Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2164 / 2532
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Meggyőződésem, hogy rossz témában vagyunk. Emlékeim szerint a (néhai) Fejlesztési ötletek témában kaptunk tájékoztatást arról, hogy miért szűnt meg a korábbi ohm/Ω konverzió. Valami nyűg van ezzel - Topi a megmondhatója.
Az ALT kódokról tudom, hogy nyelvi beállítás függő az eredmény.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Köszönöm. Akkor ezt nem is feszegetem tovább. Valószínűleg a fórum motor sem arra készült hogy ilyen karaktereket kezeljen.
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Igen,az Apex b250 nyákját saját kèzzel rajzoltam,s indult is ahogy meg van írva.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Le cserèltem az aktív alkatrèszeket.
Csináltam hozzá tranyó 1k trimer s ellenállás nyugalmit szabájzó áramkört,de szinte semmi nem változott
+-35v on próbáltam tip35-36c vègekkel
Többször is átnèztem de eredmènytelenül
Szerintem ezzel az áramkörrel valami nem fasza
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2019
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Óvtalak a cserétől.
Fotózd le a panel mindkét oldalát, megkeressük a hibáját.

Tessèk
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 2

Úgy nézem az összes dióda fordítva lett beültetve.
Ellenőrizzük le! Nézzük a T5 P-s tranyó bázisát, arra D1+D2 katód és D5+D6 anód kell menjen.
Ezen az ábrán nézd csak meg hogy áll a D5, D6!

Eme rajznak megfelelöen raktam be a diódákat,mert azt hittem azon a rajzon van fordítva amit èn kèszítettem
Nem jó ez se így se úgy
Hogyom èn ezt a modult a p.......a

Köszi szèpen István a segítsèget
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Most már ne hagyd. Ez mindent megmagyaráz. Fordított diódákkal nincs kivezérelhetőség, közel másfél amper a nyugalmi áram. A rajz ami alapján beültetted hibás.
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Hát akkor már vègkèpp nem tudom melyik rajzot követsem.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 1

Megjegyzem, ha ezt a rajzot rakod be elsőnek, hiszen ez alapján építetted az erősítőt, mi is és Te is 10-10 percet kellett volna áldoznunk az időnkből és már szól is az erősítő.
Mind a hat diódát fordítsd meg, nincs más teendő.
(#) Dióda válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Csak figyelem itt a történéseket de mostmár belevakkantok egy szösznyit.
D1-D2 marad de a d3-d4-d5-d6 diódákat vedd ki és úgy próbálj egyet rajta óvatosan hogy ne repüljön semmi. A bc300 és bc303 60v-os tranyó és ha többet kap 3-4v-al már repül is. Régi beag végfokokba marékszámra cserélgettük így tápfesszel óvatosan neki.
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Miért jó, ha kiveszi az áramkorlátozót?
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Ha nincs ott, attól ha jó a végfok elindul és addig sem kell vele szívózni míg rájön hogy hol a hiba.
(#) tothbela válasza Dióda hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Ha meg benne van, akkor 4A körül megfogja a túláramot. Kimeneti zárlat az akkor szokott lenni, amikor nem számítunk rá.

A hibára abban a pillanatban rájöttünk mikor megláttuk a beültetést, a hibás terv csak megerősítette a diagnózist.
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Persze csak mire begépeltem az irományom te már reagáltál a dologra.De a tranzisztor részét fenntartom így ennek a kapcsolásnak én +/-30v-nál többet nem mernék adni.

Ezzel teljesen egyetértek.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 1

Számomra rejtély, hogy mi alapján adják meg egy tranzisztor letörési feszültségét. Egy zénernél egyértelmű, mert ott se több, se kevesebb nem lehet a tűrésen belül. Tungsram BC301-303 volt ugyanebben a végfokban, és 2X40V-ról járt klippelésig hajtva. 2N3442 180V felett kezdett el 1mA-t szivárogtatni úgy, hogy a bázisa lógott a levegőben. IRF9530 140V-ig szigetelt, 150V-nál átütött, de nem zénerként, hanem tönkrement. Volt vele sorosan egy 10KOhm. IRF540 gate átütést Karesz mérte, valami 50V felett volt. Úgy vélem, van még ott tartalék.
Talán a garantált maximális feszültséget adják meg.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Máj 20, 2019 / 3

Emlékszem olyan adatlapra, ahol valamely határértéket és annak a gyártásban előforduló gyakoriságát is ábrázolták. A kapott Gauss-görbének az alján határozták meg az ajánlott maximális értéket, de jelezték mely gyakorisággal fordulhatnak elő ettől gyengébben teljesítő példányok.
Mikor véletlenül ilyenbe futunk kiáltjuk azt, hogy - Hamisítvány!
A gyártás zöme természetesen túlteljesít és kisebb valószínűséggel ugyan, de egészen kivételes példányok is akadnak.
Tipikus példa erre az amatőr építők körében a 2N3055, vagy a BD249/BD250. Legendák terjednek a feszültségtűrésükről, nem is kell kételkednünk benne, de hibát követnénk el ha ez alapján készítenénk ajánlásokat.
Az is megesik, hogy a megrendelő a gyártóval megegyezik, a szórás melyik részéből kapjon. Ezzel akkor szembesülünk, mikor boltban vett típus-azonos félvezető beépítve röppen, vagy gerjed, vagy egyéb borsot tör az orrunk alá.
(#) Dióda válasza tothbela hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Vannak kivételes esetek mert én is láttam már 2n3055-el quad-ot +/-50v-ról járni.
De ha azt vesszük hogy jelen hamisítványokkal teli világunkban nem látsz bele a tokba mi van benne így szerintem nem érdemes kockáztatni.
Én világ életemben amióta elektrózok sosem mertem egy félvezetőt a maximumjára tenni.
Mindíg alálövök 5-10%-ot hogy biztos ami bisztos inkább maradjob benne egy pici tartalék.
Momentán van egy nagymarék bd tranyóm amik tutira hamisak így passz hogy mire fogom őket elhasználni de hogy erősítőbe nem lessz téve az tuti.
(#) pucuka válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

Jól látod.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2019 /

2N3055-ből Quad készült 2X55V tápfeszültséggel. Egy maszek aktív ládában volt, ajándékba kaptam. A hangszóró sült meg, beszorult a lengő a légrésbe. A hangszórót megjavítottam, de a Quad már nem izgatott fel, így kidobós lesz. A 2N3055 mind a két darab hibátlan.
Természetesen nem fogok én se az ajánlott határok felé menni, de köszönöm a válaszokat.
(#) ozpecs hozzászólása Máj 21, 2019 / 1

Régebben szükség alapon válogattuk a tranyókat feszre, mivel nem volt más lehetőségünk ha pl a tápfesz a határon volt. Volt itthon mondjuk 100 db abból bőven tudott fele jóval magasabb letörési feszültséget, persze azért az egyéb határadatokra is tekintettel kellett lenni. (Mondjuk az RCA csinált 2 db 2n3055-el 100W-os erősítőt amit én azért mindig csodáltam )
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 21, 2019 / 3

Sajnálom hogy épp a cél előtt csordult ki a pohár. Azt kell mondanom, hogy nem egyszerű hobbi ez, de szép. Egy orvosnak egyszerű, mert elmondja a beteg mi a baja. Egy gyerekorvosnak nehezebb, mert a gyerek nem beszél, csak sír. Egy állatorvosnak ettől is nehezebb, mert főleg a zsákmányállatok titkolják ha valami bajuk van. De egy elektrósnak nem szól semmit egy alkatrész, hogy figyu! Két lábamat felcserélted! Aztán jön a füst. Viszont ilyenkor nem egy élet, hanem csak egy párszáz forintos alkatrész semmisül meg. Úgy hogy tessék talpra állni, és nem feladni. Én már nagyon sokszor majdnem feladtam, de nem engedték. Ritka fajta ember aki erősítőt javít.
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Helló
Már ezer egy ötletet próbáltam,semmi
Minden tanácsot meghalgattam s követtem a jó tanácsokat de semmi
Rengeteg dolgot meg próbáltam s semmi
Na akkor bontás,elèg volt ebből a modulból.
Tegnap csináltam egy másikat s az azonnal indult.
Ami nem megy azzal nem kínlódom
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2019
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Akkor rendben van, lényeg hogy megvan.
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Nem ezt a modult csináltam,hanem egy másik kapcsolást
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Máj 22, 2019 /

Szia!
Szerintem nem volt ez bonyolult történet. Ahogy leírtad a tapasztalatodat, máris megállapítottuk:
Idézet:
„Ebben az esetben a NYÁK és a beültetés közül legalább az egyik biztos rossz, persze lehet, hogy mindkettő.”

Látva, hogy mit építettél meg:
Idézet:
„Úgy nézem az összes dióda fordítva lett beültetve.
Ellenőrizzük le! Nézzük a T5 P-s tranyó bázisát, arra D1+D2 katód és D5+D6 anód kell menjen.
Ezen az ábrán nézd csak meg hogy áll a D5, D6!”

Mindössze a diódákat kellett volna megforgatnod.
Utólag már nem tudhatjuk a tranzisztorok felesleges lecserélésével generáltál-e újabb hibát, hibákat.
Következő: »»   2164 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem