Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   811 / 3991
(#) qvasz2 válasza roland0327 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hát ócsó vót az tuti !
És az is biztos, hogy a KERMI ezt be nem vizsgálta. Gondold el, ha elég sokáig melegíted, kiesik majd a megolvadt nyélből !
(#) roland0327 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 16, 2010 / 1

Az szép lenne Szétfolyna a kezedbe
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Én nem tudom mi a konkrét tipusa.Nem én tettem fel a kérdést a pákával kapcsolatba. Én ilyet találtam ebbe a márkába.páka
(#) qvasz2 válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Tudom, javítottam is , hogy nem neked írtam, hanem kuncsaku-nak.
Szerintem ezt vette meg a kollégám páka helyett. Mert milyen jól néz ki! Aztán kiderült, hogy ennyi is, mert használni azt nem lehet semmire se.
(#) dudzsi válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hát én inkább összeraktam egy forrasztó állomást. Ugy olcsob volt mint venni. Bár ez lehethogy mégolcsobb. De csak papirnehezéknek jó.
(#) roland0327 válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Én is vagy három éve csináltam egy forrasztó állomást. Van mikor megállás nélkül megy reggeltől estig, sőt már éjszakára is hagytam úgy, és semmi baja. A három év alatt nem vettem hozzá hegyet, vagyis vettem egy 0.4mm-est. A páka az SOLOMON, itthonra tökéletes! Csak ajánlani tudom, az oldalon van is róla kapcsolás.
(#) dudzsi válasza roland0327 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Én is SOLOMON-os állomást épitettem. Innen vettem én is a kapcsolást. Én is ajánlani tudom.
(#) győriattila hozzászólása Márc 16, 2010 /

Heló Mindenkinek.
Van egy kis problémám,segítsetek már.
A fiamnak van egy kismotorja ,12V-os motor hajtja.De feszt nekimegy mindennek és ott húzza neki a gázt,a motor meg füstöl...nincs valami kapcsolásotok, hogy terhelésre egy relé lekapcsolja az aksiról vagy valami.
A motoron semmi adat,ne kérdezzétek milyen.
előre is köszi,heló.
(#) Imi65 válasza győriattila hozzászólására (») Márc 17, 2010 / 1

Szerintem egyszerűbb lenne a fiút "meggyőzni", ha ezt folytatja, le lesz a motorozás időszakosan tiltva.
De meg lehet oldani elektronikával, és talán még egyszerűbben is a problémát.
Anno ezt úgy oldották volna meg, hogy egy megfelelő áramterhelhetőségű 12V-os relét készítettek volna, amin lett volna pár menetes áramtekercs is. Ha a motor túlterhelődik, a relé meghúz, bontja a motor kontaktust, és öntartásba marad. A "slusszkulcs" ki-be kapcsolásával az öntartás megszűnik (erre a gyerek előbb rájön, mint gondolnánk, és a relét "hegeszti" el). Persze, valami meghúzáskésleltető mechanizmust kell rátenni, ha nincs fokozatkapcsolója, mert induláskor gyakorlatilag ugyanakkora áram folyik rajta, mint elakadáskor.
Ezt ugyanúgy megteheted egy figyelő ellenállás beépítésével, itt már nem feltétel a bontókontaktusos relé, félvezetővel is lehet - kicsit nagyobb veszteségek árán - lekapcsolni a motort, csak egy bistabil áramkör kell, amit a figyelő ellenálláson folyó túlzott áram - lekésleltetve - billent.
Azért lebegjen a szemünk előtt, ha csemeténk hétördög, a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tart semeddig semmi, amit a keze közé kap.
(#) kadarist válasza győriattila hozzászólására (») Márc 17, 2010 / 1

Szia!
Készíts ütközőt a gázkarra, hogy ne bírja annyira ráhúzni a kakaót.
(#) Krisz03 válasza győriattila hozzászólására (») Márc 17, 2010 / 1

Végálláskapcsoló a járgány elejére (persze csak ha lehetséges a megbízható elhelyezés), ami egy relével lekapcsolja a motort.
(#) ati007 hozzászólása Márc 17, 2010 /

ennek mi lehet a besejében ??? OP 07 CP
(#) ati007 hozzászólása Márc 17, 2010 /

ennek mi lehet a belsejében ??? http://www.hestore.hu/termek_10021886.html
(#) skillful45 hozzászólása Márc 17, 2010 /

hali mindenkinek,
Szeretnék egy kis segítséget kérni,van egz projektem es megakadtam egz picit,szóval akkor térek is a lényegre van egy folyadék ami angolul " electro rheological fluid" amit egy fékrendszerhez szertnék használni és egy mikrokontrollerrol szeretném vezérelni és kéne egy erősités vagy erősitő ami 12V-ról átalakít nekem 2,5KV-ra,az áram az meg minél kissebb legyen.
Kosz előre is.
(#) B.I válasza skillful45 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Fontos hogy 2,5kV legyen?
(#) kadarist válasza skillful45 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!
És váltó, vagy egyenfeszültség kell?
(#) mate922 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok!

A hestore.hu oldalon nemigen találtam "Ohm-s ellenállást",csak W-t.Arra szeretnék választ kapni,hogy az alapkapcsolásoknál,a 250 Ohm-s ellenállás,az mekkora W-ban,illetve milyet vegyek?
(#) adamisbalint hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok
Háztartási sósavval is lehet nyákot maratni?
(#) győriattila válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Heló Imi65.
Tudnál nekem skiccelni egy ilyen "figyelő-ellenállással" ellátott kapcs.rajzot skiccelni?
előre is köszi. :yes:
(#) lapose válasza adamisbalint hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Szia!

Igen! Bővebben: Link
(#) pucuka válasza mate922 hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Pedig, ha rákattintasz az ellenállásokra, egyből feljön 450 db. Ebből azért lehet válogatni
Az ellenállás értékét ohmban mérik, a terhelhetőségét W ban, ami a fizikai méretével, fellületével van összefüggésben. Úgy kell választanod az ellenállást, hogy a kívánt értékű elbírja azt a terhelést, amit az áramkörbe beépítve az átfolyó áram okoz, a P=I^2*R képlet szerint
(#) skillful45 hozzászólása Márc 17, 2010 /

nem muszály lehet akár nagyobb vagy kissebb is de nem túlságosan és egyenfeszültség legyen.
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Üdv!
A komparátor és műveleti erősítő IC-kben van áramkorlát valahol 20mA körül. Tegyük fel egy LED-et direktbe a kijövetre illesztek. A LED világít ahogy neki kell 20mA-el, beáll a nyitófeszültség pl.3V. Az IC tápfeszültségének meg 13V-ot választok. Na de akkor az IC kell elfűtse a rajta eső 10V feszültséget. Én kipróbáltam és működik, de azt nem tudom eldönteni, hogy a gyártók így alkották meg, hogy pl. max tápfeszültségen táplálva is akár a kijövetet rövidre zárva képes elfűteni pl 30V*0,02A-t azaz 0,6W-ot? Nem tudom értitek-e a kérdésem. Működni valóban működik a belső áramkorlátjuk mert több típust is kipróbáltam, és volt is, hogy alig érezhetően langyosodott kb 0,3W elfűtésénél. Valóban szabad ha csak egy picit is melegedniük ezeknek az IC-knek, a gyártó erre is gondolt? Sőt ha pl. határokat feszegetek és egy 4 az 1-ben IC-t veszek akkor ott már az a kicsi műanyag tok 4*0,6W = 2,4W elfűtésére is képes hibásodás nélkül, ami már elég sok szerintem? Adatlapok szerint a legroszabb típus is 70C-t elbír de átlagba 100C felett kicsivel. Köszönöm előre is.
(#) adamisbalint hozzászólása Márc 17, 2010 /

sziasztok
zárlatvédelmet szeretnék a tápomba
tud valaki kapcsolási rajzot küldeni?
2X12V, 1A
(#) -Bady- hozzászólása Márc 17, 2010 /

Tehát akkor :

ezen stoboszkóp működhet 50w-os os villanócsővel?
Akkor mit cseréljek ki benne és mire?
Bocs hogy most kicsit értetlen vagyok, de ez lessz az első "magasfeszültségű" projektem, és nem szeretném hogy a fényjelenséget hangjelenség is kövesse.
(#) -Bady- hozzászólása Márc 17, 2010 /

ja és akkor az a kínai gázgyujtóba való tekercs jó bele?
(bocsánat a dupla postért, de nem tudtam az előző hsz-emet szerkeszteni)
(#) std66 hozzászólása Márc 17, 2010 /

Üdv!

Az iskolában egy kivezérlésjelzőhöz fogunk dobozt csinálni, és tennék rá egy ki-be kapcsolót, hogy ha ki akarjuk kapcsolni, ne kelljen kivenni az elemet. Ehhez jó bármilyen 2 állású tolókapcsoló (pl: http://www.hestore.hu/termek_10026599.html[ez][/url])? Bekötésnél mire kell figyelni?
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Hello!
Ebben a kapcsolásban a Motor feszültsége csak akkora lehet, mint a meghajtó fokozat feszültsége. Különben a felső oldali tranzisztorok (Q4-Q5) nem képesek lezárni. Tehát ha a PIC vezérli a fokozatot és a PIC 3V tápfeszültségű, akkor a H2 motorfeszültség 3V legyen.
Viszont a bázisellenállások értékét ebben az esetben csökkenteni kell. Ha a tranzisztor áramerősítési tényezője pld. 80, és a motoráram 300mA, akkor a tranzisztor teljes nyitásához, 3,75mA áram szükséges. A bázis ellenállásra jutó feszültség közelítőleg, a tápfeszültség és a tranzisztor bázis-emitter feszültségének különbsége. Ez kb. 3V-0,65V=2,35V. Így a bázisellenállás maximális értéke 2,35V/3,75mA=626ohm ennél csak kisebb értéket lehet alkalmazni. pld. 510ohm-ot.
üdv! proli007
(#) -Bady- válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Csak valószínűleg napokat kell várnom a válaszra, nekem meg sürgős lett volna...
Na mindegy...
(#) Rafael hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok!
Vettem kettő teljesen egyformának látszó adaptert. Az egyik 12V 1000mA, a másik pedig 12V 600mA-es. Kíváncsi voltam pontosan mekkora feszültséget adnak, és az 1000mA-es (a trafónál) 13,2V AC és a kimeneten +17,02V DC-t. (Ebben a "szokásos" egyszerű alkatrészek voltak 4 dióda, puffer és ez kiegészült egy biztosítékkal.)
Viszont a 600mA-es meglepetésemre egy MC34063A IC-ét is tartalmazott. /Ez végülis egy Stabil IC? Hasonló képessége van, mint az LM317-nek? Mert a leírása alapján valami bonyolultabbnak nézem./ Valami miatt csupán egyen feszt tudtam mérni ami (szerintem) stabil 12,02V. Sajnos váltó feszültséget nem értem miért, de a műszer nem mért "sehol". Ez mitől lehetett? Illetve 8-10mp alatt magától lemerül az a 12V, a másikkal ellentétben ami keményen tartja a kb.:16 Voltot...
Következő: »»   811 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem