Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Ha árammal szeretnéd kapcsolni, pl. valaminek az átfolyó áramára kapcsoljon be, elég pár menet vastagabb vezetékből. Ha feszültségre akarod, akkor vékony huzalból kell több menet rá, hogy ne fogyasszon sokat, de érzékeny legyen.
Hello!
Ez a menetszám, igen kevés lesz! A Hamlin szerint pld. kb. 60 ampermenetes gerjesztés kell. 20 menet esetén, a tekercsáram 3A lenne. Hujikolp! Tehát ha 5V-ról szeretnéd járatni, mondjuk 20mA árammal, akkor 3000 menetre van szükség. A huzal vastagságát, pedig úgy kell megválasztani, hogy 5V-ról egyből a 20mA folyjon. Tehát a feltekert rézdrót ellenállásának 250ohm-nak kell lenni. Ezt úgy tudod kiszámolni, ha veszed a közepes kerületét a tekercsnek, és megszorzod a menetszámmal, majd a rézdrót méterenkénti ellenállásával. Ha nem jó, választasz másik átmérőt. De ahogy Norberto írta bíbelődni kell vele. :yes: üdv! proli007
Üdv mindenki!
Még elég friss vagyok a témában és örülnék ha valaki tudna nekem ajánlani olyan irodalmat amivel megérthetem a kapcsolási rajzokat! Előre is kösz
Ajánlom figyelmedbe a Könyvek, újságok című topik bogarászását, valamint itt az oldalon a legelső, elméleti cikkek elolvasását!
Sziasztok
Elektromágnest akarok készíteni és a kérdésem az lenne, hogyan lehet számolni akészített elektromágnes erősségét. Teszem azt, hogy mekkora súlyt képes felemelni, egy váltakozó áramú tekercsre mekkora erőt fejt ki stb. (jó tudom nem al elektromágnes, hanem a mágneses tér fejti ki az erőt, de lehet hogy nem vagyok komplett )
Nem találtam meg a reed-et, pedig eléggé feltúrtam miatta mindent, de nem adom fel, akkor is meg lesz
Itt helyben a fórumon találsz egy elektromágneses témát: Bővebben: Link. Szerintem itt minden kérdésedre választ kapsz.
Sziasztok.
A következő problémám lenne. Adott egy uv cső csomag ami egy zárt cső belsejében működik, fertőtlenítésre használják. Egy olyan problémát kellene megoldanom, hogy ha a fénycső kiég akkor arról legyen visszajelzés. A legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás érdekel, valami egyszerűen építhető áramfigyelő kapcsolás vagy valami ilyesmi. Előre is köszönöm. Nagy Laci
Igen ezt a topikot már néztem, de akkor lenne még egy kérdésem, a vasmagoknak mennyi a relatív permittivitása??
(lehet nem jól írom, sosem tudom megjegyezni ezt a zsót)
Oké még csak a graetz-hidat vettem meg mert a kondi darabja 1400 ft de azt is megveszem holnap.
Szisztok!
Építettem egy tapskapcsolót, a kapcs rajzát mellékeltem, és először elektret mikrofonnal csináltam meg, de sajnos óriásit kellett tapsolni hogy működjön, és aztán tettem bele, szénmikrofont (telefonkagylóból) és ez pedig már túl érzékeny. Na most én arra gondoltam, hogy szeretnék bele tenni egy trimmer potit, az érzékenység állításához (sztem kb. 10K) méghozzá gondolom valahova a mikrofon közelébe (talán a mikrofontól jobbralévő 1,5K helyére). Na most abban kérnék segítséget, hogy hova tegyem pontosan, és hova kössem a poti 3 lábát? Tulajdonképpen az lenne a lényeg, hogy a mirofon jelét tudjam szabályozni, hogy nagyobb, vagy kisebb legyen. Nagyon köszi előre is a válaszotokat!
Szia!
Szerintem a legegyszerűbb, ha az első tranzisztor kollektorában lévő 5.1Kohmos ellenállást cseréled ki egy potira.
Szerintem ha az 1k5 helyére raknál egy 1k5 ös potit és az elektret mikrofont használnád akkor jó lenne. A poti egyik szélső lába a mikrofon felé a másik maradhat szabadon a középső pedig a kicsatoló kondira. Az én kérdésem a szénmikrofonnak is kell táp?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy, hogyan számoljuk a TDA1910-es icn a lábakat? Mert megépítettem és nem működik! Valószínüleg a rossz lábszámolás miatt Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném Üdv jocki17
A belinket adatlapról is egyértelműen látható. A hűtőfelületére fekteted úgy, hogy a lábak feléd mutassanak és balról jobbra.
A szénmikrofon finom szénporral van tele. Hang hatására a por összenyomódik(majd visszatágul), és változik az ellenállása. Önmagában nem ad feszültséget, de egy áramkörbe kötve változtatja az áramkörben folyó áramot. A szénmikrofonnal sorba kötött munkaellenálláson az áramváltozás a hanggal arányos feszültségváltozást hoz létre, ezt lehet aztán tovább erősíteni.
Üdv!
Rendben! Kösszönöm a segítségedet!
Üdv!
Egy számítógép mennyit fogyaszt hány watt?(de csak a gép).Mert van neki ügye egy Outpot-ja az lehet bármekkora kb 300w de menyit fogyaszthat?
Mérd le. Megméred hány ampert fogyaszt és megszorzod a fesszel ami kb 230V nálunk pl 225.
A második mondatodat nem nagyon értem.
Hahó!
Van egy újabb kérdésem. Szétszedtem otthon egy fluoreszcens égőt. Kiszedtem belőle mindent. Apró, zöld kis fóliakondenzátorokat is találtam benne. Az egyikre az van ráírva, hogy 2A, 104K. Ez azt jelenti, hogy 2Ampert és 104.000V-ot tud tárolni a kondi? (Azért kérdem, mert nem hiszem, hogy ekkora lenne a teljesítménye.) Válaszodat előre is köszönöm
Nem azt jelenti.Kondi
Üdv
Az outpot-ja (kimenete) 300w.Magyarul 300w tápegység. És erre montam hogy kb mennyit fogyaszthat.
Output. De akkor a felvett teljesitmény is annyi(+a veszteségek). P=U*I Azaz ha jól tudom pl egy 5V os táp teljesitménye 10W akkor 5V ról 2A ig terhelhető és 230V ról 0,043478260869565217391304347826087(elég pontos? ) +veszteség A t fog felvenni.
Sziasztok!
Az egyik barátom, megkért arra, hogy rakjak össze egy olyat, hogy a monitor "behülyüljön", mint amikor megtörik egy vezeték a kábelben és nem azokat a színeket mutatja, amit kéne... Ezt meg lehet úgy oldani, hogy a 6, 7, 8-as lábakat kapcsolgatom egy-egy relével, és 3db NE555-tel?? Ha már így benne vagyok, akkor párhuzamos porton vezérelném a reléket, egy progi segítségével...
Inkább az 1 2 3 lábakat. A párhuzamos porthoz kell három 10K förüli ellenállás három npn tranyó és 3 relé. Tranyók bázisa a 10k n keresztül a D0-D2 re collectora a relé tekercsének egyik kivezetésére, a másik kivezetését a tápra az npn emitterét a földre.
Sziasztok!
Két problémám volna. Építettem egy szereo fm transmittert, és egy marx generátort. Az fm transmitterrel az a probléma, hogy ha beindítom a kocsit a motor fordulatszámával arányos magasságú hangot ad ki a hangszóró. Amúgy az egész panel körbe van véve alufóliával, és az egész testre kötve. A marx generátorral pedig az a probléma, hogy bekapcsolás után a legelső szikraközben egy folyamatos ív alakul ki, és nem csinál semmit, miután állítgattam a szikraközökön, először lassan elkezdett halkan pattogni az össze szikraköz, majd egy nagy kisülés után megint csak az első szikraközön volt egy folyamatos ív, és úgy maradt. Van jelentősége a szikraköz elektródatávolságának? Amúgy a kondenzátorokat magam próbáltam meg elkészíteni. Mi lehet a probléma ebben a két esetben?
khmm...khmm...
A párhuzamos portoshoz progi is kell nem gondolod?? És ha 555-sel csinálnám akkor is az 1, 2, 3 pontokat szakítsam meg??? Amúgy ez mennyire megoldás??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |