Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3102 / 3993
(#) nagygabor679 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

De, PC-ből operált ház hűtő. De nekem nem kell a teljes 0-12V tartomány, 6-12V között is jó ha szabályozható, ha csak úgy működik. Bár nem lenne rossz, ha teljesen ki is lehetne kapcsolni, de ha nincs jó megoldás, akkor az is jó ha 0V vezérlőjelnél minimális fordulatszám (mondjuk 6V) és 5V vezérlőjelnél max. fordulatszám (12V). Ha van ötlet, hogy merre induljak, megnézem mekkora feszültségnél indul el egyáltalán.
(#) nedudgi válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Az a ventillátor hány vezetékkel csatlakoztatható? 2, 3, vagy 4?
Ha 4, az a legegyszerűbb: Bővebben: Link
(#) tbarath válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Ha a 12V "szabadon terhelhető", akkor egy logikai FET-tel tudod a 12 Voltot szabályozni. Értsd: amit nem ad át a ventinek, azt elfűti.
Mondjuk nem lesz lineáris, és a simán lesz olyan tartomány, ahol olyan feszültséget ad a ventillátornak, ami megforgatni nem képes, viszont fűti. Ettől viszont simán lángra kaphat, szóval ésszel kell csinálni.
(#) nagygabor679 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

3 vezetékes

A 3. vezeték gondolom a fordulatszám jelzővezetéke.

A 0V-5V vezérlőjel honnan jön, és mi a projekt célja? Miért kell szabályozni azt a ventillátort?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) nagygabor679 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Khm. Azt hittem sokkal egyszerűbb feladat Linearitás sem probléma amúgy. De kenyérpirító gyártás kevéssé vonzó. Azért kérhetek segítséget, hogy konkrétan melyik FET alkalmas erre szerinted?
(#) nagygabor679 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Netes doksik alapján igen.

Nos... egy ATmega mikrokontroller egyik lábán jön ki. Valamennyire ismerem ezt a fajtát, és amit én tudok róla, annak alapján gyanús, hogy nem is 0-5V jön ki, csak a feszültségmérőm mutatja ezeket az értékeket, valójában még az is lehet hogy valami PWM dologról van szó, most hogy így belegondolok.

Ötleteket, tippeket, megoldási javaslatokat tudunk adni, de megoldást csak akkor, ha ismerjük a részleteket.
(#) elektroncso válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Én a mellékelt kapcsolást próbálnám ki, de ha tényleg PWM jel jön ki az ATmegaból (szerintem igen) akkor kicsit komplikáltabb a dolog. Ugyanis akkor a PWM jelet vissza kell alakítani analóg jellé.

U.i.: Ezzel a kapcsolással is fent áll a rezsó probléma!

Najó, lehet túlságosan megpróbáltam leegyszerűsíteni a kérdésem. Íme a teljes sztori:
Egy 3d nyomtató vezérlőpaneljéről van szó. Volt egy kis baki, elszállt rajta ez-az, de sikerült rendbehozni, csak a hűtő ventillátor vezérlést nem. Annyit kibogarásztam, hogy a mikrokontroller egyik lábán 0-5 voltot mérek, ahogy a számítógépen a ventillátor fordulatszám csuszkát 0-100 tartományban húzgálom egérrel. Gondoltam, ha a panelen nem tudom kitalálni mi a gond, akkor a 12V táp és a vezérlőjel segítségével majd én megoldom a problémát. A mikrokontroller eredetileg egy Si2305DS FET-et rángatott. Azt lecseréltem, de nem javult meg, mint kiderült már a 12V source sincs meg a FET lábánál. Ha dirktbe odaköttöttem 12 voltot, akkor meg az egész kártya elájult. Ebből próbálok kihozni valamit.
(#) elektroncso válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Egy másik ötlet. Ha már egyszer ATmega kontroller akkor én ARDUINO-s projekt után keresnék abban ugyanis az van.
Pl. ezt találtam, működőképesnek tűnik, gondolom kipróbálta aki feltöltötte.
(#) nagygabor679 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Vagy... szerintetek ha az ATmegát rákötöm egy másik Si2305DS gate lábára, sourcera 12 voltot, drain-re meg a ventillátort, akkor működhet? Nem cseszem szét a kártyát?

A Si2305DS-t írtál, ennek Lomexnél kapható egy alternatívája, Link, bruttó 20 Ft.
Persze nem tudom, hogy a Si2305DS végén a DS mit jelent, adatlapokat össze kellene nézni, akkor lehetne biztosat mondani.

Bővebben: Link Én egy ilyenre gondolok elsőre.
PWM PC ventillátor specifikáció.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Szerintem nem kell a PWM-et "analógosítani", ha ezt használta az eredeti kapcsolás akkor én inkább ugyanúgy használnám. Egyébként lehet a ventit könnyen hozzáférhető IRL* FET-ekkel alul is szabályozni.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Ha eredetileg is PWM hajtja akkor természetesen nem kell, viszont mivel nem írta milyen ventije van és vannak olyanok amiknek tiszta DC kell azért írtam hogy analógosítani kell.
Persze minden feladatot többféleképpen is meg ehet oldani.

Kidőlök lassan, ehhez már fáradt vagyok, holnap megnézem alaposabban. De elsőre PWM venti azt jelenti, hogy az ATMega PWM lábát egy az egyben ráköthetem a ventillátorra?
Mert ha igen, akkor repül a bontott venti, és veszek egy a linkben mutatott fajtát!

Elvileg működnie kellene.
De ha félted a uC-t, akkor akár optóval is leválaszthatod, vagy egy opamp-pal csinálhatsz egy buffer-t, így elvileg a uC-t nem tudod túlterhelni. Bár ha 5V-ról hajtod az opamp-ot akkor rail2rail kell, de 12V is van, arról meg egy lm358, vagy tetszőleges "fiókból előrántott" opamp is elketyeg.

Azt hiszem, hogy igen. A PWM láb bemenete max 5mA a specifikáció szerint.

4 pin van: 12V, GND, PWM in, fan speed out.
Nem tudom, hogy 5V PWM-mel elboldogul-e, de van valahol a fiókban egy Artic F12 PWM, ha gondolod holnap megnézem.

Szerk: a pin-eket darabra soroltam fel, a sorrendet korábban linkelte valaki.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Azt írta Gábor, hogy "A mikrokontroller eredetileg egy Si2305DS FET-et rángatott", ebből én erre következtetek.
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2017 /

Itt inkább a feszültség a problémás, nem az áram, az a FET nem sokat fogyaszt. (Valójában persze ott van vannak a kapacitások, de elvileg feszültségvezérelt.)
(#) nagygabor679 válasza tbarath hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Köszöm mindenkinek az ötletelést, tényleg hálás vagyok! PWM ventim szerintem most nincs itthon, nem tudom kipróbálni, de ha nem nagy kérés és ki tudod próbálni, akkor ez lenne a legegyszerűbb és legjobb megoldás . "B" terv meg akkor egy másik Si2305-el megkerülni a kártyán tönkrement fene tudja mit.
(#) nedudgi válasza tbarath hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Ez mind igaz, de a FET átkapcsolásához is kell áram. Viszont a ventillátor PWM bemenetére 5V (legfeljebb 5,25V) feszültség kell. Arra hiszem, hogy ezt tudja az ATMega (nem tudom, mert nem értek az Atmel processzorokhoz).
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Igen, ezért is írtam azt, hogy _elvileg_ feszültségvezérelt. Természetesen a kapacitások feltöltése és kisütése áramot igényel.
De ha a venti PWM 5 Voltot eszik, akkor királyság. Tudomásom szerint az Atmel cuccok 5V-os PWM-et adnak ki magukból, ha 5 Voltról üzemelnek. És a kollega is ezt mérte.
(#) tbarath válasza nagygabor679 hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Felírtam a holnapi teendőlistába, remélhetőleg jut is rá idő.
(#) nedudgi válasza tbarath hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Pont ezért bátorkodtam javasolni egyből a PWM ventillátort. Nem kell hibát keresni a lapon.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2017
(#) TeneriFeri válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 31, 2017 /

Konkrétan eltaláltad
De nem olyan vészes a helyzet. A kazánom zárt égésterű így a levegőt az égéshez külön csövön kellett megoldani (hatósági szabály). plusz van 3 kéményjárat amire nincs semmi kötve így azon fog bejönni a friss levegő.
Következő: »»   3102 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem