Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1002 / 1176
(#) gg630504 válasza uniman hozzászólására (») Jan 28, 2021 /

http://hg9ieg.uw.hu/szamolo/_sz/CE_IQUt.html
Q = 5 Ah
U = 3,2 V
► mérnöki; 4 számjegy ►
C = 5,625 kF
E = 28,8 kJ

http://hg9ieg.uw.hu/szamolo/_sz/t_IPUW.html
P = 40 W
W = 28,8 kJ
► hétköznapi; 4 számjegy ►
t = 12 min 0 s
(#) killbill válasza SzSzabi hozzászólására (») Jan 28, 2021 /

1. tantál vagy sima Alu elkó, szerintem
3. nekem inkább 10n/100V kerámia. (.01 van ráírva, ha jól látom)
(#) elactrofan hozzászólása Jan 28, 2021 /

Sziasztok
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2411263.html#2411263
Ennek a javitasaban tud segiteni valaki.?
(#) SzSzabi válasza killbill hozzászólására (») Jan 28, 2021 /

Köszönöm a válaszodat.
Az 1. tehát mindenféleképpen polarizált.
A 3.-on nekem eddig fel sem tűnt az a maszat a 0 előtt. Lehet akár tizedes pont is, de akkor csak úgy jön ki a belőle a 10nF, hogy µF-ban írták rá a kapacitását egy kerámiakondira ... nem'tom

Nem forrasztottam még ki őket, mert a készülék 48 éves, és ezért amúgy sem hinném el, hogy az aktuálisan mért érték még a gyárival egyezik. Pl. a panelen lévő szén kompozit (!) ellenállások mindegyike rossz, az összes kimászott felfelé a tűrésből, valamelyik már több, mint a gyári érték duplájára. Vannak szénréteg ellenállások is ugyanott, de azok még mindig jónak tűnnek.
(#) killbill válasza SzSzabi hozzászólására (») Jan 28, 2021 /

Idézet:
„Nem forrasztottam még ki őket, mert a készülék 48 éves, és ezért amúgy sem hinném el, hogy az aktuálisan mért érték még a gyárival egyezik.”
Miért ne? De, ha nem is egyezik, azért a nagyságrend kiderülhet. Ha a kérdéses kondenzátort megméred, akkor kiderül, hogy 1pF (ami egyébként sem valószínű abban az áramkörben, ahogy a fényképet nézem), vagy 10nF. Felfelé egész biztosan nem változik a kapacitása.
Idézet:
„hogy µF-ban írták rá a kapacitását egy kerámiakondira... nem'tom”
Valahogy rá kell írni. pF-ben a 10000 nagyon hosszú. Ha csak annyit írnak rá, hogy 10, akkor nem egyértelmű, hogy 10pF vagy 10nF. Ezért vagy pikoban vagy mikróban írták. 1-999 pF, .001-.9 uF. Gyerekkoromban nem nagyon volt divat ez a 103 és társai. A színkódosoknál igen, de írott értéknél nem találkoztam ezzel ilyen régi alkatrészeknél. Hogy miért nem azt írták rá, hogy 10n vagy 10p? Nem tudom.
(#) SzSzabi válasza killbill hozzászólására (») Jan 28, 2021 /

Igaz, a nagyságrendre én is gondoltam miután elküldtem a választ. Majd holnap, home-office mellett szakítok rá időt
(#) Egri Frédi hozzászólása Jan 29, 2021 /

Szétkaptam ...
Ebben annyira nincs "semmi", hogy nem is lehet állítani rajta semmit. Egy kis fekete "kocka", pár SMD alkatrész és slussz ... Az a fekete kocka - semmi felirat nincs rajta - valószínűleg egy PIC lesz. A főnököm felajánlotta, hogy a frekvecia határt majd megnézzük egy jelgenerátor segítségével.
A "műszer" - hivatalosan - 80-300V tartományban működik. A toroidon vizsgálva, felülről csökkentve a feszültséget, valóban olyan 82V -nál "kihúnynak" a fények. Érdekes viszont, hogy "0" -ról indulva már 54V -nál bekapcsol és ekkor kb. 2 sec-re 25.4Hz -et mutat a szerkezet. Amikor "feláll a rendszer" már az 50Hz -et mutatja. Először - a belsejét látva - azt hittem az 50 fixen be van "kötve". Így van remény, hogy a gyári igéret alatt-felett is mér/mutat.
(#) majkimester válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

A szürke ellenállás és nagy kondi a transzformátor nélküli táp része. Ha ezt a részt szétválasztod a bemenetétől és külön megtáplálod 230V-ról, akkor a bemenetén kisebb feszültségre is le tudsz menni illetve a táp nem fog függeni a frekvenciától.
(#) majkimester válasza aramis hozzászólására (») Jan 29, 2021 /

Idézet:
„Szeretném kérdezni a fotón látható két alkatrész milyen feladata van egy áram körben?”

Kinézetre nagyon hasonló az alábbi 3 féle alkatrész a Varisztor, kerámia kondenzátor és NTC, mindig a típus számból tudsz pontosan tájékozódni:

A kék felirata nem látszik, de formája (a lábak kialakítása) és színe alapján ez valószínűleg nagyfeszültségű kerámia kondenzátor. Zavarszűrésre használják kapcsolóüzemű tápokban például. Y kondenzátor a primer szekunder tekercs között, vagy a fázis/nulla illetve a védő között.

A Fekete 10K270 Varisztor. (10 az átmérője a 270 a feszültsége) Adatlap Túlfeszültség védelemre használják. Egy bizonyos feszültség felett (Ennél 270V) az ellenállása hirtelen lecsökken ezzel elnyeli a kisebb energiájú túlfeszültség impulzusokat. Nagyobb energiájú impulzusok esetén az előtte lévő olvadó biztosítót kiolvasztja.

Hasonló kinézetű lehet még NTC ellenállás aminek a szerepe a kapcsolóüzemű táp vagy egyéb áramkör bekapcsolásakor az áramlökés korlátozása. NTC = Negative temperature coefficient, azaz hidegen nagyobb az ellenállása ha az üzemi áram folyik rajta melegszik és az ellenállása lecsökken. A hideg állapotban a nagyobb ellenállás korlátozza a bekapcsolási áramot. Példa
(#) SzSzabi válasza killbill hozzászólására (») Jan 30, 2021 / 1

Igazad volt, a .01 feliratú kondin kiforrasztva 10.5nF-ot mérek.
(#) Egri Frédi válasza majkimester hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Igen, erre gondoltam én is. De ez a legkisebb probléma. Egy frekvenciaváltón, alacsony fordulaton/frekin sem hiszem, hogy 80V alá menne a feszültség. (Azért lehet kipróbálom . )
(#) Hp41C válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Idézet:
„A "műszer" - hivatalosan - 80-300V tartományban működik. A toroidon vizsgálva, felülről csökkentve a feszültséget, valóban olyan 82V -nál "kihúnynak" a fények.Érdekes viszont, hogy "0" -ról indulva már 54V -nál bekapcsol és ekkor kb. 2 sec-re 25.4Hz -et mutat a szerkezet.”

A képen alul, középen egy D4 Greatz híd, R2 ellenállás (rövidzárral helyettesítve), D8, C10, U2, C11 alkotja a modul saját tápegységét, ami a mért feszültségből állítja elő a működéshez szükséges feszültséget. Ha ezt más úton állítjuk elő és vezetjük a modulra, szélesebb tartományban lehet vele mérni.

Meg kell nézni az U2 típusát, maximális bemenő feszültségét. Meg kellene mérni a bemenetén és a kimenetén a feszültségeket.

A D2 -t levesszük a panelről, helyette egy megfelelő feszültségű és áramú egyenáramú segéd tápegységet alkalmazhatunk.
(#) majkimester válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Ha a frekvenciaváltó kimenetét akarod mérni, akkor viszont független tápot kell neki adni, azt nem kötheted össze 230V-os kondenzátoros táppal. Kondenzátoros táp helyett kell neki egy kis trafós/kapcsolóüzemű táp megoldás.

És a frekvenciaváltó kimenetén PWM jel lesz amit direktben nem hiszem, hogy mérni tudna. Sima multiméterek sem tudják. De ha beteszel egy RC szűrőt mondjuk 50Hz-es aluláteresztőt akkor már sikerrel járhatsz.
(#) Egri Frédi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2021 /

Valóban vannak olyan panelmérők, amelyek külön tápról mennek. Ilyen pl. az első képen látható - a szabályozható tápban lévő ~V/~A mérő - műszer. ( Egyébként nem mutatna semmit az sem 80V alatt. ) Ezeknek az ára nagyjából a duplája a 80V -ig mérő társaiénál - valószínűleg a több alkatrész igény miatt. Frekvenciamérősben viszont ilyet nem találtam.

Végig gondolva a dolgot, hirtelen nem is tudom, hol lehetne a mindennapokban váltóáramnál 50Hz -től eltérőt találni.

Arra viszont nem gondoltam amit majkimester említ, hogy a frekiváltó nem szinuszos jelet ad ki, csak ahhoz hasonlót. Most már engem is "izgat" a dolog.

Azt hiszem először ki lesz próbálva jelgenerátorral, aztán majd jelentkezem még ...
(#) Gafly válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Idézet:
„hirtelen nem is tudom, hol lehetne a mindennapokban váltóáramnál 50Hz -től eltérőt találni.”

Tipikusan aggregátornál.
Nekem még van valahol apámtól a villásdugóval ellátott rezgőnyelves frekvenciamérő. Pontosan a fordulatszám ellenőrzése/beállitására.
(#) Egri Frédi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1

Kölcsön adnád egy mérés erejéig az aggregátort ?
(#) proli007 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 4

Miért nem a malacát kéred kölcsön egy disznóvágásra? Annak most van it az ideje!
(#) ferci válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

A helyedben nem görcsölnék annyit - biztos van a fiókodban pár darab pc-táp bemeneti szűrője ( közös módusú tekercs, kondi ) vagy hasonló és tennék pár próbát a frekiváltóval alacsonyabb és magasabb fordulaton is, mégis mit mutat az a műszer. Ha nagyon átvágós, megspékelheted még egy darab szűrővel. Kísérlet erejéig bármi elfér. Mehetne még 2 ellenállás+1 kondiból ugyanígy, amikor még legalább 100 volt maradna a műszerre.
Esetleg mellétehetsz egy multis frekimérőt, osztóval, attól függően, mekkora feszt lehet rávinni.
(#) Hx-2 hozzászólása Jan 31, 2021 /

Helló Mindenki!
Reverse Logarithmic Potentiometer-t (ha gyorsan kell) mivel lehetne helyettesíteni??
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) Gafly válasza Hx-2 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Farnelnén van raktáron.

antilog.PNG

(#) proli007 válasza Hx-2 hozzászólására (») Jan 31, 2021 / 1

Hello! "Ha gyorsan kell", fordítsd meg a logos poti két szélső lábát. Legfeljebb fotdítva fog szabályozni.
(#) Hx-2 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Hú!!
Láttad a karakterisztikáját???
(#) Hx-2 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Most kellene! Azt gondoltam van valami "trükkje" amivel meg lehetne változtatni a karakterisztikáját.
De köszi!
(#) proli007 válasza Hx-2 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Távolbalátó nem vagyok, csak egy javaslat volt. Azt sem tudom hova minek kell a fordított log-os. Valaha volt ilyesmi, de leginkább műszereknél.
(#) Egri Frédi válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

A frekiváltó a melóhelyen van, a műszer itthon. De a hét elején megejtem a "kísérletet".
A tapasztalatokat majd megosztom - ha sikerül képekkel illusztrálva - ha másért nem, másoknak "okulásképpen".
Addig is némi türelmet kérek.
(#) Egri Frédi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Még jó, hogy nem a feleségét ajánlottad …
(#) Alkotó hozzászólása Jan 31, 2021 /

Mint érdekesség, talán befér ebbe a témába.
Egy sok tíz éve nálam lévő stabilizátor van a képen. Originális volt, most kapartam le az oxidot a lábáról, hogy tudjam forrasztani. A felirata egyértelmű, ezért +9V-os stabilizátorként forrasztottam be. Működik, de érdekességképpen +12 V-ra stabilizál. Azt viszont jól teszi, terhelve is szépen tartja a feszültséget.
Nekem még nem volt eddig félre feliratozott félvezetőm.

7809-12.jpg

(#) Koncsar hozzászólása Jan 31, 2021 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék. K2000G típusú alkatrészről. Az létezhet, hogy egy kazán vezérlésben a gyújtótrafót ez az alkatrész rángatja a primer oldalt, hogy szikra legyen? Köszönöm.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2021
(#) uniman válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 31, 2021 /

Hát, ha az egy diak...
(#) Sebi válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 1, 2021 /

Találkoztam TO220 tokozású eszközzel, ami egy tirisztort, zenert és talán még egy-két alkatrészt tartalmazott. A belső kapcsolás hasonló a diszkrét elemekből felépítettel, ST gyártmány volt.
Következő: »»   1002 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem