Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tehát akkor a feszültségek összeadódnak!
Bár egyszerűbbnek találtam volna egy egyszerű és pontos választ...
Így van. Azért nem baj, ha elgondolkozol rajta.
a "repluszolni" nálatok azt jelenti, hogy venni a reciprókát és összeadogatni őket?
tehát: 1/C.ered = 1/c1 + 1/c2... ? uli
Azt ne felejtsd el, hogy a kapacitív osztón ha nem azonosak a kapacitások, akkor a feszültség fordítottan arányos a kapacitásukkal! Tehát a kisebb kapacitáson lesz a nagyobb feszültség.
Ezt kiabálta ordítva: "Jól csinálod, csak fordítva!"
üdv! proli007
Van a hangfalamhoz (Creative) egy gyári külső táp. Ez tulajdonképpen csak egy trafó, aminek névlegesen (ráírva) 13.5V/5A a szekunder oldala, de üresen 15.5V. Ez ahhoz amit építeni akarok (erősítő TDA7375-el, max Vs=18V) túl sok.
Hogyan lehet a feszültséget csökkenteni, anélkül, hogy le kellene tekernem belőle? Kb 10-12V kellene az egyenirányítás után az erősítő részére.
Nem értem miért sok.
Azért mert terheletlenül 15v- akkor az terhelten biztos kisebb.
Úgy számoltam, hogy a 13.5V (névleges) is 19V lesz egyenirányítás és pufferelés után, attól tartok hosszabb távon nem bírná. Másrészt ami nagyon fontos, hogy a hangszórók kicsit alulméretezettek az erősítőhöz képest (ezek is a gyári Creative hangszórók) , de kisebb tápfesszel épp jó lenne.
Tegyél a trafora egy égőt , aminek kb azonos telyesitménye lesz mint az erösitönek .
Igy meg tudod mérni a terhelt eredö feszültséget "jó" közelitéssel. Tudom ez még válto fesz. de nem tesz semmit . A kondi méretét és feszültségét az egyenirányitás után ,,,,meg a szürést..... ezek szerint kell megváltoztatni, ill. méretezni, hogy a lehetö leg kevesebbet disszipálja el a stabilizátor. Megj: az ugy is több volt lesz Ekkor nem biztos, hogy sok a trafó, ....szerintem pont jó. Ha a trafo és a diodahid birja akkor nem kell mindjárt vadálat méretü buffer kondi...... attol még a brumm nem szünik meg ...............azt nem csak a buffer kondi fogja meg egy jó tápban, hanem a szürés. Az legalább nem bufferöl táplált hanem a legkisebb elérhetö veszteségen müködö táp.
Ja a TDA7375 18v max ig tényleg megy .......................Klasszikus 12-14-V on müködik szépen. Szerintem a trafo továbbra is elég, de mellékeld a terhelt értékeket, és , hogy mennyit akar a tda-d. akkor lerajzolom.........Igy legalább kisebb buffer kell.
A törtes képletnél a nevezőben van az összeadás!
De azt is tegyük hozzá, hogy egyszerre csak kettő értéket repluszolhatunk össze! Vagyis több érték esetén a következőképpen kell repluszolni: A X B X C= A*B ----- A+B Ez = pl.: Y Majd: Y*C ----- Y+C Ennek a számításnak az eredménye adja a három tag replusz-át! És így kell eljárni minden tagnál!
Sziasztok!
Lenne 1 fontos kérdésem...... Valaki megtudná mondani hogyan kell 1 servót vezéelni. Vagy csak a lábkiosztást... Mert sehol nem találom. a válaszokat előre köszönöm! Üdv.:H.Viktor
Milyen szervorol van szó.........pl elektronikus, elektrohidraulikus...stb.
Csak logikálisan egyformák azon kivül tök mások. Ja a kérdés viszont a szép kérdések közé tartozik.
Ráraktam a régi erősítőt, ami elromlott, de valamennyire még szól. Ezzel a terheléssel (szobahangerőn) 18.5V-ot mértem a benne lévő 6800µF két sarkán.
De azt hiszem félreérthetően írtam. Nem az a gond, hogy a TDA7375 tönkremegy, hanem, hogy a hangfal megy tönkre. A 2db kis hangfal 10W-os, a sub 22W-os. Ez ehhez tartozó teljesítményt ez az IC az adatlapja szerint (mellékelem) olyan 15-17V között adja le. Ha ennél többel táplálom, akkor már jelentősen több lesz a teljesítmény, mint amit a hangfalak elbírnak. Az IC szép hangja miatt viszont ezzel a típussal szeretném megépíteni. Mellékelem a Ps->Watt grafikont, piros jelzi a szerintem szükésges és jó teljesítmény-feszültség tartományt, a kék pedig a mostani terhelten is 18.5V-os feszültséghez tartozó teljesítményt.
Sziasztok!
Van egy fordított tápfeszültséget kapott kicsi, TFT kijelzős tv-m 7"-os, színes.. Volt egy SMD dióda benne, csak azt nem értem, hogy miért párhuzamosan rakták a tápfeszültséggel, mert így az is elkezdett füstölni, plusz valószínűleg a vezérlő IC is tönkrement, viszont ha sorosan rakják, csak egyszerűen nem kapcsol be a tv fordított táp esetén... hmmm... Olvastam, hogy a laptopok kijelzőjét rá lehet kötni régi videókártyákra, amiken van VESA csatlakozó, csak nem tudom, hogy ez a TFT kijelző vajon vezérelhető lenne-e ilyen módon? 26 vezeték-ér megy a kijelzőre a vezérlő IC-től, és a VESA is 26 vezetékkel csatlakozik a kijelzőhöz... Gondoltam rá, hogy esetleg "csak" a tápegység ment volna tönkre, de elektrolit kondiból a legnagyobb 25 voltos, és ez a tv 12 voltra van tervezve. esetleg smd kondikban tárolják el a 25 voltnál nagyobb feszültséget szerintetek? (vagy csak a kijelző megvilágításához van szükség magasabb feszültségre?) Elvileg, ha fordított tápfeszt kap a tápegysége (ami kapcs. üzemű), akkor a táp vezérlő IC-je meghalt.viszont ebben az esetben a videó vezérlő IC-nek érintetlennek kellene lennie, mert a táp el sem indulhatott. bár 5V-ra is szüksége van a tv-nek. Vajon mit csinál mondjuk egy 7805 fordított tápfesz. esetén? tönkremegy, ez tuti. viszont a kimenetén ilyenkor mi jelenik meg? erre kíváncsi lennék. Van valami ötletetek, hogy mit tudnék kezdeni ezzel a szerkezettel? (igen, már eszembe jutott, hogy váll fölött hátrafelé eldobni, de nem az én tulajdonom ) Köszi szépen minden segítő és nem segítő választ!
Egy a párhuzamosan kötött dióda, áramkorlátként szolgált!
Ha ez is szézpukkant, és a konikban, és a PWM áramkörben is hiba keletkezett!!! Nekem egy ODIS 5710D hordozható DVD lejátszót szerztem ugyan ezze a hibajelenséggel, kiegészítő védelemmel! Sorba is beraktam egy diódát, hogy ha fordítot tápot kap akkor ez fog szét pukkanni mint egy biztosíték! A 25V os kondik felpufferelik a feszültséget egy nagyobb szintre! Mert a kijelző rengeteg áramot zabál! A kijelződ TFT, vagyis vékony fényáteszertő filmtranzisztokok milliói vannak rajta, ezeket el is kell látni árammal! A kijelzővel mi a célod?! Fáradt vagyok és késő van? Hová, mit, hogyan, akarsz kötni? Nem lehet csak úgy akárhová bedugdosgatni! Nemtudod hogy a lábkiosztás egyezik e, és még ott van a kijelző protokollja, ami nélkül semmit em fogsz elérni, stb. stb. stb.. Reélem tudtm segíteni!
Meg látni egy kispofás kis nagyfesztápot!
Az a kjelző, háttérvilágításának szolgáltat nagyfeszt, ami a fénycsövet látja el! Ha az meghalt, atól még elindul az egész kütyü, szóval az egész tápot átkéne nézni!
sziasztok
van egy olyan problémám hogy amikor pl áramszünet van és a modem illetve a rooter újraindul akkor a bennük levő UTP kábel valamiért felmondja a szolgálatot és másikat kell belerakni(a kábel kb egy 24óra alatt "megjavul"), ez oké volt eddig de nincs mindig kedvem cserélgetni a kábeleket úgyhogy erre kérném segítő válaszaitokat üdv totti
Üdv
Ezzel a sprével lehet-e a nyákon más vezetőszálak felett vezető réteget létrekozni, persze egy szigetelőréteggel a kettő között mint például lakk. Köszönöm a válaszokat előrefele is A link javítva!
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcs rajzot és csináltam hozzá 2 db alakzatot LED ekből. Amikor rákötöm az a baj, h csak halványan villognak a LED ek. Tudna vki segíteni, h lehetne elérni h ne csak halványan hanem teljes fénnyel villogjanak? A segítséget előre is köszi!!!!
Hány darab ledből áll az alakzat? A rajzon a ledekkel soros 150 ohm ellenállás csak egy-egy darab esetén biztosit megfelelő fényerőt.
Akkor ez nem fog menni... Úgy érted,hogy a tranzisztorok 17-17 ledet kapcsolgatnak,és a ledek párhuzamosan vannak kötve? Talán egyszerűbb volna ha csinálnál egy skiccet.
Mi az a skicc?? Felvilágosítanál ezzel kapcsolatban!Amúgy csak az egyik tranzisztorra van 17 led kötve a másikra csak 2. Kapcsolgatni tudja csak hát elég halovány az összekép.
Skicc=kézi rajz-vázlat-elnagyolt ábra.
Még mindig csak sejtem,de nem tudom hogyan van a 17db led kötve,sorosan,vagy párhuzamosan. És a tápfesz értéke a rajzon látható 4.5V ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |