Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
1000-1500 forinttól kapsz 0,5 kg grafitos zsírt. DE!
Milyen potit akarsz te ezzel javítani? A régi potik tisztíthatóak voltak a maiakat meg egyszerűbb cserélni mint kínlódni a tisztítással. (ha csak nem 10-30 potit kell javítani és nem fizetik meg a cserét.) Érintkezési hiba első javítása meg a tisztítás. Ha zsírozod az csak szedi a port és nem lesz hosszútávú megoldás. Oxidréteg és szennyeződés eltávolítása a megoldás.
Tisztelt Szakik!
Tudna valaki mondani olyan logikai SMD IC-t amivel meg lehet oldani 100-as frekvencia osztót.
2db 10-es johnson számlálóval. Létezik SMD-be is.
Szia!
Köszönöm a választ, valóban CD74HC93-ból 2db de elég szűkös a rendelkezésre álló hely és ha lehet 1 IC-vel kellene megoldani. Amit találtam az 74LS390 csak nincs SMD-ben.
Kicsit bezavarodtam, hogy lesz ebből 100-as osztó?
Szia!
Itt leírják, hogy hogyan lesz: Bővebben: Link
Kadarist
Köszönöm. Pedig ritkán szoktam rendelni tőlük és nem jutott eszembe Doncso Neked is köszönöm és a kérésedre még egy válasz
Azt értem, hogy 10-es számláló sorba van kötve, oké, kettővel lehet , de te azt írtad, hogy két IC nem fér el, és ennek megoldására találtad a 74LC390-est, namost én azt nem értettem, hogy egy tokból hogy lesz 100-as frekiosztó? Vagy még mindíg nem értem?
Ja, jólvan látom már, bemegy az 1MHz és kijön a 10kHz, oké, ott a 100-as osztás. bocsánat, nem figyelek. Ez a sok nő eltereli a figyelmemet
Sziasztok!
Következő lenne a problémám: van egy kapcsolásom, melyben a 3,3V feszültséget egy LD1117V33-as IC oldja meg. Multiméterrel ha rámérek 3,26 V és 3,27 V között változik a kimeneti feszültség. Az adatlap a kimenetre egy 10µF-os kondenzátort javasol a kérdésem pedig az lenne, hogy ha egy nagyobb kondit választok akkor simább feszültséget kapok? Fontos lenne, hogy állandó értéke legyen a feszültségnek, ne ingadozzon. Még szeretnék érdeklődni a kondik lelkivilágáról. Egy ilyen kis feszültségű kapcsoláshoz melyiket célszerű használni az 50V-osat vagy 35 V-osat és ez hogyan befolyásolja a kapacitását? Mi a különbség egy 50V-os 10µF-os kondi vagy egy ugyanilyen 35V-os között? Köszi LAC
Szia. A puffer szerintem az IC előtt lessz (de egy kapcsolási rajz szerintem segitene). Ha nagyobb kondit teszel bele akkor tényleg simább lessz a feszültség, de inditáskor a nagyobb kondi nagyobb töltőáramot fog felvenni. A kapcsolásban célszerübb 35V-os kondit használni, mert az kissebb méretü. A 35V és az 50V-os kondi közzött csak az a különbség, hogy a 35V-os maximum csak 35V-ig lehet tölteni, az 50V-osat pedig 50V-ig. Ezen kívül csak a méretük különbözik, ha mind a kettő ugyan olyan tipusú (pl. elektrolit kondi).
hello mindenkinek!
adott egy 4017 Ic amivel sorfényt akarok csinálni de úgy hogy minden kimnetre 3 -3 led jutna megoldható e vagy az egész füstbe ment terv?
Hello!
Kéne az IC pontos típusa (gyártó, eredeti IC azonosító) és meg kéne keresni az ehhez az IC-hez illő adatlapot és abban is azt a részt ami arról ír, hogy mennyi az adott lábak maximális terhelhetősége. Egyébként szerintem nem valószínű, hogy maga az IC egymagában elbírna hajtani annyi LED-et de nincs kizárva. Mellesleg tranzisztorokkal vagy meghajtó IC-kkel ez könnyen orvosolható.
Megoldható. Én led kockát építettem így. Keress rá 4017 led cube. A lényeg ua.
Sőt ebben a kapcsolásban csak 3 kimenetet használok. Igaz az IC 4022, de ez ne zavarjon.
Köszi hogy válaszoltál mosmár értem!
Üdv!
Egy régi őrületbe kergető problémámat osztom meg veletek. Hogy a fenében tüntetitek el a lakkréteget a vezetékekről? Még nincs is baj ha vastag a vezeték és tömör de amikor egy audio kábelnél a sodort, hajszáleres vezetékek tisztítása jön szóba ott rendszerint megszenvedek. Csiszolásnál legtöbb szál meg se tisztítódik és sok elszakad, próbáltam leégetni de akkor meg az égés során keletkező szén és oxidáció miatt nem áll meg a cín rajta. Valamilyen vegyszer a varázsanyag? Előre is köszönöm.
Szervusz!
Van egy tuti trükk,litzénél nekem bevált.Fogj egy nagyobbacska ELKO-t és szedd ki a belsejét,majd tisztítsd ki! Ezután töltsd tele alkohollal/denaturált szesszel.Sodord szét a drót végét aztán tedd a lángba,amíg fel nem izzik,majd hirtelem mártsd a szeszbe.Nincs oxid,minden szál szép,ónozható.Persze nagyon óvatosan,ki ne boruljon a szesz,mert rögvest lángra kap! Máté.
Szia!
Ötletes és tetszik. Remélem én is olyan szép eredményt fogok majd elérni mint amit leírtál. Köszönöm.
Adjon Isten Urak!
T25-A típusú gípszörgy motorhőfokmérője megadta magát.Bármilyen digitális hőmérővel lehetne pótolni,ha az érzékelést megoldom,vagy különleges megoldások kellenek? Ez jó ha az érzékelőt kiviszem a motortérbe? http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_homero.html Előre is köszönöm
Hali
Mivel az adatokat soros vonalon viszi (I2C), nem lehet messzire vinni, es meg zavarokat is osszeszed. Ajanlanam inkabb valami analog erzekelo hasznalatat, pl. olcso a MCP9700A ami -40-> +125 C tartomanyban mukodik, es 10 mV/C az erzekenysege. A jelet el tudod vinni akar 100 meterre is egy arnyekolt kabelen. A mellekletben a doksi, ha izgat kuldom a HEX filet is.
Üdvözletem!
Van egy(két) ilyen akksim.Ennek hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani a töltését? Áramkorlátos labortáp esetleg? Ha sorba kötöm őket,akkor a kapacitásuk összeadódik? Köszönettel:Máté.
Sziasztok megint lenne kerdesem........remelem nem haragudtok De ezert van a forum Na terek a lenyegre van 2 db pc tapom s hogy tudom meg csinalni hogy induljon el gep nelkul.....?Remelem ertitek mit akarok.
Koszonom szepen!
Sziasztok !
Tudnátok segíteni egy abszolót kezdőnek ? A kávéfőzőnk kapcsolója tönkrement,ezért vettem egy elektronikai boltban egy hasonlót,ami tökéletesen belemegy a gépbe,és tök jó,de igazából nem tudom hogy kell ezt bekötni. Ez egy egy áramkörös billenőkapcsoló.3 lába van,amiknél számozás van 1 2 3. Itt melyik a fázis,melyik a nulla ?
Azt a zoldet meg a feketet ami megy az alaplaba?
Udv.Csaba
Üdv mindenkinek!
Hogyha egyenárammal hegeszt az ember mekkora feszültség kell az ív meggyújtásához? Én a saját fejem után gondolkodva arra tippelnék, hogy kevesebb, mint AC esetben, hiszen a feszültség egyen, nem váltakozik. ( Arra gondoltam, hogy többször 2 db sorba kötött 40V-os Schottky-féle diódát párhuzamosítva lehetne valamit működni a dologgal . Ennek a megoldásnak ellene szól, hogy így 2X akkora lesz a disszipáció. Mondjuk ez a hőmérséklet növekedtével lecsökkenne, mert a nyitófeszültség is esik; viszont nagyobb hőmérsékleten kisebb áramot viselnek el a diódák. Egyébként mennyi az a minimális áramerősség, amivel még hegsztenek??? (4-5mm-es rudakat szeretnék összetoldani.) Köszi!
Üdv!
Köszönöm a gyors választ! Át is megyek a másik témába. Máté. |
Bejelentkezés
Hirdetés |