Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2310 / 3996
(#) pucuka válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

A csatolt képed jobb alsó ábráján a szinusz görbére kék(es?) színnel, jelölt fűrészes formájú jel a (puffer)kondenzátoron mérhető jel. Ennek csúcsa valamivel alacsonyabb (a veszteségek miatt), mint a tápláló transzformátor szinuszának csúcsa. Az egyenirányított feszültség értéke a fűrészes alakú (brumm, zúgó) feszültség középértékénél lesz. Ez persze függ a terhelés nagyságától. Ezzel a számoló progival ki is számolhatod.
(#) suzukilaca hozzászólása Máj 19, 2014 /

Tisztelt Hozzáértők!

Építettem egy Hekit 050 erősítőt vettem egy TST200W-2x28V transzformátort bekötöttem egyen irányítóval. a következő történt a második kimeneten a feszültség felment 60 voltra a terhelt oldalon leeset 0-ra mit ronthattam el vagy hagytam ki.

Aki tud írja meg légyszíves.

Suzukilaca
(#) Lázár Péter hozzászólása Máj 19, 2014 /

Üdv. Elakadtam egy picit eléggé alap dolog jól jönne a jó tanács. Javítok épp egy Luxman DZ-112 cd lejátszót, és valaki kivett belőle egy elektrolit kondenzátort. Hogy miért azt magam sem tudom, nélküle néha rákap a lemezre a fej, de ritkán többnyire nem. Természetesen lehet fej hibás is, de először ezt a hibát szeretném orvosolni mert nyilvánvalóan látszik is, hogy nem gyárilag lett kihagyva. A mellékelt internetes képen a nagy sárga fóliabevonatos egyedről lenne szó. Amiben elakadtam, hogy beazonosítva a dokumentáció alapján eléggé érdekes adatot kaptam. Én speciel milifarad-ra gondolok viszont ezt nem tudom, hogy lehetne pótolni µF-os értékű kondikkal akár többet is összerakva. Elég érdekes érték a 18mF 5,5V.
(#) proli007 válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

A pufferból nem tudsz több töltést kivenni, mint beleviszel.
Nem "kisebb feszültségről töltjük fel", hanem ha a trafó pillanatnyi feszültsége már nagyobb, mint a kondi feszültsége, elkezdődik a töltés. Amikor meg a pillanatnyi kisebb mint a kondi feszültsége, kezdődik a kisütés. De a töltő és kisütő áramok értéke általában jelentősen eltér, ezért lehet rövidebb idő alatt feltölteni a kondit, mint amíg a kisütés tart.
(#) proli007 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Hello! Ilyen kondit energia tárolásra használnak, értéke akár farádos is lehet. Célja általában az, hogy rövid idejű hálózat kimaradás esetén, ne feledje el a programot a proci. A µF-os kondikból összerakni általában értelmetlen.
(#) Lázár Péter válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Gondolom akkor lehet például 1µF 10V-os is akár, viszont így gyanús, hogy a készülék fejhibás lesz.
(#) Bell válasza BBoyBen hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

A kondenzátor csak akkor töltődik, ha a szinuszos jel pillanatnyi feszültsége legalább 0,7 Volttal nagyobb, mint a kondenzátor pillanatnyi feszültsége.
Vegyünk két szélső esetet:
Ha az ellenállást elhagyjuk, már az első félhullám feltölti a kondenzátort és csak a veszteségek miatt lesz egészen kicsit fűrészes a feszültsége.
Ha nagyon kis ellenállást használunk, akkor a kondenzátorban tárolt energia nagyon gyorsan lecsökken és gyakorlatilag a szinuszos félperiódusok maradnak a kondenzátoron.

A valódi esetek a kettő között vannak. Adott feszültség, terhelés mellett el kell dönteni, hogy mekkora ingadozást engedünk meg a kimenő feszültségben és ehhez választunk megfelelő kondenzátort.
(#) peter1300 hozzászólása Máj 19, 2014 /

Sziasztok! Csak egy gyors kérdésem lenne. Ha van 2 db 8 Ω-os 250W-os hangszóróm és ha rá szeretném kötni ezt egy 4 Ω-os 2x 45W-os autórádióra, akkor ezt hogy tudom megtenni? Igen, tudom, hogy nem lesz akkora teljesítmény és nem lesz nagyon hangos, "mélynyomóként" használnám, persze nem ebben a ládában. Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) proli007 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Hello! Az, hogy "fejhibás" egy tág fogalom. Minden esetre az, hogy nincs benne ilyen kondi nem sok köze van, hogy tudja olvasni a lemezt vagy sem. De minden esetre a lézer olvasót nem az örökkévalóságnak készítik. Maximum megpucolod, és ha nem lát, akkor nem lát. Én legalább is így gondolom.
(#) proli007 válasza peter1300 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Hello! Párhuzamosan rákötheted, akkor az is 4ohm lesz terhelésnek. És 45W-al fog szólni. Arra ügyelni kell, hogy a két hangszóró polaritása ne cserélődjön meg.
De ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a 4ohm/2x45W-ra rákötheted-e a két 8ohm-os hangszórót, akkor a válasz az, hogy nyugodtan. Kisebb lesz a teljesítmény, de "nem terheli agyon" a végfokot.
(#) peter1300 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm, ez lett volna a kérdésem. Azthittem kell elé tennem egy 4 Ohm-os ellenállást... Köszönöm szépen!

Ez biztos, hogy a hangszórónak sem esik semmi baja? Mert igazából a munkámhoz kellenek ezek a hangszórók.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) proli007 válasza peter1300 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

A helyes válasz az lenne, hogy:
- A végfok leadott teljesítmény a ráírt terhelő ellenállás (hangszóró ellenállás) mellet érvényes.
- A hangszóró teljesítménye azt jelenti, hogy annyit bír elviselni. De a végfokot nem terheli sem jobban sem kevésbé. Feltéve hogy az ellenállása a végfokra írttal megegyező.
- A hangszóró ellenállása csak kisebb nem lehet, mint amit a végfokra írnak. Nagyobb lehet, csak nem fog a végfok akkora teljesítményt szolgáltatni, mint a rá írt hangszóró ellenállás esetén.
- De hogy mennyivel fog kevésbé szólni, az csak akkor sejthető, ha ismert a hangszóró érzékenysége. Mert az lehet más és más. (Hogy 1W-ra mekkora hangerőt produkál.)
(#) peter1300 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Értem! Elnézést az értetlenkedésemért, nagyon köszönöm a segítséget!
(#) amitech hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok! Ha a csatolt kapcsolásban az állapotjelző kimenet (STAT) felvehet alacsony (L), magas (H) és nagy impedanciás (HI-Z) értéket, akkor nagy impedanciás állapotban egyszerre fog mindkét led világítani? Ha igen, hogyan valósul meg, hogy a kimeneten egyszerre jelenjen meg a pozitív táp és a föld is?
(#) nedudgi válasza amitech hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A nagy impedanciát szó szerint kell érteni, azaz nem avatkozik bele a kimeneten levő állapotokba, tehát a két LED sorba van kötve a tápfeszültségre, az IC pedig mintha ott se lenne...
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2014
(#) amitech válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Köszönöm a gyors választ, így utólag teljesen logikus!
(#) exabit válasza amitech hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

RS-485-nél a signal reference (vagy ground) láb bekötését mikor lehet elhagyni? Csak olyan RS-485->USB átalakítókat találok amelyek két vezetéket igényelnek.
(#) gergo960722 hozzászólása Máj 20, 2014 /

Sziasztok! Kezdő vagyok az elektronikában, első hőmérőmet építettem meg a napokban a csatolt kapcsolás szerint. A kalibrálást elvégeztem, úgy hogy felforraltam egy kis vizet és beleraktam az NTC ellenállást, ami mint a képen is látszik meg van hosszabbítva egy kis vezetékkel hogy a későbbi alkalmazása során tudjam használni. A trimmer potméterrel beállítottam a 100°C-ot, viszont ebben az állapotban a trimmer poti teljesen MAX álláson van, ami azt jelenti ezen esetben hogy ha az NTC kihűl, ugye 40°C alá esik a hőmérséklete akkor a LED-ek közül az első kettő világít, vagyis szerinte 50°C van jelen esetben a szobában. Mi lehet a gond, vagyis miért csinálja azt hogy szobahőmérsékleten is 50°C ot jelez, viszont csak ennél a beállításnál éri el a 100°C-ot a forralt vízben? Előre is köszönöm a segítségeteket! A forrasztások le vannak ellenőrizve multiméterrel vagyis sehol sem ér össze ahol nem kell neki.
(#) nagym6 válasza gergo960722 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Annyit tudok mondani, hogy az NTC erősen nemlineáris elem. Az LM3914 pedig lineáris. Ez biztosan okoz jelentősebb pontatlanságot a teljes tartományban. Egy az NTC -vel párhuzamosan kötött megfelelő értékű ellenállás jócskán a lineáris felé viszi az eredő ellenállás változást, de ehhez az LNM3914 beállítását módosítani kell.
(#) reloop válasza gergo960722 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Szia! Kicsit módosítottam a rajzon, hogy az alját is lehessen kalibrálni. Nagy linearitást azért ne várj tőle.
(#) gergo960722 válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Egyébként maga a kapcsolás még ha az alsó két LED világít is olyan 60-70°C körűl valós értéket mutat?
(#) rolandi350 hozzászólása Máj 20, 2014 /

Hali!
Ha megveszek egy ilyen 24V 10A 240W tápegységet, amire az van írva, hogy Input:AC110-220V 50/60Hz azt használhatom 230V-ról hosszútávon anélkül, hogy baja lenne?
Papírforma szerint nyilván nem, de azért néha más a valóság, pl tolerálná szerintetek?
Előre is köszönöm!
üdv
(#) reloop válasza gergo960722 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A berajzolt 100 ohm-os potival ez elérhető, mármint kb. 10°C pontossággal követni a LED-ek mellé írt skálát.
(#) nedudgi válasza rolandi350 hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

A legbiztosabb, ha megkérdezed az eladót. A 220 olyan szám, ami emberöltőkön át beivódott az emberek tudatába. Én is inkább 220 voltot emlegetek, holott tudom, hogy nem annyi. Főleg kapcsolóüzemű tápok esetén, ahol a hálózati feszültséget közvetlenül egyenirányítják, ilyen, 10% alatti eltérést el kell viselni minden eszköznek.
(#) holex hozzászólása Máj 20, 2014 /

Graetz híd után mekkora pufferkondit kell betennem?
Hálózati frekvenciáról van szó, ami ugye a Graetz után duplázódik -> 100 Hz. A terhelő áram 3A, a megengedett búgófeszültség 2V.
(#) reloop válasza holex hozzászólására (») Máj 20, 2014 /

Képlet és magyarázat itt található. Figyeld a mintapéldát!
(#) holex válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Köszönöm, ez hasznos volt! Ezek szerint 15000 uF
(#) reloop válasza holex hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Gratulálok, ügyes vagy!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) botesz hozzászólása Máj 21, 2014 /

Sziasztok!A segítségetekre lenne szükségem.Adottak a képen látható ellenàllások.Amik a kèp felső részén vannak azok az eredetiek alul pedig azok amiket a boltban kaptam.Kiforrasztottam őket majd bevittem a boltba hogy mindegyikből kérek 2 darabot...az eladó kérdezte hogy akkor ezek ellenállások vagy induktivitàsok..mire én fogalmam sincs.Majd kis idő múlva a kèp alsó részén található darabokat kaptam. Kérdésem az hogy megegyezik az eredetivel vagy jó helyette?Előre is köszi!

DSC_0329.jpg

(#) kadarist válasza botesz hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Biztosan van multimétered, amellyel összehasonlíthatod őket.
Következő: »»   2310 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem