Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   406 / 3986
(#) Action2K válasza levisboy hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Kell 1, vagy 2db IC, kis marék ellenállás, egy csipet kondi, egy darab poti és pár csatlakozó, no meg egy 230-as adapter.
Az alkatrész listát holnap (ma) majd összeállítom a rajz alapján.
(#) levisboy hozzászólása Feb 3, 2009 /

Azt akkor megköszönöm.
(#) ccs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Azzal kezdtem, hogy próbáltam lehúzni róluk, de nem ment. Nagyon erőltetni nem akartam, hátha eltörik.
(A rugós része működik tökéletesen, nyomkodni lehet és alul ki is jön a kis kampó)
Majd délután ismét kezelésbe veszem őket.
Köszi a segítséget.
(#) Bago válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

A tranzisztor bétája független a kapcsolódó áramkörtől? A bázison folyó áramot mindig a bétaszorosára erősíti (a líneáris szakaszon)?
(#) watt válasza Bago hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Az áramkörtől olyan formában függ, hogy a béta csökken, ha nő az áram. Az adatlapok ezt grafikonon szokták ábrázolni.

Ez a csökkenés milyen mértékű általában? Tehát a maximális kollektoráram közelében mennyivel kevesebb a béta?
(#) proli007 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hello!
Hát igen! Ez úgy van hogy ha az ember egyszer megbotlik, akkor általában már hiába kapálódzik, a végén még is pofára esik. :yes:
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Bago hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hello!
Esetleg ha van kedved, olvasd el a "Nikkel akkumulátorok kisütése" című kis cikket amit írtam, Hasonló témát boncolgat és hátha segítségedre lesz a megértésben.
üdv! proli007
(#) besi99 válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Simán csökken akár egy nagyságrendet is
(#) watt válasza Bago hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Típusfüggő. Melyiket mondjam?
(#) sanyi01 hozzászólása Feb 3, 2009 /

Tudna valaki segíteni? (Ide írok, mert a megfelelő oldalt senki sem olvassa)

Itt láttam egy jó kis 18wattos erősítő kapcsolást TDA2030A-val. Meg is építettem, de 3 problémám van vele:
- nincs hozzá tápegységáramkör, 15 voltos táp kell hozzá, de 15V-os tápról sehol sincs kapcsolási rajz (gugliben sem találtam).
- Szereztem egy tesla trafót, de az csak 12voltot ad le. Megíépítettem 1n4001-el (amik max 1A-t bírnak) + szűrőkondi. Ez tökéletes volt, de amint rátettem az erősítőre, az áramerősség felment 3A-ra, és az erősítőben levő 2db (szintén) 1N4001 fél perc alatt szétégett... Természetesen semmit sem erősített!
- alkatrész bőven lévén, kísérleteztem tovább, az erősítőben levő szétégett diódákat kivettem, de nem tettem be helyettük semmit (az ic + és - tápjai és a kimenete között voltak), és bekapcsoltam. Valami füstölt, de leglább szólt! Viszont az erősítő nem erősített, hanem többszörösen gyengített!

TDA2030A.pdf

(#) Action2K válasza sanyi01 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Tisztázzunk valamit.
Te < +15V | 0 | -15V >-os kettős tápot csináltál, vagy csak simán < 0 | +15V >-ost?

Idézet:
„Ide írok, mert a megfelelő oldalt senki sem olvassa”
Ezt miből gondolod?
Etr az írásod is csak azért olvastam el, mert kaptam értesítést, hogy ideírtál. Ha oda írtál volna, akkor arról is kapnak sokan értesítést.
(#) kocici17 válasza sanyi01 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Bizony bizony +-táp kell, és az a gyanum, hogy nem azt használtál.
(#) sanyi01 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

A teljes tápegységnek csak egy pozitív és egy negatív sarka volt, 0-ás nem
Mindent a rajz szerint kötöttem be, többször is átnéztem.
Viszont ha az ic tápkivezetésein levő elektrolit kondikat elhagyom, akkor már halványan szól.

Egy ismerősöm szerint ehhez előerősítő kell, azért nem működik, de nekem az mp4 lejátszóm már előerősít, arra kötöttem rá.

Amúgy nem-e lehet -e ez a gond: az erősítőből kettőt építettem, egyiket a bal, másikat a jobb hangfal számára. A tápforrásuk közös, mindkettőt megfelelően kötöttem a tápra, nem fordítva egyiket a másikhoz képest, hanem egyformán. De így az áramerősség 50-50%-ban eloszlik, de így is kiégnek a diódák.

Amúgy a tápegység diódái nem forrósodnak, viszont ha rákötöm az erősítőt, akkor már igen.

Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!
(#) zacc válasza sanyi01 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hello.
Ha az elso oldalon levo rajzot epitetted meg akkor a tap lesz a gond.Ha a trafod eleg nagy akkor mindegy hogy mit kotsz es hanyat a trafo melle. A 4-ik oldalon van egy rajz (Figure 1:Single Supply Amplifier) amihez nem kel +/- 14 volt tap probalkoz ezel ha jol nezem az adatlapot akkor egy 4 ohmos difuval kell neki kb 32 volt a 18 wathoz de 12 voltalis menni fog. Kivancsian varjuk mire jutsz vele.
(#) kocici17 válasza sanyi01 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Akor is ahoz a kapcsoláshoz + - táp kell, és a kondi meg a kimeneten mindenképpen.

Ha nem azt használtál akkor a másik panelt mielőtt tönkre tennéd ne kösd be mig nincs + - tápod.

Azonkívül meg hova kötöted ezek után a c5,c3,r3, c7,c2,c4,és hangszóró lábait, és ha oda ahova gondolom akkor miért akarod, hogy szóljon.
Abbol indulok ki, hogy egyébbként mindent jól csináltál a táp kivételével.
Nem feltétlen kell előerősítő, attol függ, hogy mihez használlod.
(#) levisboy válasza Action2K hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Helló sikerült a listát megcsinálnod? Ahogy nézem van digitális S/PDIF kimenetem. Az jó valamire?
(#) besi99 válasza sanyi01 hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Kicsit lila a fejem
Roppant gyanus, hogyez a srác nem fogta fel a kettőstápegységet, nem realizálta, mikor kell a 'föld' jelet meg a nullát,összehozni

Köszönöm a válaszotokat.

Watt! A BC301 érdekelne.
Igazából arra keresem a megoldást, hogy egy izzót hogyan lehetne a két állapota (teljesen ki- és teljesen bekapcsolt) között úgy kapcsolgatni, hogy a kapcsolójelet egy fotoellenállás szolgáltatja. Eddigi kísérleteim szerint ezt úgy célszerű megoldani, hogy az izzót a BC301-re kötöm, ami kapcsolóüzemben működik. A szükséges bázisáramot pedig a tápról egy megfelelő elleálláson keresztül biztosítom, amit a fotoellenállás által vezérelt tranzisztor (BC182) söntöl. Ezért érdekelne az, hogy a kapcsolóüzemben működő tranzisztor bázis ellenállását mekkora értékűre válasszam, ha az izzó kb. 110 mA-t vesz fel, és nem szeretném, hogy a kapcsolótranzisztoron vesztesség keletkezzen, illetve hogy túltelített állapotba kerüljön. :eek2:
(#) MolnarG hozzászólása Feb 3, 2009 /

Lenne egy olyan kérdésem, hogy.... a hagyományos izzók élettartamát meg lehet-e növelni a toroid trafóknál használt "lágyindító" kapcsolással?
(#) Action2K válasza levisboy hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Szia! Itt az alkatrészlista, a csatolt file a HEStore-ba importálható. Ára összesen: 131 Ft +ÁFA.
Ez nem tartalmazza a csatlakozókat, azokat aszerint kell megválasztani, hogy milyenekhez fog majd csatlakozni.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

... és persze ezt mindig akkor csinálja, ha sietsz valahova és nincs nálad se gyufa, se öngyújtó.
Erre a "rúgásra" nem lehetne valamilyen egyszerű csillapítót/védelmet beépíteni? Bár ahol ez sokat előfordul, ott más gond is lehet. vagy nem? Amúgy nálunk már kompakt csövek vannak, 6 éve mennek az egész házban hibátlanul (na jó, egyet eltörtem, de az elektronikája most itt van a fejem felett, hajtja a sima neoncsövet). Ahol meg hagyományos van, ott meg olyan keveset van használva, hogy még alig párolgott el a szálból.
(#) MolnarG válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Kár... Nálam nem csapkod biztosítékot szerencsére
(#) kapcsandi hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni? A dolgok jelenlegi állása szerint meg fogom kapni apám autóját és ebbe szeretnék egy kis zenét rakni nah de most semmit sem tudok a beszereléséről. Nekem egy illyen általános oktatóanyag kéne az autórádió-erősítő beszereléséről és a hangszórók leírásáról mit mivel lehet kötni meg hova.

Előre is köszönöm!
(#) Bago válasza mex hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Mex! A (#366630) hsz-ben írtad, hogy a bázist mindenképp ellenálláson kell a tápra kötni. Kísérleteim alapján, és mivel végiggondoltam az egészet, arra következtetésre jutottam, hogy amennyiben nem használok ellenállást a bázison, akkor tulajdonképpen olyan, mintha egy diódát kötnék nyitóirányban az áramforrásra. Tehát nagyon nagy áram fog folyni a bázison, ami tönkreteheti a tranzisztort, ráadásul nem marad elég áram az izzó működtetéséhez. (Elem használatakor) Helyes ez a megállapítás szerinted?
Az mitől van, hogy 6,2 mA bázisáramtól egészen 0,93mA bázisáramig (ami kb. hatszoros csökkenés) a kollektoráram 102 mA-ről 98,6 mA-ig csökkent mindössze?
(#) yoda0229 hozzászólása Feb 3, 2009 /

Üdv!

Az itt Bővebben: Link leírt hangváltók leírt teljesítménye a hangfalak össz teljesítményere vagy külön-külön vonatkozik?
(#) mex válasza Bago hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Jó a tranyó bázisáramkorlátozásáról a gondolatmeneted. A bázisáram változása csak akkor von lineáris kollektoráramváltozást maga után,ha a terhelés állandó! Az izzólámpa pedig éppen az ellentettje. Hidegellenállása sokkal kisebb mint a melegellenállása,ebből pedig következik a leirt jelenség. Épp ezt a tulajdonságát hasznositották áramstabilizálásra régebbi akkutöltőknél. Itt is ez történik: ha a tranyót jól kinyitod,megnő az átfolyó áram,ez felizzitja a lámpát,ennek ellenállása nő,és igy csökkenni fog a rajta átfolyó áram,mignem beáll egyensúlyi állapotba.Ha kevésbé nyitod ki a tranyót akkor kevesebb áramot enged át,ez kevésbé izzitja a szálat,igy alacsonyabb az ellenállása,nagyobb áram folyik keresztül, (amennyit a tranyó enged),és végül itt is egyensúlyi állapot áll be.
(#) Bago válasza mex hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Köszönöm!
(#) Firebazs hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok!

Felmerült bennem az igény, hogy egy egyszerű UV fénycsövet telepítsek a szobámba (szimpla panelban lakom). Olyat szeretnék, ami beragyogja az egész helységet. A problémám viszont az, hogy fogalmam sincs, hogy milyen alkatrészek kellenek hozzá. Kérek szépen segítséget, hogy milyen elemekből épül fel egy ilyen "csodalámpa"! Előre is köszönöm!

Üdv:

Bazsi
(#) Doncso válasza Firebazs hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Hát ha hagyományos UV cső kellene, az semmiben nem külömbözik egy közönséges neon tól, fogsz egy armatúrát, beletolod az UV csövet és kész. Az armatúra áll egy gyujtóból, egy neon trafóból és két neon foglalatból, de készen is lehet kapni.
Üdv.
Következő: »»   406 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem