Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1538 / 2508
(#) lukacsp válasza tbrown hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Melegítsd meg az összes nyákon az összes forrasztást pákával, és told meg egy kevés ónnal. A hullámforrasztó gépek nagyszerű szerkezetek, de rengeteg hiba is származik a silány forrasztásaikból. Ez is egy ilyen lesz.
(#) szili83 válasza Justo hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
A csöves!
Csak az most itt nem volt opció.
(#) Justo hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget Beringer 606 és lukacsp-nak.
(#) tbrown válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Tényleg, ez nem is rossz ötlet! Na ezzel fogom kezdeni, köszönöm.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Üdv Reloop.

Ekészült az erősítőm. Nagyon szépen szól és a védelmi része is jó. Egy picit talán kevés az erősítése az előfoknak, de ez lehet attól van, hogy az 1-es IC-t kicseréltem NJM2068DD-ről JRC4558-ra. Így most két 4558 van benne. És még valamit észrevettem. Ha tekerem a hangerőt akkor fél állásig tökéletesen adagolja a mélyet is a hangerővel együtt, de felétől már nem ad több mélyet, hanem mintha beállna egy szintre és csak a hangerő növekedne. Nem tudom, hogy ez gyárilag is ilyen volt e. Lehetséges ez?
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia! A műveleti erősítők ezerszeresnél is többet tudnak erősíteni, a visszacsatolás állítja be az aktuális mértéket. Az IC csere nem befolyásolja.
A mély hanggal kapcsolatos jelenségre az a kézenfekvő magyarázat, hogy a potenciométer előtti csatoló kondenzátornak kevés a kapacitása. Lehet esetleg loudness a potin?
(#) trickentrack hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok!

Kezdő vagyok és szeretnék építeni egy erősítőt ami néhány ezer ft ból kijön.
Adnátok ötleteket vagy nyáktervet?

Előre is kösz!
(#) Robikk válasza tbrown hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Üdv
Kell még service manual?
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia! Parancsolj.
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Köszi!
Jó lesz!
Egy alkatrész listát még tudnál dobni mert nem akarok hülyeséget venni!
Köszi!
(#) zsozso72 válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia!http://elektronika.vatera.hu/hi_fi_asztali_audiolejatszo/erosito_re...545773 Itt a nyákot az alkatrészeket és minden írásos segédletet megkapsz.Ha megvetted és nem boldogulsz gyere vissza a saját topikjában. A keresőjébe írd be erősítő kit akór már kihozza találatként
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A hozzászólásban hivatkozott cikk második oldalán van az alkatrészlista, ezt kell mégy egy 47µF 25V-os elektrolit kondival kiegészíteni.
KIT-ben is elérhető: egy példa.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Akkor az IC-t nem cserélem vissza. Magán az erősítőn van loudness és a poti is 8 lábú. De nem közvetlen rajta a poti nyákján van.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Nézd meg a loudness ki/be kapcsolása milyen hatással van a mélyekre. Az említett kondi is lehet akár egy kiszáradt elkó.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ha a felénél feljebb van a hangerő akkor már nem reagál sem a mély állításra, sem a luodness ki/be kapcsolásra. Átnézem akkor majd a kondikat az IC-k körül.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Konkrétan a hangerő potenciométer előtti kondenzátorról van szó. Ahogy tekered fel a hangerőt, egyre kisebb ellenállás terheli a csatoló kondenzátort így mély vágás jön létre.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Közvetlen előtte mindkét csatornánál sorosan egy 100 µF van és egy 1k ellenállás. A potiról kifelé már nincsen semmi mert ezt egyből az erősítő bemenetére kötöttem.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Úgy nézem a Source direct kapcsolót ON-ba kell tenni. A rajz szerint a hangszín is csak a poti csapolásig hatásos, innen a tapasztalt jelenség.
(#) dani550 hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Üdvozlet mindenkinek!
Kerdesem a kovetkezo: van egy hazimozi erositom. Kimenetere 8-16 ohmos hangszoro köthető. Na mar most nekem jelenleg 6ohmos hang(fal)sugárzó van rajta. Tudom nem lenne szabad. A kerdesem az lenne hogy szeretnek meg ket hang(falat)sugárzót rakotni azok is 6ohmosok es hogy kossem vagy mit lehet csinalni ilyenkor?
Parhuzamosan mar nem kellene mert az ugy mar 3ohm de sorosan meg azt olvastam a gugliba h az se jo hosszu tavon csak a parhuzamos.
az erositobe van vedelem tulterheles eseten.
Szoval mit lehetne tenni vagy tegyek le a dologrol?
Erosito: JVC RX 5062
Hang(falak)sugárzó: Jamo 80/120w 6ohm
Hang(falak)sugárzó amit rakotnek az elso ket csatornara pluszba az 60/100W 6ohm

Egyik sem fal rendszerű hangsugárzó.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) Tiggey válasza dani550 hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Minimum 8ohmos terhelhetőségű erősítőt 3-ra leterhelni? Semmi értelme. Kivéve, ha agyon akarod verni az erősítőt.
(#) Szpisti válasza dani550 hozzászólására (») Máj 3, 2014 / 2
 
Attól hogy egy félvezetős erősítőt 8 helyett 16 vagy mégnagyobb impedanciával terhelsz, semmi baja nem lesz. Legfeljebb halkabban szól, mert így kevesebb teljesítményt tud leadni feléjük a végfok.
Abból sem lehet nagy probléma, ha 8 helyett 6 Ohmmal terhelsz egy csatornát, legfeljebb nem kell csúcson járatni órákig.
Egyébként ezeken a JVC hifiken van egy un. sourround kimenet is, amire a másik két hangfalat nyugodtan rákötheted, mert azt megoldották hogy ezeken a kimeneteken előosztóval kisebb szintű jelet küldenek ki, így nem terheli agyon a végfokokat a plusz két hangládád. Az előlapon szokott lenni egy kapcsoló, amivel ezeket lehet variálni ki/be.
Ezeket a plusz sugárzókat a hallgató mögé szokták elhelyezni, mintegy a lehallgatási teret mélyítve, így próbálták a 3 dimenziós hatást elérni (több de inkább kevesebb sikerrel).
Remélem nem értettelek félre, és nem a frontra akarod kötni mind a 4 ládát, mert annak úgy nem sok értelme lenne.
(#) trionaudio hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Sziasztok, valakinek van TDA7296hoz pdf formátumu panelterve?
(#) metabo123 hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Hoztak hozzám javításra egy Technics erősítőt. Állítólag működik, csak a hangerő potméterét kellene cserélni, amibe belerugtak és kitört. Én nem merem bekapcsolni addig míg ki nem takarítom, csak a kérdésem az hogy hogyan és mivel (lásd: fotók). Apróbb vakolatdarabokat már kiszórtam belőle, de mit kezdjek a belefojt cuccal (a tulaj azt mondja bor ömlött bele, de a szagából ítélve ebbe bele is pisáltak. Olyan állapotban van, mintha egy istálló mellett állt volna évekig). Kiszedem a NYÁK-ot és óvatosan vízzel? Minden alkatrész zártnak tűnik kivéve a hangfalvédelem reléje (kék kis "doboz").
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia! Sok veszteni való nincs ennél a kukaszökevénynél. Bontsd szét, a trafó, ventilátor, tuner kivételével mosogatószerrel, ecsettel fürdesd meg. Gondos szárítás után lehet kezdeni méregetni.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) szamóca válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Vegyél egy flakon tisztítóhabot.
(#) Tiggey válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 4, 2014 / 1
 
Denszesz, vagy valami hasonlóval beáztatni, ecsettel körbemaszatolni, kompresszorral levegővel kifújatni. Vagy "kislagolni" De a legjobb megoldás: visszaküldeni a gondos gazdinak, hogy b...a meg, és vegyen egy szokol rádiót. Ennél több nem való a kezébe. Messziről látszik, hogy valahol kukázta szó szerint, és egy lelkes hozzáértővel akarja kiganéztatni, hátha jó lesz. Lehet kicsit szélsőséges a nézetem, de műszerészek vagyunk, nem istálló mesterek.
(#) metabo123 válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
... hát igen, a nézeteiddel egyetértek, de megpróbálom a dolgot kihívásként kezelni.
Szájmaszk fel a szagok ellen, ecset és denszesz (erre nem is gondoltam, de jó ötlet), és azzal fogom kimosni. Szárítás és jöhet, amit Reloop mondott: mérés és óvatos élesztés.
Szamóca: ez lenne az a tisztítóhab?
Köszönöm a javaslatokat, az eredményekről be fogok számolni.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Travolta válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szerintem kár pocsékolni rá a denszeszt. Én reloop javaslatára tennék voksot. Szétszed, víz és súrolószer. Kefével vagy fogkefével szépen le tudod takarítani a szennyet róla. Ami nagyon fontos, utána alaposan legyen megszárítva! Akár hajszárítót is segítségül vehetsz. Minden esetre sok sikert!
(#) reloop válasza metabo123 hozzászólására (») Máj 4, 2014 / 2
 
A konyhában használatos mosogatószert azért ajánlom, mert jó a szennyeződéseltávolító képessége, és cseppmentesen szárad. Ez utóbbi a vizes tisztításnál fontos szempont.
(#) metabo123 válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Megfogadom a tanácsotok. Denszeszem nincs itthon, azt vennem kellett volna, mosogatószer azonban akad. Már kibányásztam a panelt és neki is fogok a mosásnak.
Nemsokára teszek fel before - after fotókat.
Következő: »»   1538 / 2508
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem