Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi mindkettőtöknek. A BC549 biztos kis zajú? Úgy tudom az nem, és az adatlapján sem látom.
Nézd csak a Features harmadik sorát! Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
Vagy kikapcsolhatod az alacsony feszültség védelmet, ami 4V körül reszeteli a mikrokontrollert. Ezt a Brown-Out Detect nevű áramkör figyeli, a fuse biteknél ki kell kapcsolni, vagy átállíthatod 2.7V-ra. A Lithium ion cellának úgyis ez az alsó feszültsège, de vigyázni kell, mert ilyenkor mindig próbálgat indulni a uC, tehát ilyenkor is fogyaszt. Én inkább simán kikapcsolnám. De a diódás megoldásnak is jónak kell lennie, ha van helyed, azt rakd be inkább!
Google: atmega328 fuse bit brown-out detect
Sziasztok!
Valaki találkozott már ilyen műszerrel? Szerintetek mennyire lehet pontos az árammérője ezzel a tekercses megoldással? Igaz, hogy valószínűleg nem mutat 0,1A alatt, és valószínűleg ebből kifolyólag 100ma-re kerekít mindig, de vajon azt pontosan teszi? Kapcsolóüzemű tápok teszteléséhez szeretnék hálózat és felvett áram figyelőt, de ez a felbontása miatt már 23W alatt nem is nagyon mutatna... A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
Hopp, meg is találtam a nekem valót. LINK
Üdv!
Van egy 24v os tápegységem. Egy TDA2030as erősítőhöz kéne 12v. Az jó lenne ha egy feszültség osztóval lecsökkenteném 12v- ra? Ha jó akkor egy kapcsolást adnátok hogy mekkora ellenálások kellenek, és hogy hogy kell kiszámolni hogy hova mekkorát? Előre is köszönöm!
Hello! Nem jó, mert feszültségosztót csak nem változó terheléshez lehet használni. De ott is csak kis teljesítmény esetén célszerű. Ide stabilizátor kell. Egyébként pedig elbírja az IC a 24V-ot..
Rendben, köszönöm!
Szia! igazad volt trükköztem egy kicsit a harang alatt találtam egy tekercset 0.01 letekertem a felét és így megszólalt 12v on csak egy kissé erőtlen mit gondolsz tekerjek rá vastagabbat , nem tudom milyen tekercs volna jó
Hogy kell bekötni a képen látható kondit?
Ez nem (csak) kondenzátor, hanem zavarszűrő. Bal oldal bemenet (fázis, nulla), jobb oldal kimenet.
Pl.: erősítő táp egységénél 5A lehet használni zavar szűrésre?
Csak akkor igazán hatásos, ha a védővezetőt (földelés) is rákötöd a fémházára.
Értem.
Szia! Szerintem ez nem 230 V -ról üzemel. Az égősor végén egy 2 pólusú holander anyával rögzíthető csatlakozónak kellene lennie amely a 12 vagy 24 voltos váltó áramot leadó kültéri transzformátorra csatlakoztatható.
Két fajta van. Egyik 24V 500mA trafóval, a másik pedig közvetlenül kapcsolja a 230V-ot, biztosíték nélkül!
Üdvözletem!
Nem tudom, ezt hol kéne megkérdezni, úgyhogy ide esett a választás mert ez a topik legalább él... Tehát TO220 -as (vagy bármi más) tok alá melyík a jobb hővezető szigetelő alátét, a csillám, vagy a szilikongumi?
Csillámra szavaznék. Jobb a hővezető képessége.
Sziasztok!
Van egy kapcsolásom, amiből kapcsolón keresztül kijön +/- 0-12V. Tulajdonképpen egy terepasztal vezérlése. Viszont én szeretném ezt megjeleníteni egy kijelzőn. A nehezítés, hogy nem a +/- 12V-ot, hanem az "aktuális sebességet", ami max. kb 12x10 azaz a 12 helyett 120. Van esetleg valakinek valamilyen ötlete a kivitelezéshez?
Szia! Mikrokontrollert tudok javasolni, Akár LCD, akár hétszegmenses kijelzésre. Analóg módon talán legegyszerűbben a 7107-es ic.vel itt a topikja: Bővebben: Link
Tisztelt Fórumtagok!
Én igazából épületgépész vagyok, és egy légtechnika vezérléshez keresek multifunkciós időrelét. Már régóta túrom a netet ezügyben, kérdezgetek a kérdésben járatos(abb)akat: eddig semmi eredmény A lényeg, hogy egy nyomógombbal (impulzusokkal) szeretnék vezérelni 2-fokoztaú kisventilátort, a mellékelt ábrán látható 2-relés kimeneten át. Sajnos a multifunkciós relék legfeljebb 1-1db NO és NC kontakttal rendelkeznek, ezzel viszont nem megyek semmire. A programozható relék tudásban és árban is túllőnek a célon. Minden segítséget, meglátást, ötletet előre is köszönök: és épületgépészeti kérdésben igény esetén viszont válaszolok.
Kis(?) hibája az ábrának, hogy ha pl. a relay1 10m in után lekapcsol, ismét az elejéről indul a folyamat. Remélem, így tiszta :-I
Aramis.:
ne haragudj, de ez amit leírtál az kb ahoz hasonlítható, hogy ha nekem fáj a hasam, felhívom telefonon az orvost, hogy írjon már valami gyógyszert... A tanulság.: nem fog tudni segíteni, mert nem vizsgált meg. Szóval először is közölhetnél valami konkrét adatot a hardverrel kapcsolatban. Milyen alkatrészek vannak benne, esetleg kapcsolási rajz, fényképek stb... Roni72.: Ez az ábra nekem nem elég tiszta... Van egy nyomógomb megnyomom egyszer, behúz az 1-es relé. Megnyomom ismét, első relé elenged, második relé behúz. Megnyomom harmadjára, elenged a második relé. Megnyomom negyedjére, kezdődik előről a kapcsolási szekvencia... Mi van, ha egymás után megnyomom háromszor egy másodperces késleltetéssel? Végig kapcsolgat egy másodperces késleltetéssel? Vagy le van tiltva ilyenkor a nyomógomb?
Hello! Igen, ez még így erősen hiányos. Mert nyomógomb vezérlés és idő is van benne, több variánssal, de így még hiányos a leírás.
".. a relay1 10min után lekapcsol, ismét az elejéről indul a folyamat.." Ez pld. hiba, vagy követelmény? És mind két relére igaz lenne? Mert ha igen és ez követelmény, akkor ezt egy 4017-es számlálóval és egy 10 perces időzítővel meg lehet oldani, ami törli a számlálót, ha letelt a 10 perc..
LM2596-os kicsi kapcsolóüzemű táp szerintetek életben marad, ha üzemszerűen a be-kimenete össze van kötve és oda idegen feszt kap?
TV scart csatlakozóját milyen (mekkora) impedanciával lehet terhelni? Hány wattos/ohmos hangszórót köthetek rá?
Köszönöm.
A SCART közvetlenül nem terhelhető. Esetleg egy 2000 Ω fülhallgató párost elbír.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |