Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Egyáltalán hová rakod a relét? Próbáld meg párhuzamosan rakni mind két fogyasztót. Az sem mindegy, hogy a relének mekkora az ellenállása. Ezt azért hozzá kellene adni és máris ki jön az ami náléad van , hogy nem működik a reléd. Azért rajzold már le hogy te hogyan kötötted össze őket!
Természetesen az abszolútértéket kell venni, |U(t)| integráljáról van szó.
Sziasztok!
valaki esetleg tudna segiteni PicKit2 Klón élesztésben??? üdv szabolcs
Mellékletben láthatod, hogy milyen ötleteim voltak. Az 1.-es tranzisztoros nem jó, mert R1 ellenállás és tranzisztror miatt is nagy a feszültség esés. A 2.-es relés sem az igazi, mert ott meg a relé miatt (167 ohm ellánállás) nem jut elég áram a 4W-os fogyasztóra. 3. ötlet sorbakötés sem működik a szimulátor szerint.
Sziasztok!
Hát egyik válasz sem nyert. Amire ti gondoltok, az az abszolút középérték. ( |U(t)| integráljának átlagos értéke). Az effektív érték a jel négyzetének középértéke, azaz periodikus jel esetén a jel négyzetét integrálod egy periódusra, majd osztod a periódusidővel. A jel teljesítménye egyébként is a jel négyzetével arányos. Gondoljatok bele. Egy ellenállás teljesítménye mekkora, ha U a feszültség? P=(1/R)*U^2. De áramra is igaz. P=R*I^2. Cserébe az én hozzászólásomra is reagálhatna valaki. Nagyon alap kérdést tettem fel (#656239)
Szerintem jó a kapcsolás. A FET mellé nem kell más, a FET gate-jét közvetlenül lehet egy 3-5V-ról működő mikrokontrollerről vezérelni. A Hestore választékából én a BS 107-es típust használnám, az jónak tűnik erre a feladatra. A mikrokontroller földjét is be kell kötni természetesen. (Ha galvanikus leválasztás is kellene, akkor valami FET kimenetű optocsatolót kellene keresni.)
Az adott FET-tel nagyobb áramokat is lehet kapcsolni, de akkor kell hozzá elegendő Uds és Ugs feszültség. BS107 adatlapja
Fet helyett használhatnál DIL tokos mini REEED relét, PL: HE722A05.
Vettem egy 32 Ohmos fülest, de kiba hangosan szól pedig csak 2-esen van a lejátszón. Az eddigi írások alapján ha csinálnék egy 20 cm-es jack toldó kábelt, amiben a test szálra vagy a két jel szálra kötnék 1-2 db 30-40 Ohmos ellenállást akkor ezzel tudnék halkítani a cuccon?
Más verzió?
Hát, ha tényleges halkulást akarsz, akkor inkább fesz-osztó kellene, vagyis egy potméter. Szerintem hiába teszel be sorosan a jelágakba ellenállásokat, nem fog nagyságrendekkel halkulni. Milyen lejátszó ez? Ilyen kis mp3-as kütyü?
Hello,vettem egy fahrenheit 2820-as forrasztóállomást. A benne lévő pákahegy és fütőbetét kb. mennyi ideig bírja?
Üdv!
Az 1 fázisú motoroknál a főtekercsnek, vagy a segédtekercsnek nagyobb az induktivitása? Kaptam most egy villanymotort, hogy nézzem meg, és nagy böszmeséget sejtek a háttérben...
Hi Mesterek.
Kellene egy kis segítség. Szóval van egy teszkos féle 10e Ft -os hegesztőm s nincs benne ventilátor a helye az megvan. Nagyából fél pálca után leold a trafó és 5 perc szünet. Arra gondoltam hogy van nekem egy méretre bele való (pc táp) ventilátor, de az 12v-ról megy. Mivel nincs benne sok hely nem lehetne ezt pár diódával meg egy kondenzátorral meghajtani hogy 12V kapjon? Segítséget előre is köszönöm.
Az hogy fél elektróda után leold az nagyon nem oké.Apámnak is volt egy ilyesmi(T.I.P)De azzal lehetett 3,2-es elektródával hegeszteni akár fél órán keresztül is.Venti nélkül.a PC venti olyan keveset fúj hogy meg se érezné a trafó(SZERINTEM)
Sziasztok egy tranzisztornál pl.BC 547-es mit jelent az,hogy BC547 B vagy 547 C?Ja és BD 249es tranzisztorra kell hütőborda?Köszi
Az áramerősítési tényezőt mérik meg a gyárban és aszerint válogatják. majd feliratozzák. A BC547 adatlapja 1. oldal alja szerint
-A: hFE = 100 .. 220 -B: 200 .. 450 -C: 420 .. 800. Egy alkatrészre akkor kell hűtőborda, ha egyébként túlmelegedne. Ha ki akarod használni a BD249 lehetőségeit, akkor kell.
Szia hát ezt a kapcsolást szeretném megépíteni és ehhez kell ez a tranzisztor.Nemtudom,hogy ide kell e hütőborda rá.És szerintetek itt a ledek vajon milyen ütemben villanhatnak fel?
Hali
Haat. Ez a kapcsolas nem teljesen jo. Tobb hiba van. 1.: a BD249 meghajtasa igy nem jo. Esetleg darlingtonkent elmenne. 2.: a Ledekhez kellene valami aramkorlatozo ellenallas. Ha rendes meghajtasa van a BD-nek nem szukseges hutes. A villogas frekvenciajat a R5 potmeter allitja. Esetleg nezz szet a 555-os topikban, vagy keress kapcsolasokat a neten (van boven). Udv Vili
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy diódahiddal egyenirányitom a váltóáramot és egy kondenzátorral pufferelem miért nől meg a feszültség. És ez a feszültség megmarad vagy terhelés hatására visszaesik az eredeti feszültségre?
Szia!
Mert a szinuszhullám csúcsának feszültségére töltődik fel a kondenzátorod. Amikor fogyasztót kötsz a kondenzátorral ellátott diódahidadra, akkor szépen leszipkázod ezt a feszültséget. A műszered váltakozófeszültség-állásban az 50 Hz-es szinusfeszültség effektív értékét méri, ami kisebb, mint a csúcsérték, ezért is mérsz más értéket egyen és mást váltakozófeszültség állásban. Egyenirányítók: Bővebben: Link
Köszönöm a gyors választ. Evvel is okosabb lettem.
Vaterán vettem még, ilyen mp4-es lejátszó kamerával: LINK
Kipróbálom azért a soros ellenállást, hátha, aztán majd látom. Potit nem akarok tenni rá, mert az elég nagy darabka...
Van ilyen hangerőszabályozó gyári kütyü is:Bővebben: Link
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem,hogy hogyan lehetne oszcilloszkóppal különböző érdekes jeleket rajzolni?Egy nagyon régi,orosz oszcilloszkópról van szó(nincs rajta sok extra).Kezdetnek beérném négyszög,sinus,fűrész jellel.Ezek várnék ötletet,kapcsolási rajzot stb. Előre is köszönöm:Máté
Jópofa tényleg, de a füles is ennyibe került
Ártani gondolom az nem árt ha sorosan beteszek egy ellenállást?!? Most simán a hangkártyámmal néztem, így meglepően sok, 470 Ohmos ellenállás tűnik megfelelőnek, de ez a lejátszónál más lehet, csak az most nincs nálam, hogy teszteljem.
Szia!
Itt találsz olyan kapcsolásokat, amelyekkel mindenféle alakú vonalakat tudsz a képernyődre varázsolni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |