Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2503 / 3986
(#) IOsys válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Köszi köszi köszi
(#) IOsys válasza morgo hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

+/-9V semmilyen műverősítőnek nem kellett, a 9V csak a kapcsolási rajzban volt. Az alapján csináltam volna telefontöltőből +/-5-öt az ICL-nek. Ez a teljes kerettörténet.
(#) gernerakos hozzászólása Feb 20, 2015 /

Üdv!
Ha egy erősítő földhurkos, akkor ugye előáll egy azt hiszem 50 Hz-es búgás. Meg ugye ez van akkor is ha a bemenet szakadt. Nos, én azt nem értem, ha mind az erősítő mind a jelforrás elemes, akkor ez a búgás hogyan is miért jön létre?
Bocsánat, ha nagyon amatőr kérdés...
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Az erősítő és a jelforrást összekötő vezeték szedheti össze a zavart, antennaként viselkedvén.
(#) cson hozzászólása Feb 20, 2015 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Kaptam egy 2*40W-os erősítőt amelynek sajnos az egyik csatornája nem működik. De panel nincs megégve. Két IC van benne és mind a kettő ugyanúgy melegszik akkor ugye nem az egyik IC ment tönkre? És ha nem az IC-vel van baj akkor, mi lehet a probléma?
(#) reloop válasza cson hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia! Attól, hogy normális a melegedése még lehet rossz az IC. Ha jó, akkor vagy nem kap jelet, vagy a kimenet nem jut el a hangszóróig.
(#) Bakman válasza cson hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Erre még tippelni sem könnyű, 10 000 + 1 oka lehet. Műszerekkel mennyire vagy felszerelve?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) lukacsp válasza cson hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Javaslom a témáját: Erősítő probléma.
Előfok hiba, érintkezési hiba, forrasztási hiba, vagy bármi más lehet. Arra készülj fel, hogy a következő dolgok megadása alap az említett témában: típusmegjelölés, kapcsolási rajz, fénykép. Akkor van esélyük segíteni a hozzáértő szakiknak.
(#) zolica99999 hozzászólása Feb 20, 2015 /

Érdekes kéréssel fordulnék hozzátok! Remélem nem haragszik meg senki, amiért ide írom.

Segítségre lenne szükségem. Vásároltam egy kültéri riasztó dobozt. ( placebo-t)
A doboz teljesen üres. ***

Köszönöm szépen mindenkinek, aki segítő szándékkal megkeres!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) lukacsp válasza zolica99999 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Uram, ez kell Önnek: Ledes villogó egységcsomag.
(#) cson hozzászólása Feb 20, 2015 /

Oké köszönöm. Akkor átmegyek arra a témakörre.
Egyébkint van egy alap multiméterem.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) zolica99999 hozzászólása Feb 20, 2015 /

Köszönöm Lukacsp!!!

Ez akkor felvàltva villog? Olyan mintha pont erre tervezték volna!!
(#) bista hozzászólása Feb 21, 2015 /

mi baja lehet a hordozható hangszórómnak ha minden működik csak a jack kábeléről nem jut el a jel a hangszóróig?
(#) krysn95 hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok! Hátha itt kapokgyors segítséget...szóval adott egy mennyezeti lámpa amiben 4db 40w-os izzó van. Ezt a lámpát egy távirányítható vezérlő kapcsolja amivel a fényerő is szabályozhtaó. Ki cseréltem a 40w-os égőket 4db állítólag 12w-os dimmelhető led-re. Sajnos ha mind a 4 led bennt van, akkro lekapcsolatan is nagyon halványan világít a lámpa, de ha már csak eggyet is visszacserélek 40w-ra akkro minden rendben működik. A kérdésem, hogy megoldható e mindez azzal ha bekötök egy ellenálást a fázisra, és ha igen akkor mekkorát tegyek be? (totál laikus vagyok, nem értek a villanyszereléshez ezért előre bocs a kérdésért, de ha ez megoldható egy ellenálással, akkor a villany fogyasztás is nőni fog az ellenállás mértékével a 4x12w-hoz képest?
(#) nedudgi válasza krysn95 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Szerintem, ha totál laikus vagy, akkor ne kötögess semmit a fázisra. Nagyot rúg.
Annyit tehetsz, hogy az egyik körte ne LED, hanem hagyományos izzó legyen.
A problémát az okozza, hogy a vezérlőnek áram kell a működéséhez, amit a fogyasztón keresztül (körték) kap meg. Ettől az áramtól a hagyományos izzó még nem világít, de a sokkal jobb hatásfokú LED már igen.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Körte a fán van, vagy már az üvegben....
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Felétek. Felénk a villanykörte elfogadott szó.
(#) Csupasz válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Bocs, de ez magas labda volt.....
(#) devergo74 hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok.
Lenne egy kezdő kérdésem, frekvenciát mikor szoktak, vagy mikro kell mérni? Multimétereket nézegetem, és van amelyiken van frekvencia mérő.
(#) kadarist válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Szia!
Akkor kell frekvenciát mérni, amikor meg szeretnéd tudni a váltakozó feszültség frekvenciáját. Hasznos funkció és mindenképpen frekvenciamérős multimétert vegyél.
(#) krysn95 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Köszönöm a választ. Mas megoldás nincs? Elég hulyen néz ki ha rgy égő normál s többi meg led...
(#) nedudgi válasza krysn95 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Őszintén: hány különböző fokozatot használsz?
Azzal, hogy válaszolok, egyúttal felelősséget is vállalok a következményekért. Én szeretek nyugodtan aludni. Legegyszerűbb megoldás egy hagyományos kapcsoló, ami nem távvezérelt. Esetleg csillárkapcsolóval 1+3 felállásban kapcsolni a foglalatokat, de dimmelés nélkül. Elképzelhető egy segédtáp, ami csak a fényerőszabályzó tápellátását biztosítja, de ehhez valószínűleg nem biztosítottak a feltételek, magamnak sem fognék bele.
(#) devergo74 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Hali.
Köszi a választ, tudnál ajánlani egy nem túl drága frekis multit, amit szerinted érdemes megvenni?
(#) Bakman válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

A Mastech féle MY-64 tökéletes választás kezdőknek.
(#) zoka hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok!
Van egy autórádió fejegység amiben csak cd / rádió funkció van. Nekem kellene rá aux bemenet. Sajnos kazetta lejátszója nincs, hogy egy adapter kazettával rákötném az mp3 lejátszót.
Szerintetek a készüléken belül tudnék-e egy olyan módosítást csinálni, hogy a rádió jelet megcsapolni, mielőtt rámegy az előerősítőre, és egy kapcsolóval váltani rádió és aux között. Vagy mindenképpen fm transzmitterben gondolkodjak? (Nem kocsiba lenne használva).
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Meg lehet csinálni, de kelleni fog pár dolog. Vagy a fejegység kapcsolási rajza, vagy egy oszcilloszkóp, esetleg próbálgatás, de ez utóbbi nem túl célravezető rövidtávon. Egyszerűbb egy pár forintos FM Transmitter megvétele.
(#) zoka válasza Bakman hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Hát akkor nem éri meg vesződni vele, úgyhogy marad a transmitter.
Van egy PC tápom, meg az a fejegység, belerakom valami fadobozba, aztán ez lesz a mikrohifi
(#) golem hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok!
Van nekem az egyes képen látható kapcsolóm amiröl nem tudom hogy hány ampert képes kapcsolni.
A ketes képen látható trolidot akarom kapcsolni vele.
El birja vajon?
(#) pucuka válasza golem hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

A kapcsolók általában 6 A -t, vagy többet tudnak. úgyhogy van tartalék bőven, még az induktív lökésekre is. Ha egyébként a kapcsoló 250 V kapcsolására alkalmas.
(#) mex válasza golem hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Inkább ne. Toroid egyébként is nagy áramlökéssel "indul", hamar megviseli a kapcsolót.
Következő: »»   2503 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem