Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1574 / 2499
(#) angespl válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) angespl válasza reloop hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
megleltem az előfoktól indul egy fehér két erű és egy másik szintén két erű kábel .A végfokon is megvan pont az ellenállással szemben, csak R502 nem ott volt ahol kerestem hanem a lemez tartó mellet van(pont a feliraton rajta van a tartó). Meglett kösz a segítséget.ezer hála)
(#) Moderátor hozzászólása angespl hozzászólására (») Aug 2, 2014
 
Most szólók másodszor, hogy regisztrációdkor elfogadtad a szabályzatban pirossal kiemelt részt. Ha nem akarod betartani, nem kötelező itt lenned.
(#) TL54 hozzászólása Aug 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek. A képen egy kínai MP3 lejátszó végerősítő részét látjátok(2x3W).
A hangsz.kimenetek a fehér és barna, valamint a kék és zöld.
Mivel a hangszórókat sztó.jack dugóval szeretném csatlakoztatni (3 pólus)lehetőség van –e a kimenetek egy-egy kivezetését összekapcsolni (közösként használni)?
(tudom,hogy kapcs.rajz nélkül igen idióta ez a kérdés,de hátha tudtok segíteni…)

010átm.jpg
    
(#) reloop válasza TL54 hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Szia! Az IC adatlapja mutatja a kapcsolást. Láthatóan mindkét csatorna híd kimenetű, tehát semelyik ág nem közösíthető. Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza TL54 hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
A hangszórókimenet teljesen földfüggetlen, tehát egyik felét sem kötheted galvanikusan a testre.
Viszont a testhez képest egy pár száz nanós kondival leveheted a jelet a tüskékről.
Egy 16-Ohmos ellenállást köss a két kivezetés közé minden esetre (vagy 2x8 Ohmot sorba, ha nincs 2W ellenállásod, mert melegedhet).
Mindkét csatornának ugyanarról a kimenetéről (tüskéről) vedd le a jelet(mindegy melyikről), és tökéletesen működik.
Hasonló mp3 modult használtam a kombómba, a végfok ic-k ugyanilyenek voltak.
Elvileg levehetnéd szimmetrikusan a jelet az ic-k bemenetéről is, de így legalább el van választva az mp3 dekóder chip a külső behatásoktól, és a jelszint is sokkal nagyobb így.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) Szpisti válasza TL54 hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Ehh, most látom, hogy Te nem jelmeghajtóként akarod, hanem hangszórónak. bocs!
Akkor meg mi sem egyszerűbb: két sztereo jack alj és dugó, és a dugó csúcsára és gyűrűjére kötöd a jelet, a hangszórónál meg az aljzaton a hozzá tartozó aljzat kivezetésekről viszed a jelet a hangszórókra . Így persze egy dugó/vezetékpár nem elég.
(#) Doncso hozzászólása Aug 4, 2014 /
 
Sziasztok. Épp egy videoton 7386 felujitás/talpraállitásban vagyok, és egy kicsit elakadtam ezért segitséget kérnék. Amikor hozzám került hiányzott belőle a hálózati trafó és a bal végfok panel rommá volt égve, de úgy rendesen, emitter ellenállások, tranyók, miegymás. Na a lényeg az, hogy tekertem hozzá egy trafót, az egyik oldal el is indult, azzal minden ok. A másik panelt elkezdtem talpra állitani, ez többé kevésbé sikerült is. Végfoktranyók gyanánt TIP2955 és TIP3055 került be. A 0.47R-ot zománchuzalból tekertem, (ezek voltak itthon) A problémám az, hogy a rajzon jelzett 1.1v-ot a trimmerrel nem tudom beállitani, mert el van valami billenve, de nem tudok rájönni micsoda. A rajzon a mérési ponton ahol 1.1 és -1.1v-ot kellene mérni, ez nálam el van billenve úgy, hogy 1.1v és -0,8v Ha feljebb veszem, a trimmerrel, akkor a pozitiv oldal 1.3v a negativ pedig -1.1, és a borda lassan de melegszik, szóval nem jó a dolog. Annyi eltérés van még a rajzhoz képest, hogy BD139 helyett BD137 van benn. Ellenállásokat megmértem, jók. Diódák, tranyók rendben, látszólag minden jó, minden alkatrész okés, de mégsem és nem tudok rájönni mi az. Egyébként szól, szép a hangja, müködik, csak ez a kis probléma zavar, mert igy hallani némi brummot ebből a csatornából. A másikból nem. Van ötlet esetleg?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014

vidi.JPG
    
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Szia! A lényeg a kimeneten mérhető egyenfeszültség, az mennyi?
A 0,47 ohm ellenálláshuzalból készült?
A válasz jöhet a témájába
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Ok. áthúztam oda.
(#) trionaudio hozzászólása Aug 4, 2014 /
 
Sziasztok, a Dracula fantazia nevű erősítőnek jóhangja van ? Mik a tapasztalatok vele ? Felveszi a versenyt egy videoton végfokkal ?
(#) kormika hozzászólása Aug 4, 2014 /
 
Sziasztok! Megkértek, hogy állítsak talpra egy erősítőt, ami házi készítésű, de jópár alkatrész hiányzik belőle. Annyit tudok csak róla, hogy a végfok tranyókészlete a végétől visszafelé: 2db 2N3055, 2db BD214C, BC301/303, BC182 és van még 3 tranyóhely, de ott nincsenek bent a tranyák. Képet sajnos nem tudok felrakni, mert nincs nálam az erősítő, de a panel alapján kávzikomplementer vég, kvázikomplementer meghajtással, amit komplementer pár hajt meg, és a BC182 a nyugalmi áram beállító funkiót tölti be. Ha valakinek lenne egy ilyesmi végfokról kapcsolási rajza és feltenné ide, azt megköszönném, nem biztos, hogy az eredeti tervben ilyen tranyók vannak, mert a másik oldalban BD249C végek vannak BD139 meghajtással, előttük BC182/212, a nyugalmi áram beállító tranya pedig hiányzik.
(#) Doncso válasza kormika hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
A BD214C nem 244C akar lenni? Esetleg nem hajaz a videoton sémára? Fentebb van rajz.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) kormika válasza Doncso hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Nem, mindkét végfoknak tisztán NPN a vége, darlingtonba vannak kötve a tranyók, és ezeket a darlington párosokat hajtják meg a komplementer kisteljesítményű tranyók, amik bázisai között van az npn nyugalmi áram állító tranyó. Eddig még nem találkoztam ilyen megoldással....
(#) Doncso válasza kormika hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Quad405-nél, Beag APT100-nál, és Reflex RX500nál láttam ilyen "csak NPN' végü megoldásokat. De most hogy mondod, valami eszembe jutott.....egy régi SK ezermester könyv, mintha abban lett volna 3055 végü erősitő épitési doksija. Mindjárt kutakodok, hátha....Egyéb infó róla? Kicsatolós e, szimmetrikus vagy sima tápos?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Itt van egy septében felvett rajz a végfokról, illetve arról, ami bent van az egyik panelban, a másik oldalban csak az említett pár darab tranyó van, amit szaggatottan rajzoltam, az csak feltételezés, utólag agyaltam rajta, ami folyamatosan van rajzolva az tuti jó, 5-ször néztem át mindkét panelt, és ez a végének a kapcsolása.

Közben felhívtam a tulajt, és megmérettem vele a trafó szekunderét 2x30V váltó jön le a trafóról, ami egy 250VA-es biztonsági transzformátor, mint amik voltak a régi szerszámgépek szekrényeiben a 24V-os világításnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014

img015.jpg
    
(#) enree hozzászólása Aug 5, 2014 /
 
Sziasztok!
TL081 kiváltható OP27GP-vel?
(#) reloop válasza enree hozzászólására (») Aug 5, 2014 / 1
 
Szia! Nincs technikai akadálya.
(#) enree válasza reloop hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Szia! Értem, köszönöm!
(#) TL54 hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Ok,köszönöm.
(#) voodoo hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Sziasztok!

Az mitől van, hogy egy szimmetrikus komplementer egyik bordája jobban melegszik, mint a másik? A nyugalmi árammal nincs valami megfelelően beállítva? A helyzet az, hogy egy igen érzéketlen multim van most perpill, azzal talán nem is lehetne megfelelően, de megvárom ki mit mond erre.
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Szia! Útmutató.
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Szia. Köszi!
(#) Davidd hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Sziasztok! A mellékelt kapcsolási rajzot, már nagyon régen elkészítettem, akkor az volt vele a problémám hogy a panelen találhato 470 µF kondi szétpukkant mindig.(hiba meglett) Ma újra elővettem, kicseréltem benne pár elhalálozott tranzisztort. Most meghajtónak mje340-350 van téve. A végtranyok 2n3055. A tápfeszültségem +/-22V. A zéner előtt az ellenállás a tápnak megfelelően van méretezve. Zéner utan 10V ot mérek. Bemenet le van kötve a testre, az izzó sorosan bennvan a primerbe, felvillan szépen elalszik, viszont a kimeneten -20.4V van. A bemenetnél lévő tranzisztorok nagyon melegednek, még a meghajtók is. A trimmerem 500 ohmos.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Szia! Mi volt a 470µF kondival a baj, fordítva ültetted?
Ellenőrizd a panelt, lehet-e valahol zárlat, jók-e az alkatrészértékek.
Ha nem boldogulsz, dobd rá a rajzra valamennyi tranzisztor kollektor, bázis és emitter feszültségét testhez képest mérve.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Sajnos nem a kondi polaritással volt a baj, hanem elnéztem és véletlen bd140 volt beültetve T4 nek. Zárlat sehol sincs. Az alkatrészeket kimértem mindegyik jo, annyi hogy még kifogom holnap cserélni új 470µF kondira a mostani. A t2 míg hibás volt addig még az izzó is égett a primerben.(közepes fényerőn) Igaz még nem is működik, de ezzel a meghajtással ami van nekem (mje340, mje350 hűtéssel) 3-4 pár 2n3055 hajtását bírná-e? Maga a rajz biztos jo kell hogy legyen, hisz itt ajánlotta az egyik kolléga hogy ő megépítette 2 pár végtranyóvel és milyen jól megy. Van 2 panelem legyártva, egyik van most készreszerelve ezt szeretném ha elindulna. Ja igen es az r12 nagyon forrósodik a t5 el együtt.( Az előbb ezeket elfelejtettem leírni, röviden T1, T2, T5, amik melegszenek nagyon, T6 csak egy kicsit, és az r12 mit már említettem)
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
(#) kistee válasza kormika hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Nem lehet, hogy erről van szó?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
A végtranzisztorok bekötése aggályos. R12-őn kevesebb mint 1V eshet, hisz ott a végtranyó bázis-emitter diódája.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Holnap mikor nekifekszek a panelnek, első dolgom az lesz hogy még egyszer ellenőrizzem hogy jól kötöttem-e be. Ha nincs bekötve végtranzisztor akkor az r12 melegedhet? Mert volt rá eset, mert kipróbáltam előszőr végtranyók nélkül és akkor is melegedett.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Ha végtranzisztor nélkül melegszik az R12, akkor elég súlyos építési, vagy alkatrészhiba van. Fel kell térképezni a feszültséget a félvezetők lábain.
Következő: »»   1574 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem