Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1277 / 3993
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Jó , jó, de akkor egy sima potival nem tudom megoldani a hangerő állítást? SOS ! SOS !
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Csak sima potival tudod. Eddig is sima potit használtál, nem?

Jó, igen. Akkor melyiket : 100 k vagy 47k OHMal csináljam. Hova rakjam az erősítőnél, hogy állítsa?
(#) wolverine14 válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

igen az erősítőben 20000µF puffer mellett 470nF szűrés van betéve a graetz híd mind két felére.

Mindegy, hogy melyiket használod, és a bemenetre kell kötnöd feszültségosztónak.

Azt , hogyan? A 100k-osakat raknám be. Mivel 2 panelt építettem, két TDA 2003-at, így azt csinálnám akkor, hogy egy-egyet raknék rájuk. Lerajzolnád a nyákrajzába, hogy hova menjen ? Maximálisan hálás leszek érte, nagyon nagy sza*ban vagyok. Ha lehet , úgy rajzold be, hogy értsem a potinak milye hova csatlakozzon.. Bővebben: Link

Mintha nem láttál volna még hangerőszabályzó bekötést. Bővebben: Link

Tehát , akkor fogom a 100k-os potit, az egyik szélsőt még a közepét a földre rakom, a másikat a +ra? Köszike, és bocsi a sok kérdésért !
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Legalább a rajzot nézd meg. Az egyik szélső föld. A közepe az erősítőd bemenete. A másik szélsőre pedig az erősíteni kívánt jelet kösd.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Akkor az egyik megy a földre, a másikba megy a jack jele, közepére meg az erősítőm bementének nem a földje, hanem a másik?! Ugye???
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Igen.
(#) blackdog hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Sziasztok!

Építek egy elektronikus zárta és riasztót a garázsomhoz.
A gondom a zárral van. Ez ugye ebben az esetben mágneses. Mi van, ha áramszünet van? Akkor nem jutok be a garázsba vagy kinyitom kulccsal? Ha kulcsos is a zár akkor, ha van áram nem engedi kulccsal nyitni? Nem ismerem az elektronikus zárakat.
[off]
Maga a riasztó olyan jól sikerült, hogy 15 perces teszt alatt folyamatosan jöttek a szomszédok, hogy nem bírják ezt a visító hangot.

Működik, csak picit lüke. Amikor háromnegyedéig tekerem, akkor változik csak a hangerő...
(#) zolika60 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ha van áram akkor is nyílik kulccsal. De az nem baj, mert kulcsod csak neked van.

Esetleg, ha 47k-ohmot rakok rá, jobb lesz? Gyors választ kérek... :pirul:
(#) moltam hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Ebben a kapcsolásban hogyan valósul meg a frekvenciamoduláció? Akárhogy is nézem, AM adót látok.
(#) Ballage válasza moltam hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Úgy, hogy a bázisra vezetett moduláló jel a tranzisztor rétegei közötti kapacitást is megváltoztatja (hasonlóképpen, ahogy a kapacitásdiódában is a záróréteg kapacitása megváltozik a feszültség függvényében), és ez kismértékben elhúzza az oszcillátor frekvenciáját. Ez járulékosan amplitúdómodulációval is jár.
(#) David.zsombor hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Sziasztok szerintetek ezt a kapcsolást használhatom villogónak ha növelem a kondi értékét és pwm es szabályzónak ha csökkentem? Köszi.

555.jpg

(#) moltam válasza Ballage hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

kÖSZ.
(#) psychodaddy hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Sziasztok van egy ltm240ct04 lcd panelem es egy zenner dioda leegett rolla dz1 es ha tudnatok segiteni a dioda ertekeben es polaritasaban megkoszonem
(#) blackdog válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Idézet:
„Ha van áram akkor is nyílik kulccsal. De az nem baj, mert kulcsod csak neked van.”

Nos innentől kezdve semmi értelme az egésznek hiszen ebben az esetben minek az elektronika?
Lassan egy óvodás is kinyit egy zártat egy hajcsattal.
(#) zolika60 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Az automatikus nyitás miatt.
(#) gg630504 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ha oda tud menni a zárhoz.
(#) blackdog válasza gg630504 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Miért ne tudna oda menni hiszen az ajtó a lépcsőházból nyílik.
Én azt tartanám logikusnak, hogy ha van áram akkor csak kóddal nyílik az ajtó. Ha nincs áram akkor kulccsal, de mivel a riasztó elektronika akkuról megy ezért akkor is kell a kód különben hiába nyitották ki kulccsal nincs hozzá kód ezért beriaszt.
(#) gg630504 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Van, akinek éppen az a nehéz, hogy odamenjen az ajtóhoz. Mozgássérült be tudja engedni az ágya melletti gombbal a postást. Családtag kulccsal nyit ( egy nyelvű zár: a zár nyelvét a kulcsával vissza tudja húzni ).
(#) ujfalusi válasza psychodaddy hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

5,6V 0.5W.
(#) zzzzz hozzászólása Ápr 9, 2011 /

Ezen az oldalon egy digitális óra rajza látható
http://tams-www.informatik.uni-hamburg.de/applets/hades/webdemos/30-counters/80-digiclock/digiclock2.html
A felső AND kapun az órajel akkor jut tovább, ha a másik bemenetére 1-est kapcsolok egy nyomógombbal.
Kérdésem, hogy mért fontos oda az az AND? Mert arra gondoltam, hogy csak az OR bemenetére kötném rögtön az órajelet, egy nyomógombon keresztül. Olyan nyomógomb, hogy ha lenyomom, akkor zárt lesz, így az órajel továbbjut. Ha elengedem, akkor visszaugrik a gomb nyitott állapotba, és az órajel nem jut tovább. Ugyanaz lesz az eredmény, akkor mért van ott mégis az AND?
(#) gg630504 válasza zzzzz hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nem kapcsoló, mert csak egy kivezetése van. Egy tesztpont, amire feszültséget adhatsz a szimulátorban. Vagy alacsonyat vagy magasat. Ha kapcsolót teszel az és kapu helyére, akkor a számláló bemenetének milyen lesz a logikai szintje, ha a kapcsoló kikapcsolva van? És jó-e azzzzz?
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!
Nemsokára szükségem lesz 20-30-40db fotoellenállásra, vagy bármilyen fényérzékelő elemre, egy LED-es asztalt szeretnék építeni (Bővebben: itt. Kapcsolási rajzon már gondolkoztam, kicsit mondjuk kihalt a topicja). Feszültségosztó egyik tagja lenne, fényerősség változást érzékelnék vele. 100Ft-ért tudnék szerezni párat, ebből 20db már 2eFt lenne. Gondolkoztam, és eszembe jutott néhány ekvivalens megoldás: pl. tranzisztor tok tetejének lecsiszolása. Ezzel az lenne a gond, hogy szerintem minden tranzisztornak más lenne a karakterisztikája... Talán a LED asztalos témában olvastam, hogy a LED is használható fényérzékelő eszközként. LED-et már fillérekért lehet kapni, ez a megoldás tetszene nekem, csak nem tudok elindulni rajta. A LED-et elő kellene feszíteni néhány mA-rel, és mérném a rajta eső feszültséget? Igazából el sem tudom képzelni, milyen elven működhet. Ebben szeretnék segítséget kérni, link, szöveg, vagy bármilyen formában! Még megpróbálok keresni olcsó fototranzisztort, ahogy nézem, ezek nem annyira drágák. Ha jól sejtem dinamikát tekintve a fototranzisztor a legjobb, utána a fotoellenállás, és az utolsó lenne a LED, mint fényérzékelő elem? Köszönöm előre is!
(#) qvasz2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Nem egészen. Ha a LEDen áramot folyatsz át, akár csak 1-2 mA-t, akkor az már gyengén világít, típustól függően persze. (van amelyik 2-3 mA-nél már üzemel)
Akkor tudsz vele fényt érzékelni, ha nem kötsz rá semmit: próbáld ki, hogy ráteszed a multimétert mV-os állásban, és a fény felé fordítod!
Következő: »»   1277 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem