Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2896 / 3993
(#) RoliNyh válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Egyértelmű, hogy feszosztóval meg lehet oldani. Az adatokat pedig nyilván azért írták be a táblázatba, mert azokkal tudsz számolni, csak egyszerű matematika.

Nézzünk egy példát.
Ha sorbakötsz egy 100Ω -os ellenállást és a mérőszenzorodat, és megtáplálod 5V -al, a proci bemenetére pedig bevezeted a feszosztó közös pontját, akkor 0 °C -nál a feszosztó kimenetén 2.5V lesz.

Minden hőmérséklethez így ki tudod számolni, hogy mennyi lesz a bemeneti feszültséged. De szerintem itt inkább az árammal lőttünk túl kicsit. Ha 200Ω soros ellenállásra 5V -ot kapcsolunk, akkor az átfolyó áramerősség 0.025A lesz. Szerintem ez nagyon sok egy méréshez. Ezért vagy csökkented a feszosztó tápláló feszültségét, vagy növelled a soros ellenállás értékét, és a szerint számolod ki az osztón megjelenő feszültséget, ebből pedig a hőmérsékletet a táblázat segítségével.

Már az okfejtésem után olvastam a 3.3V -os tápfeszedet, de akkor számolj ahoz képest.
Az áramot pedig minél kevesebbre kell belőni, így tudod csökkenteni az áramkör fogyasztását is.
Szerintem ilyen méréshez elegendő akár a µA -es tartomány is.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 11, 2016 /

3,3 V tápfeszültséggel számoltam és arra az jött ki , hogy a soros ellenállásnak 3,2kohm - nak kell lennie és akkor ha 0fok van akkor 1 mA áram folyik a feszültségosztóban.Ugye a 0 fokhoz 100 ohm ellenállás tartozik a 40 fokhoz pedig 115,54 ohm.Ha ezekkel az értékekkel számolok , akkor a 0 fokhoz 100mV a 40fokhoz 115mV tartozik.Ez így jó lesz ugye?
(#) Pali79 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Pontosan milyen mikrokontrollerben gondolkodsz? Tehetsz nagyobb fix ellenállást is, de akkor szerintem nagyon kicsi lesz a változás 1°C-ra.
(#) jocka0012 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Van egy tanuló boardom , amin egy stm32l476 van.

Ha ez nekem jött, akkor ne haragudj, de nincs most rá agykapacitásom, hogy utánnaszámolgassak neked. A 100/100 Ω -ot is csak azért írtam, mert így fejben lehet számolni. Egy dolgot még érdemes szem előtt tartani. Minél kissebb válaszjelű hőmérőt használsz, anál kissebb skálán fog mozogni az analóg érték amit digitalizálnod kell. Ehez precízebb számolás szükséges, vagy előzőleg a jelet műveleti erősítővel erősíteni kell, hogy megfelelően szét lehessen húzni a bemenő feszültséget. Vagy a másik könnyebbik megoldás, ha eleve nagy válaszjelű szenzort használsz, mondjuk a kΩ -os tartományból, minnél nagyobb annál jobb.

Megfelelően nagyra kiválasztva az érzékelőt az is megoldható, hogy a bemeneti feszültséged közel a 0V és a tápfeszültség közt legyen, amit sokkal egyszerűbb konvertálni és átszámolni.
(#) jocka0012 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Műveleti erősítővel , hogy tudom széthúzni?Mert ha mondjuk tegyük fel , hogy van egy 10x-es erősítésű erősítőm , akkor is ugyan azok az értékek között fog mozogni csak nem 100 és 115mV között , hanem 1V-1,15V között nem?Bocs ha butaságot kérdeztem , de nem teljesen tiszta.
(#) Bakman válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Ez igaz, de ekkor 0,15 V-nyi változást kell követned, nem 0,015 V-ot. A trük inkább abban lesz, hogy az egyszerű feszültségosztó kimenetén a hőmérséklet függvényében nem lineáris feszültségváltozást fogsz mérni.
(#) Tasznka válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Pont ez a lényege,hogy széthúzd. A te számításaid szerint 15mv/40C-ra jössz ki,ami 375uV/C ,amihez már kell a 14-16 bites adc.Ha felszorzod,akkor 115mv/40C-ra jössz ki ami ~2,8mv,amihez már elég 10-12 bites felbontás.

Annyira nem vagyok tisztában a műveleti erősítők lelki világával, és az igazság az, hogy ezt inkáb csak tippeltem abból kiindulva, hogy manapság azért már létezik jópárszáz féle és fajta, gondolom valahogy megoldható.

Annyi viszont biztos, hogy a nagyon kis bemenő feszültséget fel lehet vele jócskán erősíteni amit pontosabban lehet mérni. A DMM -ek bemenetén se véletlen található ilyen megoldás gondolom...
(#) jocka0012 válasza Tasznka hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Valóban így van már értem.Már csak az lenne a kérdésem , hogy ezt egy sima neminvertáló erősítő(Bővebben: Link) kapcsolással meglehetne oldani?Mert , akkor ezt a megoldást alkalmaznám.
(#) zaza99 hozzászólása Dec 11, 2016 /

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy FTP06N40 helyett használhatok e IRF740 fetet? 24V-230V inverterben ment tönkre.
(#) Tasznka válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Itt beírod az adatokat,és mehet is. Amúgy igen,jó lesz az a kapcsolás. A pt100-on átfolyó áramot leviheted 1mA alá is,így kisebb mértékben szól bele a pontos mérésbe,max. a szorzót kell feljebb vinni.
(#) proli007 válasza zsolt58 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Hello! Ez a kérdés ebben a formában így, sehogyan nem értelmezhető. Mert fogalmunk nem lehet, hogy milyen tápegységed van, és mi is a tényleges végcél.
"egy kapcsoloval átállitsam negativ feszültségre" Ez mit is jelent? Mert egy kapcsolóval fel lehet cserélni a táp két polaritását. Feltéve hogy a kimentek függetlenek mindentől. De ha az egyszeres tápfeszültségből (Pld. 0/12V) kétszerest (-12V/0/+12V) szeretnél készíteni, az minden, csak nem egyszerű feladat.
(#) bencearm hozzászólása Dec 11, 2016 /

Sziasztok!
Szeretnék összerakni otthon egy hordozható, de hálózati áramról is működő hangfalat. Hangfaldoboz megvan, hangszorók megvannak és most rendelek hozzá egy bluetooth-os erősítőt ebayről (olvasd lentebb).
Ugye az erősítő 18-24voltal megy. Hogy hálózatiról is menjen, ahhoz kell egy trafó vagy egy táp. Szeretném tőletek megkérdezni, hogy milyen trafót/tápot vegyek és egy két tanácsot szeretnék kérni a bekötésében. Tudnátok kérlek linkelni egy-két dolgot?

Köszönöm

http://www.ebay.com/itm/1pc-TPA3116-100W-2-50W-Class-D-Amplifier-Bo...ZXhfCY
Adatai:
Work: Class D
Quiescent Current: 50mA
Efficiency: 90%
Rated output power: 2 * 50W + 100W
Frequency response: 20Hz to 20KHz
Operating voltage: DC18V to DC24V
Maximum output current: 4A
PCB size: 100 * 83MM
(#) Gafly válasza bencearm hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Bontóból használt laptop töltő...
(#) bencearm válasza Gafly hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Na azt nem akarom
(#) RoliNyh válasza bencearm hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

De minimum 5A -es változat legyen...
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 11, 2016 /

Sziasztok!

Az alábbi kapcsolással szenvedek:

Bővebben: Link

A transzformátor része érdekelne, sikerült egyet bontanom, a rajzon a primer oldalon a 30z az 30 menet? Mert nemigen írja hogy milyen huzalból tekerjem stb, per pill nem indul a kapcsolás.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Nem tudom mire használod azt a kondit ami miatt pontosan meg kellene mérni, de mégiscsak van megoldás.
Soros kondenzátor-kapcsolás eredője egyszerűen számítható, amit egy excel táblázattal nagyon gyorsan tudsz számítani is, és akkor kit érdekel a linearitás....
(#) RoliNyh válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Elvileg 30 menet az egyik tekercs, és 2200 menet a másik tekercs.
Mi az, hogy "sikerült bontanom" és a menetszámát is tudod annak amit bontottál?
Vagy tekertél 2200 menetet is?
Egyébként nem kötötted szembefordítva véletlen a két tekercset?
(#) Sanyesz5 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

A leírás szerint ő egy lcd monitorból bontotta, én is onnan szereztem be szinte azonos. Bár részletezhette volna jobban is hányas huzalból van stb. Jól van bekötve, még az áramkörön kívül teszteltem, primer kapott 2 voltot, szekunder kellemesen csípett

A "szinte azonos" paraméter az elektronikában nem biztos, hogy megfelelő is.
Egyébként mi van akkor ha az áramkör megfelelő, csak épp a sugárzó anyagod nem az?
(#) Sanyesz5 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Kizárt a csőnél nincs feszültség semmi, áramfelvétel semmi, nem indul be az oszcillátor. Utánajárok a tekercselésnek

Hát épp ezaz, a hangolt rezgőköröknél a "szinte azonos" paraméter az szerintem nem játszik.
Az ilyeneket mérni szokták, és hangolni.

Ezért is próbálok ha lehetséges azonnal menekülni minden áramkörtől amiben tekercset látok.

A tekercs egyébként egy pofonegyszerű alkatrész (de csak ránézésre),
nem igaz ez a működésére, mint tapasztalod te is, elég nagy galibát tud okozni ha nem érti az ember.
Főleg ha a többi résszel sincs maximálisan tisztába az illető.
(#) Stewe válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Próbáld az egyik(!) rekercs kapcsait felcserélni!
(#) Sanyesz5 válasza Stewe hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Primert letekertem, újra tekerem 30 menetre, van arra mód hogy a szekunder menetszámát megközelítőleg kiszámítsam? Adott az ellenállása, huzal keresztmetszet, sajnost induktivitást nem tudok mérni.
(#) gyoran válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Ez sajnos így van. Egy ekkora kondit leginkább stopperrel tudsz megmérni. Elkezded tölteni 1k-s elkenálláson 10 Voltról. Méred a feszültségét. Amikor eléri a 6,3 Voltot, megállítod a stoppert. Amit a stopper mutat, annyiszor 1000 mikrofarad a kapacitás.
Jó, tudom ez nem életszerű. De nincs jobb. Ha rendszeresen ilyen igényed van, célszerű valami (mondjuk PIC-es) HW-t csinálni rá.
(#) Bakman válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /

Egy menetre jutó feszültség mindkét oldalon egyezik. Pl. 230 menetre jut 230 V, akkor a másik oldalon is egy menetre 1 V feszültség jut. Primer menetszám osztva primer feszültséggel = szekunder menetszám osztva szekunder feszültséggel.

Két feszültséget és egy menetszámot tudsz, a negyedik érték számítható.
(#) Jozef81 hozzászólása Dec 12, 2016 /

Sziasztok!

Volna egy-két kérdésem a hozzáértőkhöz, ami most elakasztott a kis projektemben.

Előre leszögezem, hogy az én hozzáértésem igen csekély a mérések, elektronikai számolások világában. Hobbiból épitettem már néhány áramkört, pl stroboszkópot egységcsomagból meg villogó ledet technika órán, de sajnos az összeforrasztásnál mélyebben sohasem ástam bele magam.

Viszont most erősítő építésre adtam a fejem, egy 100w-os sub erősítő, melynek alapját az Urbán féle egységcsomag adja. Ezt "csak" össze kéne forrasztani és működnie kéne...gondoltam én... de az első lépésnél - az ellenállások kimérésénél - elakadtam. Nevezetesen az a gondom, hogy hiányzik egy alkatrész, rosszat tettek bele. Ez eddig oké, veszek egy másik ellenállást és ennyi. De a mérések közben felfigyeltem arra, hogy az azonos értékű ellenállások bizony a valóságba nem azonos értékűek, és nem túl jelentősen, de mindegyik értéke kicsit eltér a kapcsolási rajzon szereplő adatoktól. Pl: a 820ohm-os ellenállás a valóságban csak mondjuk 811, a 10 K-s a valóságban csak 9.890, és így tovább.

Ezért kicsit elkezdtem aggódni, hogy nem-e lesz emiatt baja az áramkörnek, esetleg túl nagy zaj, stb.

A kérdésem az, hogy ez mennyire befolyásolja a végeredményt? Mivel ugye ezek pontos számitásokon alapszanak. Gondolom a minőségi gyártók mivel nagy gonddal válogatott alkatrészekkel dolgoznak, figyelnek arra is, hogy minél pontosabb legyen minden. Ebből kiindulva gondoltam, hogy talán nekem is komolyabb válogatást kéne tartanom. Van értelme? Javíthatok ezzel valamit a végeredmény minőségén, vagy mondjuk csak az élettartamon, vagy ez nem ettől függ?

Ha van értelme, akkor jó az, hogy ha minden alkatrészből veszek egy másikat, ami precíziós? Az értékeknek meg kell egyezni az rendben, de gondoltam a terhelhetőséggel nem szórakoznék, szóval úgy értem minden alkatrész nagy hő és feszültségtűréssel rendelkezzen. Ezzel tudok segiteni vagy ártok?

És végül, hol keressem ezeket a precíziós alkatrészeket? Olvastam ilyen meg olyan gyártót, meg különböző anyagokból, más technológiával működőket, de elvesztem a rengetegben. Tudna valaki irányvonalat adni mit keressek,és merre?

Előre is köszönöm a segitséget.
Jozef
(#) reloop válasza Jozef81 hozzászólására (») Dec 12, 2016 /

Szia! Erősítőben igen ritka kivételtől eltekintve 5% tűrésű ellenállások megfelelőek, lásd: E24 értéksor.
Következő: »»   2896 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem