Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nem volt lábforgatás és a többi tranzisztor természetesen stimmel. Ezért is gondoltam elsőre, hogy csupán helyettesítette őket. Közönséges tranzisztorral és az általad említett módszerrel talán este megpróbálom ,de otthon viszont kell lennie BC182/212-nek is.
Kipróbáltam általános (BC547/557) NPN és PNP tranyókkal helyettesítve, a lábakat behajtogatva. Égett és alulméretezett ellenállásokat kicseréltem. Bár a rosszul beültettett tranzisztorral is ezeket mértem, a kollektor feszültségek a következőek.
T1 -> 9.24 V T2 -> -0.7 V T4 -> -4.95 V T3 -> -8.2 V +-20 V tápról mérve. a teljes áramkör 100mA-t vett fel, a rosszul bekötött T2 T3-al már 150mA limit szólt 19V körül.
Időközben rájöttem, hogy van még tranzisztor ami rosszul lett helyettesítve és nem cseréltem ki, úgyhogy holnap mégegyszer nekifutok...
El kéne döntened, hogy HA a T13, IRF9630, mégis hogyan van betéve... merre is van a source.. mert a dióda így rajzolva vezet. Source fent, dióda fordítva a jó.
Szia! Ez egy Urbán-KIT, itt egy másik rajz.
Oké, így már jó- csak azt a rajzot le kéne szedni onnan, nehogy valaki kövesse..
Üdv,sikerült életet leheni bele,müködik szépen.Köszönöm utolag is a rajzot.
Kicseréltem mindent a terv szerintire, T1-től T6-ig. T7, T9 jól lett beültetve elsőre. Már nem zabál az áramkör, +-30V tápnál, kb 20-30mA, de nem túnt szimmetrikusnak. A kollektor feszültségek a következőek:
T1 -> 27.7 V T2 -> 4.1 V T4 -> -4.1 V T3 -> -28.6 V +-30 V tápról mérve. A táp ennyit tud Ezek pedig nem földtől mérve: R25: 0.8 V R28: 0.1 V
A javítás sikerült.
A jelbemenet testre volt kötve? Mennyi a kimeneten az egyenfeszültség?
Bemenet a testen van, Kimeneten -1.2 V DC. A szimmetrikus táp elállításával sem igazán történik semmi, se a DC-t korrigáló poti állítására.
Ellenőrizd a C7, C8 470 µF kondik polaritáshelyességét!
Ellenőriztem, ennek fejében az összes elkót. Jó a bekötés.
Lássuk T7 és T9 kollektor feszültségét! A kimenet ugye szabadon van hagyva?
A T11-nél valami nagyon nincs rendben. Ha tippelnem kéne vezet a bázis és kollektor között.
Az R25 feszültségeséséből látjuk, hogy elindul 5 mA. Feszültséget ejt a T8 környezetén, de nem érkezik meg R28-hoz. Próbáld felderíteni merre talál magának utat ez az áram!
D3 és D6-on diódavizsgálatot végezve záróirányban is kijelez a műszer 1.4 V nyitófeszültséget. Illetve D3 elég lassan éri el, mintha egy elkóra töltődne a mérőfeszültség.
T11 nem zár rövidre, jónak tűnik. T8-on mértem fura dolgokat, de kiszerelve az is jó. D3 és D6 lehet hibás, vagy valami más okozza ezt a jelenséget? A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2019
A D3, D6 dióda nem érdekes egyelőre-
Mérj feszültségesést R22-őn! Ha több mint 0,8 V akkor T9 PNP, vagy rossz beültetés, vagy hibás.
R22 : 0.7 V
R16 : 1.3 V Összes ellenállást leellenőriztem, T7 T8 T9-et is kicseréltem újra, de nem változott semmi.
Akkor az eredeti terv szerint T11-et vesszük célba.
Távolítsd el a T11-et és mérd mennyi esik az R25 és R28 ellenállásokon!
Váratlanul az egyik oldal lekorlátozta az áramot, ( 4V, 150mA). Ötletem sincs mitől, kétlem, hogy én műveltem egyáltalán. A kicserélt BC 639 pl elszállt és még ki tudja mi...
Közben találtam átkötést T10 bázis és T11 kollektor között (ha most jól sikerült lekövetnem),ami a működő verzióban nincs. (vannak fel nem használt lyukak a lapon). Ezzel most nem tudok továbbmenni. Köszönöm kitartó segítőkészségedet, ha továbblépek az erősítővel, jelentkezem. Még az üzemzavar előtt szedtem össze egyébként a következőt, bár sajnálatosan jelentősségét vesztette: Lényeges különbség amit találtam a működő verzióval összevetve, hogy T8 lábain a a korábban beüzemelt verzióban a következőt mérem testhez képest: 1 1.3 2 4.2 3 1.9 a mostanin: 1 -2.1 2 0.6 3 -1.5
T11 kollektor a negatív tápon van, T10 bázis, pedig a korábban mért T7 kollektoron, talán más az átkötés funkciója.
A T8 feszültségei rendben lesznek, ha a kimenet beáll nullára. A potenciálkülönbségeket kell eddig nézzük. Az 3-1 = bázis-emitter mindkét panelen 0,6 V, ami helyes érték. Az 2-1 = kollektor-emitter 2,9 V illetve 2,7 V és P2-vel majd igény szerint beállíthatod.
Sziasztok!
Adott egy SABA MI 215 erősítő. (sekép sehang) A táp oldalon hamar megtaláltam, hogy nincs +12 és +24 Volt. (A7, A8 mérési pontok). A -24 Volt megvan. (A9) A +38 és -38 V rendelkezésre állt és a modul 6 os lábán megvolt a +23 V is. A +24 V-os részre gyanakodtam, mivel az hajtja meg a +12V-os tápfeszt előállító tranzisztort. Igazolódott a gyanúm a BD135 hibás volt. Cseréltem BD237-re. Ezután gondoltam minden oké lesz, de kisebb pukkanás után szintén semmi. Annyi történt, hogy a 10 Ohmos R1619 eldurrant. így most továbbra is ugyanaz a helyzet, mint korábban nyilván annyi különbséggel, hogy a 6 os lábon most nincs +23V sem. Éjjel eddig jutottam. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e egyéb ötletetek. Ma éjjel még a 220MF c1257 kondit ki fogom cserélni és a 10 ohm helyett mérő (100W) izzót be fogok kötni nehogy további károk keletkezzenek. Ugyan tegnap megmérve nem tűnt zárlatosnak a kondi. Lehet hogy valamely fogyasztó áramkör zárlatos? Mi a véleményetek? Köszönöm.
Szia! Húzd le a táppanelt és mérj ellenállást A7 és a test között. Kicsit várni kell az eredményre mert kondi van rajta.
Köszönöm. Kiforrasztva végigmértem. A kondik jók. Viszont találtam egy zárlatos kondit egy másik panelen. Az vitte rövidzárra a +24 voltos ágat. Szégyen de nem találtam csere alkatrészt az alkatrész temetőmben. Holnap kell vennem pár kondit és ellenállást. Remélve hogy ez megoldja a gondot. És talán más nem jön elő. Jelzem majd mire jutottam.
Kedves Fórum lakók.
Érdeklődök, hogy az Urbán elektronika 300W -os fetes végfok kapcsolási rajza hol található. Véleményt is várok erről az erősítőről. Köszönttel Lajos.
Ha erre gondolsz, akkor ez a kerüld el jó messzire kategória.
Sziasztok,
Segítségért fordulok felétek! Van egy SP-410D -s 2.1 -s hangszóróm. Sajnos búg ha áram alá helyezem, ha audio jelet küldök rá a mélynyomó teszi a dolgát, de a jobb-bal oldali hangszórók akkor is búgnak. Ime a videó: Bővebben: Link
Szia Ge Lee, Urbán 300w végfokával mi a probléma? Nekem volt Füleki végfokom abban az Urbán 300w fetes panel volt 2db és soha semmi bajom nem volt vele.Nem zúgott nem búgott és alig melegedett.És azt se mondhatom hogy rossz hangja volt.Igaz sose volt padlóra tekerve a hangerő.De az tény hogy amennyit kér érte forintban annyit nem ér.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |