Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   786 / 3992
(#) Imi65 válasza golem hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Akkor ne vezess félre bennünket. Akkor ez közös anódos. Az anódot a +ra, a katódokat a kollektorokra, a kondikat visszaforgatni, tranzisztorokat visszacserélni, és már megy is. Persze, a tápot is forgatni.
(#) golem hozzászólása Feb 20, 2010 /

de azért hogy meg értsétek le fotóztam a ledet.
ez a led nem akar müködni a két ledes kapcsolásal
(#) moltam válasza golem hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

A LED nek anódja és katódja van. Az anódjától folyik az áram a katódja felé. Ez közös anódú. A common megy a tápra a két katód korlátozó ellenálláson keresztül a tranyók kollektorára. De mivel egyszerre csak egy LED világít elég a common lábra egy közös áramkorlát is.
(#) gg630504 válasza moltam hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Idézet:
„De mivel egyszerre csak egy LED világít elég a common lábra egy közös áramkorlát is.”

A következtetést érdemes átgondolni. ( A kollektor nem csak kimenet, de a másik fokozat bemenete is. )
(#) CsemanAttila válasza hadnagyakos hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Köszönöm a segítséget, íme a finálé!

S6301073.JPG

(#) bundibacsi hozzászólása Feb 20, 2010 /

Sziasztok! Van egy kisórám amiben az ébresztő csengőjét egy motor hajtja.1,5v-ról üzemel,de hiába ébreszt nem akar a motor elindulni,nem szorul csak kevésnek tűnik a feszültsége.Valami ötlet az indítás megkönnyítésére?
(#) dolfin hozzászólása Feb 21, 2010 /

Üdv

Az lenne a kérdésem hogy lehet e 2 NPN tranzisztor sorba kötni?
Körülmények: Egy LED mátrixot szeretnék csinálni, PWM meghajtással, az alábbi képen látható módon.
Ez így működik, hogy két NPN tranyó sorba van kötve?

Köszi

kapcsolas.JPG

(#) pivi1 válasza dolfin hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Üdv!
Működik csak a Q2 ,Q1 nagyobb nyitófeszültség kell hogy induljon mivel Q3-on esik a fesz. földhöz képest.A pic megtudja hajtani őket de porta2,porta1 helyett tápfesz kellene ellenállással
mert így tranyónak nincs értelme.
(#) dolfin válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Tápfeszt nem tudok rákötni, mivel a PIC lábai lennének a mátrix Y koordinátájának a kiválasztói (amit itt PORTA-val jelöltem) az X koordinátát pedig egy 4017-es adná (amit PORTB-vel jelöltem). Azt mondod működik csak nagyobb fesz kellene a PORTA részen? PIC-ből kijövő 5V nem elég? Túl sok esik a NPN-eken?
(#) pivi1 válasza dolfin hozzászólására (») Feb 21, 2010 / 1

Azért írtam hogy működik!
A nagyobb feszt csak néhány száz mV-ra értettem.
Értem mit mondasz akkor valóban nem köthetsz rá tápfeszt, de ellenállás azért kell még.
(#) dolfin válasza pivi1 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Értem, köszi.
Akkor csak a PIC lábai után kell pár ellenállás és kész.

Köszi
(#) djyuri hozzászólása Feb 21, 2010 /

Üdv

Kicsit összeakadtam a google-n.(teljesítmény számítás)

Az eszem azt sugallja,hogy ha már szinusz jelet küldök a hangszóróra és azt digitális multiméterrel mérem,akkor azzal már gyök 2 nélkül is lehet számolni,természetesen ismerve a hangszóró impedanciáját az adott szinusz frekvenciára.

jelen esetben a ládák egyenként 9 Ω impedanciát produkálnak 50hz-en és soros kötés volt alkalmazva...
tehát 18 Ω,ha jól sejtem a két láda.
Az erősítő kapocsfeszültsége pedig 65VAC volt a műszer szerint a terhelés közben.
Akkor jogosan gondolom a 234,72W-ot?
Vagy pedig itt is osztani kell gyök kettővel a 65-öt és akkor csak 118,063W

Köszönöm!
(#) ZsoloMC válasza djyuri hozzászólására (») Feb 21, 2010 / 1

Hell.

65VAC állandó jel és 18ohmikus terhelés az 3.6 amper és 234W rms teljesítmény.
(#) saraha hozzászólása Feb 21, 2010 /

Sziasztok.

Most készített előfokom-hoz szeretnék be ill kimeneti csatlakozókat választani.
Csak azt nem tudom milyen kéne a bemenethez meg a kimenethez,mert külön kis dobozkába lesz (mobil).
Szóval 2 mono be ill. két mono ki.
Az jó lenne ha a be az 6.3-as Jack a ki meg RCA dugalj?
Vagy mi itt a szabvány mert már sokfélét láttam.

(A KÁCSA audiónál nagyon jó kis csatik vannak köszi szamócának)
(#) ZsoloMC válasza saraha hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia.
A jack' idővel szeret kontaktos lenni. Rca már stabilabb de csak ha nem 100 forintos kész kábelt használunk.
Ha jóra vágysz akkor 3 pólusú xlr ajl.
Bemenőre alj papa" kimenőre alj mama".
Bár drágább... De megéri.

Remélem segítettem
(#) saraha válasza ZsoloMC hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia.

Ha a bemenetre "papa" megy akkor nem áll fenn az a veszély,hogy ha véletlenül ne adj isten hozzáér valami a "pöcökhöz"(már ha mondjuk üres pont)és begerjed?

Nem nagyon értek hozzá de itt a fórumon az egyik szaki azt írta,hogy pont fordítva kell dugaszokat kötni,mint az erősáramban.
(#) Pett3r hozzászólása Feb 21, 2010 /

Hello, nekem lenne egy olyan amatőr kérdésem, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy hány ohmos az ellenállás? Gondolom a szines csíkok jelzik valahogyan, de nem ismerem, hogy melyik szín kombináció mennyit jelent. Vagy minden egyes szín egy számjegy? Vagy hogy megy ez? Heelp
(#) mex válasza Pett3r hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Igazán szétnézhettél volna....
Például itt is van egy.
Amúgy meg a :google:
(#) pucuka válasza saraha hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Általában a kimeneteket kell rövidzár ellen védeni, azért kerülnek a bemenetre a papa, és kimenetekre a mama csatlakozók. Legalább is az XLR csatlakozóknál. Létezik az összes variáció belőlük, fix papa, mama, lengő papa, mama. Profi csatlakozók. (már ha el tudod helyezni a dobozodon, fizikailag) Ha kisebb méretre van szükséged, jöhet a jack, 6.3 -asban van profi kivitel is, DIN csatlakozókból is van profi, és kommersz kivitel is, a 3.5 és 2.6 kommersz kivitel, az RCA csak akkor ajánlott, ha semilyen mechanikai erőhatásnak nincs kitéve a csatlakozó.
Meg kell találni a számodra megfelelőt, méretben, mechanikai kivitelben.
(#) ZsoloMC válasza saraha hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Már megelőztek a válasszal.
Ugye ha a bemenet zárlatos lesz az csak azt jelenti hogy nulla lesz a bemenő jel, tehát ez nem baj.
Ha a kimenet lesz zárlatos na az már gond.
Ezért van bemenetre papa kimenetre mama.
(#) Pett3r válasza mex hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Köszi szépen a gyors választ, és a segítséget Így már tudni fogom, hogy milyen allcutrace-ek állnak rendelkezésemre
(#) saraha válasza ZsoloMC hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Rendben van,így is van benn ráció.
Köszöntem a válaszokat akkor XLR lesz
(#) zenetom hozzászólása Feb 21, 2010 /

Hali!
Nem tudja valaki hogy kell az ilyet bekötni: Bővebben: Link?
Mert ami a nyomtatóba megy csati, azon több kivezetés van mint az LPT portnak
(#) ZsoloMC válasza zenetom hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Szia.
Itt megláthatod a bekötését az lpt portjának.

http://www.doc.ic.ac.uk/~ih/doc/par/
(#) Pett3r hozzászólása Feb 21, 2010 /

Kérdeznék még, hogy ha pl 100k ohmos ellenállás kell, de nekem pl van egy 40kohmos és egy 60kohmos, és ezeket összekötöm, úgy is jó?
(#) mex válasza Pett3r hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Igen, ha a kettő ellenállást sorba kötöd.
(#) zenetom válasza ZsoloMC hozzászólására (») Feb 21, 2010 /

Köszi, közbe már megtaláltam Bővebben: Link
(#) terabyte hozzászólása Feb 21, 2010 /

cs (Értsd: Szia!)
Na szóval itt egy labortáp_itt. A 3 amperes átalakításhoz jó lesz ez a tranzisztor_itt.
(#) qvasz2 válasza terabyte hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Egészen biztosan nem, (bár jó lenne egy rajz a kapcsolásról). A linkelt tranyó maximum határértéke a 3A, és még ráadásul csak 10W-os. Vagyis csak 3V eshet rajta, amikor 3A a terhelés. Ahhoz, hogy tényleg tudja a 3A-t, egy jóval izmosabb tranyó kell (pl. 5-6A-es, és kb. 100W-os), hatalmas hűtéssel!
(#) Horv hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, hogy van egy 8x8 LED kijelzőm, s egy 15 pines mikrokontrollerem. Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudnám vezérelni a 8x8-as LED kijelzőt?

Ti hova jártok iskolába? Nem tanultok helyesírást?!
Frankye
Következő: »»   786 / 3992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem