Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1177 / 3999
(#) gg630504 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A wattot ( is ) kisbetűvel kell írni.
Idézet:
„2*12V 10A”
Idézet:
„12*10=120”
2 * 12 volt * 10 amper = ... watt.
(#) potenciameter válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

240watt? nem hiszem el hogy egy kis öklömnyi trafó 240wattos
(#) kadarist válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A 10A-es adatot honnan vetted?
(#) (Felhasználó 55649) hozzászólása Feb 7, 2011 /

Üdv
előre is elnézést az amatőr kérdésért. de el kell indulni valahol, és ugye "úgy tanul a gyerek ha kérdez".

tehát multiméterrel kapcsolatos a kérdésem, konkrétan, hogy hogy lehet vele... mérni.
még konkrétabban:
- ellenállást
- kondenzátort
- tranzisztort
- ic-t (nyilván sokféle van, és mindet máshogyan, de ti, a profik ezt miből tudjátok egyből? )
- félvezetőt (egyik irányba mi, másik irányba mi? illetve mit jelent a 000 mit az 1, és mit az a szám ha számot dob ki)
- vannak különböző alakú méretű és színű izék amikről nagyjából azt sem tudom mik.
csinálok fényképet a szóban forgó panelekről amiket ki kéne mérnem. elázott a cucc és valamik kiéghettek rajta.

nagyon szépen köszönöm.

(#) abcdabcd válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Kondenzátorméréshez egy multiméter például nem sokat ér, meg többféle tulajdonság van amit nézni kell, amiket kérdezel, azokban szerintem nem a multiméter használata a legbonyolultabb mert azt ha odarakod mér, ha fordítva rakod oda akkor sincs baja, itt a működést kell megpróbálni megérteni hogy tudd értékelni azt amit a multiméter kijelez.

Ha érdekel a méregetés és nem csak ezt a konkrét panelt akarod megjavítani akkor pl építs egy ilyet ezzel kondenzátorok meg tekercsek többféle tulajdonságát mérheted meg, a cikkben olvashatsz is ezek mibenlétéről.

Arról meg hogy mi az a sok "izé" pl itt olvashatsz röviden: Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 55649) válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

köszönöm a linket, tökéletes.
gondoltam, hogy olyan túl sok féle alkatrész nincs, csak "nem ismerem fel őket".
igazából a kérdést rosszul tettem fel.
helyesen úgy szól ahogy te írtad.
tehát odateszem a "pálcákat" a két végéhez és mér.. igen
a leolvasott adatok értékelését szerettem volna megkérdezni. pl egyszerűség kedvéért egy 10ohmos ellenálláshoz ugye.. odateszem a két botot és mit kellene látnom? (megfelelő mérőkapcsoló-állásnál) 10-et?
stb.
tehát a segítségeddel: a multiméterről leolvasott adatok kiértékelésében kérnék segítséget, mikor "jó" valami és mikor nem? egy hasonló címszavas pdf/ppt is segít ha valami szűkszavú ismertető van a többire rájövök.

az ic-k még mindig homály, de a többinek ugye jobb híján 2 lába van. (pl tranzisztornak nem, de az más téma)
az építős linket is köszi, dee.. pont azért szeretnék legalább alapfokon megtanulni mérni, mert sem türelmem építeni sem kézügyességem, így csak azokat az alkatrészeket szedném ki amiket muszáj
thx!
(#) abcdabcd válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nem akarlak elkeseríteni de így elég nehéz dolgod lesz ebben szerintem... meg például azt is tudnod kell, hogy egy panelbe beültetett alkatrészt sokszor nem lehet ott beültetve megmérni, de nem is biztos, hogy van rá szükség...

Mi a hibajelenség egyébként meg milyen készülék ez? Mi lenne ha először csak jó alaposan kiszárítanád? Vagy mi történt ezzel a valamivel?

Meg a másik amúgy pont egy ilyen jól összeállított dolog megépítésével lehet tapasztalatot szerezni, hogy pl hogy kell beültetni valamit ha elrontod hogy kell kivenni az alkatrészt meg egyáltalán mi micsoda miből mért van annyi féle meg hasonlók... Ha átrágod magad rajta, és amit ajánlottam azon nem is kell sokat "rágnod" mert szinte minden ott van hozzá, akkor abból tanulhatsz ezen a téren...
(#) proba válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

"csak azokat az alkatrészeket szedném ki amiket muszáj"
Ezt csak sok tapasztalat után bizonyos berendezésekre működik.(pl ez a kondi volt rossz az eddigi 2 ilyen kártyán ,és ezt mértem rajta,akkor ebben is valószínű.) Egyéb esetekben az áramkör ismerete nélkül a helyén kevés alkatrészre lehet biztosra mondani hogy rossz.
Talán a zárlatos kondenzátor,tranzisztor,vagy a szakadt ellenállás. De ezeknél is van olyan eset, hogy csúfosan megtréfál valami kondenzátorban maradt töltés, vagy egy másik alkatrész.
(#) (Felhasználó 55649) válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

jól begépeltem egy csomó mindent és át lett helyezve a téma

szóval ... valahogy megpróbálom összefoglalni amit leírtam kb 3 oldalban

a szárítás részemről már megvolt, viszont a tulaj valószínűleg a beázás után túl hamar dugta rá feszültségre, és sajnos a biztosítékok nem tették a dolgukat.

vannak hibásnak tűnő részek a nyákon is ami szerencsés helyzetben csak 2 rétegű azaz a két "látható" része van megnyomva. először a nyákot fogom átnyálazni h minden oké-e vele.

amivel 100% hogy nem boldogulok az egy P87C59.

hazamegyek és lefotózom mindkét panel mindkét oldalát, több szem többet lát. aztán elkezdem követni mérővel az áram útját... hátha ráakadok a rosszalkodó alkatrészekre.
remélem nem törlődött a memória.

sajnálom hogy törlődött az előző posztom, elég összeszedett gondolatmenet volt benne.
kérdeztem továbbá azt is, hogy hol "kezdjem" tehát pl iskolában hol kezdik ennek a szakmának a tanítását. nem szeretnék ebből megélni... csak érdekel.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nem törlődött semmi. Itt van minden hozzászólásod. A P87C59 egy NXP gyártmányú mikrokontroller.
(#) kovi96 hozzászólása Feb 7, 2011 /

Csá
Olyan kapcsolót keresek amire ha rákötök 12V-t akkor a másik oldala zár egy másik áramkört. Szóval azt szeretném megkérdezni , hogy létezik-e ilyen , és ha van akkor mi a neve?
Előre is köszi!
(#) Krisz03 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Szerintem egy relét keresel.

Tényleg!
Köszi az ötletet , még kesdő vagyok.
(kösz a gyors válazt)
(#) Joy válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Vagy amit még kereshetsz az a szilárdtest relé.
(#) potenciameter válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Az oldalon irja ahonnan rendelni akartam.
(#) kadarist válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Elárulod az oldal linkjét, vagy titok?

Rosszul fejeztem ki magam az előbb. Nekem nem relé kellene hanem egy olyan kapcsoló amiben az egyik áramkör kapcsol egy teljesen különálló áramkört.Csak a kapcsoló közös a két áramkörben.
(#) qvasz2 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Pedig ezt hívjuk relének
(#) MaTe193 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Ezt tudja a relé. Te tulajdonképpen egy kisáramú (12V)-os résszel (tekercs segítségével) tudsz kapcsolni nagyobb áramokat!(A relé típusától függően) Vagy te kézzel szeretnéd kapcsolni?(Mondjuk erre is ott a relé...)
(#) kadarist válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Mihez kellene ez a kapcsoló?

Bocsi csak kevertem a dolgot az indexrelével.Vagy az nem is relé?
(#) MaTe193 válasza kovi96 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Dehogynem,relé az is.(Ha már a nevében benne van sokban nem térhet el )

Az egy egészen speciális relé, mivel bele van építve az ütemadó-szaggató.

Hány lába van minimum egy kapcsolórelének?Kössz

4: kettő a meghúzó, kettő amit kapcsol
(#) fulee9999 hozzászólása Feb 7, 2011 /

Sziasztok!

Kezdő vagyok, kezdő kérdésem lesz

Ezt a h-hidat építgetem és minden tiszta, leszámítva az inverter bekötését :S Szóval ehhez kéne egy kis segítség, hogy melyik lábára mit kell kötni...

Köszi!

Az 1 4 re kapcsoljam azt amit kapcsolni akarok a 2 3 ra a kis kapcsolóáramot?

DSC00219.JPG

(#) puporka.fulop válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Hacsak nincs egy tekercs- és kapcsoló kivezetés összekötve belül, mert akkor 3. Bár nem emlékszem, hogy láttam volna ilyent. +++ Ha az sincs kivezetve és bontó érintkező, akkor zümmnernek vagy csengőnek hívják.
(#) neogeo2 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 1

A rajzon is rajta van, hogy az ic 1-es és 2-es lábát hova kell kötni. (kis számok a rajzon) A táp pedig a 14-es (+5V) és 7-es (GND) lábakra megy. A többi nincs bekötve sehova.
(#) suhanc hozzászólása Feb 7, 2011 /

Sziasztok.
Újabb kérdésem merült fel. Egy fetnek a Typical RDS(on)(Mohm) mit jelent? Addig eljutottam ,hogy ellenállás de hogy mikor van ez ? Szóval ha ennek értéke 4,5v on 4.4Mohm az jó, vagy ennél kisebb vagy nagyobb a jobb?
Ez egy p csatornás Mosfet és ugyanez a kérdés él az n-eshez is. Ott ,hogy van?
Köszönöm előre is:suhanc
Következő: »»   1177 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem