Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2457 / 2531
(#) nosmo king hozzászólása Jún 8, 2023 3 /

Látom hogy sokan szenvednek a megfelelö erösitö kapcsolások kiválasztása körül. Én nem fogok konkrét (fantasztikus) kapcsolást kitenni. (pedig van) Viszont rakok ki némi olvasni valot. Azt már rohadtul unom hogy hozzáértés hiányában szarabnál szarabb kapcsolásokat istenitenek néhányan. Olvasátok el és ennek ismeretében ha jot nem is de legaláb szart már nem fogtok épiteni.
És néhány tanács. a nyákot ugy tevezzétek hogy a nem áramvezetö részeket min. 1mm vastagra, az áramvezetö részeket min 3mm vastag csikokal tervezzétek. Az áramvezetö részeket vastagon cinezzétek be. itt 10 amper is mehet. A fet jobb mint a bipoláris. (szerintem) Igaz mindkettövel lehet kivállo és csapnivali cuccot épiteni. Az erösitö hangja nem a végétöl függ. lehet tranyos vagy fetes, komlementer vagy kvázi. Tökmindegy. Nem ezen mulik. Ha egy végizé párnál több van a kapcslásban az probléma. Egyazon alombol valo félvezetök között is oriási külömbségek vannak. Válogatni kell öket. No nem a komplementer pár darabjat, hanem az egyazon tipusu egymással párhuzamosan kapcsolt végizéket. A végso beméréskor 3 ohmos terhelésnél a 0.33 ohmokon max 100 mv lehet a maximális eltérés. Ezt nem is olyan könnyü összehozni. Mértem olyat hogy az egyiken 100mv volt az esés a másiko 1.2 volt. Azért az gáz.
Olvass, tanulj, és épits. (jo vagy legalább ne rossz) erössitöt.
(#) mateatek válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 8, 2023 / 2

Idézet:
„Olvass, tanulj, és épits.”

A tizedik helyesírási hiba után már nem akarok tanulni senkitől.
A 3 mm vastag csíkot milyen szélesre tervezzük?
(#) Ge Lee válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 9, 2023 / 2

Azon gondolkodtam, hogy melyik, már régebben kitiltott felhasználó reinkarnációja lehetsz, általában két hozzászólás után rá szoktam jönni az illető szóhasználatából, most még ez nem sikerült.
Amellett hogy írtál egy csomó csacskaságot, ha valaki azon handbook alapján akarná megépíteni a "legjobb" erősítőt annak utána még nagyon sokat kellene dolgoznia rajta.
A fantasztikus kapcsolásodat múltkor sem mutattad meg, most sem, aminek biztosan alapos oka van, amit jól sejtettél már múltkor is... Pedig legalább a hozzáértésedből mutathattál vele volna valamit.
A hozzáértésről csak annyit, hogy ez egy hobbi fórum, ennek megfelelően igen, vannak és lesznek is olyanok, akik pl. TDA IC-vel építenek erősítőt, vagy épp azzal amit a fiókjukban találnak, vagy hobbiból, esetleg nosztalgiából.
Idézet:
„a nem áramvezetö részeket min. 1mm vastagra, az áramvezetö részeket min 3mm vastag csikokal tervezzétek”
Ha egy részen nem folyik áram, akkor az vajon mit csinál egy kapcsolásban, minek lehet ott? Dísznek?
Idézet:
„A végso beméréskor 3 ohmos terhelésnél a 0.33 ohmokon max 100 mv lehet a maximális eltérés.”
Általánosan 8, ritkán 6 vagy 4 ohm a terhelő impedancia, minek kéne 3 ohmmal terhelni egy erősítőt? És mi van ha nem 0,33 ohmos az az ellenállás, hanem 1 ohm vagy 0,1 ohm?
Idézet:
„Olvass, tanulj, és épits.”
Igen...
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2023
(#) 1tom válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Már meg ne sértődj.
Szerintem neked egy helyesírási szótárat kellene beszerezned és azt tanulmányozni.
(#) szendi001 válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Szia Nosmo! Nincs véletlenül 500 watt köré egy jó kapcsolásod nyák tervvel, amit le tudok gyártatni? Köszi a handbookot, megnézem.
(#) SultanJr válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Szerintem te egy troll vagy, és rossz helyen jársz! Nem beszélve a helyesírási hibáidról,
te ne akard megmagyarázni senkinek azt amit magad sem tudsz! Ráadásul direkt ellentmondásos módon hergeled az embereket itt.. Nem vagy normális! Ez nem vicces,inkább szánalmas!
(#) SultanJr válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Az áramvetődet,meg az összes többit értette itt a fórumon mindenki. Gyengeelméjűt meg j-vel írjuk! Kedves fórumtárs! Ha már belekezdtél ebbe a parttalan "vitába" akkor ajánlom hogy olvasgass még picit,mert amit ide leírtál csak részben igazság! Leginkább hablaty!!!Itt olvass
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2023
(#) Suba53 válasza SultanJr hozzászólására (») Jún 9, 2023 / 1

Idézet:
„Itt olvass”

Ez is egy jó könyv. Megvan eredetiben, de örülök, hogy pdf-ként is itt csücsülhet a gépemen.
Köszi.
(#) nosmo king válasza SultanJr hozzászólására (») Jún 9, 2023 2 /

Amit belinkeltél az egy nagyon jo könyv. Bár a végerösitökhöz nagyon sovány köze van. Aki ezzel akar erösitöt tervezni az nem jut messzire. Hasonloan jo köny még a Sipos Gyula - Integrált Áramkörös Elektronika is. Sajnos mem tudom kirakni mert nekem is csak könyv formájában van meg. Ráadásul annak is csak a fele mert megette a kutya.
(#) spgabor hozzászólása Jún 15, 2023 /

Sziasztok!

Felmerült bennem egy ötlet és ennek a legegyszerűbb megoldására keresek megoldást és javaslatot. Adott három helyiség. Egyikben jelenleg van egy kínai kitekből épített bloetooth-fm rádió és egy 2.1-es erősítő. Ezt egy 100W-os toroidról hajtom. Csatornánként olyan 15W lehet 4 Ohmon. Viszont szeretném bővíteni, hogy a mellette lévő két helyiségbe is tudjak zenét hallgatni, mert ha egyikből nem lehet a másikba áthallani. Illetve ha kicsit erősebb, az sem lenne baj. De építeni annyira nem akarom, inkább kettő másik előre gyártott kittel bővíteni.
Úgy képzelném, hogy három darab végerősítőt kötnék a bluetooth eszköz kimenetére. Ennek van valami buktatója ebben a formában?
Nem kell nagy tudománynak lennie, csak lehessen mindegyik garázsban egyszerre zenét hallgatni.

Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de nem akarom most ezt a dolgot túlgondolni.

Köszi a tanácsokat előre is!

Üdv.
spgabor
(#) mek-elek válasza spgabor hozzászólására (») Jún 15, 2023 /

Lehet, hogy nem leszek a szíved csücske... Régen ezt megoldották pár olcsón összevásárolt rádióerősítővel, és egy közös antennakábellel, pozícióigény nélkül. Igaz nem olyan divatos, meg nem Kínai.
(#) spgabor válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 15, 2023 /

Hogy érted a közös antennakábelt? Gondoltam erre is, hogy veszek hozzá két plusz erősítőt, de azokat akkor külön kell kapcsolgatni.
(#) Gafly válasza spgabor hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Ha tudsz vezetéket húzni a másik helyiség(ek)be, akkor semmi gond.
Ha nem, akkor úgyis úgyik külön rádiót kell építened mindenhová.
Mi az hogy nem akarod kapcsolgatni? Egyszerre szóljón, vagy csak akkor ha ott vagy, esetleg érzékelje, hogy éppen hol vagy, és menjen veled a zene?
(#) spgabor válasza Gafly hozzászólására (») Jún 16, 2023 / 1

Tudok kábelt húzni és egyszerre szóljon.
(#) Gafly válasza spgabor hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Leánykori neve a kit-eknek, és már mondjuk is.
(#) mek-elek válasza spgabor hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Úgy értem, hogy egy rádióantennától elvezetett 75 ohmos koax leágazva szegmensenként. Azt viszont nem értem én sem, hogy mit nem szeretnél kapcsolgatni? Az ajánlott megoldásnak a lényege a függetlenség, azaz takarékos.
(#) spgabor válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 16, 2023 /

Nekem az a fontos, hogy van 3 helyiség, mindegyikben szeretnék egy sztereó hangfalpárt. Egy helyen lenne mondjuk egy rádió, vagy bluetooth receiver és annak a jele lenne hallható minden helyiségben.
Bár így többedszerre átgondolva ha nem egy hat csatornás erősítőm van, hanem három függetlenül fel le kapcsolható, az is megfelelő lenne.
(#) mcc válasza spgabor hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1

Vegyél egy használt AV receivert, mondjuk 7.1-est. Azt át lehet kapcsolni sokcsatornás sztereó üzemmódba. Akkor lesz 3*2 csatornád, rádióval, esetleg bluetooth vevővel is, mert az újabbakban az is van.
(#) david87 válasza spgabor hozzászólására (») Jún 17, 2023 /

Szia!
Vegyél egy ilyet és ezzel meg oldódik a gondod.erősitő
(#) Davidd hozzászólása Jún 18, 2023 /

Sziasztok! Keszuloben van egy erositom, ami igazabol egy kinai erosito dobozaba kerul be, minden cserelve, beleertve a tapot is. A trafom uresjaratban 2x60Vac.(600VA). Az erositot nem merem 1 par mj15003-mj15004 el hagyni. A problemam, hogy nincs tobb ilyen vegtranzisztorom. Szeretnek vele parhuzamosan kotni meg egy par 2sc5200-2sa1943 at. Mivel nem egyformak, tennek a bazis aram korlatozasara egy egy 4r7 3W ellenallast, es az emiter ellenallasok elteroek lennenek. Az MJ paros az 0.33 ohm, mig a 2sc paros 0.47 ohm, kiegyenlites kepp, hogy az mj paros nagyobb aramot bir. Mi a velemenyetek errol? Vagy felejtos az egesz?
(#) mcc válasza Davidd hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 3

A két típus annyira különbözik, hogy felejtős a dolog. Elsőnek a 2SC/2SA páros fog meghalni, vélhetőleg C-E zárlatosra, amitől elég/megszakad az emitterellenállása, ezután a maradék egy pár MJ fog távozni az élők közül.
A 2*60V AC-ből kb. +/-85V DC lesz, amihez én minimum 4-5 pár végtranzisztort alkalmaznék (komoly gyártók, pl. Crest Audio, vagy QSC is így csinálja/csinálta).
A különböző karakterisztikájú, erősítésű és sebességű tranzisztorok párhuzamos kapcsolása semmiképpen sem megoldás.
(#) tothbela válasza Davidd hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 5

Ekkora tápfesznél a 2 pár is kevés, még ha azonos típusú tranzisztort használnák is. Nézzd meg az adatlapját bármelyiknek, van egy "SOA" görbe. Függőlegesen a maximális áram, vízszintesen pedig a maximális feszültség van ábrázolva. Minden bipoláris tranzisztoroknak van egy úgynevezett másodfajú letörése. Ez azt jelenti, hogy amíg egy tranzisztor 30V-on képes 5A áramot vezetni, és ezzel ki is jön a 150W maximális disszipációs teljesítmény, addig 150V-on már csak 0,3A áramot bír. Ez viszont csak 45W. Ez az érték persze tipusonként eltérő, de mindegyik hasonlóképpen viselkedik. Ráadásul ez az adat 25 fokos végtelen méretű hűtőbordára vonatkozik szigetelő alátét nélkül. Van ott egy másik görbe is, de az inkább egy egyenes. Az mutatja, hogy milyen hőmérsékleten, mekkora százalékban terhelhető a tranzisztor a SOA görbén megadott maximumhoz képest.

Ha tisztán rezisztív (Ohmos) terheléssel használnánk az erősítőt, akkor ki lehetne számolni hogy pontosan hány tranzisztor is kellene, de a gyakorlatban a hangsugárzók fázis és impedanciamenete nem írható le egy számmal. Nincs olyan hogy 8 Ohm.

Van aztán az áramkorlát. Ha nincs, akkor egy pillanatnyi zárlat és füst. Ha van, akkor az csak akkor működik, ha az áramkorlát magasabb, mint az üzemi áram. Ha nagyon ki van élezve, akkor folyton tiltogatni fog.

Példa:

2X85V tápfesz, a hangsugárzó legyen 8 Ohm névleges. Ez 400W kimenő max. A tranzisztorokat változó terhelés fogja melegíteni, ami 50%-os kivezérlésű négyszög jelnél éri el a maximumot. Ez kb 250W disszipáció. 4 Ohm esetén 500W. Természetesen ennyit nem kell elfűteni, ez a legrosszabb helyzet. Az áramkorlát legyen 1,5 szöröse mondjuk az üzemi áramnak, akkor 750W. Ha a borda olyan meleg, hogy 50%-os a max terhelhetőség, akkor 1500W. Még az MJ is 50V felett már a másodfajú letörési zónába lép, azaz kb 2000-2500W disszipáció rá képes félvezetőkről van szó. Ez természetesen szigetelő alátét nélküli, mondjuk földelt kimenetű topológiát jelent. Csillám, vagy mondjuk szilikonos alátét esetén még többet. Már most 3000W körül mozog a mérleg. Ez pedig azt jelenti, hogy ha mondjuk féltápnyi DC ülne ki a kimenetre, akkor ez mind csak a pozitív táp oldal. A negatív oldalra ugyanennyi kellene. De ne kelljen már 6000W-nyi tranzisztor!
Nem is kell. Normál körülmények között 4 pár MJ elég. Persze akkor nem szabad odaengedni a barmokat. De elég bele 3 pár is, hogy legyen munkája a szerelőnek is. Ha elszál a vég, hát 10-15 ezerből meg is lenne, csak a drága hangsugárzót sajnálnánk. Azt ugyanis viszi magával. Relés védelem ugyanis nem fog bontani 85V tápfesznél. Spajszer kell oda, vagyis ilyen nevű triakos védelem. Persze ha ez bekapcsolt, akkor meg is öli magát meg legalább a fele végtranyót. Vissza már nem kapcsol, vinni kell javításra. De legalább a hangsugárzó túléli, kivéve ha pont annak leégése miatt durrant el a végfok.
(#) spgabor válasza mcc hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

Igen, valószínűleg ezt fogom csinálni, a legegyszerűbb megoldás. Valami régi 7.1 használt belépő szinten jó lehet.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 18, 2023 / 1

Ezt nagyon sok, nagyot álmodó hobbistának alaposan át kellene olvasni többször is.
(#) mek-elek válasza spgabor hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

Nálam ez még mindig sánta. Kérdés a helységekben elvárt hangminőség. Hogy lenne a helységekben a sztereó tér kialakítva. A hosszú kábelezés pedig rontja a hangminőséget. Nem célszerű helységeken át a szintkorrekciók miatt futkosni. Szóval nem ártana többet tudni a tervezett használatról, hogy megfelelő tanáccsal szolgálhatnánk. És az esetleges félreértés nálad fog koppanni.
(#) Pixi hozzászólása Jún 18, 2023 /

Sziasztok,
Van egy JBL bar 5.1. A subban a táp tönkre ment. Csatolt képen látszik az IC ami megadta magát látványosan.
A kivezetékelt tekercs egy korábbi javítás eredménye, de nem igazán értem mi lehet a lényege, de tuti nem, gyári!
Itt van a kapcs rajza az tápnak.
Nem tudom, hogy az IC villámtól dobta el magát, vagy ezeknél szokás alapból is? Mást is vihetett magával, mert máshol nem látok égést, sérülést.
Köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2023
(#) mek-elek válasza Pixi hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

Van egy külső képed a házról?
(#) Pixi válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

Milyen házra gondolsz? A linkelt szervizkönyvben mindenről van fotó.
(#) Suba53 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

A kivezetékelt tekercs bevezetékelésénél történ egy kis bibi, azt nézd meg.
(#) Suba53 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 18, 2023 /

Kapitány a gépháznak - Mennyi?
Gépház a kapitánynak - 25
Kapitány a gépháznak - Mi 25?
Gépház a kapitánynak - Mi mennyi?
Következő: »»   2457 / 2531
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem