Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok ebben a hobbielektronikában. Csináltam egy astabil multivibrátort 555-ből és működik is rendesen de csak LED-el. Én két darab 12V 21W-os izzóval szeretném használni. Mi lehet erre a megoldás? Előre is bocsi ha valami hülyeséget kérdeztem.
A legkézenfekvőbb megoldás, ha LED-ek helyére relét használsz.
Persze ilyenkor az előtétellenállás sem kell, és a relé áramát az 555-ösnek ki kell bírnia. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
Sziasztok!
5V kb. 300-500mA-es referenciafeszültségre lenne szükségem mikrokontrollerhez. A kérdésem az, hogy ez a megoldás csak 243 ohmos ellenállással működik? Pl. 1-1K-val is jó? Nem értem miért pont 243 ohmos ellenállás szerepel nem egy népszerű érték. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
Referencia feszültséget nem terhelünk pár mA-nál jobban. Ha neked 5V tápegység kell, használj 7805-öt, vagy a linkelt kapcsolást. Rakhatsz be más értéket is, a két ellenállás aránya határozza meg a kimenő feszültséget.
Az LM317-nek a megfelelő stabilitáshoz minimum 10mA terhelésre van szüksége, ezért van a 2x243 ohm, ami szabványos érték (E96). Hogy ez mennyire referencia, azt igazán az igényeid szabják meg.
Hello! Ha van a "tápnak" alapterhelése, akkor szükségtelen a két ellenállás által szolgáltatott terhelés. Ekkor tehát lehet sokkal nagyobb is a kettő.
Ok az túlzás, hogy annyira rendkívül pontos referenciára van szükségem, de a 7805-nél még mindig jobb. A lényeg, hogy terhelés hatására ne nagyon változzon a feszültség 1-2%-nál többet, ha nem pontosan 5V az nem lényeg, csak kisebb terhelésváltozás hatására se másszon el.
Ok, így már érthető miért kell olyan értékű ellenállás, bár a 0,1% talán túlzás. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
Üdv srácok, ez egy nagyon alap kérdés lesz, hogyan tudom kiszámolni, hogy egy 4góliát elem álltal hajtott eszközt minimum hány mA-es adapter szolgál ki? A 6V-ig eljutottam, van is egy 1000mA-es állítható adapterem, de nem akarom túlterhelni az adaptert feleslegesen, inkább veszek egy nagyobbat, ha ez számítás szerint is kicsi neki.
Egy babaringató cuccról van szó, két villanymotor és egy kis zenélős eletronika van benne. A villanymotorokig nem bontottam, hogy azokon van-e adat ilyesmire, de gondolom nem, mivel egyben van és gyárilag nincs rajta adapter csatlakozó, így adattábla sincs sehol. Köszi a válaszokat!
Hello!
- Egy motor rengeteg áramot tud felvenni induláskor. Az elem ezt röhögve elviseli. - Nem véletlenül nincs rajta csatlakozó. A 230V feszültségnek semmi keresnivalója egy baba közelében. Még ha az adapter is!!!
Köszi, egyrészt nem válaszoltál érdemben.
Másrészt nincs a baba közelében, egy méterrel magasabban van minden elektronikai része a szerkezetnek, és nem kerülhet fémes kapcsolatba vele sehogyan. Nem gány megoldás, de a kérdésem nem is erre vonatkozott. Kölcsön kaptuk a cuccot, és már volt rajta kábel, csak az adaptert nem kapuk meg hozzá, és nem is tudom, mekkorával használták. Elindul az 1000mA-ossal, szóval az induláskori áramfelvétellel megbírkózik, de nem szeretném hosszútávon túlterhelni, szóval a kérdésem továbbra is él. Amennyiben rendelkezel a szükséges elektronikai ismeretekkel, úgy kérlek oszd meg velem, mi módon tudom kiszámolni vagy megmérni a szerkezet áramfelvételét.
Szia! Áramfelvételt (áramot) műszerrel lehet megmérni, soros bekötéssel. De ha működik az 1A-es adapterrel és nem melegszik langyosnál melegebbre, akkor nyugodtan használhatod azt.
Üdv! Ha a készülék kapcsai között mérhető ellenállással elosztod a 6V-ot, akkor megkapod az indulóáramot amit kapcsoló üzemű tápnak teljesítenie kell az indulás pillanatában. A hálózati trafós dugasztáp elviseli ezt a túlterhelést.
Azért kérlek ezt tekintsd érdemi válasznak a speciális alkalmazás miatt! Ne vedd biztatásnak az általam leírtakat.
És ha az adapterben meghibásodik valami, (trafó, szűrőkondi zárlatos lesz) és a hat voltos részre odakerül a hálózati feszültség? Én sem reszkíroznám.
Ha csak elem (akkumlátor) van, ez lehetetlen. Az akkut pedig csak egyszer kell megvenni, külön töltheted, azt a kis időt míg szükség van rá ki fogja bírni.
Ennyi erővel a kapanyél is elsülhet.... Az akkumulátor meg kigyulladhat, ha zárlatos lesz a ringató elektronikája. Maradjunk az éltszerűségnél.
Azért néha megtörténik. De mikor láttál góliát elemet, vagy NiMH akkut kigyulladni? Ha zárlatos lesz valami, és nem gányolva van, legfeljebb gyorsan lemerül az elem. Adapter meg marad a hálózaton, Te meg a fóldpotenciálon levő kezeiddel benyúlsz a hálózati potenciálon levő gyerekért.
Kifolyni igen, dehát nem kell nyalogatni. Az meg azért megoldható, hogy ne lehessen. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
Bocsáss meg, de szándékosan nem válaszoltam érdemben, nem oktalanságból. Mert nem értek egyet az ilyen általam veszélyesnek ítélt megoldásokkal. Még ha Te nem is annak érzed..
Üdv!
Van két halogén trafóm, amelyeket párhuzamosan kapcsoltam, azonban csak kattognak. A két trafó teljesen ugyanolyan. Hol a hiba?
Hello! Nem lehet párhuzamosan kapcsolni. Mert a kimenti jel itt nem egyenáram, hanem nagyfreki. A két táp, ha kicsit is eltérő frekvencián jár, hülyét kapnak egymástól. Rossz estben már ki is nyírtad.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
Értem. Köszönöm. Még annyi kérdésem lenne, hogy az hosszabb távon baj, ha én 105 W helyett 180 W-tal terhelem le?
Én nem ismerem ezt az akármit, de semmit nem szabad túlterhelni. Te sem tudsz felvinni a padlásra két zsákot egyszerre, ha egyet fel is tudsz vinni. Ha hosszú életet várunk valamitől, akkor inkább alá kell terhelni, és azt is beszámítva hogy szeretnek nagyobb teljesítményt ráírni mint a valóság. És a szellőzéstől (hőleadástól) is függni fog a terhelhetőség, amit előszeretettel meg sem adnak.
Helló!
Elektromos kemence 2X1000 wattos ellenállásal. Jelenlegi használat:direkt csatlakoztatom a fali ajzatba és várok kb. 1h 30"-et. Ha szerencsém van müködik mindkét ellenállás. Kijelző lámpát (izót) szeretnék bekötni (sorba). Az égők vasalóbol kiszerelt Led tipusu 220v, 0,3 w-osak. Milyen értékű (sönt) ellenállást kell használnom ? ha egyáltalán kivitelezhető az elképzelésem. Köszönettel és tisztelettel az ötletekért. Vass K.
Szia
Szerintem nem megy. Ha a két ellenállás mondjuk párhuzamosan van kötve, akkor ezen több, mint 4 A folyik. Ezzel sorba kötve a LED-et, (220 V 0,3 W nekem kicsit gyanús, hogy nem LED), akkor az egészen ugye kb 1,3 mA fog folyni. A LED-del párhuzamos sönt ezen segít, de a LED-re eső feszültséget csökkenti, azaz a LED nem fog világítani. A soros kapcsolás eszerint a következőt jelenti: vagy fűtesz (=nagy áram, kicsi sönt) vagy világítasz (kicsi áram). A célod mi egyébként? Bekapcsolt állapot jelzése (LED párhuzamosan a fűtőszállal) vagy a 4 A átfolyását indikálni (pl. HALL elemmel)? Vagy valamit elértettem, akkor elnézést.
Egy lemezes vasmaggal (zsebrádió kimenő trafó, vagy hasonló) elkészíted a rajzon lévő kapcsolást. Mindkét fűtőszál jó kettő led világít ,ha bármelyik megszakad egy led világít .
A tekercsek menetszáma nálam bevált egy 750W-os szivattyúnál. Az ellenállásokat a led áramához a kondenzátoron létrejövő max feszültség alapján kel megválasztani. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
Sziasztok! Tudna segíteni valaki hogyan kell bekötni? A rajzon látható fúrógép tekercs kivezetései valamint a szénkefe kimenetei és a kapcsoló gomb, melyiket hol kell összekötni?
üdv s
Régi magyar 2 sebességes (fogaskerék átkapcsolással) bekötése.
Sziasztok
Rendeltem egy ilyen mozgásérzékelőt kínából. Az miért lehet, hogy a high/low outputon csak 3.3 voltot ad ki? (12V-ról üzemeltetem.) Az lenne a cél, hogy egy 12V-os villogót/LED lámpát kapcsoljon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |