Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello, a 74LS13 lesz a jó mélyedjél el a decimális számábrázolásban!
hogya lehet lemérni azt a dobozt kett be menője van és négy kimenő
Szia!
Ha 13-at írnak, akkor nem a 135-re gondolnak. Müködhet, viszont az ég adta minden rádiófrekis holmit bezavarhat a közelében. TV, Rádió... A szomszédok nembiztos, hogy örülnének neki.
Egy tipus számot írj már róla ne csak a márkáját.
Ez olyan mintha azt mondanáh : Hello, van egy rossz nokiám mi a baja, így nem tudunk segíteni. Bár ha jól sejtem ez STE 2500-as lesz. Látom van rajta egy külső biztosíték, az fel van kapcsolva? Milyen körülmények között ment tönkre, mi volt rákapcsolva? Mi történt amikor tönkre ment pontosan? EZ LENNE AZ??
Sziasztok
Ha jól emlékszem itt is tag volt Spafi egy darabig, de a modora miatt távoznia kellett. Van/volt? neki egy honlapja, ahol volt 1-2 D-osztályú erősítő alapkapcsolás, de sehol sem találom a neten az oldalát. Nincs meg valakinek véletlen a honlap címe? Köszi
Bővebben: talán ez jó :google:
Sajnos a soros port nem fogja elbírni szerintem a uC és az LCD-is. Főleg ha netán háttérvilágítás is van! A másik, hogy rajz nélkül azt sem tudni, hogy hány vezetéket használ a kapcsolás, és mennyi marad, ami szóba jöhet.
Szóval marad más magoldás.
S T E 2500-1 EZ A NEVE biztositékot megnéztem jo a karburátort cseréltem le mert neheze gyult ,most egy rántás és megy a generátor részhez nem is nyultam egy viz pupa meg egy égö szokot rea kapcsolva enyi
Ilyenkor picit szégyenlem magam, mert nem vagyok amatőr... (és a legrosszabb az egészben hogy megtaláltam azt a rajzot is) csak a címben láttam hogy BME, mondom biztos nem az az oldala, és nem is foglalkoztam vele.
Köszönöm mindkettőtöknek
Jó estét mindenkinek!
Elkezdtem a NYák tervezését enek a PWM nek.... Már majdnem kész mikor ránéztem a 2,6-os lábára az 555-nek... Most akkor hogy van ez? A 6-os lábon van egy 100nF-os kondi, a 2-es lábon meg egy 10nF-os kondi a GND felé? Vagy a 2,6 összefogva és 100nF + 10nF párhuzamosan a GND felé? Nekem az első állításom jön be... Kinek mi erről a véleménye? Üdv!
2-es 10nF-dal GND-re, 6-os 100nF-dal GND-re.
Úgy nem fog működni. 2,6 összekötve ide jön a 100nF. A 10nF pedig az 5-ös lábra csatlakozzon.
Szia!
Köszönöm! Tehát akkor a 2,6 láb összekötve onnan egy 100nF a GND felé.. 5-ös láb 10nF a GND felé? Ha az 5-ös lábbal működik jól akkor miért volt másképp rajzolva? Frankye: neked is köszönöm Idézet: „Ha az 5-ös lábbal működik jól akkor miért volt másképp rajzolva?” Ezt hivják a "nyomda ördögének".
hehe ez jó nyomda ördöge
Köszönöm! Akkor javítok..
Ez a kapcsi a kitöltést szabályozza,elég nagy frekivel kapcsolgat. Ha ez a szándékod akkor megfelel,de ha az egyes felvillanásokat esetleg külön-külön akarod látni,akkor sokkal nagyobb értékű kondi kell a 100nF helyére.
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogyha egy zseblámpaizzót (3,8V) tranzisztorral szeretnék kapcsolni (nem kell szabályozni, csak a tápfeszültséget rákapcsolni vagy lekapcsolni) akkor az izzó a tápfeszültség és a kollektor közé, vagy a föld és az emitter közé kell-e kötni, illetve van-e szükség az izzó és a tranzisztor közé ellenállásra? A bázisra a tápfeszültség mekkora részét kell kötni? Tápfeszültség 4,5 volt. Én BC301-gyel próbálkoztam. Mikor a bázisra kevesebb feszültséget kötöttem, jobban melegedett, mint amikor a teljes tápfeszültség rákerült. Mitől van ez?
A BC301 egy NPN tranyó ezért a kollektor és a táp közé kell az izzót tenni és az emittert testre.
A tranzisztor nem feszültségvezérelt ebben a bekötésben, hanem áram. Tehát egy ellenálláson keresztül kell a + tápra tenni a bázisát, ekkor üzemel kapcsolóüzemben, amikor is nem melegszik. Ha félig nyitod ki, akkor melegszik, mert valamekkora fesz rajta marad és közben folyik az áram. Ezek szorzata lesz az a teljesítmény amit hővé kell alakítania. Ez nem kívánatos egy kapcsoló üzemű beállításnál. Ha szabályozni akarod a lámpa fényét, akkor a tranyó melegedni fog. Ha nem bírja a terhelést, ill. nincs hűtve, tönkre is megy.
Mindenféleképp ellenálláson keresztül kell a bázist vezérelned. A tranzisztornak a Te esetedben teljesen ki kell nyitni,hogy csak kevéssé melegedjen. Az izzó áramfelvételét tudni kellene (pl 200mA),és ehez lehet számolni egy közelitő bázisellenállást a tranyó áramerősitésének (a bétájának) az ismeretében.
Tételezzünk fel 100-as bétát,ez azt jelenti,hogy a bázisáram 100-szorosát engedi át,számottevő melegedés nélkül. Ha most az izzó áramfelvételét elosztod a bétával megkapod a bázisáramot.200mA/100=2mA. Ennyi áramot kell a bázisba vezetni. Ha a tápfeszültség 4.5V akkor ebből még levonod a tranyó nyitófeszültségét:~0.6V akkor marad 3.9V . R=U/I=3.9/0.002A=1950 ohm. Alkalmazz kisebb értéket,legyen 1.5k ohm.
Mex és Watt!
Köszönöm a gyors választ. Annak miért van jelentősége, hogy az izzót a kollektor, vagy az emitter körbe kötöm? Azért, mert NPN esetén a bázis és az emitter, vagyis a föld között kell a nyitófeszültségnek fellépnie? Mi történik, ha NPN esetén az emitter és a föld közé kötöm az izzót? Ahhoz, hogy az izzó teljesen kikapcsoljon arra van szükség, hogy a bázisra kapcsolt feszültség 0,7 V alá essen? Bocs az ostoba kérdésekért, de már nagyon rég foglalkozta ilyesmivel, ráadásul az iskolában sem tanították meg részletesen annak idején. Én meg akkor még lusta voltam utánaolvasni
Ha emitter körbe teszed az izzót, akkor a tranyó feszültség követő módban fog működni, azaz az emitteren akkora lesz a feszültség, amekkora a bázison, (0,3..0,7V-al kevesebb, de ezt most hanyagljuk el.). Ilyenkor a tranyó a korábban leírt, ohm törvénye szerint fog melegedni.
Igen, én megépítettem csak BD245el az egyszerűbb szerelhetősége miatt.
Sziasztok !
Vettem 6db miniatűr mérőfogót. Azonban sehogy sem jövök rá, hogyan tudok hozzá csatlakoztatni mérőzsinórt. Valaki használ ilyet ? Légyszi mondja már el. Köszönöm.
Valaki tudna segíteni abban, hogy egy 5.1-es hangfalrendszert hogyan tudnék a laptopomhoz kötni, mivel abban csak egy kimenet van és kéne nekem három. Nem akarok egy USB-s hangkártyát venni mert az iszonyatosan drága, nem ér annyit az egész hangfal. Van valami olyan átalakító ami a 3 dugaszt egyé alakítja? Nem kell nekem a térhangzás csupán a 6 hangfal teljesítménye. Válaszotokat köszönöm előre is.
Szia! Hát ha nincs szükséged a térhangzásra akkor itt ez az egyszerű nagyon olcsó megoldás és mindenhól kapható csak 2 ilyent össze kell dugj, s már 3 kijöveteled lett. Hanem persze van pár olyan is mi indulásból többre oszt de azok már ritkák, de ez tuti mindenhol van s a kettőt kiállod 200Ft-ból.
Szia!
Meglehet nagyon egyszerűen is, de nézd meg ezt a hozzászólásomat, itt elég egyszerű (filléres) kapcsolást ajánlok, és még térhangzásod is lesz! Bővebben: Link
Bocsi de összegabalyodtam . Szóval leírnád mit kell vennem és hogyan kell összehoznom ezt a rendszert? Válaszodat előre is köszönöm.
Amúgy köszi Dávid. Ez tényleg egy egyszerű megoldás és hasznos. Hirtelen eszembe se jutott. De ha Action2K tud segíteni a térhatás kialakításában akkor az jobb lenne. Köszönöm a segítségeteket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |