Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1545 / 2501
(#) hariimi válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A tápfesültség terhelés alat 38 volt.
(#) reloop válasza hariimi hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Ez rendben. A készülék korát tekintve a csatoló kondenzátorok (ha elektrolitikusak) jöhetnek még szóba.
(#) hariimi válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
köszönöm!
(#) daneg86 hozzászólása Máj 16, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Signat Fury 800 erősítő, aminek 4 ből 2 csatornája döglött. Hibajelenség konkrétan, hogy ha erre 2 csatornára hangszórót kötök, akkor leold a védelem.
Összes félvezető jó, kondik nem zárlatosak, rövidzárlat, törött forrasztást nem találtam.
Előfokot átnéztem, abban nincs hiba, de amit észrevettem, hogy az előfokozat tápfeszültsége ( zener + ellenállás 15V-ra ), ha rajta vannak a hibás erősítők +5 -10 voltra esik. Amennyire vissza tudtam követni a nyákot erről a feszültségről talán a végokozat dif. erősítői lehetnek táplálva, de ezek a tranzisztorok is rendben vannak. Lenne bármi ötletetek, hogy mi lehet a hiba ? Mit nézzek meg ?
Ha valaki talál kapcsolási rajzot, azért is nagyon hálás tudnék lenni, én nem találtam sajnos :/ .
(#) 13_Balu50 válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Igazad van, akkor én is azt tenném, de nekem túl drága az sc .
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Kattints rájuk: BD249 , 2SC5200 !
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
De kell a komplementer párja is 2SA1943 az pedig drága.
12 db nál már nem mindegy. 6-6 db SC -vel van a két panelon a másikon meg BD-el subnak használom semmi gond velük, igaz az csak +-40V ról megy.
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Annyival sikerült előrébb jutnom, hogy észrevettem, hogy üres járásban a hibás erősítők végtranzisztorainak bázisán van 0,3V, a jó oldalon csak az npn tranzisztor bázisán van.
(#) Tiggey válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Máj 16, 2014 / 1
 
Ahol én szoktam ezeket a félvezetőket venni, ott nincs ekkora különbség a komplementer párok között. +-40 voltra természetesen jó a bd, de 2sc-vel lehet 4-4db is elég lehet. Akkor már egyből máshogy alakul a végösszeg. Kinek a pap, kinek a paplan. Az én nézetem az, ha építek egy erősítőt amibe mondjuk beledobok 50000Ft-ot, akkor már nem azon a 3000Ft-on fogok spórolni. Szeretek biztos lenni abban hogy a buli addig tart amíg mi akarjuk, nem pedig addig amíg az erősítő le nem robban.
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Kikötöttem a védelmet, ami az ne494-re megy.. tökéletesen szól.. szkóppal rámérve a hang kimenet kiment eddig a 494-re..
(#) 13_Balu50 válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Ahol én vettem ott is közel azonos árban voltak.
A nyák olyan hogy annyi kellett bele üresen nem hagytam.Csak hobbyból épitettem meg, én annyit nem áldoznék érte. Megvolt hozzá minden kivéve a végtranyók.
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia! Haladtam egy kicsit az erősítővel kapcsolatosan. Szétbontottam elég rendesen, mert meg a fület is kikell kicsit egyenesíteni. A 12A sekunder biztosítékok kivoltak lőve, és egy pár tranzisztor vezetett mint egy szál drót. Képzeld úgy volt párhuzamosítva, hogy volt 3 darab njw0302 és hozzá párhuzamosan 2sa1302. Szerintem nem is gerjedt, hanem csak szimplán egymásra nyitottak. Panelt nézegettem, még nem találtam szakadást. Azért mellékelek néhány képet.
(#) Tiggey válasza Davidd hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Hát akkor ez egy tipikus eladásra életre keltett erősítő. Vagy egyszerűen valaki azt hitte, hogy tudja mi az a tranzisztor, akkor mindent tud. Bele kell dobni egy garnitúra félvezetőkészletet, ahogy egy ekkora erősítőbe illik, tüzetes átvizsgálás, (látom ahhoz kellőképpen előkészítve a bazár) Óvatos élesztés, és akár minden jó is lehet.
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A jobb oldala nem is volt élesztve. Tünet amit mondtak hozzá. Leejtették az erősítőt és utánna begerjedt a jobb oldala. Amiatt van kiszedve az oldala, mert kivettem a fület hogy egyenesítsem visssza. Holnap megprobalom ezt a szétkapott oldalt feléleszteni, hátha csak ezek a tranzisztorok voltak a hibásak.
(#) Tiggey válasza Davidd hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Én két "ökölszabály" szerint javítok ekkora modulokat.
1. Ha végtranyót kell cserélni, akkor az összeset. Ha 8-ból 2 döglött, akkor is mind a 8-at.
2. Ha végtranyó bázisra is lezárltolt, akkor a hajtók is kuka mérés nélkül.
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A meghajtókat még nem mértem ki, alapból kiakartam cserélni a nemrégiben említett jó kis párra. De lehet időben kilőtte a biztit és nem halt meg a meghajtó, nemtudom honnan szereznék be megfelelő meghajtókat. Holnap írok még mi a nagy harcihelyzet. Annyit szeretnék még kérdezni, ha meghaltak a meghajtók is akkor azok még mit vihettek magukkal?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) Tiggey válasza Davidd hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Sajnos jártam már úgy, hogy a meghajtókat nem cseréltem. Műszerrel mindenük jó volt. Készülék vissza tulajhoz, első rendezvényen (falunap)fél óra után némaság. Meghajtó megszakadt. 4 órán keresztül "nyírtam" mielőtt visszaadtam. Nem szeretek reckírozni.
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Nekem is miután a paneljeim elérték a gyárinál jobb állapotot(+1pár tranyó miatt mondom így), akkor jön a műterhelés és a jelgenerátor. Ez jogos amit leírtál, előző tulaj is amiatt adta el, mert félt hogy ha meg is javítják neki, akkor nem lesz üzembiztos.
(#) Tiggey válasza Davidd hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Ekkor "jövünk" mi, és megmutatjuk hogy lehet erősítőt javítani. Palladium 1600-tal jártam úgy hogy bal oldal elpusztult, feljavítottam, garanciálisan! Gazda hazavitte, elkezdte otthon nyírni, és lepusztította a jobb oldalt. Érdemes kicsit "bővíteni". A gyártók nagyon ki tudják számolni a szükséges minimális mennyiségű alkatrészt. Csak sajnos ez néha már a megbízhatóság rovására megy. Sok sikert az újrélesztéshez!
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) totika hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
Sziasztok!

Első téma, úgyhogy előre is bocsánatot kérek, ha valamit elrontottam!
Egy olyan dobozt szeretnék építeni, amelyre ha rádugok pl. egy telefont ("fülhallgatóként"), akkor a jelet úgy alakítanám át, hogy a beépített, két kis hangszóró torzítás nélkül ki tudná adni a hangokat. Emellett a dobozon lenne 4 db crossfade, amellyel a fő-hangerőt, majd a mély, közép és a magas hangokat bírnám szabályozni. További 5 LED pedig a hangerő nagyságát mutatná meg.
Néhány dolog, amit nem tudok:
1. milyen alkatrészekkel kéne megcsinálni, és hogy
2. milyen alkatrészek vannak biztosan egy-egy ilyen műszaki üzletben!
A fejemben már megvan, csak össze kéne rakni. Kezdetnek itt van a LED-es kapcsolás, erősítési paraméterek hiányában határozatlan ellenállások (R) szóval még csak terv
Szóval, hogyan, és milyen alkatrészekkel készítsem el ezt művet?
A segítséget előre is megköszönöm!
Ja igen, és a hangszóró
2 db - 1 ohm, 150 Watt
a bemeneten legalább 0,7 Volttal számolni kell!
(A LED-es képen a legelső fogyasztó a hangerőcsúszka)
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) reloop válasza totika hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Szia!
Olvasd el Jaxtech cikkét, hogy legyen egy kis rálátásod a dolgokra!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) Szpisti válasza totika hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Totika nagyon szép hobby ez az elektronika, de mielőtt belevágsz nagyon sokat tanulmányozd az alapokat, sok kapcsolási rajzot nézegess.
Aztán már ha a "fejedben megvan" akkor a kezedben is bent lesz előbb-utóbb.
Azért ezt a rajzot gondold meg mégegyszer, ahol vonal van ott vezetőt kell értelmezni. Tehát így ez elég értelmetlen, mert egy darab rövidzárra rajzoltad rá azt alkatrészeket.
Meg még megemlíteném, hogy amit Te crossfaderként ismersz vagy láttál, az gyakorlatilag egy toló potenciométer (potméter).
A crossfader pedig annak egy speciális változata, a nevében is bent van ha lefordítjuk magyarra : kersztben átúsztató. Vagyis leginkább a diszkó pultokon található alkatrészt ami erre hivatott, csak azt nevezzük így. Tudod ez olyan mnt a : "nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar"
(#) dannu hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
Üdv ! van egy mac mah slx 500 series II végfokom . Az a problémám vala hogy az A oldala mikor bekapcsolom valahonnan kap jelet és folyamatosan ugrál a VU méterre kikapcsol a pretect egyből el kezd recsegni ropogni majd egyből vissza kapcsol a védelem . Szét szedtük de sehol semmi sérülés olvadt kondi ellenállás. A bal oldala tökéletesen működik . Valaki valami ötlet ?? Hogy hol mi lehet a hiba ? Kábellel és kábel nélkül is ezt csinálja .
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) trionaudio válasza dannu hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Nézdmeg a végtranyókat
.
(#) otthonpc20 hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
Sziasztok! Egy Romantika 15-120C hifi típusú orosz erősítőhöz keresek kapcsolási rajzot főleg a tápegységé kéne. Az a probléma, hogy a tápegységben egy kondi ki volt száradva egy 2000uf 50V-os és kicseréltem mind a négyet 2200uf 50V-os ra de most a diodahíd füstöl és a két Kondi erősen fölmelegszik a trafó meg búg. Mi lehet a hiba? Előre is köszönöm!
(#) dannu válasza trionaudio hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Néztem de semmi érdekes nincs rajtuk . Ha ki húzom a bemenetet belőle ugyan úgy villog a vu méter én a bemenet részre gondolok hogy a probléma ott lehet . Mert ha indítok zenét szól de baromira recseg mellé. A ventiket is lehúztam nem e az zavarja .
(#) sny válasza otthonpc20 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Nem tetted be fordítva a kondikat?..
(#) Davidd válasza Tiggey hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1
 
Szia! Örömmel jelentem be, hogy végtranyó csere és bővítés után a végfok pöccre indult. 15A sekunder biztik vannak beteve, már megvan mi a baj miért old ki hamarabb a bal oldalon a relé, a fault led miért alszik ki hamarabb, az indok hogy 12V dc relé van betéve emiatt vannak pluszba párhuzamosítva ellenállások. Nemsoka rendelek hozzá másik relét. Visszatérve a jobb oldal tökéletesen működik. Először primerben volt égő, a lágyinditónak a reléje kattogot, utanna világítva maradt az egő, megmértem az áramot amit felvett az erősítő, 160mA volt. Direktbe bedugtam és már indult is.
(#) otthonpc20 válasza sny hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
A kondiknak egy nagy lyuk van fúrva a panelon és vezetékkel vannak összekötve és nincs jelölés a panelon. Egyesével cseréltem és odafigyeltem de már nem vagyok benne biztos. Ezért is kéne a rajz.
(#) daneg86 válasza dannu hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Bekapcsolva mozgasd meg a panelokat, hogy változik e valami, ha igen, akkor valahol van egy törött forrasztásod, ha nem változik, akkor igazából az elejétől a végéig bármi lehet..
Potikat érdemes megnézni ( pont tegnap volt egy autós erősítő nálam ami hasonló hibákat produkált, és a gain poti kontakt hibás volt ).
Tranzisztorokat meg kimérni érdemes, nem nézegetni
Következő: »»   1545 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem