Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Csak pár ledet akartam meghajtani mert a telken nincs áram. De inkább kiviszek egy kocsiakkut az a legésszerűbb.
Ágyúval verébre. Több lesz az önkisülés, mint a fogyasztás. Tegyél rá halogén izzókat. Akkor legalább látni is fogsz.
Köszönöm a segitségeteket!
Akkor mükődtetthető a vékfók az említett trafóval? A vékfókon az a felírat van hogy (+45V GDN -45V). Milyen pakcsolás lenne a helyes?Mert én nagyon férre nyultam. Ugyanis a trafó középkivezetését és egy másik ágát egyenírányitóval kötötem a vékfók +,- bemenetére. Ennek hála csak "cincogótt mint egy kisegér.. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Vagy milyen értékű trafó kellhet mert már össze zavaródtam.
Hello! Teljesen jó. Nincs nagy kritérium az alkatrészekkel szemben, ezért is egységesítettem az alkatrészeket. Az ütemnek ha jól emlékszem 60..90 villanás/perc-nek kell lenni a KRESZ szerint. üdv!
Ilyesmire gondolok hogy potmeterben van é?
Sziasztok!
Megcsinältam ezt a kapcsolást: PCventilátor-szabályozás LM317-tel. Volna valakinek ötlete, hogyan lehetne kiegészíteni, hogy a kimenö minimális feszültség ne 1,25 V legyen, hanem nulla? Az pl. járható út lenne, hogy sorba kötök a kimenettel két diódát, amin úgyis esik 2x0,7 V? wallair
Sziasztok!
Ma már kérdeztem volna, de egy moderátor szó nélkül kitörölhette kérdésem. Nem vágom, miért... * A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
A LED nem igazán boldogulna a motor áramával, inkább a diódánál kellene maradni. De itt jön a másik probléma: a két dióda nem igazán fog kinyitni ilyen kis feszültségen, tehát lenne egy 0V-os kimenőfeszültségű tartomány, majd hirtelen felmenne a kimenőfeszültség a két dióda soros nyitófeszültségére a stabilizátor állítása közben.
Én is ezt próbáltam kifejteni
Asszem, akkor maradok a diódáknál, mert felmegy a kimenti feszültség 12 V-ig (ezt nem írtam, bocs), attól a LED kimúlna.
Köszönöm a választ!
Használj diódát, de nem fogsz megelégedni az eredménnyel.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Ha jól értem, az lenne a gond, hogy olyan 1,4 v-nál a diódák lezárnak és a kimeneti feszültség jelleggörbéje elméletben azonnal leesik 0-ra? Ez nem jelent gondot, mert a villanymotor a terhelés miatt ezen a tartományon már amúgy sem nagyon mozdul, magyarán csak megvédem az "ottfelejtett" villanymotort a leégéstől.
Jó, te tudod, de én nem értem, hogy ez hogyan fejtené ki a védelmet és miért kell az "ottfelejtett" motort megvédeni a leégéstől.
Ha 1,4-ből kivonsz 1,4-et, akkor mennyi marad?
Én arról a könyökről makogok, de ha mégis lineáris a dióda nyitóirányú karakterisztikája, akkor elnézést kérek.
Valószínű, hogy az egész kérdésfeltevés felesleges volt, mert egy elektronikus kommutációjú PC-ventilátor eleve nem indul el egy egész valahány voltról és nem is ég le.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Van könyök, de az a 0.7V akkor is esik a diódán, ha 1A folyik rajta.
Tudjátok mit?
Először is nagyon köszönöm a segítségeteket, meg a lelkesedést. Másodszor: a diódák előtt a feszültség minimum 1,25 V, ami azt jelenti, hogy ha az elsőn esik ~0,7 V, akkor a második lesz az, ami már nem nyit ki, mégpedig a két dióda előtt elért ~1,4 V alatt. Az a tartomány, ami a kimenti jelleggörbét 0 V-ra állítja, az a diódák bementi feszültsége tekintetében az 1,4 V és az 1, 25 V közötti tartomány. Ez számomra tökéletes megoldás. A kimenet (ideális esetben) 0.15 V-ról fog hirtelen 0-ra esni. Köszönöm mégegyszer a HSZ-eket, sokat segített a dolog megértésében. Üdv: wallair
Ja! Nem PC ventilátort hajtok vele, hanem egy villanymotort, ami terhelés nélkül 1,2 V-on még mocorog.
Hagyományos DC motorhoz szerintem PWM szabályzót szoktak használni (pl 555). Ez a 317 igazából csak azért jó PC ventilátorhoz, mert az BLDC motor, és azt nem lehet PWM-el szabályozni.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Es van valami komolyabb érv az LM 317-ttel szemben a PWM javára, ha DC motort hajtok vele? (gondolom a PWM-en kisebb a veszteség, de ez a holmi csak ritkán lesz használva)
Sziasztok!
Lenne egy kis gondom.Mégpedig az ,hogy 250V -os Zener dióda kellene ,de azt nem kaptam. Viszont vettem 2 db 125V-os Zenert valahogy össze lehet rakni a kettőt ,hogy a feszültségük megfeleljen 250V -nak?
A jelöléseik is ugyan arra nézzenek?
Na ná. Ha fordtva kötöd sorba, akkor +/- 125 V -nál határol.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Sziasztok!
Milyen tranzisztort ajánlotok átlag 350-450 mA-es terheléssel, 5 V mellett? És ehhez milyen bázisellenállás szükséges? PIC-ről hajtanám meg... Köszönöm!!
Szia!
Van itt egy tervezési segédlet a "Connecting a transistor to the output from an IC" résznél. Ha megvannak a kiszámolt értékek, akkor már könnyű tranzisztortípust választani.
BC368 (20V 2A). Az ellenállás értéke függ az áramerősítési tényezőtől. Ha biztosra akarsz menni akkor 620 ohm-ot javasolnék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |