Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az IRLZ 34 N típusú FET-nek nincsen megfelelő párja P csatornásban hasonló paraméterekkel?
Látom ezeket nem logic level-eseknek hívják, -2V körüli Vgs maxosat keresnék.
Venni kell hozzá egy megfelelő erősítőt. Persze építhetsz is, de totál kezdőként, nem biztos a siker.
Miután írta, hogy tök kezdő, így valószínűleg nem tud forrasztani, talán még pákája sincs. Szerinted építsen?
Miert van az hogy ha egy transzformatoron feszultseget (AC) akarok merni es amig csak a multimeter egyik erintkezojet erintem az egyik kimeno vezetekhez a masik meg szabadon van es mar is mutat feszultseget a muszer. Van 7 kimeneti vezetek ezen a trafon es mindegyiknel 8-9v koruli feszultseget mutat. Erdekes modon, ha csak a multimeter masik erintkezojet erintem a vezetekekhez es az elozo nem er semmihez, 10-12v koruli feszultsegeket mutat, ugyanazokon a kimeneti vezetekeken. A multimeterem uj, viszonylag jo minosegu (Extech EX 330), a trafo torroid.
Hello! A multiméter bemenő ellenállása igen nagy, a hálózati vezetékek körül, mindenhol ott van a hálózati feszültség. Ha a trafóhoz érsz egyik pontjával már is mutat valamit. A trafó tekercsei között pedig kapacitás van a hálózat felé. A kondi meg frekvenciától és a kapacitásától függően átvezeti a váltóáramot.
Trafót mindig kis terheléssel kell mérni. És mérés előtt feszültségmentes állapotban célszerű OHM méréssel kideríteni, mely tekercsek tartoznak össze. Mert a nem összetartozó tekercsek között mérni, értelmetlen. A műszer "azt mutat amit akar".
Nem igazan ertem, hogy hogy nez ki egy tobb kimenetu szekunder tekercs. Nem is talalok kepet, vagy rajzot ilyen tekercsrol. Ha valaki tud valami jo linket, azt szivesen veszem.
Ha van egy 12v 2A aramforras es egy olyan fogyaszto, aminek 12v 1A kell, akkor jol gondolom, hogy nyugodtan rakothetem hiszen megkapja a megfelelo feszultseget es aramot annyit vesz fel, amennyire szuksege van, Jelenet esetben 1A?
Itt pld. egy szekunder tekercs van, de annak van több leágazása is. De lehetne akár több szekunder, aminek nincsenek közös pontjai.
De ezen a trafón, ha A-C pont között mérünk, akkor 9V-lesz. Ha A-D között, akkor 21V. De a B-D között, 18V. Ha kikapcsolt állapotban ellenállást mérünk az A..D pontok között, akkor minegyiknél átvezetést (kis ellenállást) mérünk. A primer (220) között ellenállást, de a primer és bármely szekunder (A..D) között szakadást. Innen lehet megtudni, "ki-kivel van". A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
Na eppen erre voltam kivancsi. Kosz a segitseget.
Tisztelt fiuk! Szeretném kérdezni ,hogy a rajzon látható erősítő tranzisztorok hűtése mehet - e egy hűtő lemezen megoldani ,Gondolom teljesen kiszigetelve. De inkább írjátok meg.
Ahogy a csatolt képen látszik, egy bordán kell megoldani. Mivel a TO3 toknak csak két lába van, nyilvánvaló, hogy a harmadik kivezetés a ház. Tehát csak elektromosan szigetelten lehet, kell felszerelni. A többi tranzisztort is, ami a hűtőbordára kell felrakni.
Ehhez a művelethez beszerezhető a tokozásnak megfelelő méretű szigetelő szerelvény, alátét lemez, és a rögzítő csavarokhoz szigetelő alátét. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Régebben láttam itt egy kapcsolást, ami 1 db 9v-os elemből csinált +/- 9V-os tápot műverősítőknek. Nem volt benne IC, csak néhány passzív alkatrész. Bárhogy keresem, nem találom sehol.
Szia! Véleményem szerint passzív alkatrészekkel csak +/- 4,5 V-ot tudsz előállítani a 9 V-ból. Viszont sok esetben ez is elég.
Szia!
Csak passzív alkatrészekkel a +9 V-ból nem állítható elő a +/-9V. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Meg tudod mutatni? Lehet, hogy 4.5 V volt, csak én emlékszem rosszul.
Üdv! van egy hordozható hangszóróm ami nem szól csak ha áthidalom jack kábel és a hangszóró közötti alkatrészeket de csak halkan ezért gondolom valami a erősítő alkatrészeivel van. nincs valami ötletetek hogy mi lehet a probléma?
Két elkót sorbakötsz, és a közös pontjuk lesz a "GND". A pozitív meg a negatív értelemszerűen a +/-.
A terhelés mértékétől függjön a kapacitásuk.
Köszi. Valami rémlik, hogy ilyesmi volt. Csak ott valami dióda is volt.
Az elkókkal párhuzamosan kéne egy-egy ~10k ellenállás is, az kimaradt a leírásodból.
De sokkal korrektebben megoldhatod a táp felezést egy akármilyen műveleti erősítővel, és két egyforma ellenállással.
Akármilyen műveleti erősítőm pont van.
Az ICL7107-nek kell a +/-5V. Ma meg szeretném építeni, de már nem akartam egy 7805 és egy 7905-ért bebaktatni a városba.
A kérdéses áramkörökhöz speciel pont van negatív feszültséget előállító spec áramkör, ICL7660, de ha épp nincs kéznél, akkor egy hex inverterrel pl. 4009 -el az adatlap szerinti kapcsolásban előállíthatod.
TO3-as tokozású tranzisztor helyett használj inkább TO218 vagy TO220-as tokozásút. Egyszerűbb a hűtőbordához rögzíteni, ráadásul a TO3-as tokozás már rég elavult.
Ez így igaz. Csakhogy passzív alkatrészekről szólt a kérdés. A műveleti erősítő csak a fiók mélyén lapulva "passzív". Egyébként nem látom értelmét az egésznek, először +/- 9 V kellett egy műveleti erősítőnek, most meg +/- 5 V egy ICL-nek. Furcsa történet...
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Nemannyira, mert a terhelés nem szimmetrikus. Azért egy műszer tápjánál nem pilinckáznék.
Tökéletes. Kimenetet visszakötöd a - bemenetre, a + bemenetet a két 10 kohm közös pontjára.
Nagyon jó lenne, ha megtalálnám azt a kapcsolási rajzot, de átnéztem az adott topicot és erős a gyanúm, hogy "off" megítélés miatt talán törölve lett.
Vagyis már tök mindegy. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |