Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3415 / 4003
(#) belepes hozzászólása Feb 7, 2020 /

Sziasztok!
A képen látható távirányító jelre folyamatosan behúz, jel levételre viszont 60mp múlva bont csak a relé. Szeretném megoldani, hogy kb 5-10 mp után bontson. Gondolom le kellene valamelyik smd ellenállást cserélnem. Melyiket?
(#) Bakman válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

A képről egyik alaktrész feliratát sem lehet leolvasni.
(#) bitmixer válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 1

Szerintem ezt csak nullátmenet-detektálással lehet megoldani. A pontos méréshez az is elengedhetetlenül szükséges, hogy mindkét színusz torzítatlan legyen. A két detektor kimenőjelét azután analóg vagy digitális módon is fel lehet dolgozni. Egyetlen csipben ilyet nemigen lehet találni...
(#) vargham válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Ha elmesélnéd, hogy mi ez, akkor könnyebb lenne.
(#) pucuka válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 1

Az amlitúdóra nézve végül is majdnem közömbös, ha minkét színusznak az amplitúdója jelentősen nagyobb, mint a kapuk komparálási szintje, esetleg lehet előtte a jeleket formálni. Úgyis csak a pozitív tartomány az érdekes.
A fázistolás iránya pedig az 50% -hoz képest megvan.
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Akkor a mért érték szerint (1,655uF) egyértelműen kuka!
Ha jó lenne a kondenzátor a műszereddel meg sem tudnád mérni a kapacitását még 200µF állásban sem mert a kondi értéke 470uF( mikroFarad) a kijelző túlcsordulást kellene mutasson.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) proli007 válasza habazutty hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

A kimeneten lévő 22k-t átteszed a 12V-ra. De attól még az 5V-ra szüksége van a mikrofonnak meg az OPA munkapontjának.
(#) proli007 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 7, 2020 / 2

Hello! Pld..
(#) albinolynx válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Szia!
Most tudtam csak osszehuzalozni. Tökéletesen működik, köszönöm a segítséged!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) habazutty válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Ezt lehet, hogy hagyom (végül is a trigger lábat alaphelyzetben 4 V fölé kell vinni és ez teljesül, látszólag nem is téveszt), viszont a tranzisztoros felvetésed szöget ütött a fejembe és újra átnéztem az eredeti panelt. Kiderült, hogy az 557-esnél az emittert és a collectort felcseréltem.... Helyesen a kapcsolás határozottabb, szebben működik. Csatolom is a jó rajzot, hátha valaki kedvet kap.

A kondenzátoros próbát is megejtettem és 10nF-al már egészen jó. Valószínűleg kicsit még csökkenteni kell.

Köszi még egyszer a segítséget!

Mondjuk azt még mindig nem tudom, hogy pontosan hogyan működik...

AGC.jpg

(#) belepes válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Elnézést, nagyban nem néztem.
(#) belepes válasza vargham hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Ez valami távirányító vevője. Van hozzá egy jeladó. Ha a közelébe ér, akkor behúz a relé rajta (kis fekete kocika) és ezért a 2-6 vezeték között rövidzár lesz. Egy ajtót szeretnék nyitni vele. Csak az a baj, ha elmegyek az ajtótól még kb 1 percig még rövidzár van rajta, csak utána bont. Azt szeretném ha mondjuk 5-10 mp után bontana. Általában vagy a kondit vagy az ellenállást kell bizergálni, csak itt nem tudom melyiket. Tippem szerint a nagy kondit vagy a mellette lévő 3 ellenállás valamelyikét. De nem akarnám tönkre tenni.
(#) reloop válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Üdv! Mivel mikrovezérlő van az alkatrészek között, az RC elemekkel való időzítési lehetőséget nyugodtan kizárhatjuk.
(#) Patópali válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

A nagy kondik a táp szűrők. Ne "bizergáld" az általad vélt alkatrészeket!
Az időzítést a mikrovezérlő programja adja, mint Reloop tagtársunk is írta.
(#) belepes válasza Patópali hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Akkor az időzítést nem egy oscillátor végzi? Mi lenne ha azt cserélném? Vagy kizárólag programozással lehetne változtatni rajta?
(#) Patópali válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

1. kérdés - nem.
2. kérdés - ne cserélj semmit.
3. kérdés - igen.
(#) belepes válasza Patópali hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Hogy lehetne programozni? Tudsz valakit aki vállalná?
(#) mhatalyak válasza belepes hozzászólására (») Feb 7, 2020 /

Minimum visszakellene rajzolni az egész kapcsolást a nyákról, ami nem olyan egyszerű. Ezután nulláról egy teljesen új programot írni rá, ami nem valószínűleg sokadikra lenne jó csak, az esetleges hibás visszarajzolás miatt. Az egyetlen lehetőség maximum az lehetne, ha nem lenne lekódolva a mikrovezérlő és kilehetne olvasni belőle a beleírt programot, majd csak azt módosítani. Erre viszont az esély kb. 1.000.000 az 1-hez.

Ha valaki rá is szánná magát az igen sokba kerülne, plussz még valószínűleg olcsóbban jönne ki az is, ha egy teljesen újat tervezne, gyártana a nulláról. Akkor meg már könyebb venni egy újat, ami eleve megfelel az igényeknek.
(#) mate886 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Ez fog vezérelni, köszönöm a segítséged!
(#) dokidoki válasza Patópali hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

3. Igen. De lehetne egy monostabilt 555-IC-vel rátenni a relévezérlő kimenetére ami tetszőleges időzítést valósítana meg. Legkönnyebben: kivenni a relékapcsoló tranzisztort, és annak a helyére bedrótozni az 555 -öt egy kis panelon. Az 555 kimenete meg is tudná hajtani az eredeti relét.
(#) dokidoki válasza mhatalyak hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Az esetlegesen kinyert HEX ezirányú módosítása, vagy annak a visszafejtése és módosítása se könnyű feladat.
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Az a baj, hogy a PIC kimenete nem változik, csak egy perc után. Az RF IC pedig 5-6 vezetékkel kapcsolódik a kontrollerhez, minden bizonnyal nem egy egyszerű igen-nem kommunikációról van szó.
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Lehet, hogy nem jól értettem, az eredeti felvetést. Az a baj, hogy későn enged el, de azonnal meghúz a relé. És az elengedést szeretné rövidebbre venni. Így még mindig jó az ötlet ha a relé elengedését a meghúzástól egy monostabilra bízzuk. Kellhet egy 100n a monostabil bemenetére sorosan, hogy az indító jel meglegyen, de a későbbi eredeti kikapcsoló jelváltás már ne okozzon újbóli indítást.
(#) Bakman válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

A relé akkor húz meg, ha a kulcs a közelben van és az eltávolodás után egy perccel enged el. Ami viszont változó, az az ottartózkodás ideje. Ez, gondolom én, lehet 1 perctől napokig is, szélsőséges eseten.
(#) dokidoki válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Igen, értem. Gyanúsan imobilizer kinézetű az áramkör, tegnap este mikor megláttam elkezdtem keresni a nálam lévő példányt de még nem lett meg. Gyanúsan hasonló, bár valami NRF24 van az enyémen mint adóvevő chip. Még mindig úgy gondolom, hogy a kimenetét meg lehet változtatni az igényeknek megfelelően, a nélkül, hogy az eredeti áramkört túlságosan meg kelljen túrni. Ha a vezérlő logikai magasat ad ki, mikor kulcs a közelben van, ez kapcsolja a relé tranzisztorát, 555 2 lábát alacsony jellel lehet ingerelni, hogy induljon az időzítés. Ha így nem jó, akkor 4-es lábán lehetne engedélyezni ugyanezt. Gondolom elektromos ajtózárat vezérel amit csak a nyitás idejére kell megtáplálni, pár másodpercig, nem pedig egy percig amit az eredeti áramkör produkál.
Csak sejtem, hogy ez a gondja. Ekkor jó lehet egy indítható időzítő amit az eredeti áramkör vezérel, akár belenyúlás nélkül egy külső időrelé is megtenné.
(#) bitmixer válasza belepes hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Ha ez valami immobilizer-szerű kütymüty, ahogy dokidoki írta, akkor az adója valószínűleg kicsivel kevesebb, mint 60 másodpercenként sugároz egy rövid ideig. Ez a takarékos működés feltétele, és ezáltal tudja bármeddig "ébren" tartani a vevőt. Nálam pl. így működik egy rádiós termosztát: 2 percenként küld jelet a rádiós szelepnek, 2 db AA elemmel 4 évig bírja.
Ha meg is hekkeled 5-10 mp-re bármilyen módon, kérdés, hogy az az 1 perces ébrenlét szükséges-e továbbra is, vagy nem...
Ha pl. kapunyitás / zárás a feladat, akkor tolerálható, de ha pl. világítás bekapcs az ottlét idejére, akkor kicsit zavaró lesz, hogy 5-10 sec után kialszik, majd 50-55 sec után újra meggyullad
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2020
(#) adamka0523 hozzászólása Feb 8, 2020 /

Sziasztok!
Az alábbi feszültségmérőt szeretném valamilyen módon kalibrálni, szerintetek lehetséges? Vagy szokjak hozzá hogy fél V-al kevesebbet mutat?
(#) orcika70 válasza adamka0523 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Az enyém meg pont ennyivel mutat többet a multiméterhez viszonyítva.
(#) kendre256 válasza adamka0523 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Minden feszültségnél mutat fél volttal kevesebbet, vagy értékenként változó az eltérés?
Úgy látom, hogy 4-30V-ig működik. Ha 12V-nál 0,5 volt, 24V-nál 1V az eltérés, akkor van esély rá, hogy egy ellenállás csökkentésével javíts rajta. Meg kell nézni a bemenetére kapcsolódó ellenállásokat, azok egyike lehet egy feszültségosztó felső tagja. Azzal párhuzamosan kötve (ideiglenesen hozzáérintve) egy sokkal nagyobb értéket, növelhető a mutatott érték.
Például:
Látsz mondjuk egy 100 KOhmos ellenállást. Azzal párhuzamosan kötsz egy 1 MOhmosat. Ha növekszik a mutatott érték, akkor megtaláltad a változtatni szükséges ellenállást. Ha nem változik, akkor keress másikat. Lényeg az, hogy először mindig az adott ellenállás kb. tízszeres értékét kösd vele párhuzamosan (pl. 30 kOhm esetén 2-300 kOhmosat). Ha megvan az ellenállás, utána próbálgatni kell több értéket, előbb-utóbb pontosabb lesz (lehet persze ilyenkor számolni is, csak az bonyolultabb...)
Ha állandó az eltérés, akkor nincs ötletem...
(#) kendre256 válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 8, 2020 /

Ugyanezzel a módszerrel te is megkeresheted azt az ellenállást, ami a mutatott értéket befolyásolja. Csak neked a megtalált ellenállást ki kell forrasztanod, és növelned kell az értékét. Pl. Ugyanarra a helyre sorba kötsz vele még egy ellenállást, egy kis "háztetetőt" csinálva ( /\ ).
Következő: »»   3415 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem