Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1242 / 3998
(#) koncsik03 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Akkor én is hozzászólok.A tranzisztor colektroját rákötöm a 3.lábra a bázisból ellenállás 1-10 kohm és az emitterre mehetnek a ledek.ugye?
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Smyle alatt annyit értek, hogy 2 szem, + száj, meg ha lehet egy 10 k trimmerrel a villogás sebességét állítani. Mind ezt egy 555 IC-ből kihozni.
(#) koncsik03 válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

ja és ne 555-ös villogók.
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Szivesen
(#) janikukac válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ez nekem is jó lenne? Az előző kérdésemre is lehetne megoldás valahogy?
(#) koncsik03 hozzászólása Márc 15, 2011 /

A tranzisztor colektroját rákötöd az eggyik led helyére a bázisból ellenállás 1-10 kohm utána föld vagy minusz és az emitterre mehetnek a ledek.
(#) janikukac válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Őőőő, de én a sebességet is állítani szeretném.. Valami rendes kapcsolási rajza valakinek?
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Először is találd ki, hogy hány LED-et szeretnél használni.
Majd számold ki, hogy soros vagy párhuzamos kapcsolással megtudod-e 'hajtani' a ledeket 4,5V-ról. (ugye már megy csípőből az ohm törvénye?).
Majd ezek után fogod az 555 adatlapját megnézed, hogy bírja-e ezt a terhelést. Ha nem jöhet a tranzisztor, de ez is menni fog, de az sem árt megnézni, hogy 4,5V-ról mit tud az 555. Vagy CMOS 555-ben gondolkodsz? (mert ezt nem árultad el csak kész rajzot követelsz)
Egyébként ez egy igazi kezdő feladat. Nem mint a labortáp kitudja milyen trafóval.
[off]
Nem kellene zokon venni az ilyen hozzászólásokat, hanem neki kellene állni olvasni, tanulni, gyakorolni az elektronikát.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

7 db normál fényerejű led, párhuzamosan szeretném őket kötni, NE555 ICről van szó.
(#) mps válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Akkor számolj csak egy picit! Mint blackdog írta ezt már ki kell tudd számolni! Ha párhuzamosan kötöd, akkor mindegyiknek külön ellenállás kell, és úgy kötni őket párhuzamosan. Viszont sorba nem tudod. Legalábbis 7-et nem. Kitalálod miért?

Oké.
Akkor legyen monduk zöld led. Számolj 20 mA és 2V ledenként.
Nézd meg az IC adatlapját ezen adatok birtokában, hogy menni fog-e.
Bár, ha már vetted volna a fáradságot akkor láttad volna, hogy 4,5V-ról az NE555 igen csak alaphangon fog köszörülni. Akkor inkább CMOS 555. A villogás sebességét meg tudod állítani. Csak egy poti kell hozzá.
(#) janikukac hozzászólása Márc 15, 2011 /

Aham, értem. Akkor mégsem olyan egyszerű, mint amire gondoltam. Esetleg valakinek egy egyszerű, de nagyszerű és kreatív ötlete egy NE555-ös IC kapcsolással? Valami ledes legyen, 10kOHM-os trimmerel állítanám a villogás sebességét. Akár két ledes villogó is lehet, vagy valami, a trükk a sebességben van..

Nem tudom miért nem érted. Elég egyszerű és sokat lehet belőle tanulni.
Mit nem értesz az elmondottakból? (Ha nem ismered és/vagy nem tudod alkalmazni az OHM törvényt akkor kezd el tanulni)

De egyáltalán 10kOHM trimmer jó a szabályzásra? Én nem értelek téged. Szerettem volna valamit forrasztani most este, de úgy látszik nem találok megoldást.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

És, hogy lásd a segítő szándékot. Én is kezdő vagyok.
Én karácsony előtt EZT építettem és ez segített megérteni és megtanulni azt a bizonyos törvényt. Ebben a kapcsolásban semmi extra nincs. 56db LED 1db NE555 és 1db 4022 (de lehetne 4017 is) na meg persze a szükséges ellenállás, kondi.
Ennél jöttem rá az alapokra. (vagy legalább is egy részére.)

Idézet:
„De egyáltalán 10kOHM trimmer jó a szabályzásra?”

Miért ne lenne jó?

Tudom én, hogy segíteni akarsz. Nincs semmi ötletetek , hogy mit csináljak, mert látom ez most nem fog menni nekem..?!

Idézet:
„Nincs semmi ötletetek , hogy mit csináljak,”

Számolj vagy olvass. Annyi linket kaptál már...
Egy ötlet:
Én csináltam excel táblát (mert lusta vagyok számolni) amiben csúszkák segítségével lehet ellenállás, kapacitást, áramot számolni. Ellenállás, kondenzátor soros, párhuzamos kapcsolását számolni és még LM317 és társai számára készítettem benne egy számoló táblázatot. Ha ezt megcsinálod nagyon belejössz az alap számításokba.
Egy kérdés:
Van egy potid ami legyen 5k. A valóságban viszont 5k4, de neked mindenképpen kell közel pontosan az 5k.
Hogyan oldod meg ezt a problémát? A megoldásnak mi a hátránya?

[off]
Nem kell mindig forrasztani. Számolni is kell!

Akkor valószínűleg Joule Thiefet készítem el. 5k4 = 5000+400 OHM nem? A kérdésedre nem tudok válaszolni.. Nagyon fáradt is vagyok, meg persze lenne mit tanulni..
(#) mps válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Figyu! Ami az 555-el akarsz az egyszerű! Valóban pont jó lenne Neked egy kis tanulásra. Segítünk itt mint látod, de ezt jó lenne ha Te tervezgetnéd, számolgatnád, mert abból tanulsz! Hidd el egy rajzot küldeni sokkal egyszerűbb volna nekünk is, de abból nem sokat tanulsz. És ne kapkodj össze vissza, ha elkezdesz valamit fejezd be, egy kis kitartás kell az elektronikához is(mint minden máshoz)!
(#) janikukac válasza mps hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Sajnálom, de mostmár elkezdtem a JOULE THIEFET csinálni, és nem hiszem, hogy menne a számolgatás..
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Idézet:
„Nagyon fáradt is vagyok, meg persze lenne mit tanulni..”

Bizony lenne. A múlt héten még PIC-es kapcsolást akartál. :yes:

Idézet:
„Akkor valószínűleg Joule Thiefet készítem el. 5k4 = 5000+400 Ω nem?”

Oké csináld azt. Nem kell hozzá sok minden. De tudod, hogy mit miért teszel bele?
Arra próbálunk rávezetni, hogy amit csinálsz az tudatos legyen. Tudd, hogy mi miért van benne és miért az van benne.
555 IC jó játék. Sok mindent lehet vele csinálni.
5k4 valóban 5400 ohm, de nem ez volt a kérdés. Próbáltalak egy kis számolgatásra rávezetni, de látom arra nem vagy vevő. Így nem értem az erőlködést. Halott ügy az egész..
(#) koncsik03 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Figyelj!

Összerakod ezt a kapcsolást és kisérletezgess hogy lehetne megcsinálni.Ajánlom a figyelmedbe a tranzisztorokat mert mint tudjuk az erősíti az áramot.Kisérletezgess!
Idézet:
„A tranzisztor colektroját rákötöd az eggyik led helyére a bázisból ellenállás 1-10 kohm utána föld vagy minusz és az emitterre mehetnek a ledek.”
(#) blackdog válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Főleg, hogy volt olyan aki félre is vezette és azt mondta neki egy CMOS és egy TTL kapcsolásra, hogy programozott PIC van benne.
De tényleg messze van még a PIC világa...
(#) koncsik03 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Számolgatás... Lehet hogy van olyan program a
Idézet:
„Segédprogramok”
között ami neki jó lehet.
(#) koncsik03 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Itt én kérek elnézést.Én mondtam csak mert én is ilyesmi dobókockát csinálok csak PIC-kel.Még egyszer bocs!
(#) janikukac hozzászólása Márc 15, 2011 /

Na, jó, köszi mindenki a segítséget. Sajnos mindig ötlet hiány van .. Sosem tudok,mit csinálni..

Ötlet hiány???
Annyit kaptál, hogy egy hónap is kevés lenne!
(#) koncsik03 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Bárcsak én is ezt mondhatnám
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Milyen furcsa. Nekem az elmúlt 50 évben ilyen gondom nem volt.
Következő: »»   1242 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem