Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az 1,6A-os bizti kevés ezért az afölötti; 2A-os legyen és mindenképpen lomha.
Igen, jó. Viszont a relére ebben a kapcsolásban 24V-ot kapcsolsz. Ez szándékos (a 24V-os relé)?
Igen, a kapcsolásban is így van, meg amúgy is pont 3db 24V relé hevert kihasználatlanul otthon
![]()
Igen. A boltban hogyha így kéred hogy "lomha", akkor tudni fogják.
![]()
hello. ma este próbálkozok egy számítógép táppal, de csak monóban (egy erősítőt kötök be, egyik oldali hangfalra. A másik átmenetileg szünetel) Ha nem működik, akkor hétvégén cserélem az ic-t (lehet h kiégett)
Felballagsz a fórumhoz, beírod hogy tirisztor, nyomod hogy keres, és előkerül az összes tirisztoros fórum. ha a negyedét elolvasod, már zseni leszel a témában. Addig is nem feszültséget szabályzol, hanem teljesítményt, éspedig hogy a szinuszból mennyit engedsz a fogyasztóra, tehát fázisszögvezérlés van
Sziasztok!
Ez a diódahíd hány Amperes és milyen feszültségű? Köszi
www.datasheetcatalog.com -itt meg tudod nézni, ha valamilyen alkatrészről infó kell.
Egyébként 400V 4A-es.
Az a baj hogy vagy én gabajodtam bele és bonyolitottam el a dolgokat vagy nemtudom mi van, de elolvastam a tirisztoros fórumokat mielőtt ide irtam, de ezek szerint én vagyok a suta mert a fenn feltett jópár kérdésemre nem kaptam számomra érthető válaszokat ott, és ha valamire rájöttem akkor utána kapok egy olyan kapcsolást minél megint összedölt az addig alkotott kép az egészről. Szóval ha lehet tömören a fenti kérdéseimre szeretnék konkrét válaszokat kapni mert ezeknél a pontoknál inogtam meg nagyon. Ha lehet a lehető legegyszerűbben, konyhanyelven próbáljátok meg leirni, mert hanem soha nem fognak kitisztulni a fenti kérdéseim
![]() ![]()
Tényleg kicsit bajod van. egyvezércikkre valót kérdeztél, pedig a lényegre már az előbb válaszoltam.
legyen az áramkör230v~, triak vastag lábai és egy100-as égő. A triakot úgy inditod el, mint egy labdát, belerúgsz!!a legérzékenyebb helyén, a kis lábán (nyilván valami impulzussal) utána nyitvamarad, a nullánál elalszik. Ha a teljes periódust nézzük, ha a 0és180 foknál indítod, akkor teljes lessz a világosság, ha később, mondjuk 80 és260foknál, halványul, ha később egyre jön a sötétség. A tirisztor ezt csak a félperiódusban tudja, ellenkező polaritású ák.-ben nem nyit. Ezt úgy hidalják át, hogy beteszik egy graetz hídba a tirisztort, de akkor a vezérlésnek hálózatfüggetlennek kell lennie
Sziasztok, néhány alapvető kérdést szeretnék tisztázni :
az EPROM a mikrovezérlő lapozómemóriája, azaz innen dolgozik? , mikrovezérlő programját az EPROM-ra töltöd fel?, egy beégetett programot ki lehet-e olvasni? (mivel?),illetve van-e olyan oldal program vagy bármilyen segtség ami abban segit hogy milyen/melyik mikrovezérlö szükséges az adott feladatra?, Segtségeteket köszönöm : Kerozin
Hello!
Az EPROM egy programtároló. A kérdésed inkább a PIC alapkérdések közé tartozik. A programot a vezérlők ma már inkább Flash memóriában tárolják. Ez az EEPROM ami elektromosan írható és törölhető is. A kontroller ma már képes a saját programmemóriájának írására és olvasására is, akár beépített módban is (ISP). A program betöltése, egy un. égető áramkör segédletével, és valamilyen PC-s szoftver segítségével történik. A szoftver alapvetően a program fordítására és tesztelésére való, az égető szerepkör csak kiegészítés benne. (Az EPROM memóriák csak UV fénnyel voltak törölhetők, és általában külön Eprom égetővel töltöttük fel. a programot.) A szükséges áramkör kiválasztását csak akkor fogod tudni elvégezni, ha ismered a feladataid igényeit, és az adott kontroller család képességeit. Ha megismered az áramkörök felépítését és programozását, magad is ki tudod választani. Erre nincs kész recept. üdv! proli007
Köszi szépen a magyarázatot, talán egy hajszállal okosabb lettem, de még valahogy mindig magas az egész, remélem egyszer valahogy csak leesik az egész elve. De még nagyon kell valami anyagot keressek a kezdetektől, me az a baj a fórumokat is átnyaltam ezzel kapcsolatba de valahol egy fontos lépés ki van maradva nálam, valami alap amitől az egész magas s nagyon nincs mire alapozzak :no: Az az érdekes tavaly már csináltam volt saját tervezésű fényorgonát mi szépen működött de ott a jel adott volt, a zene basszusa. De akkor is csak sejtettem hogy menni fog mikor ütemre kapta a Dc feszültséget, de más kapcsolásban nem tudnám alkalmazni pl legfőbb szerepébe, szabályozásban s nekem az nem öröm ha egy kapcsolást megcsinálok mit más tervezett s azt sem értem hogy működik. Tudom érdekes eset vagyok .
Hy!
Olyan problémám lenne, hogy adott egy 5.1 hangfalszett mélyládája amiben elvileg mélyhangszóró van(35w 8ohm átmérő 15cm) csak az a baj hogy nem is mélyhangszóró, hanem egy középsugárzó ami 1 kicsit mélyebb hangot ad.A kérdés ott van, hogy mit kellene kicserélnem az erősítőben hogy az elvigyen egy 50-100w-os 8 ohm-os 15 cm átmérőjű mélysugárzót.(ha 1 kicsit érdekesen írtam le akkor bocs)
Hogy érdekes, az túlzás. Az emberfia először igyekszik a járt utat követni.Ha megy akkor már gondolkozhat, hogy tudnék e javítani. Ha nem, akkor majd a következőn. És a huszadik után fejből konstruál, tervez
Én a PIC-ekben nem vagyok offé, de ha egy Motorola 68000 családban vagyok.........
Szia!
Röviden és tömören: semmit. Kicseréled a hangszórót és kész. Remélhetőleg a erősítő alsó (mély) frekvenciaátvitele jó.
Hello!
Szerezzél be egy - Lóska Péter Teljesítmény szabályozás gyújtásszög vezérléssel - Lóska Péter Az egyátmenetű tranzisztor - Lampert Miklós Nullátmeneti teljesítménykapcsolók IC-kkel - Ferenczi Ödön Teljesítményszabályzó áramkörök c. könyvet és ki fogsz okosodni. De legalább ezt olvasd el. üdv! proli007
Hello!
Lóska Péter neve ismerős a rádiótechnika évkönyvek 74,75,76,82,2004,2005-ös számaiból. Ezekben tárgyalja a tirisztort és triakkot jó sok oldalon keresztűl. Ezekről van szó? És a többi az megtalalható elektronikus formátumba? pl djvu vagy adobereader? Lamper Mikós és Ferenczi Ödön neve nem ismerős. Lehet kell pár nap mig az egészet átnyalom mégegyszer és remélem megkapom a vezető fonalat. Köszi mindent es a türelmet. Majd irok ha okosabb lettem... Ugyanakkor megkaptam az itthoni könyvtárban "Ferenczi Ödön Teljesítményszabályzó áramkörök" könyvet, viszont a többit nem kapom sehol se elektronikus formátumba, csak miket felsoróltam (évkönyvek). S maga a könyvek elérhetetlenek ott ahol lakom, tapasztalatból mondom. Remélem ezek átolvasása elég lesz. Mi a véleményed azokról az anyagokról mik a rendelkezésemre állnak?
Ezt neked kell tudni, hogy ha kinyitod a dokumentációban a mélynyomóra vonatkozó részt, hogy hány wattot szántak rá. Ha 50, az valami, de 15-nél nagy dübörgés nem lessz. Mindenképpen igaz, hogy 5-ször jobb hangsugárzóval biztos, hogy sokkal szebb hangképed lesz
Alapkérdésednek nincs értelme, hol, a kisszobában,az udvaron, a tanácsteremben?
Sziasztok
Ötleteket kérnék tőletek! :o) A következőről van szó: Van egy 4 bites soros adat, amiből az eslő a START bit, a többi három pedig az adat. Nos ezt egy INFRA LED "sugározná" egy fototranzisztor felé. A fototranzisztor után viszont a 4 bites adatot soros alakból/párhuzamos alakba kell átalakítani. Mivel kevés adat van, ezért ezt léptetőregiszterrel célszerű megoldani. Úgy ahogy az adóban történik a párhuzamos/soros átalakítás. Az adóban és a vevőben lévő átalakítók megeggyező frekvenciával dolgoznak. Miként lehet megoldani a vevő oldalon lévő adat visszaalakításánál a szinkronizációt?
Sziasztok!
555-tel mekkora a maximális frekvencia, amit még elő lehet állítani?
Mondtam volna hogy nézd meg az adatlapját de nem sokat mond.
Akkor inkább azt mondom használd a guglit. 5V - 500kHz 15V - 2Mhz 5% eltéréssel Az életemet azért nem bíznám rá.
Köszi szépen.
Annyira nem fontos, hogy nagyon stabil legyen, amúgy is feszültségvezérelt oszcillátor lesz belőle állatriogatásra, szóval még jó is, ha egy kicsit változik, legalább az elriasztandó állat nem szokik hozzá.
Hali!
Engem is érdekelne az álltriogatód. Kérlek csatold a kapcsolást. Köszönöm. ![]() ![]()
Szia! Ha segíthetek a tervezés megkönnyítésében, akkor itt egy rajz. Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |