Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a választ. TIP 107 van benne.
Az IC LM358P.
C-B összekötéssel nem lesz semmi, ami a bázis áramát korlátozná, azonnal tönkremegy a tranzisztor.
Sziasztok!
Tranzisztoros astabil multivibrátor esetén van lehetőség arra, hogy mondjuk 2-2 vagy 4-4 led villogjon felváltva?
Hello! Hogy kell ezt érteni? Kettő-kettő egyszerre villog? Mert ha a tápfesz megengedi, akkor sorba kötöd a kettőt.
Igen, 2-2 vagy 4-4.
5 volt lenne a táp, gondolom akkor nem játszik a dolog. (2-2 pirosat még talán, de fehéret nem hiszem).
Ha a tranzisztor teljesítménye megengedi, a ledeket külön-külön soros ellenállásokkal párhuzamosan is kötheted. Ledenkénti soros ellenállásokkal még különböző színű ledek is párhuzamosan köthetők.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2022
Bc548c lenne, vagy emeljem a tápfeszt és menjenek sorba?
Faék megoldás kell, nem vagyok penge
A BC548C 30V-ot bír, a max. kollektorárama 100 mA, 500 mW a max. disszipációs teljesítménye.
A legegyszerűbb a tápfeszültség növelés és sorba kötött ledek.
Ezt nem értem, hogyan jön ki. A C-B összekötéssel a bázis feszültsége az emitterhez képest elég magasra tud ugrani, adatlapokban nincs ott megengedve nagy feszültség csak pár V.
Ezt miből gondolod? Azért van ß-ja a tranzisztornak, hogy megakadályozza. ( nem de a vége ugyan az.)
Ezt a szelektív hulladék gyűjtéskor találtam.
Tanulni, gyakorolni jó.
Ha nem ölsz bele sok pénzt, és elkezd működni, akkor örülés.
Áramtükör pl., annak a működési elve a C-B összekötésen alapszik, és nem megy tönkre a tranzisztor.
Összehozok mondjuk egy flyback invertert.
A szekunder oldalon mindegy a tekercselés iránya és hogy melyik vége legyen a plusz és melyik a mínusz? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Hello! Nem. Mert akkor kell terhelni a szekundert az egyenirányítónak, mikor a primer kapcsolóeszköz lezár. Pont ezért "flyback"..
Üdv! Keresek olyan késve elengedő áramkört ami 230voltról működik. Kérem ha valakinek van ilyen rajza ossza meg velem.
Köszönöm!
WC elszivóventilátor vezérlőket nézz, azok ugyanezt csinálják.
Köszönöm a gyors választ, de 230voltról működő kapcsolási rajzot nem találok.
Olyan áramköri rajzot keresek " amikor kinyitom az ajtót egy mikrokapcsoló bekapcsol, meghúz egy relé, egy lámpa világítani kezd kb. 1 percre és utána elalszik. és semmi fogyasztás nincs utána." A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
Mikrokapcsoló nem fogja bírni a 220-at! Ahhoz inkább valami ilyesmi kapcsoló kéne.
Ennyit sikerült elérni. Azért látszódhatna jobban is.
Nagyon köszönöm ilyent kerestem, kezdődhet az alkatrész gyűjtés!
Köszönöm én is ilyen kapcsolóra gondoltam!
Üdv!
Bővebben: Link A kapcsolás szerint megépítve jól működik. Ez egy lézervágó levegő szelep vezérlését végzi. Kikapcsolás késleltetésre szükség lehet ha egy menetben minden új alkatrész vágásakor késhet a levegő megnyitása. Ez megoldható ezzel a kapcsolással? Milyen változtatást csináljak? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
Sziasztok! Csináltam egy transzformátor-mentes áramkört egy indiai youtuber útmutatása alapján - a kapcsolás lent- és az a bajom, hogy már kinyírtam az összes zener diódám 3V-tól a 12V-osig. A lenti kapcsolásban a ledek 2.8 Voltot kapnak, és úgy vettem észre, hogy ha működik, akkor világít akármeddig, szerintem a bekapcsoláskor jönnek a gondok. Mikor bedugom a konnektorba, hallom sercegni a kondenzátort és a konnektorban az érintkezés helyét is, de a fogyasztásmérőm 0.3 wattot mutat, és a zener dióda sem melegszik (amíg működik). Mi lehet a gond?
Néztem ledes lámpákat, elvileg azok is ugyanezen elven működnek, de majd lehet szétszedek egyet
x2 jelölésű kondenzátort használsz? A zener elé is jót tenne egy ellenállás.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
Szia!
Hány wattos a Zener-diódád? Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |