Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2685 / 3996
(#) bvvitya hozzászólása Dec 12, 2015 /

Sziasztok!

Ismét segítségetek kérném
Arra volnék kíváncsi hogy van egy 12v os DC motorom adatai:
Torque : 130 N*cm
Power : 12V DC
RPM : 60RPM
Motorról kép

Hogyan tudnám ennek a sebességét potméterrel szabályozni?
Ha lehet akkor hogyan kössem össze ha nem akkor milyen potmétert szerezzek be?

Ami itthon van potméter

PC16SH-1M LIN
POS16 LIN 100K B
(#) ferci válasza bvvitya hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Szia!
Két topikban is találsz megoldásokat:
DC motor vezérlés
DC motor ( lámpa ) pwm szabályzása
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Szia! Bocs hogy csak most válaszolok, de értem már, köszönöm. A 100Hz valóban magas egy kicsit, főleg hogy fontos lenne a mély hangok átvitele. Az alsó és felső határfrekvenciákat 1/2pi*R*C -vel számoltam. Ha C100nF, R100K ebből nekem 15,9Hz jön ki. Amit közvetlen utána raktam felüláteresztő az pedig R100K, C68pF. Ebből 23,4Khz-et számoltam. Akkor miért van az hogy már 100Hz-től csillapít?
Az RF szűrést hogy gondoltad? csináljak egy felüláteresztő szűrőt ami 30kHz felett vág?
(#) bvvitya válasza ferci hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Sajnos nem megyek így el rajta
(#) pucuka válasza bvvitya hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Egy ilyen motornak az áramfelvétele igen magas, mert a belső ellenállása is viszonylag kicsi. Erre a célra a meglevő potencióméterek tökéletesen alkalmatlanok, a nagy ellenállásuk, és a kis teljesítmény tűrésük miatt. (az ellenállásuk százezerszer, milliószor nagyobb a szükségesnél)
A motorod áramfelvételéről is tudni kéne valamit, hogy konkrét tanácsot lehessen adni.
Csak tájékozódásul, egy ilyesmi motornak az üresjárati árama 1,5 A körül van, ami teljes terhelés esetén felmehet akár 9 A -re is.
Ahhoz, hogy ezt ellenállással szabályozni tudjad, ahhoz pár ohmos, igen nagyteljesítményű ellenállást (rheosztátot) kellene használnod, ami egy igen méretes darab. Az előtét ellenállásos szabályzásnak van egy óriási hátránya, ha a terhelés hatására nő a felvett áram, az előtét ellenálláson nő, a motoron csökken a feszültség, és mivel külső gerjesztésű motorról van szó, a nyomaték is csökkenni fog.
A fentiek miatt ajánlotta kollégánk a két PWM -es topikot, mert a motorod fordulatszám szabályzását így tudod legkönnyebben megoldani.
(#) bvvitya válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Értem és köszönöm!
(#) pont válasza bvvitya hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

A tökéletes megoldás a javasolt PWM vezérlés. De ha nem gond a rossz hatásfok, és nem túl kényes a fordulatszám beállítás, és van megfelelő teljesítményű tranzisztorod, a kis teljesítményű potik is jók lehetnek így:

M.JPG

(#) Daniiiii hozzászólása Dec 12, 2015 /

Sziasztok! segítségre lenne szűkségem. Mit lehet elrontani egy egyszerű kis 10 ledes futófényben? kapcsolási rajz és fényképek: link

Összeraktam a rajz alapján, de legjobb esetben is csak az egyik led (1.) ég és folyamatosan. Az ellenállások jók, illetve valamelyik kicsit kisebb, de gondolom az nem sok vizet zavar. A ledek is jók, már kicseréltem egyformákra. Minden alkatrész olyan mint a rajzban és jó helyeken vannak, hátul nem ér össze forrasztás. nem tudom mi lehet...

Előre is köszönöm a segítségeket!
(#) morgo válasza Daniiiii hozzászólására (») Dec 12, 2015 / 1

Szia!
T1 és T2 helyére milyen tranyót tettél?
(#) Daniiiii válasza morgo hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

BC179 PNP és BC338 NPN. Lehet, hogy rosszul van feliratozva a nyák és fordítva kellene?
(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Motort inkább a kollektor és a +12V közé, plusz egy védődióda.
(#) morgo válasza Daniiiii hozzászólására (») Dec 12, 2015 / 1

A kép alapján jónak tűnik... T1 emittere be van forrasztva? Esetleg próbáld meg az IC 14. lábára kézzel kapcsolgasd a tápot, úgy léptet-e? Ha igen, akkor a tranzisztorok környékén lesz a probléma.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Jobb az emitter, mert kisebb a kimeneti ellenállása. De csak kisteljesítményű motorokhoz jó, mert nagyobb teljesítmények esetén ugyanaz a gond, mint előtét ellenállás esetén. Bonyolultabb kapcsolással (labortáp) el lehet érni hogy jó legyen a feszültség szabályzás, de ahhoz igen kis belső ellenállású táp kell. A védődióda mindenesetre ajánlatos.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Az előbb írtál 1,5 - 9 A-t, ahhoz nem nagyon jó.
(#) kissattila88 válasza pont hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Helló ezt a kapcsolást mekkora teljesítményű motorhoz lehet használni?
(#) norbi1982 hozzászólása Dec 12, 2015 /

Egy Arduino alapú rendszer esetén a következő probléma merült fel. Van egy Arduinom, ami sok egyéb funkció mellett egy víz pumpa motor ki-be kapcsolását hivatott megoldani. A motor 6 Voltos, amit jelenleg egy az Arduino által vezérelt relay kapcsolgat, áram ellátására egy hálózati 6V 2A-es AC/DC adatper szolgál. Minden tökéletesen működik azonban lenne egy megoldandó feladat:

Szeretném egy közös tápról ellátni a motort és az Arduino-t is (erre elvileg a 6V tökéletesen alkalmas lenne), a relay aktiválásakor amikor a motor tápot kap az Arduino reseteL

Biztosan csak valami alap elektronikát kellene beépítenem, kérem a hozzáértők segítségét!
(#) Csupasz válasza norbi1982 hozzászólására (») Dec 12, 2015 / 1

Valószínüleg a motor indulási árama nagy, leesik a feszültség. Ez az alacsony feszültség nem bírja életben tartani az Arduinót.
(#) Bakman válasza norbi1982 hozzászólására (») Dec 12, 2015 / 1

Így próbáld meg (gyors rajz).

Shot_154.jpg

(#) aramis hozzászólása Dec 12, 2015 /

Sziasztok ! Kitudna válaszolni egy régi tárcsás telefon alkatrészeiből össze lehet állítani egy elektromos 12v működő csengőt?
(#) qvasz2 válasza aramis hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Igen, de úgy emlékszem, a telefon csengető feszültsége 100V nagyságrendű volt, kicsit trükközni kell, hogy 12V-ról is megszólaljon.
(#) pont válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Amekkora terhelhetőségű a felhasznált tranzisztor, de értelemszerűen nagyobb 1-2A feletti áram igény esetén már mindenképp PWM ajánlatos. Nem véletlenül van az emitterbe kötve, nem én találtam ki csak bemásoltam ide. Egyébként a komplementer változattal működik évek óta a fiam modellvasútja, csak ott van irányváltás is.
(#) teszti hozzászólása Dec 12, 2015 /

Helló

Laptop schematic olvasása közben elakadtam. Hogyan lehet megtalálni egy smd-t a panelen a schematic alapján?
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 12, 2015 /

Üdv!Az lenne a kérdésem , hogy a képen találhatò karácsonyfa égősor vezérlésén a négy darab tranzisztor képes 230 v-ot kapcsolni vagy hogy működik ez a dolog?Nem làtok olyan elemeket ami kevesebbet csinàlna a hàlózati feszültségből.Vagy esetleg az a négy db alkatrész nem tranzisztor hanem tirisztor vagy triak?Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) nedudgi válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Tirisztorok lesznek azok, nem tranzisztorok. Esetleg a típusszámot próbáltad leolvasni?
(#) jocka0012 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Még nem olvastam le majd ha újra a kezem ügyébe kerül akkor megnézem
(#) norbi1982 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Jelenleg a mellékelt ábra szerint van megoldva, ez amit említettem, hogy nem működik. Multi méterrel próbáltam rámérni, hogy vajon a feszültség valóban leesik-e, aszerint kb. 0.1 voltot esik, de lehet annyira rövid idő alatt történik mindez, hogy nem képes kijelezni.

Arduino.jpg

(#) Bakman válasza norbi1982 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Próbáld ki úgy, ahogy rajzoltam. Elméletileg 1000 µF már bőven elég ahhoz, hogy ne induljon újra a kontroller. Csak úgy, általánosságban: éppen a fentiek miatt nem szerencsés egyazon tápegységről/tápkörről járatni a kontrollert, mint amelyikről nagyobb fogyasztók mennek.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2015
(#) Peet19 hozzászólása Dec 13, 2015 /

Sziasztok.
Van valakinek valami ötlete hogy mivel tudnám helyettesíteni a BC173-at? Sajnos sehol egy boltban sem találok. A lényeg hogy kis zajú legyen Ic 100mA Uce 25V minimum.
Előre is köszi a segítséget!
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Szia! A helyettesítésnek van külön témája. Amúgy BC549.
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 13, 2015 /

Vagy válogass ezek közül: Bővebben: Link.
Következő: »»   2685 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem