Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1244 / 3996
(#) deny-g válasza kadarist hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Én nem arra gondolok az megvan oldva subszűrővel meg előerősitő és a pc-hez van kötve de a trafom gyenge a toroid drága és már nincs ötletem
(#) csabacsaba hozzászólása Márc 15, 2011 /

Sziasztok,eloszor is bocsanat hogy ide irom de nagyon fontos lenne,van 1 dibeisi melyladam eleg gyenge a hangszoro de ha vennek bele egy ilyen akkor jobb lenne?A regi 4Ohm,50W s az uj lenne hangszóró, 8 ohm, 250W méret: 210x118 mm.
Koszonom s meg egy bocsanat.
(#) kadarist válasza deny-g hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szerezz pénzt és végy hozzá való trafót Vagy csak simán szerezz hozzá való trafót.

Mongyuk amivel most hajtom az egy hifiből van amibe két 7293-om volt hidba meg egy 7292 és azokat hajtota de elég rendesen de a méretei alapján mindenki azt mongya hogy gyenge a primer 8Ω-os a sekunderek 1Ω-mossak +/- 30 volt amper ismeretlen

Próbáld ki, hogy hogyan működik vele és ne törődj mások látatlanban adott véleményére. Persze +/- 30V-os feszültség mellett nem lesz 100W-os kimenőteljesítményed, de azért használható ez a trafó.
(#) deny-g hozzászólása Márc 15, 2011 /

Rendben egyébként van rajta még 2 kivezetés is az +/-40V

A két kivezetés az hogyan lehet +/-40V? Ahhoz 3 kivezetés kell.

5 kábel jön ki igy !
Amásodik kép lehetséges hogy ösze kötöm a két jobb oldalit a narancs sárgát a pirosal és a másikfelin akor elméletileg meg nől az áramerőssé nem ?

Nem szabad összekötni semmit sem. Így már látszik, hogy a fekete a közös (GND) és ehhez képest mérve a narancsok lesznek a 30V-os kimenetek és a pirosak a 40V-osak. Jól gondolom?

Igen de az nem lehetséges hogy öszekösem? Hogy két joboldalit meg a két baloldalit és akor 3-om marad feketea 0 joboldali kető meg a baloldali kető meg öszekötve ? És akor nem 4 szekunder lesz hanem 2 öszekötve ?

Nem, mert akkor zárlatot csinálnál.

Kár pedig ugy már tökéletes lenne ha öszeadodna az áramerősség
(#) janikukac hozzászólása Márc 16, 2011 /

Bakker, valószínűleg tovább jutottam a körzeti versenye műszakiból. A dobozt tuti kicserélem, de kéne hangerőszabályzás, meg vagy hangszínszabályzás vagy valami tuti cucc. Valakinek ötlete a megvalósításhoz?
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Sziasztok!
Én nagyon nyugodt ember vagyok, de emiatt a pár oldal szövegelés miatt nagyon kerekedett a szemem. De most már jobb.
Janikukac:
Nem értem, mi a gondod. Ha jól értem, csináltál már astabil villogót, legalább alapszinten ismered a ledek használatát, és összeraktál egy erősítőt. Ez remek kiindulópont! Az 555 IC-s villogó ezeknél egy kicsit sem bonyolultabb! Olvasd el, amit mások írnak, gondolkozz el rajtuk, foglalkozz kicsit többet az elmélettel, és minden menni fog.
De ha Joule Thief-et építesz, azzal nem tanulsz semmit, mert az csak forrasztás. Illetve mégis tanulsz, mert rosszul kötötted össze a trafó közös pontját. Úgy kell, hogy az egyik tekercs végét kell összekötni a másik elejével. Így a két tekercs egy "nagyobb" összefüggő tekercset alkot, és a közepén lesz a közös pont.
Látod, mennyit jelent egy kép?

Ezt amúgy vedd építő kritikának.

És még valami: Tanulmányozz tranzisztor- és IC adatlapokat. Segítenek az elmélet megértésében is (ami az egyik legfontosabb feladat), és sok hasznos alapkapcsolást tartalmaznak.

(A versenyen való továbbjutáshoz majd akkor gratulálok, ha biztos lesz.)
(#) oleg53 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Nos. Szerintem az is tuti cucc lenne, ha nagyobb trafóról menne. A hangerőszabályzásnak meg nézz utána. Azzal is bővíted az ismereteidet.
(#) szucsip hozzászólása Márc 16, 2011 /

Sziasztok!

Az LM317 T feszültségstabilizátoron minimum hány V -nak kell, hogy essen? Szóval a kimenete és a bemenete között mekkora feszültségkülönbséget igényel a biztos működéshez?
(#) blackdog válasza szucsip hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Az LM317 IC-nek van topic.
A válasz: 3-4V.
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszönöm szépen! (huh ez kétségbeejtően sok)
(#) Balaa16 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Köszi a választ, én is arra gondoltam.
(#) janikukac válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Meg , már VU metert is, poloskát... Őőő, trafó nem hiszem,hogy lesz, mert ezt is úgy kaptam...Hangerő szab. útánna nézek, de mondjuk jó lenne h.szín sz.-is csinálni. Bonyolult?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Találtam egy LM1036n-es kapcsolást színszabályzásra. Sajnos drágának találom. Valami egyszerűbb kapcsolás?
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Magashangok vágása megoldható egy kondival.(Nem biztos,de azt hiszem cca.47nF-os kell párhuzamosan kötve)Ezt sok helyen használták/használják.Tipikusan zsebrádióban látni ilyet.Ja és lehetőség szerint ne kerámiát használj!
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Hát én annyit akarok az erősítőn elektronikailag bővíteni, hogy állítani lehessen a hangerőt, basszust, mélyt, közepet.
(#) BárányD hozzászólása Márc 16, 2011 /

Sziasztok !
A kérdésem a kövekező lenne: Sósavot és hidrogén peroxidot hogyha maratáshoz 10:1 arányban keverem úgy jó ?
Az általatok legjobbnak vélt arányt kérjek küldjétek el nekem !
Köszönöm
(#) blackdog hozzászólása Márc 17, 2011 /

[off]
Mi ez a pangás ebben a topicban? Nagyobb szokott lenni a nyüzsgés.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

[OFF]Az összes kezdő haladó lett és így nem is írnak ide.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hát, mindenki keres biztos, pl én is, csak épp én nem találok jó kapcsolási rajzot. Hangszín-erő szabályzáshoz kéne..
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Eddig csak egyet találtam, a kapcsolásoknál kerestem, meg BSS-en. Egy LM1036n (asszem ez az IC neve) kapcsolást, de drágának tartom.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

:hehe: Találtam egy egyszerű kapcsolást : Bővebben: Link Szerintetek jó? Nekem ez bőven jó lenne, meg a fet is olcsó... Mekkora áramerősség kell neki?
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Hihi, okés. Akkor este tervezek hozzá egy nyákot, csak előbb a méretpontosságot is meg kéne tanulnom benne. Köszi a segítséget Zoli bácsi! Remélem nincs harag köztünk?! :yes:
Következő: »»   1244 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem