Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   464 / 3998
(#) proli007 válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hello!
Semmi köze a Fet-hez. Kösd a Led-et a plusztáp és a kimenet közé. (bocs, már én is keverem)
üdv! proli007
(#) Csabesz. hozzászólása Márc 30, 2009 /

Szép estét mindenkinek!

Tudna valaki segíteni abban, hogy a csatolt képen látható feszültségnövelő áramgenerátor ármkörben a nem szabályozható változatnál hogy alakulnak az ellenállás ill. egyéb értékek?

aramgen2.gif

(#) Hujikolp válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Üdv! Egy kicsit konkrétabban kérhetném? Milyen fajta FET-et?
(#) Stephani Mihaly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Én a következő képlettel számítottam ki:C=fegyverzet felülete(cm2)x1.0006 x a fegyverzetek száma -1,\a fegyverzetek közötti távolság, az egész szorozva 0.08955pF Ez a képlet ugyanaz volna, mint amit ön írt nekem?
(#) proli007 válasza Csabesz. hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hello!
Ahhoz hogy a tranyó kinyisson, kb. 650mV kellene hogy essen a shunt ellenálláson.
De a tranyó bázisa elő van feszítve egy feszültségosztóval, amit a nyitott dióda kb. 0,7V-os feszültsége táplál.
Tehát a 650mV-ból le kell vonni a feszültségosztó kimeneti feszültségét, és ennek kell esni a korlátozási áram mellett a shunt ellenálláson.
üdv! proli007

Bocs, módisítottam!
(#) jdani hozzászólása Márc 30, 2009 /

Hali. Lenne gy nagyon gyors kérdésem. Egy inverter trafót rendelnék, ehez a kapcsoláshoz. Egy 1:4 arányú inverter trafó elég hozzá? ..
(#) rammeradrian hozzászólása Márc 30, 2009 /

Mekkora kondi ez:1n0 , 2p7
(#) jdani válasza rammeradrian hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

1 nano
2,7 piko
(#) proli007 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hello!
Lehet a képlet hasonló, de nekem 53pF-ra jön ki.
Minden felületet és távolságot m^2 és méterben kell számítani. e0=8,854*10^-12 értékű a levegő relatívja 1 tehát azzal nem kel számolni.

- Egy fegyverzet között 13,58 cm^2 van
- Egy m^2=10000cm^2, tehát ez 0,001385 m^2
- Ha 6+8 fegyverzet van, akkor annak szemben álló része (köze) 13.
- Ez összesen 0,001385*13=0,018 m^2
- Elosztva a távolsággal, 0,018/0,003=6
- Beszorozva "e0"-al, 6*8,854*10^^-12=5,3*10^-11 Farád. Azaz 53pF
üdv! proli007
(#) Csabesz. válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Hű, ezt de jó lenne így vágni... :yes:

Köszönöm!

Az túl nagy pofátlanság lenne ha megkérnélek arra, hogy nem-e írnád esetleg be a hiányzó értékeket a rajzra mondjuk paint-ben?

Hello!
Mex javaslatára ide írom, hogy a Led előtét ellenállását se felejtsd ki, valamint a Led katódja legyen az NE555 3. lába felé.
Természetesen sok más megoldások is lehetségesek, mert itt egy sima tranyós invertálásról, is lehetne szó.
üdv! proli007
(#) rammeradrian válasza jdani hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Sejtettem. Köszi!

Hello!
Nem gond, de meg kellene mondanod, mekkora áramra szeretnéd beállítani... (a három alkatrészen kívül, a többi megegyezhet a szabályozhatóval)
üdv! proli007
(#) zotya169 hozzászólása Márc 30, 2009 /

helló
az lenne a kérdésem hogy pl van egy kapcsolási rajzom és nincs semmi leírás hogy milyen alkatrészek vannak a kapcsoláson de akkor honnan tudom meg hogy milyen alkatrészek kellenek a megépítéséhez?
abból a jelekből ami a kapcsoláson vannak?
válaszotokat előre is köszönöm

Hát ha megoldható akkor 700mA lenne optimális, hogy hét power led-et működtetni tudjak vele, amelyek egyenként 100mA-t fogyasztanak.

Illetve, a 12V bemenő fesz.-ből 24V kimenőt állítana elő.

Ez lenne álmaim netovábbja!

Hello!
Biztos vagy ebben? Mert ez a kapcsolás, pont arra szolgál, hogy megnövelt feszültséggel sorba lehessen kötni a Led-eket. Hét párhuzamos ágon, biztos nem oszlik meg az áram és túláram lesz valamelyik ágon.
Szerintem kérj tanácsot Skori-tól!
üdv! proli007

Sorba szeretném kötni a ledeket.

Hát megpróbálom.

Hello!
Ha sorba kötöd, akkor hogyan lehet, hogy "700mA lenne optimális" és "egyenként 100mA-t fogyasztanak". Soros kapcsolásnál a feszültség összeadódik, az áram azonos értékű, minden fogyasztón..
üdv! proli007
(#) Hujikolp válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Sikerült már félig működésre bírnom Csatolom a kapcsolását. Sokáig az volt a baj, hogy nem használtam lehúzó ellenállást, lógott a bázis lába.

Most ha a bemenetet +5-re teszem, szépen kialszik a led. Ha nullára teszem, nem tetszik se a 7805-nek, se a tranzisztornak Most már csak azt nem értem, h az 555-ös kapcsolás miért nem kapcsolja a tranzisztort. Az 555-ös kapcsolása: Bővebben: Link. Ez olyan 1.5, 2Hz-es jeled az, szépen villogtatja a ledet. ha közvetlenül teszem a kimenetre (3) akkor a normál fényerőnél egy kicsivel erősebben kezd el világítani, és ütemre. Ha a tranzisztor kimenetére teszem, akkor is ua. Ez is 5V-ról kapja a tápot, ugyan onnan. Bármi ötlet?

Azt a led a 3. lábra nem igazán értem :pirul:

01.GIF

(#) mex válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Annak a szerencsétlen tranzisztornak nincs bázisellenállása, nem korlátozza a bázisáramát semmi,esetleg a 7805 1 ampernál. Sürgősen tegyél a bázissal sorba 2.2-4.7k közti ellenállást.

Akkor a hét egyenként 10mA-s led-nek sorba kötve csak 100mA áramfelvétele van?
(#) Csabesz. hozzászólása Márc 30, 2009 /

Akarom mondani egyenként 100mA
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

A 3. lábra a ledet igy kell érteni,és nem kell tranyó:

mod.jpg

(#) Csabesz. válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Ok.

Köszönöm
(#) Hujikolp válasza mex hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Az ellenállást betettem, köszi az észrevételt
Az 555-ös működik, villogtatja a ledet a kapcsolás szerint jól, a Tied szerint is jól. Amit szeretnék elképzelés: Alapból a led világít és az 555 rezet lábával indítanám el a villogtatást, de ezt 2 külön, egymástól független ledre. Ezért kéne a tranzisztoros vagy valami hasonló megoldás.
(#) watt válasza Csabesz. hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Annyit még, hogy a párhuzamosan kötött LED-ek esetében, LED-enként kell árambeállító ellenállás, míg a sorosan kötöttnél elég egy, a sorba kötött csoportonként. Ennek az az oka, hogy azon a LED-en fog a legnagyobb áram folyni, ha simán párhuzamba kötnénk, amelyiknek a legkisebb a nyitófeszültsége. Ez szélsőséges esetben, vagy eltérő színű LED-ek esetében odáig vezethet, hogy csak egy LED ég. a sorosnál ilyen gond nem lehet, csak ott a nyitófeszek összeadódnak, amit ki kell vonni a tápból és így számolni ohm törvénye szerint a 10...20mA-t.
(#) wg_kezdo hozzászólása Márc 30, 2009 /

Ha van egy motorom aminek egy tekercse 33ohm-os. (unipoláris léptető).
9V-al hajtom meg akkor, ha jól számoltam 3,6A megy át rajta.
Vagyis ide BD681-est kéne tennem, hogy egy sima kimenő jel meghajtsa. (AVR-ből)
Viszont nem tudom sajnos kiszámolni, hogy hova és milyen ellenállást kell alkalmaznom, hogy se az AVR se a motor ne menjen tönkre.
Egy-egy tekercs soha nem fog 1-2ms-nél tovább terhelés alatt lenni, még ha pozícióba is tartom akkor is szaggatott jelet fog kapni.
Diódát kell használnom vagy a BD681-ben lévő megfelel erre?
(#) mex válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Ha felváltva akarod a ledeket villogtatni, azt megteheted tranyók nélkül is. Alapból amig a reset láb testen van világit az egyik led, ha pozitivot kap a reset akkor pedig felváltva villognának. Ez megfelelne? Vagy egyszerre kellene világitania mindkettőnek, és egyszerre kellene villogni, és elaludni mindkettőnek?
Következő: »»   464 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem