Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3423 / 4003
(#) JZoli válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1

Ez csak egy példa:Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1

Bármilyen másikat be tudsz drótozni, ha nem találsz megfelelő méretűt. Én 5A-nálkisebbet nem raknék be. Viszont ha zárlatba ment az egyik diódája, akkor az utána levő dolgoknak is lehet, hogy annyi.
(#) Epu2 válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1

Bekapcsolási áramlökés, és/vagy feszültség impulzus.
(#) Andreaska91 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Köszönöm , megfogom próbálni !
(#) Polka1021 hozzászólása Feb 25, 2020 /

Jó napot mindenkinek!

50 éves panellakás, 3 darab kismegszakító van. Rajtuk ezek a feliratok: EB15; 250V~; KGMSZ; 420,111; a nyomógombon amit be kell nyomni ha megszakította az áramkört 6A van írva.

Hol a határ teljesítményben aminél nagyobb háztartási gépet ne is vegyek? Mekkora maximális teljesítményű fogyasztót tudok használni?
(#) kadarist válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Szia! Az ohm törvény itt is segít. P=UxI. 230 szorozva hattal=1380W. Tehát egy kismegszakítót kábé ennyivel terhelhetsz.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2020
(#) Polka1021 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Idézet:
„P=UxI. 230 szorozva hattal=1380W”

Oké. Ez egy szorzás, egy matematikai művelet. Az eredmény 1380. Konkrétan teljesítményt számoltál, 1380 Watt. De az élet komplexebb minthogy egy ilyen képlettel el lehetne intézni. Van olyan fogyasztóm, teljesítménye 1000 Watt, ami az egyik helységben használható, a másikban már elműködteti az ahhoz tartozó kismegszakítót. Mindhárom kismegszakító egyforma. Szóval nem lettem közelebb a válaszhoz.

Egy turmixgépet szeretnék vásárolni. 1400 Watt a teljesítménye. Ez olyan ami mindent pépesít. Magvak, zöldségek mint pl. répa, gyümölcsök, ezek így vegyesen belekerülnek a turmix kehelybe és palackból iható folyadékká turmixolja. (Smoothie az ilyen ital neve.)
A készülék ára jó. Az a kérdés tudom-e majd használni?
(#) pucuka válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Egyáltalán nem biztos, hogy mindhárom 6 A -es biztosítékod egyforma, egy gyors kioldású példányt "elműködtet", míg egy lomha kioldásút nem.
Ha fejlődni szeretnél, és nagyobb teljesítményű gépeket is szeretnél használni a konyhádban, vizes helységben (mosógép) akkor hálózatot kéne bővítened. Pl. egy 16 A -es biztosítékkal már nem lenne ilyen problémád.
Meg kellene nézned a mérőóra alatti biztosítékot, és akkor az egyik automatát (ami a konyhába megy) kicserélheted akkorára, amekkora az óra alatt van. Azért ennek is vannak további feltételei, megvizsgálandó a konyhába menő vezeték keresztmetszete, anyaga, hogy megfelelő-e a 16 A biztosításhoz. Ha nem, azt is felújítani kellene.
Természetesen ha már hozzá kell nyúlni a lakás elektromos hálózatához, akkor érdemes lenne egy komplex felújítás, a mai követelményeknek megfelelően külön biztosított áramkörök, FI relé stb. Azt is ellenőrizni kell, hogy a felszálló gerincvezetékek elbírják-e a bővítést, ezt a közös képviselővel/intéző bizottsággal egyeztetni kell.
Egyébként olvasgasd a villanyszerelés topikot, további hasznos információkhoz juthatsz.
(#) kadarist válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Természetesen egy fogyasztó vehet fel induláskor jóval több áramot, mint a ráírt névleges. A motoros eszközök szoktak ilyenek lenni. Ha a kismegszakító nem bírja a terhelést, akkor mint ahogyan írták is, cserélni kell nagyobbra és kész is.
(#) Polka1021 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Idézet:
„Ha a kismegszakító nem bírja a terhelést, akkor mint ahogyan írták is, cserélni kell nagyobbra és kész is.”

A lakás villamos hálózatának teljes fejlesztése az körülbelül 25x annyiba kerülhet mint ez a turmixgép, az egy teljesen más történet, óriási árkülönbség. Az is más történet ha csak a konyhából akarok nagyobb teljesítményt felvenni. Nem tudom akkor kell-e vezetéket cserélni vagy egyáltalán a ház gerincvezetéke mit bír. Nem lakást akarok fejleszteni.

Most az érdekel megvegyem ezt a turmixgépet vagy nem. Csak annyit szeretnék tudni hogy jelenlegi állapotban a lakás villamos hálózatában 1400 Watt-os turmixgép működhet vagy nem működhet. BTW a gyorsan elműködő kismegszakító a szobához tartozik, a szobában senki se turmixol.
(#) kadarist válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 1 /

Leírom még egyszer: Ha nem bírja, akkor nagyobbra cseréled vagy cserélteted. 500 Ft egy új kismegszakító.
(#) pucuka válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 / 1

Most turmixgép, holnap kombinált mikró, nagyobb hűtőgép, kenyérsütő, soroljam?
Egy mai háztartásban meglehetősen sok, nagyobb teljesítményű eszközt használunk, mint 50 éve. A rakéta porszívó teljesítményfelvétele 300 W volt, egy mainak 1800 - 2000 W, egy NDK -s hajszárító 350 W, ma 1200 alatt nem is kapsz. Hol volt 50 éve háztartásban légkondi, ma meg alig lehet meglenni nélküle. Az is 2 - 3 kW plusz fogyasztás.
Szóval érdemes végiggondolni, hogy legalább a közeljövőben mit tervezel.
(#) ujfalusi válasza pucuka hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

A klímára vonatkozóan megtévesztő az írásod. Egy 3,5kW hűtőteljesítményű klíma felvétele 600-800 W.
(#) Cinema válasza Polka1021 hozzászólására (») Feb 25, 2020 1 /

A 6A-os automata ma már igen kevés készülék üzemeltetéséhez elég. Sokféle háztartási gép ettől sokkal nagyobb áramot is fogyaszthat, pláne beinduláskor, indításkor. Érdemes lenne lecseréltetni az automatákat szakemberrel, persze, lassú kioldásúra.
A legjobb az lenne, ha bírja a lakás belső vezetékezése, hogy a bejövő áramigényt 32A- re megnövelni, ez biztonsággal elbír egy nagyobb háztartást, ha a belső vezetékezés is ennek megfelelő.
Ez a 32A áramigény nem kerül plusz pénzbe, csak ha a vezetékeket is cserélni kell.

Üdv!
(#) Gabó válasza Cinema hozzászólására (») Feb 25, 2020 1 /

És szerinted, ha a lakás 6A-es km-ekkel van biztosítva, akkor elbírja a 32A?
Ha a lakás ilyen állapotba van oda ráakasztanak neked csak úgy 32A?
Tiszában vagy a 32A bővíttetésének menetével?

kadarist:
Idézet:
„Leírom még egyszer: Ha nem bírja, akkor nagyobbra cseréled vagy cserélteted. 500 Ft egy új kismegszakító.”

Csak úgy bővítgessünk míg valami ki nem gyullad? Nem hiszem, hogy csak hobbiból van ott 6A-es megszakító.

Polka1021:
Lehet elbírja, lehet nem. A km-ek az életük során veszítenek a terhelhetőségükből.
(#) c27 hozzászólása Feb 25, 2020 /

Sziasztok!

Van egy smd alkatrészekkel jócskán teli áramköri panel ami egy műszeré. A problémám az, hogy volt benne pár smd elektrolit kondi amiből az elektrolit egy része távozott és szépen oxidálta a forrasztott felületeket.
A kondikat eltávolítottam, átmostam denaturált szesszel (mert csak ezt tudtam beszerezni)+ sűrített levegővel lefújtam.
A kérdésem, ez elegendő e az áramkörre került elektrolit eltávolításához illetve az smd alkatrészek forrasztott felületei bizonyos helyeken megmattúltak és kicsit sötétek (nem barnák vagy feketék, de inkább halvány vagy közepesen szürkék, nem olyan szép fényesek mint amilyennek lennie kéne).
Ez okozhat e majd problémát később és lehet e valamit kezdeni ezzel a megmart, matt forrasztott felületekkel?
Csak a forrpontokat érinti, a padek az smd kondik alatt megúszták, nincs maródási nyom, se a vezetősávokon, se a fólián.
(#) kadarist válasza Gabó hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Azért jól néznénk ki, ha egy hat amperes kismegszakítót nem cserélhetünk ki tízesre. Nyilván vastagabb vezetékkel van húzva a lakás, mint egyes alu.
De ha kétségek merülnek fel a lakás hálózatának minőségét illetően, akkor természetesen konzultálni kell villanyszerelővel.
(#) Gabó válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2020 /

Látatlanban bármi lehet ott.
(#) Lamprologus válasza Gabó hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Ép eszű villanyszerelő nem fog a tervezettnél 66%-al nagyobb áramot ráengedni. Avagy ép eszű tervező nem rak be 66%-al nagyobb terhelhetőségű vezetéket. De hajrá vállakozó kedvűek! Rövid zár, hosszú tűz! Valamiből a tűzoltóknak is meg kell élni!
(#) Gabó válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Pont erre akartam utalni, hogy a munkajara becsuletes szaki, nem fog latatlanban mindent mondani, hogy cserelttesse nagyobbra es a tobbi, hanem allapot felmeres utan mond valamit.
A sarki alkesz meg a kocsmaban 2 sorert odaganyol valamit azt kesz...
(#) Pinhead hozzászólása Feb 26, 2020 /

Üdv!

Tudom, hogy csöves erősítőt nem szabad terhelés nélkül bekapcsolni, de én mégis megtettem.
Kivéve, hogy a standby-t nem nyomtam be. Így lehetett kb fél percig mire rájöttem, hogy elfelejtettem rákötni a hangfalat. Az a kérdésem, hogy károsodhatott-e az erősítő?
(#) Gafly válasza Pinhead hozzászólására (») Feb 26, 2020 / 1

Szerintem nem.
(#) Epu2 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Valószínű, hogy nem okoz további gondot. Megmarta a felületet, ezért mattult be. Megdörgölöd és kész. Ha nagyon csúnya, átforrasztod, de az smd technológia miatt csak hozzáértően.
(#) Teaway válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Szépen beónozod a felületet és ónszívó harisnyával eltávolítod a felesleget. Szép tiszta felületet kapsz.
(#) Andreaska91 hozzászólása Feb 26, 2020 /

Hello .
Érdekelne hogy miben találok olyan alkatrészt ami a képen van , vagy mivel lehetne helyettesíteni ?
(#) vargaf válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Például ezzel, van raktáron:
2SK3850
(#) Andreaska91 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Külföldre elég macerás lenne elküldeni :/
(#) kadarist válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Nyilván van Svédországban Farnell képviselet. Esetleg RS-Components, stb.
(#) Andreaska91 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Van is de csak ilyet árulnak 2SK3878, ezért kérdezem lehet-e helyettesíteni ?
(#) vargaf válasza Andreaska91 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /

Akkor legközelebb írjad oda, hogy Svédországban vagy Ózdon keresel!
Következő: »»   3423 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem