Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Semmi köze a Fet-hez. Kösd a Led-et a plusztáp és a kimenet közé. (bocs, már én is keverem) üdv! proli007
Szép estét mindenkinek!
Tudna valaki segíteni abban, hogy a csatolt képen látható feszültségnövelő áramgenerátor ármkörben a nem szabályozható változatnál hogy alakulnak az ellenállás ill. egyéb értékek?
Üdv! Egy kicsit konkrétabban kérhetném? Milyen fajta FET-et?
Én a következő képlettel számítottam ki:C=fegyverzet felülete(cm2)x1.0006 x a fegyverzetek száma -1,\a fegyverzetek közötti távolság, az egész szorozva 0.08955pF Ez a képlet ugyanaz volna, mint amit ön írt nekem?
Hello!
Ahhoz hogy a tranyó kinyisson, kb. 650mV kellene hogy essen a shunt ellenálláson. De a tranyó bázisa elő van feszítve egy feszültségosztóval, amit a nyitott dióda kb. 0,7V-os feszültsége táplál. Tehát a 650mV-ból le kell vonni a feszültségosztó kimeneti feszültségét, és ennek kell esni a korlátozási áram mellett a shunt ellenálláson. üdv! proli007
Hali. Lenne gy nagyon gyors kérdésem. Egy inverter trafót rendelnék, ehez a kapcsoláshoz. Egy 1:4 arányú inverter trafó elég hozzá? ..
Mekkora kondi ez:1n0 , 2p7
1 nano
2,7 piko
Hello!
Lehet a képlet hasonló, de nekem 53pF-ra jön ki. Minden felületet és távolságot m^2 és méterben kell számítani. e0=8,854*10^-12 értékű a levegő relatívja 1 tehát azzal nem kel számolni. - Egy fegyverzet között 13,58 cm^2 van - Egy m^2=10000cm^2, tehát ez 0,001385 m^2 - Ha 6+8 fegyverzet van, akkor annak szemben álló része (köze) 13. - Ez összesen 0,001385*13=0,018 m^2 - Elosztva a távolsággal, 0,018/0,003=6 - Beszorozva "e0"-al, 6*8,854*10^^-12=5,3*10^-11 Farád. Azaz 53pF üdv! proli007
Hű, ezt de jó lenne így vágni... :yes:
Köszönöm! Az túl nagy pofátlanság lenne ha megkérnélek arra, hogy nem-e írnád esetleg be a hiányzó értékeket a rajzra mondjuk paint-ben?
Hello!
Mex javaslatára ide írom, hogy a Led előtét ellenállását se felejtsd ki, valamint a Led katódja legyen az NE555 3. lába felé. Természetesen sok más megoldások is lehetségesek, mert itt egy sima tranyós invertálásról, is lehetne szó. üdv! proli007
Sejtettem. Köszi!
Hello!
Nem gond, de meg kellene mondanod, mekkora áramra szeretnéd beállítani... (a három alkatrészen kívül, a többi megegyezhet a szabályozhatóval) üdv! proli007
helló
az lenne a kérdésem hogy pl van egy kapcsolási rajzom és nincs semmi leírás hogy milyen alkatrészek vannak a kapcsoláson de akkor honnan tudom meg hogy milyen alkatrészek kellenek a megépítéséhez? abból a jelekből ami a kapcsoláson vannak? válaszotokat előre is köszönöm
Hát ha megoldható akkor 700mA lenne optimális, hogy hét power led-et működtetni tudjak vele, amelyek egyenként 100mA-t fogyasztanak.
Illetve, a 12V bemenő fesz.-ből 24V kimenőt állítana elő.
Ez lenne álmaim netovábbja!
Hello!
Biztos vagy ebben? Mert ez a kapcsolás, pont arra szolgál, hogy megnövelt feszültséggel sorba lehessen kötni a Led-eket. Hét párhuzamos ágon, biztos nem oszlik meg az áram és túláram lesz valamelyik ágon. Szerintem kérj tanácsot Skori-tól! üdv! proli007
Sorba szeretném kötni a ledeket.
Hát megpróbálom.
Hello!
Ha sorba kötöd, akkor hogyan lehet, hogy "700mA lenne optimális" és "egyenként 100mA-t fogyasztanak". Soros kapcsolásnál a feszültség összeadódik, az áram azonos értékű, minden fogyasztón.. üdv! proli007
Sikerült már félig működésre bírnom Csatolom a kapcsolását. Sokáig az volt a baj, hogy nem használtam lehúzó ellenállást, lógott a bázis lába.
Most ha a bemenetet +5-re teszem, szépen kialszik a led. Ha nullára teszem, nem tetszik se a 7805-nek, se a tranzisztornak Most már csak azt nem értem, h az 555-ös kapcsolás miért nem kapcsolja a tranzisztort. Az 555-ös kapcsolása: Bővebben: Link. Ez olyan 1.5, 2Hz-es jeled az, szépen villogtatja a ledet. ha közvetlenül teszem a kimenetre (3) akkor a normál fényerőnél egy kicsivel erősebben kezd el világítani, és ütemre. Ha a tranzisztor kimenetére teszem, akkor is ua. Ez is 5V-ról kapja a tápot, ugyan onnan. Bármi ötlet? Azt a led a 3. lábra nem igazán értem :pirul:
Annak a szerencsétlen tranzisztornak nincs bázisellenállása, nem korlátozza a bázisáramát semmi,esetleg a 7805 1 ampernál. Sürgősen tegyél a bázissal sorba 2.2-4.7k közti ellenállást.
Akkor a hét egyenként 10mA-s led-nek sorba kötve csak 100mA áramfelvétele van?
A 3. lábra a ledet igy kell érteni,és nem kell tranyó:
Az ellenállást betettem, köszi az észrevételt
Az 555-ös működik, villogtatja a ledet a kapcsolás szerint jól, a Tied szerint is jól. Amit szeretnék elképzelés: Alapból a led világít és az 555 rezet lábával indítanám el a villogtatást, de ezt 2 külön, egymástól független ledre. Ezért kéne a tranzisztoros vagy valami hasonló megoldás.
Annyit még, hogy a párhuzamosan kötött LED-ek esetében, LED-enként kell árambeállító ellenállás, míg a sorosan kötöttnél elég egy, a sorba kötött csoportonként. Ennek az az oka, hogy azon a LED-en fog a legnagyobb áram folyni, ha simán párhuzamba kötnénk, amelyiknek a legkisebb a nyitófeszültsége. Ez szélsőséges esetben, vagy eltérő színű LED-ek esetében odáig vezethet, hogy csak egy LED ég. a sorosnál ilyen gond nem lehet, csak ott a nyitófeszek összeadódnak, amit ki kell vonni a tápból és így számolni ohm törvénye szerint a 10...20mA-t.
Ha van egy motorom aminek egy tekercse 33ohm-os. (unipoláris léptető).
9V-al hajtom meg akkor, ha jól számoltam 3,6A megy át rajta. Vagyis ide BD681-est kéne tennem, hogy egy sima kimenő jel meghajtsa. (AVR-ből) Viszont nem tudom sajnos kiszámolni, hogy hova és milyen ellenállást kell alkalmaznom, hogy se az AVR se a motor ne menjen tönkre. Egy-egy tekercs soha nem fog 1-2ms-nél tovább terhelés alatt lenni, még ha pozícióba is tartom akkor is szaggatott jelet fog kapni. Diódát kell használnom vagy a BD681-ben lévő megfelel erre?
Ha felváltva akarod a ledeket villogtatni, azt megteheted tranyók nélkül is. Alapból amig a reset láb testen van világit az egyik led, ha pozitivot kap a reset akkor pedig felváltva villognának. Ez megfelelne? Vagy egyszerre kellene világitania mindkettőnek, és egyszerre kellene villogni, és elaludni mindkettőnek?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |