Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2686 / 3996
(#) Peet19 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Köszi mindkettőtöknek. A BC549 biztos kis zajú? Úgy tudom az nem, és az adatlapján sem látom.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Nézd csak a Features harmadik sorát! Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Ok. Köszi
(#) Kovidivi válasza norbi1982 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Vagy kikapcsolhatod az alacsony feszültség védelmet, ami 4V körül reszeteli a mikrokontrollert. Ezt a Brown-Out Detect nevű áramkör figyeli, a fuse biteknél ki kell kapcsolni, vagy átállíthatod 2.7V-ra. A Lithium ion cellának úgyis ez az alsó feszültsège, de vigyázni kell, mert ilyenkor mindig próbálgat indulni a uC, tehát ilyenkor is fogyaszt. Én inkább simán kikapcsolnám. De a diódás megoldásnak is jónak kell lennie, ha van helyed, azt rakd be inkább!
Google: atmega328 fuse bit brown-out detect
(#) Gyozo92 hozzászólása Dec 13, 2015 /

Sziasztok!

Valaki találkozott már ilyen műszerrel? Szerintetek mennyire lehet pontos az árammérője ezzel a tekercses megoldással? Igaz, hogy valószínűleg nem mutat 0,1A alatt, és valószínűleg ebből kifolyólag 100ma-re kerekít mindig, de vajon azt pontosan teszi? Kapcsolóüzemű tápok teszteléséhez szeretnék hálózat és felvett áram figyelőt, de ez a felbontása miatt már 23W alatt nem is nagyon mutatna...
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Hopp, meg is találtam a nekem valót. LINK
(#) trickentrack hozzászólása Dec 13, 2015 /

Üdv!

Van egy 24v os tápegységem. Egy TDA2030as erősítőhöz kéne 12v. Az jó lenne ha egy feszültség osztóval lecsökkenteném 12v- ra?
Ha jó akkor egy kapcsolást adnátok hogy mekkora ellenálások kellenek, és hogy hogy kell kiszámolni hogy hova mekkorát?

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza trickentrack hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Hello! Nem jó, mert feszültségosztót csak nem változó terheléshez lehet használni. De ott is csak kis teljesítmény esetén célszerű. Ide stabilizátor kell. Egyébként pedig elbírja az IC a 24V-ot..
(#) trickentrack válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Rendben, köszönöm!
(#) aramis válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Szia! igazad volt trükköztem egy kicsit a harang alatt találtam egy tekercset 0.01 letekertem a felét és így megszólalt 12v on csak egy kissé erőtlen mit gondolsz tekerjek rá vastagabbat , nem tudom milyen tekercs volna jó
(#) kissattila88 hozzászólása Dec 13, 2015 /

Hogy kell bekötni a képen látható kondit?
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Ez nem (csak) kondenzátor, hanem zavarszűrő. Bal oldal bemenet (fázis, nulla), jobb oldal kimenet.
(#) kissattila88 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Pl.: erősítő táp egységénél 5A lehet használni zavar szűrésre?
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Csak akkor igazán hatásos, ha a védővezetőt (földelés) is rákötöd a fémházára.
(#) kissattila88 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Értem.
(#) Qju válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Szia! Szerintem ez nem 230 V -ról üzemel. Az égősor végén egy 2 pólusú holander anyával rögzíthető csatlakozónak kellene lennie amely a 12 vagy 24 voltos váltó áramot leadó kültéri transzformátorra csatlakoztatható.
(#) Kovidivi válasza Qju hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Két fajta van. Egyik 24V 500mA trafóval, a másik pedig közvetlenül kapcsolja a 230V-ot, biztosíték nélkül!
(#) bvvitya válasza pont hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

köszi
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 14, 2015 /

Üdvözletem!

Nem tudom, ezt hol kéne megkérdezni, úgyhogy ide esett a választás mert ez a topik legalább él...

Tehát TO220 -as (vagy bármi más) tok alá melyík a jobb hővezető szigetelő alátét, a csillám, vagy a szilikongumi?
(#) zolika60 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Csillámra szavaznék. Jobb a hővezető képessége.
(#) Rita0704 hozzászólása Dec 14, 2015 /

Sziasztok!
Van egy kapcsolásom, amiből kapcsolón keresztül kijön +/- 0-12V. Tulajdonképpen egy terepasztal vezérlése. Viszont én szeretném ezt megjeleníteni egy kijelzőn. A nehezítés, hogy nem a +/- 12V-ot, hanem az "aktuális sebességet", ami max. kb 12x10 azaz a 12 helyett 120.
Van esetleg valakinek valamilyen ötlete a kivitelezéshez?
(#) pont válasza Rita0704 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Szia! Mikrokontrollert tudok javasolni, Akár LCD, akár hétszegmenses kijelzésre. Analóg módon talán legegyszerűbben a 7107-es ic.vel itt a topikja: Bővebben: Link
(#) Roni72 hozzászólása Dec 14, 2015 /

Tisztelt Fórumtagok!

Én igazából épületgépész vagyok, és egy légtechnika vezérléshez keresek multifunkciós időrelét.
Már régóta túrom a netet ezügyben, kérdezgetek a kérdésben járatos(abb)akat: eddig semmi eredmény

A lényeg, hogy egy nyomógombbal (impulzusokkal) szeretnék vezérelni 2-fokoztaú kisventilátort, a mellékelt ábrán látható 2-relés kimeneten át. Sajnos a multifunkciós relék legfeljebb 1-1db NO és NC kontakttal rendelkeznek, ezzel viszont nem megyek semmire. A programozható relék tudásban és árban is túllőnek a célon.

Minden segítséget, meglátást, ötletet előre is köszönök: és épületgépészeti kérdésben igény esetén viszont válaszolok.

Image1.gif

(#) Roni72 hozzászólása Dec 14, 2015 /

Kis(?) hibája az ábrának, hogy ha pl. a relay1 10m in után lekapcsol, ismét az elejéről indul a folyamat. Remélem, így tiszta :-I
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 15, 2015 /

Aramis.:
ne haragudj, de ez amit leírtál az kb ahoz hasonlítható, hogy ha nekem fáj a hasam, felhívom telefonon az orvost, hogy írjon már valami gyógyszert...
A tanulság.: nem fog tudni segíteni, mert nem vizsgált meg.

Szóval először is közölhetnél valami konkrét adatot a hardverrel kapcsolatban. Milyen alkatrészek vannak benne, esetleg kapcsolási rajz, fényképek stb...

Roni72.:
Ez az ábra nekem nem elég tiszta...
Van egy nyomógomb megnyomom egyszer, behúz az 1-es relé.
Megnyomom ismét, első relé elenged, második relé behúz.
Megnyomom harmadjára, elenged a második relé.
Megnyomom negyedjére, kezdődik előről a kapcsolási szekvencia...

Mi van, ha egymás után megnyomom háromszor egy másodperces késleltetéssel?
Végig kapcsolgat egy másodperces késleltetéssel?
Vagy le van tiltva ilyenkor a nyomógomb?
(#) proli007 válasza Roni72 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Hello! Igen, ez még így erősen hiányos. Mert nyomógomb vezérlés és idő is van benne, több variánssal, de így még hiányos a leírás.
".. a relay1 10min után lekapcsol, ismét az elejéről indul a folyamat.." Ez pld. hiba, vagy követelmény? És mind két relére igaz lenne? Mert ha igen és ez követelmény, akkor ezt egy 4017-es számlálóval és egy 10 perces időzítővel meg lehet oldani, ami törli a számlálót, ha letelt a 10 perc..
(#) wbt hozzászólása Dec 15, 2015 /

LM2596-os kicsi kapcsolóüzemű táp szerintetek életben marad, ha üzemszerűen a be-kimenete össze van kötve és oda idegen feszt kap?
(#) teglascs hozzászólása Dec 15, 2015 /

TV scart csatlakozóját milyen (mekkora) impedanciával lehet terhelni? Hány wattos/ohmos hangszórót köthetek rá?
Köszönöm.
(#) nedudgi válasza teglascs hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

A SCART közvetlenül nem terhelhető. Esetleg egy 2000 Ω fülhallgató párost elbír.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) teglascs válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

2 kΩ? Köszönöm.
Következő: »»   2686 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem