec 31, 2010 / 1
 
Igen jól olvastad le. R9 47 kohm R10 10 kohm
(#) dinokal válasza Venusfan hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Szia! Nem kell kibe dugdosni. Az átalakítókon van kapcsoló. Kikapcsolod, és ugyan azzal a mozdulattal vissza. Amikor bekapcsol a wincseszter, egyből a hibaadatokat próbálja meg beolvasi, ha ez nem megy, akkor kattog az egész, és nem hajlandó tovább lépni. Az új wincsiken ez a rész szokott általában leghamarabb tönkremenni. Valamiért nem veszi fel a szinkront. Nekem is van egy 80 gigás, ugyan ezt csinálja. Mai napig használom ezzel a módszerrel külsőként, amíg teljesen tönkre nem megy. Vannak javító programok, amik ezt a hibát ki tudják javítani, és utána még egy darabig használhatod a wincsit. De azért az adatokat le kell menteni előtte, nehogy valami galiba miatt elvesszenek.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Üdv!

Azt szeretném megtudni, hogy félvezetők adatlapjain, jelen esetben dióda melyik az az adat amiből lehet következtetni / számolni frekvenciát amivel még elboldogul. Nem elégszem meg azzal, hogy vannak lassú, gyors típusok (1N, BY, stb). Nem sok adatlapon láttam feltüntetve frekvenciát de gondolom a uS, nS értékekből valahogy lehet számolni. Megkérek valakit mondja el, hogy melyik az az adat amit figyelembe kell venni és azzal hogyan kell számolni. Teszek fel egy példa képet, hogy ne kelljen ti keresgéljetek. Előre is köszönöm.

dioda.jpg
    
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Azért nem adnak meg frekvencia adatot, mert teljesen más az, ha szinuszos áramot szeretnénk egyenirányítani vagy négyszögáramot. Mindig a feszültségváltozás sebessége az, ami számít. Könnyű belátni, hogy szinusz esetében jóval lassabb ez a változás, mint egy meredek négyszögfeszültségnél, például kapcsolóüzemű tápnál. A frekvencia mindkét esetben lehet azonos, de a feszültségváltozás sebessége (ns, us) teljesen eltérő is lehet.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Fejembe látsz Négyszögjel és kapcsolóüzem miatt érdeklődök. És akkor honnan lehet tudni azt, hogy ilyen körülmények között 1N, UF, BY, BAT, schotty stb közül melyik az ami megfelel. Tudom hogy UF és schotty ami biztos jó de csak azért mert olvastam és láttam hogy alkalmazták de pl. az 1N, BY és ebbe a kategóriába tartozó társaik mekkora frekvencián képesek még jól dolgozni? Most 30-100 kHz közötti értékekre gondolok.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Megnézed oszcilloszkóppal a jelmeredekséget és ez alapján választasz. Vagy hagyatkozz a kapcsolás tervezőjének az ajánlására. Egyébként 1N-el és BY-al kezdődő típusok között van sima egyenirányító és gyors fajtájú is.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
A kapcsolás tervezőjét nem kérdezem meg mivel épp az a lényeg, hogy kapcsolásaimat én tervezem mint ahogy most a kapcsolóüzeműmet is. Fél év kínlódás után elindult csak a hatásfok rossz amit pl. a diódára is fogok. Jelenleg BY299 diódával próbálkozok mivel ez van kéznél és szerintem elég gyors. Megyek vissza egyetemre nem sokára és nem ér ide addig a rendelésem így ezért kérdem azt, hogy a BY diódáim (az említett típusok) lehetnek-e ludasok.
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2010 / 1
 
Válassz 30-50ns-os típust és olyan Vr feszültségűt, amit a kapcsolásod igényel. Túl nagy feszültségű típus veszteségesebb.
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Nem győzöm köszönni a mindig hasznos és érthető tanácsaid
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Sok sikert a tervezéshez!
(#) kormoran válasza mineral hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Köszi!
(#) jdani hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Helló. Szükségem lenne egy kis kapcsolásra, ami kb 10Khz négyszögjelet ad. Én 555re gondoltam. ezt a10KHz-et szeretném PIC-vel mérni. Van olyan kapcsolás, ami le tud adni kb 10KKHz-et, és a jel négyszög legyen, hogy a PIC tudja venni a jelet?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Az 555 astabil beállításban jól használható erre.
(#) jdani válasza kadarist hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Ennek a kimenetét a PIC-re egy lehuzóellenállással?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Rakhatsz ellenállást, de annyira nem fontos, mert az 555 kimenete testre (GND) kapcsolódik a négyszögfeszültség lefutásakor.
(#) szabónagymester hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
EWB5.12-höz keresek kibővített alkatrész könyvtárat. Tudom hogy van erre külön topic, de ott nem találtam konkrét választ, és a google-en sem találtam semmi egyértelműt.
Ha valaki tudna eben segíteni, az nagyon jó volna.
Előre is köszönöm.
(#) szabónagymester hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Áteresztő tanzisztoros kapcsolással hogy tudnék 65V-ból 15V-ot előállítani?
Sem stabom, sem zénerem nincs, és kellene most ez a leosztás.
Következő: »»   1110 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem