Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   990 / 3996
(#) Hercooles hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok!

Forrasztanom kéne egy töltő kábelét, de még nem találkoztam ezzel az anyaggal. Miként lehet forrasztani őtet?
Köszi

kabel.JPG

(#) Dave87 válasza Hercooles hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!

Szerintem az valami sima lakk vagy festékréteg a rézhuzalon, amit ha lekaparsz, máris forrasztható lesz.
(#) vicsys válasza Hercooles hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Próbáld úgy mint a litze-nél.
Bővebben: Link
(#) lapose válasza Dave87 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!

Jók lesznek helyettük.
(#) Hercooles válasza Dave87 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Csiszolópapír segített, köszi.

vicsys: hasznos olvasmány, köszöntem.
(#) jdani hozzászólása Szept 15, 2010 /

Helló. Azt szeretném megtudni, hogy milyen módon tudnám PICvel a gyújtótrafó (mociban) szikra mennyiségét mérni? Valami kis áramkör, ami a nagy feszültséget lekicsinyíti, és mondjuk az kapcsolna egy tranyót, ami a PIC bemenete lenne?..
(#) sromi válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Itt a kapcsolásom. Üdv. Addig nézem a te általad építettet.

bc547.JPG

(#) Lacko12 hozzászólása Szept 15, 2010 /

Üdv emberek!
Lenne 1 kérdésem!
2 erősítőmodulnak a némítását kiszeretném vezetékezni egy kapcsolóhoz csak azt nem tudom hogy az általam kinézett kapcsoló megfelelő lenne-e erre a célra hogy egyszerre némítsa a két csatornát vagy éppen egyszerre szóljon mind a 2 csatorna!
Válaszotokat előre is köszönöm!

Lacko12
(#) kadarist válasza Lacko12 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Igen, jó lesz az a kapcsoló.
(#) qvasz2 válasza sromi hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Ha jól megnézed én is pont ezt rajzoltam neked. Bár a sok műszertől kissé nehezebb átlátni. A lényeg az, hogy ha így is kötötted volna be a tranzisztorodat, ahogyan rajzoltad, az nem mehetett volna tönkre. Mivel tönkre ment, valószínűleg valamit máshova kötöttél! Lehet, hogy felcserélted valamelyik lábát.
(#) kadam hozzászólása Szept 15, 2010 /

Üdv! Kicsit gondolkodtam, ötletelgettem és megerősítésre lenne szükségem, hogy tudjam jól gondoltam-e.
A dolog a következő: Van pár LEDem, őket szeretném összekötni vegyesen kapcsolva. Azaz: 3 db sorba, majd ilyen füzérekből párhuzamosan 17-et. Valamikor azt tanultam, hogy soros kapcsolásnál az áramkörben mindenütt ugyan akkora az áramerősség, tehát a 3 LED-es füzér 20 mA-t vesz fel. (?) Párhuzamos kapcsolásnál a főágban folyó áramerősség, egyenlő a mellékágakban folyó áramok összegével, vagyis most: 17 * 20 mA = 340 mA.
Jól gondolkodtam? Ha igen akkor még lesznek további kérdéseim.
(#) lapose válasza kadam hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!

Jól gondolod, de minden ágba kell egy ellenállás, amivel beállítod az áramot.
(#) kadam válasza lapose hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Természetesen az ellenállások nincsenek elfelejtve.
Következő kérdésem:
Ezt a LEDes kapcsolást tranzisztorral kapcsolgatnám, én erre a célra kinéztam magamnak a BD139-et. Feszültség és áram szempotjából is megfelelő, ám a bétával bajban vagyok. Nem találtam meg az adatlapban, hogy ekkora kollektor áramnál (340 mA )mekkora az erősítése. 500 mA-nál 25, 150 mA-nél 40. Ebből arra következtetek, hogy valahol a kettő között lesz, de mennyi? Sajnos nincs grafikon az adatlapban amiről leolvashatnám. Viszont szeretném tudni, hogy megfelelő bázis ellenállást választhassak.
(#) Lacko12 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Köszi szépen a gyors választ!
Lacko12

Lényegtelen, mindig a legkedvezőtlenebb értékkel kell számolni. mivel a neked szükséges áram elég közel áll a 50mA-hez nyugodtan számolhatsz 25-el.

Szerk.: Viszont figyelj oda, hogy ne lépd túl az IB max.-ot.

Köszi a segítséget! Az 50 mA nem 500 mA akart lenni?

De igen, elírtam.
(#) atiotezer hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok

Rég jártam már erre. Lenne egy kérdésem.
Adott egy LED panel ami felvesz 12V-on 100mA-t. A tápfeszültség megszűnése után kellene még világítani 2 másodpercig. Ezt kondival akarom megvalósítani, csak nem tudom, hogy kell kiszámolni a kondi értékét. Ebben kérnék segítséget, Fontos, hogy kikapcsolás után 2 másodpercig még 100%.os fényerővel kell világítania. Előre is kösz.

üdv:atiotezer

Mivel segítettél el tudtam készíteni a kapcsolási rajzot. Felteszem ide, ha valaki lát rajta valami hibát kérem jelezze! Nagyon szépen köszönöm!

Szerk.: Most látom csak, hogy mekkorák a képek. :hide: Nem állt szándékomban ilyen óriásiakat feltenni.
(#) kendre256 válasza atiotezer hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

A LED panel tekinthető egy 120 Ohm-os ellenállásnak 12V feszültség környékén (bizonyos feszültség alatt sokkal nagyobb lesz az "ellenállása", egészen kicsi áramot vesz fel).
Azt nem lehet egyszerűen megvalósítani, hogy 2 másodpercig 100%-os legyen a fényerő, folyamatosan csökkenő lesz (kivéve, ha a panel tartalmaz valami áramgenerátoros egységet). Ennek folyománya még az, hogy egyre kisebb fényerővel még sokáig fog világítani.
Az időállandóból számolva (tau=R x C) egy párhuzamos kondenzátoron 63%-ra csökken a feszültség az időállandó alatt. 2 másodperc időállandóhoz 16000 µF-os kondenzátor kellene (ha nem csökkenne a LED-panel "ellenállása"). Ha nem szeretnéd, hogy 2 másodperc alatt 63%-ra csökkenjen a feszültség (és ezzel a fényerő), akkor sokkal nagyobb kondenzátor kell. Egy adott pontos értékhez az exponenciális függvénnyel kellene számolni, erre én nem vállalkozok. 90%-os feszültségcsökkenésre saccperkábé 47000 µF-os kondival próbálkoznék, ha minden áron ilyen egyszerű megoldás kellene.
(Sokkal precízebben lehetne megoldani a dolgot valami integrált áramkörös időzítővel és egy FET-es (vagy tranzisztoros) kapcsolóval, de a nagy kondenzátor akkor is kell, ha az adná a táplálást.)
(#) atiotezer válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Köszönöm, hogy gondolkodtál rajta közben kaptam privátban is segítséget és a túl nagy kondi miatt nem megvalósítható, Meg aztán ott van még az is, hogy 2s után a folyamatos fényerő csökkenés is.
(#) R4v3n hozzászólása Szept 15, 2010 /

Üdv! Azt szeretném kérdezni hogy a kondenzátor mellett feltűntetett feszültség az a tűrést jelenti vagy hogy annyit ad le miután feltöltődött? Továbbá azt hogy egy kerámia kondit kicserélhetek egy tantal kondira? Előre is köszönöm a választ!
(#) lapose válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia!

Egy kondenzátoron mindig akkora feszültség van amennyire feltöltöd. A kondenzátorra ráírt feszültség a maximális üzemi feszültséget jelenti, aminél nagyobbat nem lehet rákötni a kondenzátorra.
A kerámia kondenzátorok kapacitása nem nagyon esik egybe a tantál kondenzátorok kapacitásával, így nem nagyon valószínű, hogy cserélni tudod őket. A tantál kondenzátorok általában mikrofarados tartományban vannak, a kerámiák pedig piko ill. nanofarados értékben fordulnak elő.
(#) R4v3n válasza lapose hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Értem értem köszönöm szépen! Méganynit szeretnék kérdezni hogy én egy kerámia 25V 0,1µF akarok kicserélni egy tantal 35V 0,1uFre. Ezt megtehetem? Nincs különbség a kettő működési elve között?
(#) lapose válasza R4v3n hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Az az áramkörtől függ, hogy cserélhető-e.
De miért akarod kicserélni?
(#) R4v3n hozzászólása Szept 16, 2010 /

Nem akarom kicserélni csak egy haverom véletlenül olyat vett és messze van tőle a legközelebbi bolt ahol tudna venni egy normálisat... Ez az egyik fele de igazából érdekel is ezeknek a működési elve. Hogy mi a különbség elektrolit tantal és kerámia között de hát ezeknek meg utána tudok olvasni, ezzel már nem rabolom az idődet. Köszönöm mindent!
(#) FerrGhini hozzászólása Szept 16, 2010 /

Üdv!

Valaki csinált már olyat, hogy pauszra kinyomtatta a nyáktervet és utána újra rányomtatta ugyanazt a rajzolatot, hogy vastagabb legyen a tinta rajzolata?
Régebben azt csináltam, hogy visszaraktam a papírt az adagolóba és utána hajszál pontosan ugyanoda nyomtatta a mintát az előzőre. Ezt többször is megcsináltam és nagyon jó minőségű lett a minta.
Most azonban valamiért nem akar sikeredni, egy pár tized mm eltérés mindig van, még több is....
Amúgy a nyomtató egy Lexmark Z617.
Nem tud valaki valami programot vagy valamit arra, hogy a nyomtató oda-vissza mozgassa a papírt, hogy újra és újra átnyomtassa a mintát?
(#) Sick-Bastard hozzászólása Szept 16, 2010 /

Üdv! (na még 1x)

1. ábra
pl van egy +/-18V-os áramforrásunk, amiből +/-12V és +/-5V-osakat szeretnénk létrehozni 78XX és 79XX feszültségstabilizálók felhasználásával.

1. A 7X12-es fesz. szab.-okat a 18V-ra kötöm, ez eddig stimmel, de a 7X05-ösöket hova érdemes? a 18V-ra vagy a 12re? Ha 12re teszem akkor ha jól gondolom, kisebb hűtőbordák is megteszik, nem?
2. elég e CP1, CP2, C4 és C5 vagy CP3 és C3 is kell, erősen ajánlott használni?
3. Mire jók a diódák ott?

2. és 3. ábra
van 2 2ÁKs relénk, mondjuk 5Aig bírják, +12V, +15V és GND, 1 peltier elem >150W, BDX33C BDX34C tranzisztorok
1. Melyik kapcsolás a jobb?
- 2. ábrán 2db BDX33C és 2db BDX34C felhasználásával (+12V-tranzisztor-peltier tranzisztor-GND)
- 3. ábrán 6-8db DBX33C felhasználásával (+12V-tranzisztor/ok-peltier-GND)
2. az úgy használható e, hogy a +15V-ot egy kisebb ~30Wos trafóból adom és a +12V meg egy ATX tápról menne? (ezt csak a 3. ábra esetében használnám...)

Hirtelen ennyi. Válaszokat előre is köszönöm.

SB

kérdés1.jpg

(#) omega888 hozzászólása Szept 16, 2010 /

Heló mindenki!

Kezdő vagyok a robotika világában és nem rég fejeztem be az első robotomat ami egy BeetleBot volt. Az elektronika jól működik ,de a játék autóból kiszedett motor kicsit gyengének bizonyult így a robot elég lassú. Ennek ellenére elégedett vagyok magammal és úgy gondoltam új projektbe kezdek.

Az új projektem egy "lightseeker" azaz egy fén követő robot lenne! Ezt szeretném megépíteni.

Sajnos nem igazán értem hogy hogyan is működik hogy kell nyákot programozni stb.

Ezért a ti segítségeteket kérem. Nagyon örülnék ha valaki le tudná írni hogy kell megépíteni és esetleg a a vezérlő programot is megírná nekem

A választ előre is köszönöm!

Elnézést a "kisregényért" ,de gondoltam jó ha tudjátok milyen szinten is vagyok a robotikában!
(#) zsücc hozzászólása Szept 16, 2010 /

sziasztok!
én nagyon nagyon laikus vagyok a dolgokban, remélem nem fogtok kinevetni, csak már nem tudtam kihez fordulni :pirul:
szóval az lenne, h vannak ezek a kinyithatós képeslapok, amik zenélnek (az újabbakra gondolok, amik már nem csak dallamot, hanem egy rendes zeneszámot játszanak le). van bennük egy mini hangszóró meg az a mini elektronika. szóval nekem egy hasonló kéne arra, h ráragasszam egy képnek a hátuljára gombnyomással működőre. ha veszek egy ilyen képeslapot, akkor hobbyelektronikai boltokban át tudják nekem programozni? vagy lehet ilyen elektronikát kapni valahol? vagy csak én tudom összeszerelni? vagy kihez tudnék fordulni?
ha azt mondjátok, h boltokban nem tudnak segíteni, csak én tudom megcsinálni itthon, és valaki jófej lenne és rajzolna nekem egy kapcsolási rajzot :pirul: (mert belenézve ezekbe a képeslapokba nem tűnik bonyolultnak...persze ezt csak mint laikus mondom :pirul: ), akkor egy haverom segítségével meg is tudnám csinálni az ábra alapján.

elnézést még egyszer, h ilyen butát kérdeztem!
üdv
Következő: »»   990 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem