Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor ne vezess félre bennünket. Akkor ez közös anódos. Az anódot a +ra, a katódokat a kollektorokra, a kondikat visszaforgatni, tranzisztorokat visszacserélni, és már megy is. Persze, a tápot is forgatni.
de azért hogy meg értsétek le fotóztam a ledet.
ez a led nem akar müködni a két ledes kapcsolásal
A LED nek anódja és katódja van. Az anódjától folyik az áram a katódja felé. Ez közös anódú. A common megy a tápra a két katód korlátozó ellenálláson keresztül a tranyók kollektorára. De mivel egyszerre csak egy LED világít elég a common lábra egy közös áramkorlát is.
Idézet: „De mivel egyszerre csak egy LED világít elég a common lábra egy közös áramkorlát is.” A következtetést érdemes átgondolni. ( A kollektor nem csak kimenet, de a másik fokozat bemenete is. )
Köszönöm a segítséget, íme a finálé!
Sziasztok! Van egy kisórám amiben az ébresztő csengőjét egy motor hajtja.1,5v-ról üzemel,de hiába ébreszt nem akar a motor elindulni,nem szorul csak kevésnek tűnik a feszültsége.Valami ötlet az indítás megkönnyítésére?
Üdv
Az lenne a kérdésem hogy lehet e 2 NPN tranzisztor sorba kötni? Körülmények: Egy LED mátrixot szeretnék csinálni, PWM meghajtással, az alábbi képen látható módon. Ez így működik, hogy két NPN tranyó sorba van kötve? Köszi
Üdv!
Működik csak a Q2 ,Q1 nagyobb nyitófeszültség kell hogy induljon mivel Q3-on esik a fesz. földhöz képest.A pic megtudja hajtani őket de porta2,porta1 helyett tápfesz kellene ellenállással mert így tranyónak nincs értelme.
Tápfeszt nem tudok rákötni, mivel a PIC lábai lennének a mátrix Y koordinátájának a kiválasztói (amit itt PORTA-val jelöltem) az X koordinátát pedig egy 4017-es adná (amit PORTB-vel jelöltem). Azt mondod működik csak nagyobb fesz kellene a PORTA részen? PIC-ből kijövő 5V nem elég? Túl sok esik a NPN-eken?
Azért írtam hogy működik!
A nagyobb feszt csak néhány száz mV-ra értettem. Értem mit mondasz akkor valóban nem köthetsz rá tápfeszt, de ellenállás azért kell még.
Értem, köszi.
Akkor csak a PIC lábai után kell pár ellenállás és kész. Köszi
Üdv
Kicsit összeakadtam a google-n.(teljesítmény számítás) Az eszem azt sugallja,hogy ha már szinusz jelet küldök a hangszóróra és azt digitális multiméterrel mérem,akkor azzal már gyök 2 nélkül is lehet számolni,természetesen ismerve a hangszóró impedanciáját az adott szinusz frekvenciára. jelen esetben a ládák egyenként 9 Ω impedanciát produkálnak 50hz-en és soros kötés volt alkalmazva... tehát 18 Ω,ha jól sejtem a két láda. Az erősítő kapocsfeszültsége pedig 65VAC volt a műszer szerint a terhelés közben. Akkor jogosan gondolom a 234,72W-ot? Vagy pedig itt is osztani kell gyök kettővel a 65-öt és akkor csak 118,063W Köszönöm!
Hell.
65VAC állandó jel és 18ohmikus terhelés az 3.6 amper és 234W rms teljesítmény.
Sziasztok.
Most készített előfokom-hoz szeretnék be ill kimeneti csatlakozókat választani. Csak azt nem tudom milyen kéne a bemenethez meg a kimenethez,mert külön kis dobozkába lesz (mobil). Szóval 2 mono be ill. két mono ki. Az jó lenne ha a be az 6.3-as Jack a ki meg RCA dugalj? Vagy mi itt a szabvány mert már sokfélét láttam. (A KÁCSA audiónál nagyon jó kis csatik vannak köszi szamócának)
Szia.
A jack' idővel szeret kontaktos lenni. Rca már stabilabb de csak ha nem 100 forintos kész kábelt használunk. Ha jóra vágysz akkor 3 pólusú xlr ajl. Bemenőre alj papa" kimenőre alj mama". Bár drágább... De megéri. Remélem segítettem
Szia.
Ha a bemenetre "papa" megy akkor nem áll fenn az a veszély,hogy ha véletlenül ne adj isten hozzáér valami a "pöcökhöz"(már ha mondjuk üres pont)és begerjed? Nem nagyon értek hozzá de itt a fórumon az egyik szaki azt írta,hogy pont fordítva kell dugaszokat kötni,mint az erősáramban.
Hello, nekem lenne egy olyan amatőr kérdésem, hogy hogyan lehet megállapítani, hogy hány ohmos az ellenállás? Gondolom a szines csíkok jelzik valahogyan, de nem ismerem, hogy melyik szín kombináció mennyit jelent. Vagy minden egyes szín egy számjegy? Vagy hogy megy ez? Heelp
Általában a kimeneteket kell rövidzár ellen védeni, azért kerülnek a bemenetre a papa, és kimenetekre a mama csatlakozók. Legalább is az XLR csatlakozóknál. Létezik az összes variáció belőlük, fix papa, mama, lengő papa, mama. Profi csatlakozók. (már ha el tudod helyezni a dobozodon, fizikailag) Ha kisebb méretre van szükséged, jöhet a jack, 6.3 -asban van profi kivitel is, DIN csatlakozókból is van profi, és kommersz kivitel is, a 3.5 és 2.6 kommersz kivitel, az RCA csak akkor ajánlott, ha semilyen mechanikai erőhatásnak nincs kitéve a csatlakozó.
Meg kell találni a számodra megfelelőt, méretben, mechanikai kivitelben.
Már megelőztek a válasszal.
Ugye ha a bemenet zárlatos lesz az csak azt jelenti hogy nulla lesz a bemenő jel, tehát ez nem baj. Ha a kimenet lesz zárlatos na az már gond. Ezért van bemenetre papa kimenetre mama.
Köszi szépen a gyors választ, és a segítséget Így már tudni fogom, hogy milyen allcutrace-ek állnak rendelkezésemre
Rendben van,így is van benn ráció.
Köszöntem a válaszokat akkor XLR lesz
Hali!
Nem tudja valaki hogy kell az ilyet bekötni: Bővebben: Link? Mert ami a nyomtatóba megy csati, azon több kivezetés van mint az LPT portnak
Kérdeznék még, hogy ha pl 100k ohmos ellenállás kell, de nekem pl van egy 40kohmos és egy 60kohmos, és ezeket összekötöm, úgy is jó?
Köszi, közbe már megtaláltam Bővebben: Link
Egészen biztosan nem, (bár jó lenne egy rajz a kapcsolásról). A linkelt tranyó maximum határértéke a 3A, és még ráadásul csak 10W-os. Vagyis csak 3V eshet rajta, amikor 3A a terhelés. Ahhoz, hogy tényleg tudja a 3A-t, egy jóval izmosabb tranyó kell (pl. 5-6A-es, és kb. 100W-os), hatalmas hűtéssel!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |