Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3758 / 3986
(#) akovacs15 válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Köszönöm a választ. TIP 107 van benne.
Az IC LM358P.
(#) Bakman válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

C-B összekötéssel nem lesz semmi, ami a bázis áramát korlátozná, azonnal tönkremegy a tranzisztor.
(#) Charlie99 hozzászólása Aug 28, 2022 /

Sziasztok!

Tranzisztoros astabil multivibrátor esetén van lehetőség arra, hogy mondjuk 2-2 vagy 4-4 led villogjon felváltva?
(#) proli007 válasza Charlie99 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Hello! Hogy kell ezt érteni? Kettő-kettő egyszerre villog? Mert ha a tápfesz megengedi, akkor sorba kötöd a kettőt.
(#) Charlie99 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Igen, 2-2 vagy 4-4.
5 volt lenne a táp, gondolom akkor nem játszik a dolog. (2-2 pirosat még talán, de fehéret nem hiszem).
(#) kendre256 válasza Charlie99 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Ha a tranzisztor teljesítménye megengedi, a ledeket külön-külön soros ellenállásokkal párhuzamosan is kötheted. Ledenkénti soros ellenállásokkal még különböző színű ledek is párhuzamosan köthetők.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2022
(#) Charlie99 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Bc548c lenne, vagy emeljem a tápfeszt és menjenek sorba?
Faék megoldás kell, nem vagyok penge
(#) kendre256 válasza Charlie99 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

A BC548C 30V-ot bír, a max. kollektorárama 100 mA, 500 mW a max. disszipációs teljesítménye.
A legegyszerűbb a tápfeszültség növelés és sorba kötött ledek.
(#) Charlie99 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Ok, akkor így teszek, köszi!
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2022 / 2

A korlátozást pont a kollektor teszi.
(#) Bakman válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Ezt nem értem, hogyan jön ki. A C-B összekötéssel a bázis feszültsége az emitterhez képest elég magasra tud ugrani, adatlapokban nincs ott megengedve nagy feszültség csak pár V.
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2022 /

Ezt miből gondolod? Azért van ß-ja a tranzisztornak, hogy megakadályozza. ( nem de a vége ugyan az.)
(#) jani1987 válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 29, 2022 /

Ezt a szelektív hulladék gyűjtéskor találtam.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 29, 2022 /

Tanulni, gyakorolni jó.
Ha nem ölsz bele sok pénzt, és elkezd működni, akkor örülés.
(#) moltam válasza Bakman hozzászólására (») Aug 29, 2022 /

Áramtükör pl., annak a működési elve a C-B összekötésen alapszik, és nem megy tönkre a tranzisztor.
(#) tépapa hozzászólása Aug 29, 2022 /

Összehozok mondjuk egy flyback invertert.
A szekunder oldalon mindegy a tekercselés iránya és hogy melyik vége legyen a plusz és melyik a mínusz?
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
(#) proli007 válasza tépapa hozzászólására (») Aug 29, 2022 / 1

Hello! Nem. Mert akkor kell terhelni a szekundert az egyenirányítónak, mikor a primer kapcsolóeszköz lezár. Pont ezért "flyback"..
(#) tépapa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2022 /

Köszönöm szépen.
(#) pumpa hozzászólása Aug 30, 2022 /

Üdv! Keresek olyan késve elengedő áramkört ami 230voltról működik. Kérem ha valakinek van ilyen rajza ossza meg velem.
Köszönöm!
(#) JZoli válasza pumpa hozzászólására (») Aug 30, 2022 /

WC elszivóventilátor vezérlőket nézz, azok ugyanezt csinálják.
(#) pumpa válasza JZoli hozzászólására (») Aug 30, 2022 /

Köszönöm a gyors választ, de 230voltról működő kapcsolási rajzot nem találok.
Olyan áramköri rajzot keresek " amikor kinyitom az ajtót egy mikrokapcsoló bekapcsol, meghúz egy relé, egy lámpa világítani kezd kb. 1 percre és utána elalszik. és semmi fogyasztás nincs utána."
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) Jonni válasza pumpa hozzászólására (») Aug 30, 2022 /

Mikrokapcsoló nem fogja bírni a 220-at! Ahhoz inkább valami ilyesmi kapcsoló kéne.
(#) proli007 válasza pumpa hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 2

Hello! Tessék..
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 2

Ennyit sikerült elérni. Azért látszódhatna jobban is.
(#) pumpa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Nagyon köszönöm ilyent kerestem, kezdődhet az alkatrész gyűjtés!
(#) pumpa válasza Jonni hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Köszönöm én is ilyen kapcsolóra gondoltam!
(#) zamatőr válasza proli007 hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Üdv!
Bővebben: Link
A kapcsolás szerint megépítve jól működik. Ez egy lézervágó levegő szelep vezérlését végzi. Kikapcsolás késleltetésre szükség lehet ha egy menetben minden új alkatrész vágásakor késhet a levegő megnyitása. Ez megoldható ezzel a kapcsolással? Milyen változtatást csináljak?
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
(#) domel hozzászólása Aug 31, 2022 /

Sziasztok! Csináltam egy transzformátor-mentes áramkört egy indiai youtuber útmutatása alapján - a kapcsolás lent- és az a bajom, hogy már kinyírtam az összes zener diódám 3V-tól a 12V-osig. A lenti kapcsolásban a ledek 2.8 Voltot kapnak, és úgy vettem észre, hogy ha működik, akkor világít akármeddig, szerintem a bekapcsoláskor jönnek a gondok. Mikor bedugom a konnektorba, hallom sercegni a kondenzátort és a konnektorban az érintkezés helyét is, de a fogyasztásmérőm 0.3 wattot mutat, és a zener dióda sem melegszik (amíg működik). Mi lehet a gond?
Néztem ledes lámpákat, elvileg azok is ugyanezen elven működnek, de majd lehet szétszedek egyet

circ_1.jpg

(#) tufatofu válasza domel hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

x2 jelölésű kondenzátort használsz? A zener elé is jót tenne egy ellenállás.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
(#) kadarist válasza domel hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Szia!
Hány wattos a Zener-diódád? Bővebben: Link
Következő: »»   3758 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem