Fórum témák
» Több friss téma |
Ez nem analóg mérőeszköz, hanem a nevéből is láthatóan számláló.
Egy időalap alatt beérkező impulzusokat számlálja, a pontossága a valószínűleg kvarcpontosságú időalap pontossága. Ha ennyire durva az eltérés, az hibára utal, vagy a bemenő jel szintje és/vagy jelformája nem az igazi, vagy belül lesz komoly gond.
A bemenetek megtudom talán mondani, egy ehhez hasonló műszer rajza leírással együtt megvan nekem, csak meg kell keresnem (Hobbim az integrál áramkör-című könyvben amúgy).
A pontosságról: Ebben van kvarckályha, vagyis az időalapul szolgáló kvarc állandó hőmérsékleten van tartva (fűtve). Ennek visszajelzéséről a bal felső sarokban lévő "TERM" LED ad visszajelzést. Megvártad amíg a kvarckályha hőmérséklete stabilizálódik? A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
Üdv. Egy elektronikus bicikli töltőjével van a gondom.. Van egy kapcsolóüzemű táp, és van benne egy NTK9008as.. Tranzistor?
Magát a trafót kapcsolja. Nem tudom hogy milyen alkatrész ez, és hogy mivel lehetne helyettesíteni..
Az időalapot mindegy hova állítom, a hiba kisebb frekvenciákon állandónak tűnik.
Amiről hajtom az is egy gyári jelgenerátor (TR-0463), szerintem annak a jelalakjával sincs baj. Sokkal inkább valószínű, hogy a készülékben lesz valami hiba (nem mai darab, de jó állapotúnak tűnik). Köszi a választ!
Ha megkeresnéd számomra az nagy segítség lenne!
Igen, megvártam míg felfűt, már jó ideje be van kapcsolva, szépen ki-be kapcsolgat.
Ha arányosan ugyanakkora a hibát tudsz mérni (egy olcsó DDS generátor nagyon kellemes háttér) különböző frekvenciákon, akkor valószínűleg az időalapot beállító osztóban lesz valami aljasság.
A funkcióválasztó kapcsoló állásai balról jobbra:
1. frekvencia 2. periódusidő 3. frekvenciaarány 4. időintervallum 5. egyszerű impulzusszámláló 6. tesz funkció, a saját oszcillátorának frekvenciáját méri meg. Az A az egyik bemenet a B a másik bemenet (két bemenete van), ha mind a kettőre jelet adsz és frekvenciaarány mérésre kapcsolsz (f/f) akkor a kijelzőn az fA/fB érték fog megjelenni. Az időintervallum mérésnél szintén az A és B bemenetre kell a jelet adni, ebben az esetben a két jel közötti fáziskülönbség idejét írja ki fíA/fíB képlet alapján. Ha a hátlapi HOLD gombot megnyomod akkor rögzül az érték a kijelzőre, a RESET gombbal pedig törölni lehet. A 150MHz és a 10MHz kapcsolóval azt tudod kiválasztani, hogy az A bemenetek közül melyik legyen aktív. A jobb felső sarokban lévő A illetve B gombokkal hagyományos frekvencia illetve perióduidő mérésnél tudod kiválasztani, hogy az A vagy a B bemenetet akarod e használni. A hátlapon lévő A illetve B bemenetet TTL szintű négyszögjelet fogad.
Minden kérdésemre választ adtál! Köszönöm!
Lehet, hogy még egy kicsit túrok benne, hogy mitől lehet ez a mérési pontatlanság 10KHz alatt, de gyanítom túl sok időt nem fogok vesztegetni rá.
Sajna a mérni kívánt frekvencia csökkentésével drasztikusan nő a hiba és nem arányosan. 500hz környékén hülyeségeket mutat és az is nagyságrendeket ugrál. Kb.: 20KHz-től már jól használható, a 100k-s és Megás tartományban már tű pontosságú.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
Periódusidő mérésben is? Szerintem ez a pontatlanság a műszer felépítéséből következik. Milyen jelalakot használsz amúgy?
Igen, periódusidőnél is. Sima szinusszal mértem.
Azért kerestem volna valamilyen gyári műszerleírást, esetleg gépkönyvet, abban biztos leírják a paramétereit.
Kapcsold a műszert "osc" állásba, mennyinek méri le a saját időalapját?
10000.000 Ez van a kijelzőn. Gondolom 10MHz-et jelent. Ha benyomom a 150/10 MHz kapcsolót csak a tizedespont vándorol eggyel balra és 1000.0000 van a kijelzőn. (Hogy is van ez?:crazy
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
Az a kapcsoló ebben az üzemmódban hatástalan.
Amit még megpróbálhatsz. Készíts (monjuk 555-tel) egy TTL szintű négyszögjelet előállító generátort erre az alacsony frekvenciára, majd kösd a hátlapi TTL szintű bemenetere. Ha ebben az esetben pontosan mér akkor a bemeneti jelformáló fokozatban kell a hibát keresni (esetleg a szinuszgenerátorod jelében is lehetnek tüskék amik bezavarják a számlálót, vagy a jelszint nem megfelelő). Ha innen is pontatlan akkor ezen az alsó frekvencián nem üzemel a berendezés. Vagy ha van kéznél egy 7400 és két 7490 akkor dobj össze egy 1MHz-es kavcoszcit, oszd le a frekvenciáját két 7490-el, így kvarcpontos 10kHz-es jelet kapsz. Ha még egy 7490-el tovább osztod a jelet akkor 1kHz-es jelet kapsz. Persze bármilyen más megoldást is használhatsz a pontos TTL négyszögjel generálására. Nem látok a fiókodba.
Ezt az 555-ös történetet még kipróbálom.
Mindjárt kipróbálom négyszögjellel is, mit mutat... Hoppá! Négyszög jellel, mindjárt más a helyzet. Négyszögnél már 50Hz-ig jó, alatta veszti el a fonalat Akkor valóban a generátorom jelében keresendő a hiba.
Szép estét!
Egy üzem trafója leéget, így túlfeszültség miatt az egyik klíma kültéri egységének a kapcsitáp IC-je gyakorlatilag szétrobbant, a beltérik megúszták. Csatolok néhány képet, hátha valakinek isnerős lehet az IC, vagy csak a környezete. Van mellette 7805 illetve SMD fesszabályzók 3.3v 1.8v ezek is mind épek, egyedül az IC és egy előtte lévő 2W os ellenállás égett meg, bár az szerintem a hőtöl. Örülnék, ha menthető lenne, vagy ha valakinek kapcsirajz hozzá, az mégjobb volna! Fisher FS2MIF-140AE2 Az IC utolsó számjegye 2. Szerk.:Elnézést a rossz képekért, de telefonról nem engedi feltölteni, számítógépre pedig csak komoly minőségrombolással tudom átpakolni! A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
Szia! IC típust sajnos nem tudok mondani, de ha van rajta varisztor (a kék kerek tárcsák közül szerintem valamelyik az), akkor javaslom, hogy azt is cseréld ki, mert annak lett volna a dolga a túlfeszültség védelem. Ha mögé jutott az impulzus, akkor őt is valószínűleg hazavágta.
Hali!
Valaki meg tudja mondani a csatlakozó nevét,legalább közelítőleg a megoldáshoz. Laptop LCD és érintő elektronika van rajta 40pin-es.
Üdvözlöm a Tisztelt Fórumtársakat!
Pécsi vásárban sikerült fellelnem egy 1982-es, Spectra Physics helium-neon lézeres forgó szintezőt. A csatlakozó kábel hiányzik, a kicsavart csatlakozó belső felületén a,b,c jelzések vannak. 12 volt egyenfeszültségre kellene kötnöm, a csatlakozó polaritáshoz kérnék segítséget.
A pontos típusa nem titok?
A gyártó honlapján nagyon részletes útmutatók vannak A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
Köszönöm a választ, a gyártói honlapot menten felkeresem!
Amúgy a készülék Spectra Physics gyártmány, 1982-e. Model: 945 L A helium-neon 5 mW-os lézer cső is Spedtra-Physics gyártmány, Model: 088-2 Úgy látom, a felső, fogantyús zárófedél kivételével mindene megvan, négy csavar bontása után a külső alu. cső ház egyszerűen lehúzható, "érdekes" szenzorok és komoly elektronika van benne. Gondolom, a honlapról majd "okosabb" leszek...
Hali!
Egy Beninca távirányíóm tönkre ment. Pillanatok alatt leszívta az elemet. Méregetések tán, kiderítettem, hogy egy smd tranzisztor a hibás. Ez van ráírva: P2w 33 Jó ezt ezzel a jelőléssel keresni, kell még valami előtte/utána. Érdemes vele foglalkozni, vagy kuka.?
Elvileg a közvetlen környezet visszarajzolása után ki lehet találni, hogy PNP vagy NPN (FET ritkábban ). Valamint a három láb bekötését. Csoda tranzisztor nem szokott bennük lenni...
Az más kérdés, hogy tényleg (csak) ez-e a baja...
Hello!
Van egy Bosc 4.8-12v töltőm.Tip:2 607 224 115. A csatolt képen van egy 8lábú Ic. St-vel kezdődik sehol sem találtam adatlapot . Minden segítséget köszönök.
Üdv!
A gyártó ST (STMicroelectronics), a típusszáma 99235. De nagy valószínűséggel nem fogsz találni semmit, mert egyedileg gyártott alkatrész a BOSCH-nak. Legalábbis én nem találtam semmilyen információt róla.
Az a 99235 nagy valószínűséggel a gyártási idő. A többivel egyetértek.
Sziasztok!
Meg tudná nekem mondani valaki milyen panelműszer ez? Amit ki tudtam nézni belőle, hogy 3,1/2 digites a végén van "micro" és "k" jel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |