Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   289 / 3986
(#) sprofan válasza vtsoftware hozzászólására (») Szept 18, 2008 /

Jah, akkor jól értettem
(#) Macsek71 hozzászólása Szept 19, 2008 /

Boccs, csak egy "taktikai" kérdés :

Egy kijelző megvilágítására tennék 3 db kék LEDet.
Tudom úgy illene, 1LED+1 ellenállat és így párhuzamosan. Sajnos a hely* ezt nem igazán teszi lehetővé ...
Hogyan "szebb" a megoldás :
- 3 LED párhuzamosan + 1 ellenállat
- 3 LED sorban + 1 ellenállat

Ut kb 8-9 Volt.

Köszi M.

*Gumiragacsba lesznek nyomva a LEDek, a lábaik összeforrasztásával lennének bekötve, a dobozból 2 szál vékony vezeték is szűken fér el...
(#) Attila86 válasza Macsek71 hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Üdv.!

Ledeket (és általában diódákat) nem szokás párhuzamosan kapcsolni!
Mindenképpen sorosan kösd őket.

Üdv.: Attila
(#) mz-x hozzászólása Szept 19, 2008 /

én is kezdő vagyok de egy könyvet már elolvastam.
hallottam olyanokról, hogy PIC EPROM AVR egyiket se tudom, hogy mire jó. mire jók?

előre is kőőszi
(#) PWM válasza mz-x hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

HElló!
A PIC és az AVR egy programozható mikroprocesszor. rákötöd a gépre és beprogramozhatod. Az oldalon találsz cikket és kapcsolást. Olvasgass utánna.
(#) vtsoftware válasza mz-x hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Én sem vagyok pro ezekből, nem is tudok nagyon sokat, de azt tudom hogy a PIC és az AVR mikroprocesszorok, programozható IC-k, az EPROM pedig memória.

Szerk.: az azért nem teljesen úgy van hogy rákötöd gépre, és kész is, lehet programozni, igaz vannak olyan égetők, de azok nem nagyon megbízhatóak, nem is ajánlottak! PICKit a PIC-ekhez, AVR-Doper pedig az AVR-ekhez...
Mind a kettőről találsz cikkeket itt a HE-n...

Bocsi "PWM" nem javítani akartalak, de mivel a kérdező nem nagyon tudja mi az inkább leírtam "szájbarágósabban"
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Hello!

Általában a "mire jó, a mirejó?" kérdések nem vezetnek sehová. Az áramkörök működésének ismerete mellett, magad fogod eldönteni, mire használhatod.

A Wikipédia, elég pontosan és alaposan leírja, a flip-flop áramköröket. Ha ezt nem érted, akkor egyszerűbb kapuáramkörök megismerésével kezd, a digitális áramkörök működésének és leleki világának felderítését.

De hogy a kérdésedre is válaszoljak:
A flip-flop (RS) legjobban egy mérleghintára hasonlít. Ha egy pillanatra lenyomod az egyik felét, átbillen és ott is marad mind addig, míg amásik oldalát le nem nyomod. Akkor visszabillen. Tehát emlékszik arra, hogy melyik felét nyomtad le utoljára. Így értendő az "egy bites adattároló" elnevezés.
Ha például egy Led-et akarsz két nyomógombbal ki-be kapcsolni, akkor egy flip-flop megfelel erre a célra.

üdv! proli007
(#) Tanto hozzászólása Szept 19, 2008 /

Hali!
Valaki meg tudná mondani, h a linkelt képen látható kapcsolás (eredetileg 9V) működhetne-e ugyanilyen ellenállás stb értékkekkel 12V ról?
Vagy az ellenállásokat növelni kellene?A kapcsolás: Link
Köszi!
(#) moltam válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Köszi!
A logikai kapukra gondolsz?
Őket már használtam is.Ha a két szobánk ajtaja be van zárva akkor kigyullad egy piros led.Ezt egy and kapu ic vel csináltam.De a flip floppkat még nem értettem meg eddig . Már az sr müködését értem.Kösz mégegyszer!!!
(#) proli007 válasza Tanto hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Hello!

Természetesen igen, azaz nem kell tenni semmit!

üdv! proli007
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Hello!

Igen, arra gondoltam. Ha ez megy, akkor készítsd el a következő RS flip-flop kapcsolást, és érteni fogod.

üdv! proli007

RS-flip.png

(#) jubilleum hozzászólása Szept 20, 2008 /

Hello!
Építettem a biciklim váltókarjába háttér világítást.
a váltókarban van két 3mm LED, az elemek, és a két párhuzamosan kötött 120 ohmos ellenállás a kormányban, és a kormányon van még egy pálcika kapcsoló.
Az történt velem hogy gondoltam elemről átérek az akkumulátorra, vettem két AAA akkut, építtetem egy ilyen elemtartó féleséget hogy ne kelljen megforrasztani az akkumulátorokat. Az történt hogy az akkumulátorokkal a LED nagyon halványan világít, ha kieszem mindkét ellenállást akkor is.
Ötleteket válaszokat köszönöm.
ádám
(#) Imi65 válasza jubilleum hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Ha figyelmesebben megnézel egy elemet, és egy akkut, akkor láthatod, hogy az elem névleges feszültsége 1,5V, míg az akkué csak 1,2V. Ez az oka annak, hogy a fényerő erőteljesen lecsökkent.
(#) jubilleum válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

ezzel én tisztában vagyok, ezért is szedtek ki az ellenállásokat. De a fényerő nem változott, olyan halvány hogy csak ha nagyon figyelem akkor látom hogy mikor van ki illetve bekapcsolva.
(#) PWM hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ez az erősítő működőképes?

erosito.JPG

(#) moltam válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Kösz a rajzot!
(#) bbalazs_ válasza jubilleum hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Van-e multimetered? Mekkora a feszultseg az akkukon? Milyen szinuek a ledek?
Egy van egy ellenallashoz vagy sorbakapcsoltal tobb ledet?
(#) jubilleum válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Igen multimeterrel rendelkezek. 1.2 voltot mértem mindkét akkun. A ledek fehérek és a kapcsoló után raktam be két ellenállást, onnan ágazik szét a vezeték a ledekhez.
(#) vicsys válasza jubilleum hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

A gond szerintem az, hogy a 2 sorbakapcsolt akku 2,4V-ot ad le a fehér led pedig 3-3,6V-ot igényel...
(#) jubilleum válasza vicsys hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

oké megnézem mi lessz ha belerakok még egy akkut
(#) XD hozzászólása Szept 20, 2008 /

hello én kezdő vagyok, és az lenne a kérdésem, hogy az npn tranzisztornak melyik a bázisa emittere és kollektora
mármint úgy hogy a lapos része velem szemben van
azt gondolom , hogy amelyik középen van az a bázis nem?
remélem érthető voltam
(#) vtsoftware válasza XD hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Ez tranzisztoronként változik. Az adatlapján megnézheted!
Adatlapot pedig pl. itt találhatsz.
(#) XD válasza vtsoftware hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

én a hestore-ből rendeltem és a zacskójára ez van írva vastag betűkkel :
BC 337-40TA
akkor most erre keressek?
(#) zoly15 válasza XD hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

úgy hogy BC337 és az adatlapon ott lesz hogy "25" vagy "40" es tipusú (a lábkiosztása nem egyforma)

üdv!
Bővebben: Link illetve ennél a típusnál ha jól látom a 25 és a 40 es ugyan olyan
(#) XD válasza zoly15 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

tehát: ha velem szemben van a lapos rész akkor:
a baloldali a kollektor, a középső a bázis és a jobboldali az emitter. köszönöm!
(#) vtsoftware válasza XD hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Ahogy mondod.
(#) Istike88 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok! egy olyan kérdésem volna hogy: van egy végfok aminek a bemenetére szeretnék kötni sztereo jelet. Mekkora ellenállásokkal (esetleg kondikkal) közösítsem a két jelet hogy 0,775V-os jelet kapjak?
üdv!
(#) Imi65 válasza Istike88 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

A kérdésed ehhez hasonlít a legjobban: Hány métert menjek le a hegyről, hogy 500 méter magasan legyek?
Félre a tréfával, nem tudjuk, hogy ott mekkora a fesz, ahonnan közösíteni akarod, mennyi a bemenő ellenállás, a meghajtók kimenő ellenállása, ezeket mind tudni kéne.
(#) WaRL0 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Sziasztok

Van egy trafom 13VAC ezt egyeniranyittom ebbol lessz 18VDC es nincs otthon csak 2drb 16v os kondenzatorom azt szeretnem h a ket kondenzatort sorba kotom es ha minden igaz akkor az 32v-ot fog birni !..igaz ez igy?

Koszi

WaRL0
(#) Imi65 válasza WaRL0 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Mgkötésekkel. Ha egyforma az értékük, akkor elméletileg igaz, de a biztonság kedvéért tegyél be a kondikkal párhuzamosan egy-egy 1k-s ellenállást. Ez az egyenletes feszültség elosztást biztosítja. Arra vigyázz, hogy a sorba kötött kondik kapacitása fele lesz, mint az eredeti érték (feltéve, ha egyformák).
Következő: »»   289 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem