Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1368 / 3998
(#) peter1995 hozzászólása Jún 16, 2011 /

Hello.Adott két fólia kondenzátor.Az egyik 1µF és 275V-os a másik 0,33µF és 250V-os.
A kérdésem hogy ezt a két kondit össze lehet-e valahogy hozni úgy hogy 400-450V legyen a maximális tűrése.
A kapacitása gondolom a nagyobbé lesz ha egyáltalán össze lehet hozni.
Egy mtor gyújtásba kellene de azt mondták a boltba hogy 3 hét mire mejön a 630V-os és mostantól naponta kell hoszabb úton hazsnálnom a motort és a mostani 275V-os 1µF kondi ha kipörgetném akkor 460V-ot kapna teljes gázon.Éshát egybe azért illik kipötgetni 2T révén...
(#) MaTe193 válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Szia!
Nem tartom valószínűnek, hogy működhetne a dolog, ugyanis a kondenzátor fegyverzetei közötti szigetelés erre a feszültségre van méretezve. Ha az előírtnál többet kap, megeshet, hogy szikra, ív képződik a fegyverzetek között, egyszóval átüt.
(#) peter1995 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Szóval akkor próbáljam minél kevesebbet pörgetni addig míg meg nincs az új kondi...
(#) idlob válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 16, 2011 / 1

Ha a két kondit sorba kötöd, akkor az eredő kapacitás a kapacitások reciprok összegének reciproka lesz
1/Ce = 1/C1 + 1/C2 tehát 0,25µF környékén.
A soros kötéskor a feszültség a kapacitásokkal fordított arányban fog eloszlani,
U=Q/C
azaz a 0,33µF-osra fog a több esni, illetve jóval nagyobb mint a táp fele, tehát nem fogja bírni, és amúgy is a kívánt kapacitás negyedét kapod.
Legegyszerűbb lenne, ha találnál 2 db 2uF, 250V kondenzátort és ezeket sorba kötnéd, így lenne 1µF 500V.
Olyan nagyon nem foglalkoztam motorokkal, de úgy emlékszem ezek a kondenzátorok a megszakítóval vannak párhuzamosan, és kb. annyi a céljuk, hogy a kalapács kisebb ívet vessen, így kevésbé kopik, kisebb az EMI kibocsátás. Ha így van, legegyszerűbb, ha az új beszerzéséig egyszerűen kihagyod.
Egy ilyen kondenzátor azért nem rakétatechnika, az alatt a 3 hét alatt amíg összeszenvedik a boltban, felpattansz a motorra, elmész az első autóbontóig, vagy normálisabb alkatrészboltig, ott biztos tudnak adni.
(#) yohnsee hozzászólása Jún 16, 2011 /

Elnézést kérek előre is, hogy ide írok, de megfelelőbb témát nem találtam. Keverőt javítok, és elakadtam, egy kis segítséget szeretnék kérni. A tünet a következő: a fejhallgató kimeneten minden tökéletesen szól, szépen szabályozza a mély, közép és magas hangokat, stb.
De a master kimeneten csak akkor szól rendesen a bal csatorna, ha a mély hangszínszabályzó potit finoman megnyomom függőlegesen. Ugyanez a helyzet a jobb (kettes) csatornával, csak ott a közép+magas potikat kell finoman nyomni. A keverő service manuálját sikerült leszedjem az elektrotanyáról, de sajnos nagyon lassan haladok, ezért gondoltam, hátha valaki találkozott már hasonló problémával. A keverő típusa Reloop Effex 2.
Köszönöm előre is.
Üdv
(#) storm válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

A potikat megpróbálhatod befújni valami kontakt javító spray-el.
(#) yohnsee válasza storm hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Szia! Köszi, de 100% hogy nem ez a hiba.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Helló! Igen, hát tulajdonképpen zseblámpa lenne, úgy oldanám meg, hogy valamennyire vízálló (esőálló) legyen, mivel biciklire szerelhető lesz. Azokat a részeket, ahol a LED, illetve az elemek, elektronika van, tömítem valahogy. A hűtőborda résznél két oldalt vágok egy-egy nyílást a műanyag henger házon, és oda hangszórórács szerű szellőzőt teszek. Ha odafolyna a víz, akkor a borda kaphasson csak vizet.
Ha elkészül, egy 4 cm átmérőjű, 16cm hosszú henger formája lesz. 4db AA akkuról fog menni, és 310lm fényáramot ad ki, 8° szögben. jó lenne rá egy elem töltöttség jelző, bár 4,8V-ról nem biztos hogy találok hozzá komparátor IC-t.
Köszönöm a segítséget!
Üdv: zoka.
(#) idlob válasza yohnsee hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Szedd szét, és figyeld meg melyik paneleket nyomhatja a poti hátulja. Utána azokon keress forrasztási hibát. Az ilyet nem egyszerű megtalálni, van hogy szabad szemmel nem is látszik. "Korai" ólommentes gyártástechnológiával készültek különösen hajlamosak ilyenre.
(#) Izeg. hozzászólása Jún 16, 2011 /

Sziazstok!
Az miért van, hogy én tekertem egy trafót, először melegedett, aztán áttekertem, hogy kisebb legyen a fluxus, így is melegszik(bár már nem annyira. Egy gyári trafót bedugtam, no problem, jég hideg az egész. Pedig az enyém is 0,94Teslára van méretezve. Kicsit tele van már a hócipőm is vele.
(#) czibo hozzászólása Jún 16, 2011 /

Sziasztok! 4017-es IC-vel kapcsolatba lenne kérdésem. Csináltam egy kapcsolást amit egy 555-ös IC vezérel, és 10 ledet léptet. Megcsináltam ugyanezt 3 leddel, a reset a negyedikre, és nem működik. Villog mind a három led, amikor a 14-es lábra feszt adok akkor megáll, és egy led világít. Ha leveszem ujra villog mind a három led.
(#) idlob válasza czibo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

A 14-es láb az órajel. Ha arra fix feszültséget kötsz, akkor nem fog számolni, mert a felfutó élre lép.
(#) czibo válasza idlob hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Ezt értem, csak azt nem, hogy amikor semmi nincs a 14-esen miért villog?
(#) BEMcorp válasza czibo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Mert a CMOS technológia elég érzékeny, a "lógva" hagyott bemenetek nem stabilak, azaz nem H és nem is L, ugrál véletlenszerűen, illetve ahogy összeszedi a környező zajokat.
(#) fantom45 hozzászólása Jún 16, 2011 /

Hali. Folyamatban van egy keverőpult építése, de szeretnék hozzákötni még mikrofont is XLR csatlakozóval.
Nézegettem bekötéseket, olyat amin csak az egyik fázis van bekötve de olyat is ahol mind a 2. A 2 fázisos kapcsolásnál hogy tudnám hozzákapcsolni a keverőhöz? Kell külön erősítő?
(#) czibo válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Azt hiszem értem, ugyanis úgy működik a dolog, hogy egy 555-ös lépteti a ledeket. Ha az 555-ös nem kap feszt, de a 4017 es igen akkor elképzelhető, hogy villog mind a három led? Tulajdonképpen csak ki akartam próbálni, egy mikrokapcsolóval, akartam léptetni a ledeket.
(#) morzsa15 hozzászólása Jún 16, 2011 /

Üdv!
Tudtok egyszerű hangváltó kapcsolást lehetőlef folytó tekercs nélkülit?
Előre is köszönöm.
(#) fantom45 válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Van aktív hangváltó is oda nem kell tekercs, de azt az erősítő elé kell kötni.
(#) morzsa15 válasza fantom45 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Kapcsolás ?
(#) czibo hozzászólása Jún 16, 2011 /

Hali!
tudna valaki valamit írni az NE5560N-ről?
(#) fantom45 válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Nemtudom milyen kell neked ezért itt egy példa: Ez egy aktív aluláteresztő szűrő. Van 2 és 3 utas is.
(#) BEMcorp válasza czibo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Biztos hogy NE5560N ?
Nem csak simán NE556 ?
Mert a kugli az NE5560N -re kapcsolóüzemű tápegység vezérlőt dobott ki:Bővebben: Link, de ha az NE556-ra gondoltál, akkor az gyakorlatilag 2db 555-ös időzítő egy tokban.
(#) czibo válasza BEMcorp hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Azt hiszem jól írtam ugyanis egy inverteres hegesztőben van.
(#) yohnsee válasza idlob hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Köszi, már megvan a hiba. És az okát is gyanítom. Kivettem a potikat, nos, 8-ból 6 belül ripityára van törve.
Csere esedékes, csak nem tudom, hogy hol kapni ilyen típusú potikat (persze emberi áron). Gyanúm: pofával leejtették, vagy valamit ráejtettek/tettek, ezt nem tolerálták a potik.
Köszi
Üdv
(#) Lázár Péter hozzászólása Jún 16, 2011 /

Valaki nem tudja esetleg megmondani, hogy a Proximity Sensor mire való ketyere. Mert valamit mér azt sejtem de nem tudom mit. A google se segített túlzottan. A Kapacitív közelítő kapcsoló meg nem sokat mond számomra. Előre is köszi, ha segít a típus: Omron E2K-X8ME
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Hello!
Miért ne lenne 4,8V-ra komparátor? pld LM393.. De egy TL431 is megteszi komparátornak, és abban a referencia is "rendelkezésre áll".
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Hello!
Ha megnézed az OMRON adatlapját minden benne van. De miért nem mond számodra semmit, hogy "Kapacitív közelítő kapcsoló" pont azt jelenti, amit a neve mond.
Tárgyakat közeledését-távolodását képes érzékelni kapacitív úton. (Létezik induktív módon érzékelő típus is.)
Úgy lehet használni, mint egy mikrokapcsolót, csak éppen nem ér a tárgyhoz, nincs mozgó alkatrésze, gyorsabb működésű, és esetleg szennyezésre sem érzékeny (ebből a szempontból jobb az induktív).
üdv! proli007
(#) netnet.hu hozzászólása Jún 17, 2011 /

Helló!
Van egy LED-es lámpám. Nagyon megszerettem és most újítottam fel (plusz komoly munkaeszköz is). Gyárilag 3xAAA elemmel (4,5V)-al üzemel. Amióta megvan aksival használom (3,6V). A led egy darab 1W, még azokból az alumínium bordás luxeon típusúból. Jelenleg át lett alakítva 3xAA akksira.

Nem azért mesélem az életem, hogy bárkit untassak, csak hogy meglegyen minden információ.

Szeretnék gyártani hozzá egy töltőt és azt szeretném tudni, mennyivel töltsem? TS2575S-ADJ, vagy inkább TS1117CW-t használnék, mert csak kevés hely áll rendelkezésemre.
(#) RJ411 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Hello!

AC 13V-ból kellene csinálnom 12V simított egyent oly módon hogy nagyon kevés legyen a teljesítmény veszteség (tehát 7812, előtét ellenálás kizárva), tudnátok valami ötletet adni?
(#) netnet.hu válasza RJ411 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

LM2575HVT-12.0 (NSC) RoHS 1A HIGH-VOLTAGE STEP-DOWN VOLT.REG. TO-220
Bővebben: Link
Következő: »»   1368 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem