Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   489 / 2500
(#) lapose válasza highand hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Tulajdonképpen ez egy tápáramvezérelt erősítő.
(#) highand válasza lapose hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
C5 értékét úgy találod meg, hogy C6 kétszer van feltüntetve...

A nyugalmi áram nagyon kicsi, a végtranyóknak ugye gyakorlatilag nincsen, pár uA lehet max. A meghajtóké pedig 1-2 mA lehet, hiszen a végtranyók nyitófeszültsége jelentősen meghaladja ezeknek a pici diódáknak a nyitófeszültségét.

A kapcsolás tervezőjének is lehettek a tiedhez hasonló tapasztalatai, mert ha megfigyeled 10 ohm-os emitter ellenállásokat tervezett be, nehogy megfusson hőre.[OFF]
(#) lapose válasza highand hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Igen, csak én keveslem egy kicsit. Kis áramoknál a végtranzisztorok zárva vannak, ilyenkor a kimenő áramot a meghajtóknak kell biztosítani. Kérdés, hogy elég-e az 1-2 mA ahhoz, hogy kicsi legyen a keresztezési torzítás?
Vagy kompenzálja a visszacsatolás?
(#) highand hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Jó éjszakát nektek.
(#) hangszoros válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Feltehetőleg a TE 1819/TE1820 TO220-as tok a tranyód.
Ezt a Videton használta a cucaiba. Ezért szokták keresni.
Van ha kell
(#) hüblerattila válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
De jó helyette a bd 239-240 pár? Csak mert az van ithon.
(#) szamóca válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Jók, lehetőleg "C" (100V-os).
(#) tatabike válasza highand hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Köszi a válaszokat, és az infókat is, lapose kollégának is, meg hangszórósnak is, hogy megnézte.
Akkor, ha összefoglaljuk a dolgokat, érdemes gondolkodni a megvalósításán? Kell valamit javítani? Én TIP35/36-tal gondoltam a dolgot, van is itthon két egyforma trafóm, ami jó lenne, 100VA, 2x20VAC szekunder, egy full dual mono lehetne.
Szerk.: Csatolom az alkatrészlistát, azt hiszem az lemaradt.
(#) nagy_david1 válasza lapose hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia!
Köszi előszőr is a tippeket. Röviden vázolom minden feltevésedre a válaszom. Tápfeszültségről annyit, hogy az ic-t 18V-al lehet táplálni max. Na én pont ezen az értéken vagyok ha "nincs hang". Na de ha felhangosítom akkor egyből leesik 14V körülire, szóval miért pont akkor lenne a baj ha hangos, mikor pont akkor leesik a feszültség. Hűtésre is gondoltam de mikor már rögtön bekapcsolás után kezdi akkor még ideje sincs felfűteni akármennyire is. 4 ohm -nál biztos nem kevesebb a terhelő impedancia. Az a baj, hogy nincs a kezemben a művem így én is csak azt tudom vázolni amit kérdezés után mondtak, vagy épp emlékszem amikor összeraktam
(#) hüblerattila válasza szamóca hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Oksa. És a 1819-1820 közül melyik az npn és melyik a pnp?
(#) potenciameter hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Hello, szeretnék épiteni egy kb. 2x50w-os erösitöt, a 3utas hifi hangfalaimhoz használnám. Eléggé kezdő vagyok még, valami nem túl bonyolultra lenne szükségem, szerintetek IC vagy tranyós erősitőt csináljak?
(#) banyaiakos válasza potenciameter hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Hali!
Lehet kéne egy fénykép azokról a hagfalakról, hogy el ne száljanak, mikor megkapják azt az 50wattot. Ha elég kezdő vagy, akkor inkább az IC-s végeket kéne csinálnod. Kezdésnek jók.
(#) lobbooo válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia! Ugyan így jártam a TDA7265-el, +/- 25V a max megengedett, én ezt ki is használtam, kis közepes hangerőn jól müködött, egy kicsit mektekerve el-el tünt a hang, trafó csere után kapott +/- 21V-t azóta tökéletesen müködik.
(#) peter1995 válasza szucsip hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Öö bocs melyik hozzászóláshoz?Hogy elromolnak a tranynók?A vezérlők szoktak zárlatosak lenni nem a végek.Egyébként 2N3055-a végtranyója.
(#) szamóca válasza hüblerattila hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
1819=NPN; 1820=PNP
(#) nagy_david1 válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia!
TDA7265-el én is sok kapcsolást csináltam és mind jól működtek és ha a táp kicsi volt akkor meg lehetett hallani, hogy nagyon zajos lesz és torz, de nem akadozott. Az érdekes viszont, hogy eltünt a hang nállad. Sőt én TDA7265-öt 26V-ról is járattam és nagyon szép teljesítményt leadott, ha meg baj volt akkor is csak torzúlt. Nem tudom mik ezek a jelenségek és minek a hatására jönnek elő. Kár nincs a kezemben, mert akkor nem kéne talalgassunk. Köszi.
(#) szucsip válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szerintem nem ugyan arról beszélünk. Én a #661272 -es számú hozzászólásodnál csatolt elvi kapcsolási rajzra gondoltam. Amúgy mindegy, mert a 2N3055 sem bír 80V-ot a C-E között.
(#) LGS94 hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
sziasztok ha két egyforma hangszórót sorossan kötök akkor +3dB-el lesz hangosabb vagy ez csak akkor igaz ha egy dobozban vannak? És ha pl van két darab hangszóróm külön dobozban és az mindkettő 15W-os külön külön akkor 30W-os erősítő kell neki? De ott van még a hangszóró ellenálása is ez,hogyan befojásolja, hogy hány wattos erősítő kell neki?
(#) varttina válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia!
Ha két hangszórót sorba kapcsolsz, a teljesítmény nagy valószínűséggel feleződik, így 3 dB-el halkabb lesz.
Kisebb teljesítményű erősítő is megteszi, főként ha csak szobában használod.
Gyári erősítőkre általában rá van írva, hogy hány ohmos hangszórókhoz tervezték. Ha optimális hangzást akarsz, olyan erősítőt veszel / építessz, amelyik illeszkedik a hangszóróid impedanciájához.
(#) szucsip válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia!

Igen, ha van 2db 15W-os hangfalad, és sorba kötöd őket, akkor 30W-os erősítő "kell neki". És akkor +3dB-vel fog nagyobb hangnyomást szolgáltatni, és ehez nem kell egy dobozban lenniük. Arra viszont figyelj, hogy fázishelyesen kösd őket sorba.
És még 1 dolog: Ha például az erősítőd 30W/8ohm, és te rákötsz sorosan 2db 8 ohm -ost, akkor az már 16ohm lesz, tehát nem hogy több, hanem kevesebb teljesítményt fog szolgáltatni az erősítő. De ha mondjuk 2db 4ohmost kapcsolsz rá sorbakötve, akkor úgy már OK. (Vagy a 2db 8 ohmost párhuzamosan, ha az erősítőd a 30W-ot 4ohm-ra adja)
(#) LGS94 hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
rendben van kösz mindkettőtöknek.
(#) szucsip válasza LGS94 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Ja és még valami, csak hogy picit "tudományosabb" legyen: Az erősítő valamekkora tápfeszültségről megy, aminek nagy részét képes kijuttatni a kimenetre. Ezen kívül van egy áramerősség, amit képes kiadni magából, és ha e fölé mész, akkor túlmelegszik--> elfüstöl. (könnyebb talán,ha valóságos feszültséggenerátorként képzeled el az erősítő kimenetét)

A kimeneti teljesítmény látszólagos pillanatértéke= U*I=P

De az erősítőknél álltalában az RMS avagy valós szinuszos teljesítmény effektív értékét adják meg.

U=(P*R) e0.5 (P*R gyök alatt) --> Ha tudod, hogy mekkora az erősítőd kimeneti teljesítménye, és ezt hány ohm impedanciára tudja leadni, akkor kiszámolhatod, hogy mekkora effektív feszt. ad ki maximális kivezéreltségnél. (ez az Umax konstansnak tekinthető)

És innentől már akármilyen terhelőimpedanciára (hangdobozhegyek párhuzamos-soros-össze vissza kötésénél is) ki tudod számolni a teljesítményt:

P=(U*U)/R (R:eredő terhelés, de ez reaktáns részt is tartalmaz, tehát helyesebb, ha R helyett impedanciát (Z) írunk az egyenletbe)

Ha a fenti képletet használva nagyobb teljesítmény jönne ki, mint amekkorát az erősítőd tud, akkor már esélyes, hogy tönkremegy.
(#) ToXeN hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Gondolom sok GainClone-os van ezen a fórumon is, én most hozzájuk fordulnék segítségül!
Olvastam hogy középnullás trafóval más ("rosszabb"?) a hangja, mint dupla szekunderrel és dupla graetz-el (csatornánként 2 graetz), ez tényleg ennyire fontos tényező? Ha nincs ilyen trafóm bele se vágjak? (mert ugye középnullánál nem oldaható meg a dupla graetz)
Továbbá az LM3886-ossal felépített erősítő is van olyan jó mint a 3875-ös?? Csak azért kérdezem mert +-35V-om van és azt a 3875-ös csak 8 Ohmon bírja!
Ezekre lennék kíváncsi, ha valaki tudna válaszolni megköszönném!
-ToXeN-
(#) szucsip válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szerintem nem fogsz olyan sok különbséget észrevenni, ha csak 1 darab szimmetrikus trafód van. Ezeknek az integrált áramköröknek elég jó a táp elnyomási viszonyuk.

(szóval a tápról jövő brummra , és zajokra gondoltam)
(#) saraha válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Szia .

Az ilyeneket szerintem a gáncsoskodó vájtfülüek találják ki.
Én csináltam egyet már vagy 6 éve a tesómnak. (3875 Non-Inv.)
Sima középleágazásos trafóval, semmi shottky meg Low ESr kondi meg ilyenek...(2x10mf puffer meg graetz,sztereóhoz aztán kész is)
Azóta is meg van neki és nem cserélné le semmire.
(#) Fri601 hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Hali! Hogyan tudnék egyszerűen 2*86 volt DCből 2*82 volt DCt csinálni? A trafó sajna impregnálva van.
(#) tatabike válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Már miért ne lehetne középleágazásos trafóra két graetz-et tenni?
(#) ToXeN válasza tatabike hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Ők így gondolják ezt: -lásd: csatolva- és a legvégén van összekötve az egyik + és a -
Ha mégis megoldható valahogy akkor annak örülnék!

ampsch01.jpg
    
(#) nagy_david1 válasza Fri601 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Én egy emiterkövetős tranzisztoros megoldásra szavaznék. Javítsatok ki ha rossz ötlet. Lehet valaki fogja ajánlani a step-down konvertert.
(#) tatabike válasza ToXeN hozzászólására (») Márc 16, 2010 /
 
Az elején is összekötheted, és akkor ugyanaz, mint egy középleágazásos. De én is csatolok egyet, így is megfelel a célnak. A Te tápodat is be lehet kötni dupla graetz híddal, csak a középleágazást kösd be mindegyik gratz-hez, és kész.

tap.gif
    
Következő: »»   489 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem