Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A csatolt képed jobb alsó ábráján a szinusz görbére kék(es?) színnel, jelölt fűrészes formájú jel a (puffer)kondenzátoron mérhető jel. Ennek csúcsa valamivel alacsonyabb (a veszteségek miatt), mint a tápláló transzformátor szinuszának csúcsa. Az egyenirányított feszültség értéke a fűrészes alakú (brumm, zúgó) feszültség középértékénél lesz. Ez persze függ a terhelés nagyságától. Ezzel a számoló progival ki is számolhatod.
Tisztelt Hozzáértők!
Építettem egy Hekit 050 erősítőt vettem egy TST200W-2x28V transzformátort bekötöttem egyen irányítóval. a következő történt a második kimeneten a feszültség felment 60 voltra a terhelt oldalon leeset 0-ra mit ronthattam el vagy hagytam ki. Aki tud írja meg légyszíves. Suzukilaca
Üdv. Elakadtam egy picit eléggé alap dolog jól jönne a jó tanács. Javítok épp egy Luxman DZ-112 cd lejátszót, és valaki kivett belőle egy elektrolit kondenzátort. Hogy miért azt magam sem tudom, nélküle néha rákap a lemezre a fej, de ritkán többnyire nem. Természetesen lehet fej hibás is, de először ezt a hibát szeretném orvosolni mert nyilvánvalóan látszik is, hogy nem gyárilag lett kihagyva. A mellékelt internetes képen a nagy sárga fóliabevonatos egyedről lenne szó. Amiben elakadtam, hogy beazonosítva a dokumentáció alapján eléggé érdekes adatot kaptam. Én speciel milifarad-ra gondolok viszont ezt nem tudom, hogy lehetne pótolni µF-os értékű kondikkal akár többet is összerakva. Elég érdekes érték a 18mF 5,5V.
A pufferból nem tudsz több töltést kivenni, mint beleviszel.
Nem "kisebb feszültségről töltjük fel", hanem ha a trafó pillanatnyi feszültsége már nagyobb, mint a kondi feszültsége, elkezdődik a töltés. Amikor meg a pillanatnyi kisebb mint a kondi feszültsége, kezdődik a kisütés. De a töltő és kisütő áramok értéke általában jelentősen eltér, ezért lehet rövidebb idő alatt feltölteni a kondit, mint amíg a kisütés tart.
Hello! Ilyen kondit energia tárolásra használnak, értéke akár farádos is lehet. Célja általában az, hogy rövid idejű hálózat kimaradás esetén, ne feledje el a programot a proci. A µF-os kondikból összerakni általában értelmetlen.
Gondolom akkor lehet például 1µF 10V-os is akár, viszont így gyanús, hogy a készülék fejhibás lesz.
A kondenzátor csak akkor töltődik, ha a szinuszos jel pillanatnyi feszültsége legalább 0,7 Volttal nagyobb, mint a kondenzátor pillanatnyi feszültsége.
Vegyünk két szélső esetet: Ha az ellenállást elhagyjuk, már az első félhullám feltölti a kondenzátort és csak a veszteségek miatt lesz egészen kicsit fűrészes a feszültsége. Ha nagyon kis ellenállást használunk, akkor a kondenzátorban tárolt energia nagyon gyorsan lecsökken és gyakorlatilag a szinuszos félperiódusok maradnak a kondenzátoron. A valódi esetek a kettő között vannak. Adott feszültség, terhelés mellett el kell dönteni, hogy mekkora ingadozást engedünk meg a kimenő feszültségben és ehhez választunk megfelelő kondenzátort.
Sziasztok! Csak egy gyors kérdésem lenne. Ha van 2 db 8 Ω-os 250W-os hangszóróm és ha rá szeretném kötni ezt egy 4 Ω-os 2x 45W-os autórádióra, akkor ezt hogy tudom megtenni? Igen, tudom, hogy nem lesz akkora teljesítmény és nem lesz nagyon hangos, "mélynyomóként" használnám, persze nem ebben a ládában. Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
Hello! Az, hogy "fejhibás" egy tág fogalom. Minden esetre az, hogy nincs benne ilyen kondi nem sok köze van, hogy tudja olvasni a lemezt vagy sem. De minden esetre a lézer olvasót nem az örökkévalóságnak készítik. Maximum megpucolod, és ha nem lát, akkor nem lát. Én legalább is így gondolom.
Hello! Párhuzamosan rákötheted, akkor az is 4ohm lesz terhelésnek. És 45W-al fog szólni. Arra ügyelni kell, hogy a két hangszóró polaritása ne cserélődjön meg.
De ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a 4ohm/2x45W-ra rákötheted-e a két 8ohm-os hangszórót, akkor a válasz az, hogy nyugodtan. Kisebb lesz a teljesítmény, de "nem terheli agyon" a végfokot.
Nagyon szépen köszönöm, ez lett volna a kérdésem. Azthittem kell elé tennem egy 4 Ohm-os ellenállást... Köszönöm szépen!
Ez biztos, hogy a hangszórónak sem esik semmi baja? Mert igazából a munkámhoz kellenek ezek a hangszórók. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
A helyes válasz az lenne, hogy:
- A végfok leadott teljesítmény a ráírt terhelő ellenállás (hangszóró ellenállás) mellet érvényes. - A hangszóró teljesítménye azt jelenti, hogy annyit bír elviselni. De a végfokot nem terheli sem jobban sem kevésbé. Feltéve hogy az ellenállása a végfokra írttal megegyező. - A hangszóró ellenállása csak kisebb nem lehet, mint amit a végfokra írnak. Nagyobb lehet, csak nem fog a végfok akkora teljesítményt szolgáltatni, mint a rá írt hangszóró ellenállás esetén. - De hogy mennyivel fog kevésbé szólni, az csak akkor sejthető, ha ismert a hangszóró érzékenysége. Mert az lehet más és más. (Hogy 1W-ra mekkora hangerőt produkál.)
Értem! Elnézést az értetlenkedésemért, nagyon köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Ha a csatolt kapcsolásban az állapotjelző kimenet (STAT) felvehet alacsony (L), magas (H) és nagy impedanciás (HI-Z) értéket, akkor nagy impedanciás állapotban egyszerre fog mindkét led világítani? Ha igen, hogyan valósul meg, hogy a kimeneten egyszerre jelenjen meg a pozitív táp és a föld is?
A nagy impedanciát szó szerint kell érteni, azaz nem avatkozik bele a kimeneten levő állapotokba, tehát a két LED sorba van kötve a tápfeszültségre, az IC pedig mintha ott se lenne...
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
Köszönöm a gyors választ, így utólag teljesen logikus!
RS-485-nél a signal reference (vagy ground) láb bekötését mikor lehet elhagyni? Csak olyan RS-485->USB átalakítókat találok amelyek két vezetéket igényelnek.
Sziasztok! Kezdő vagyok az elektronikában, első hőmérőmet építettem meg a napokban a csatolt kapcsolás szerint. A kalibrálást elvégeztem, úgy hogy felforraltam egy kis vizet és beleraktam az NTC ellenállást, ami mint a képen is látszik meg van hosszabbítva egy kis vezetékkel hogy a későbbi alkalmazása során tudjam használni. A trimmer potméterrel beállítottam a 100°C-ot, viszont ebben az állapotban a trimmer poti teljesen MAX álláson van, ami azt jelenti ezen esetben hogy ha az NTC kihűl, ugye 40°C alá esik a hőmérséklete akkor a LED-ek közül az első kettő világít, vagyis szerinte 50°C van jelen esetben a szobában. Mi lehet a gond, vagyis miért csinálja azt hogy szobahőmérsékleten is 50°C ot jelez, viszont csak ennél a beállításnál éri el a 100°C-ot a forralt vízben? Előre is köszönöm a segítségeteket! A forrasztások le vannak ellenőrizve multiméterrel vagyis sehol sem ér össze ahol nem kell neki.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
Annyit tudok mondani, hogy az NTC erősen nemlineáris elem. Az LM3914 pedig lineáris. Ez biztosan okoz jelentősebb pontatlanságot a teljes tartományban. Egy az NTC -vel párhuzamosan kötött megfelelő értékű ellenállás jócskán a lineáris felé viszi az eredő ellenállás változást, de ehhez az LNM3914 beállítását módosítani kell.
Szia! Kicsit módosítottam a rajzon, hogy az alját is lehessen kalibrálni. Nagy linearitást azért ne várj tőle.
Egyébként maga a kapcsolás még ha az alsó két LED világít is olyan 60-70°C körűl valós értéket mutat?
Hali!
Ha megveszek egy ilyen 24V 10A 240W tápegységet, amire az van írva, hogy Input:AC110-220V 50/60Hz azt használhatom 230V-ról hosszútávon anélkül, hogy baja lenne? Papírforma szerint nyilván nem, de azért néha más a valóság, pl tolerálná szerintetek? Előre is köszönöm! üdv A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
A berajzolt 100 ohm-os potival ez elérhető, mármint kb. 10°C pontossággal követni a LED-ek mellé írt skálát.
A legbiztosabb, ha megkérdezed az eladót. A 220 olyan szám, ami emberöltőkön át beivódott az emberek tudatába. Én is inkább 220 voltot emlegetek, holott tudom, hogy nem annyi. Főleg kapcsolóüzemű tápok esetén, ahol a hálózati feszültséget közvetlenül egyenirányítják, ilyen, 10% alatti eltérést el kell viselni minden eszköznek.
Graetz híd után mekkora pufferkondit kell betennem?
Hálózati frekvenciáról van szó, ami ugye a Graetz után duplázódik -> 100 Hz. A terhelő áram 3A, a megengedett búgófeszültség 2V.
Képlet és magyarázat itt található. Figyeld a mintapéldát!
Köszönöm, ez hasznos volt! Ezek szerint 15000 uF
Gratulálok, ügyes vagy!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Sziasztok!A segítségetekre lenne szükségem.Adottak a képen látható ellenàllások.Amik a kèp felső részén vannak azok az eredetiek alul pedig azok amiket a boltban kaptam.Kiforrasztottam őket majd bevittem a boltba hogy mindegyikből kérek 2 darabot...az eladó kérdezte hogy akkor ezek ellenállások vagy induktivitàsok..mire én fogalmam sincs.Majd kis idő múlva a kèp alsó részén található darabokat kaptam. Kérdésem az hogy megegyezik az eredetivel vagy jó helyette?Előre is köszi!
Szia!
Biztosan van multimétered, amellyel összehasonlíthatod őket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |