Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1427 / 3998
(#) zolika60 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Egy kapcsolható elosztó megoldaná a problémádat. egy mozdulattal áramtalaníthatsz mindent. Minek menjen, ha nincs rá szükség?
(#) airsound válasza fidel54 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Heló! Lehet, hogy a mechanika tele ment morzsával, és szorul. (nagytakarítás lehet segít) Persze az is lehet, hogy a motor tekercselése menetzárlatos kezd lenni. Még "szépen" megy, de már döglődik...
(#) Rainbow15 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Teljesen mindegy, mert kihúzni ki tudom naponta 1x, nem fáradok bele. De feljebb is írták, hogy nem gond, ha be van dugva. Sokat nem fogyaszt az az 1 router.
(#) zolika60 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Azért éves szinten nem kevés az a több mint 30W.
(#) meno17 hozzászólása Aug 18, 2011 /

sziasztok lenne 1 kérdésem?
TDA2005-s ic-vel szeretnék egy hordozható 6v-os akumulátoros erösítöt készíteni az mp3-am hoz.Hogyan kezdjek hozzá?milyen alkatrészek kellenek hozzá??a nyáktervet ha valaki elkészitené megköszönném. légyszi segítsetek.
(#) pucuka válasza meno17 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

A TDA2005 adatlapján mindent megtalálsz. Még nyák rajzot is. Az adatlapot elérheted ha a pontokkal aláhúzott IC számára kattintva, a HEstore -n keresztül.
(#) papa22 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Sziasztok!
Egy fejhibás karaokei dvdböl kiszereltem a tápot és a mikrofonbemenet paneljét amin tulajdonképen egy mikrofon előerősítő van és egy vízhang processzor.
sikeresen összekötöttem a táp kimenetét a mikrofon panel bemeneteivel a mikrofon panel kimenetét is kivezettem. Szépen működik is de sajnos zajos a táptól.
A táp szimmetrikus ami az előerősítő ict táplálja, meg egy stabil 5 v a processzorhoz -12v ágon van zaj amit úgy próbáltam megszüntetni hogy a -12v re kötöttem egy 1000uf 25v kondi negatív lábát a pozitívot gnd-re így megszűnt a zaj viszont úgy voltam vele szűrjük akkor már a +12v-t is azt is bekötöttem a kondi negatív lába a gnd re a pozitív +12v-re viszont a kondik nagyon melegednek mitevő legyek? mit rontottam el?
(#) proli007 válasza papa22 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Hello!
Így olvasva helyesen cselekedtél, de valószínűleg még is fordított feszültséget, vagy váltófeszt kap a kondi. (Fejed húzd el, szemed csukd be, aztán jöhet a tűzijáték..)
üdv! proli007
(#) papa22 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Szia köszönöm a gyors választ!
Ha megfordítottam a kondít akkor meg ugyanúgy brummog tehát fordított fesz nem hinném hogy lehetne áramérőség nem lehet hogy túl magas? Váltóáramról meg szerintem egyáltalán nem működne. És mind két kondi melegedik. tegyek be egy ellenállást a kondi közös lábai és a gnd közé? De mekkora legyen ha ez jó megoldás?
(#) proli007 válasza papa22 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Hello!
Nem jó! Egy kondi alapból nem melegedhet. Ha még is, akkor vagy túlfeszültséget kap, vagy fordítva van bekötve, vagy váltófeszültséget kap. (Extrém esetben túl nagy a töltő és kisütő áram rajta, periodikusan. Hiszen ekkor a veszteségi teljesítménye nőhet. Vagy is adatlapon rögzítik, mekkora lehet a brumm feszültség "periodikus feszültségváltozás" a kondiban.)
De egyenfeszültségre kapcsolt kondinál a feltöltő áramot kivéve nem folyhat áram. Tehát nem is melegedhet.
Rá kellene mérni a pontra műszerrel, ahová a kondi kötötted, (DC és AC állásban) és lehet kiderül a turpisság.
üdv! proli007
(#) papa22 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Szia!
Mérés közbe kiterítettem hogy hülyeséget csináltam az elképzelés jó volt csak fordítva kötöttem be azét volt melegedés viszont így meg ugyanúgy zajos. Lehet jobb lenne a dvd kapcsoló üzemű tápját kihajítani azt egy 3 levezetésű trafóból csinálni neki egy tápot?
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Üdv!
Tudd valaki egyszerű 3volt-os villogót 10db ledet kellene meg hajtanija
(#) airsound válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Heló! Használ 555-ös IC-t. Egyszerű, olcsó megoldás. Rajzot itt találod:http://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?prog=555_astabil
Az IC 200mA-s terhelést visel el. Ez jó néhány LED. üdv tibi
(#) morzsa15 válasza airsound hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

De nekem tranzisztoros kellene
(#) morzsa15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 18, 2011 /

Igen és ott melyik??
(#) mrtnhrch hozzászólása Aug 18, 2011 /

Üdv! Egy "készüléket" szeretnék csatlakoztatni a keverőpultom phones kimenetére ami ha van kimenő jele felkapcsol egy LED égőt. Hogy lehetne ezt a legegyszerűbben kivitelezni kapcsolós jack nélkül? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 18, 2011 /

Sziasztok!

A vezetékes telefonunk közvetlen a hűtőszekrény mellett van és ha felvesszük a kagylót zúg. (Sajnos a hely szűke miatt máshova nem tudom tenni.) Nem lehetne valami egyszerű módszerrel ezt megszüntetni, mert néha már elég zavaró. Valami ilyesmire gondoltam.

Köszi
(#) Markota hozzászólása Aug 18, 2011 /

Hello!

Szeretnék készíteni egy egyszerű távirányítót egy házikészítésű füstgéphez. Akkor kezdi fújni a füstöt ha egy gombot megnyomok, ami 230 at ad a pumpának. Annyit szeretnék, hogy a gombot egy relével kiváltani, amit egy távirányítós autóbol kiszedett kapcsolás kapcsolna. Milyen relét tudnék használni? Ha jól tudom csak 12V os van ami megbízható, azt hogyan tudnám kapcsolni, mert a kocsiban a motor csak 3 voltot kap.

Köszönöm, Márk
(#) vizor válasza Markota hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A távirányító 3 voltjával egy tranzisztoros meghajtófokozatot kapcsolsz, ami kapcsolja a 12 voltos reléd behúzótekercsét.
(#) pucuka válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

A hűtőszekrénynek nincs köze a telefon zúgásához. Amit linkeltél, az az ún. vezetett zavarsugárzást csökkentő eszköz, főleg az RF tartományban hatásos, a zúgás ellen mit sem ér. Feltételezem a telefonnak van külső tápegysége, vagy akkumlátor van benne. A zúgás okát ezek körül kell keresni.
(#) airsound válasza Markota hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szeva! Nem biztos, hogy érdemes kínlódni ennyiért: https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=8756
Ezzel meg tudod oldani. Szinte minden villanyszerelési/műszaki boltban árulnak "somogyi" termékeket. Ha nincs is nekik készleten, megrendelhető. üdv tibi
(#) airsound válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Szeva! Nem ismerem a felszerelés helyét, körülményeit, de nem tartom valószínűnek, hogy a hűtő tehet a dologról. Valószínűbb az, hogy, bár nem ismerem a kaputelefont, olcsó, nem árnyékolt vezetékkel van bekötve. (összekötve a beltéri, és a kapunál lévő rész) Lehet, mert ezt adtak hozzá. Szerintem egy ilyen általad említett ferrit cső/gyűrű nem oldja meg a gondot. Szerintem nem is a hűtő, hanem inkább a hálózati vezeték közelsége a zavaró. Ennélfogva akármi lehetne a hűtő helyén. Persze az is lehet, hogy a telefon adapterének szűrése (puffer kondija) rossz, vagy kevés. Pláne ha kínai... Ha külső adapteres a telefon, elsőként próbáld meg ugyanekkora feszültségű elemről a készüléket. Ha elemről megszűnik a búgás, akkor valszeg az adapter a bűnös. Ha segíthetek írj! üdv tibi
(#) kopaszagár hozzászólása Aug 19, 2011 /

Régi Blaupunkt autórádiót hallgatok mert csak ezzel tudom fogni a helyi rádiókat. Reggel amikor bekapcsolom minden előre programozott állomást fél mhz-el feljebb kell hangolni hogy jó legyen, nem sokkal később pedig ugyanennyivel vissza. Ez mitől lehet? Köze lehet ahhoz hogy az antenna kb. 10 méter 75 ohmos kábel végén egy 140 centis, 8 milis alu rúd? Mert gondolom nem ilyen kábelre meg antennára lett kitalálva ez a rádió.
(#) pucuka válasza kopaszagár hozzászólására (») Aug 19, 2011 / 1

Ennek semmi köze az antennához, antenna vezetékhez. Az esetleges érzékenység romláshoz igen.
A rádió oszcillátorának hangolása körül kellene körülnézned, mert pl. ha varikapos hangolású, és a hangolófeszültség csak egy idő után éri el a megfelelő értéket, akkor állhat elő ilyen jelenség.
(#) jdani hozzászólása Aug 19, 2011 /

Hali. Valaki megtudja mondani, hogy ennek mi célja van, mire kell használni? Bővebben: Link
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Nyomógombra való sapka. (pl. isostat féle)
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Én szlovák oldalról vettem. Azt írja h. Hmatník (nem tudom mi az), Bez LED - LED nélkül. El se tudtam képzelni hogy ugyan mire ez a valami amit LED nélkül árulnak ( BEZ LED)Bővebben: Link
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Nyilván van olyan is, amibe visszajelző van beépítve, de ez nem olyan. (google fordító, némi korrekcióval: "billentyű sapka a 5E/5G kapcsolókhoz LED nélkül, magasság 10,4 mm, fekete") De az előbbi linkeden levő angolból egyértelmű.
(#) proli007 válasza papa22 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Hello!
Kisjelű erősítőnél, nem nagy ötlet a kapcsolóüzemű táp. Mert ha ellátod kellő zavarszűréssel-árnyékolással, méretében azonos lesz a hagyományossal, ami nem brekeg.
üdv! proli007
(#) galus hozzászólása Aug 19, 2011 /

Üdvözlet,
Egy olyan kérdésre keresek megoldást ami egy jármű kipufogógázának hőmérséklet mérését kellene, hogy befolyásolja.
Adott egy hőmérő szonda aminek 20 fok Celsiuson kb 200 kOhm az ellenállása. A hőmérséklet emelkedésével ez az érték egyre csökken. A cél az lenne, hogy a mérőeszköz ami ezt figyeli (motorelektronika) egy bizonyos hőmérséklet érték felett már ne "lásson" növekedést (vagyis csökkenő ellenállást). Azaz be kéne csapni az elektronikát. Ezen beállított értékig viszont jól kellene mérnie, mert sok más paraméter is függ ettől.

A rendszernek teljesen automatikusan kellene működnie, vagyis az nem járható, hogy átkapcsolok egy állandó ellenállásra egy kapcsolóval.
Létezik erre valami nem túl bonyolult megoldás?

Köszönetel: Galambos Feri
Következő: »»   1427 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem