Fórum témák
» Több friss téma |
Azért annyira nem rossz a hatásfok, ha sikerült a régi 40 W-os EI fénycsőfojtóba 50 W-os pákatrafót beletekerni, és nem melegedett egész napos használatban sem erős kézmeleg fölé. Pedig abból nem lehetett kirakni légrés nélkül. Ezt kis eltolással, váltakozva, szinte légrés nélkül össze lehet rakni.
Légy szíves méretekkel beképezni a lemezeket. Ahogy látom, -kinagyítva a fényképeket-, nemigen marad légrés.
Idézet: „Ezt kis eltolással, váltakozva” Ebből hogyan? ![]()
Most raktam egymás mellé a vasakat. mérést azért nem csináltam mert a rajzon levő L1 és L2 bezony egyforma.
Na majd tekerek rá egy próbát és meglátjuk.
De mindenkinek köszönöm segítséget. Bár ha még azt megtudnátok mondani hogy ennek a lemez fazonnak mi a neve. Még soha nem láttam ilyet. Bár az nem azt jelenti hogy nincs, csupán annyit hogy nem kicsit hiányos az anyagismeretem. ![]()
Nem nagyon kell próbálgatni, jó az úgy, ahogy van. Számold ki a trafót, aztán tekerj. Nagy előnye a nagy ablak, sok tekercsű, sok kivezetésű, gyengén gerjesztett (24/24) trafót lehet belőle alkotni, nem kell a hellyel, drótvastagsággal (áramsűrűség), szigeteléssel spórolni.
A régi neon reklámcsövek (nem fénycső) nagyfeszültségű trafói voltak ilyen nagy ablakúak a szigetelés miatt.
A nevét én sem tudom, the szemlátomást az "E" és "L" vadházasságából született.
![]() Ami a légrést illeti, amikor összerakod, érdemes jól összenyomni, hogy a közepén minél jobban illeskedjen. Vagy picit rövidebb csévetestet késziteni, és minden második lemezt felváltva kis eltolással betenni. Igaz ekkor a két vége kicsit furán fog kinézni, és át kell fúrni a lyukakat, hogy belemenjen a csavar.
Lyuk átfúrás ellenjavallt a vaszárlat miatt (hacsak nem szikraforgácsolással
![]()
Nem nézted meg véletlenül, mennyi a felvett teljesítmény ?
Á, ez nagyon régen ('64-'70) volt, de ebben a kategóriában a hatásfok a legkevésbé érdekes. Azért a nagy különbség, mint veszteség, erősen a melegedés irányába hat, az pedig, mint említettem jelentéktelen volt, pedig azok a vasak nem minőségi Si vasak voltak. Van még belőle, de mostanában nemigen fogok ráérni megtekerni, hogy megmérjem.
A trafók teljesítményre nincsennek "kihegyezve". Simán elbírnak ( ? - elbírtak ) 20% teljesítmény növelést huzamosabb időn át is. A fojtókban lévő légrésben viszont "energia tárolódik". Magyarázták már hogyan, de nekem nem szakterületem ... Ez a tárolt energia okoz fáziseltolódást és teszi lehetővé a gázkisülésű izzók folyamatos működését. Nullátmenetnél ne aludjon ki az ív.
Azért egy pákát biztos lehetett vele használni ... A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2020
"Nem szakterületem", nekem viszont az. Nem a pákahasználat a lényeg, az imént még a veszteséget hegyezte. Nem jött be.
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni! Az alábbi képeken valószínűleg egy időzítő látható, de semmi jelzés nincs rajta, ami alapján megkereshetném, hogy hogyan kell bekötni. Köszi előre is! Üdv: István
Hali! Meddig tart visszarajzolni?
Az L-N hálózati csatlakozásra utal... A nagy szürke kondival "csinálják" valószínűleg az 555 tápfeszét, vagyis a bemeneti táp oldal valószínűleg a kondi környéki csatlakozás. Az a fekete tranyó szerű cucc micsoda? tranyó, esetleg kis triak?
Első ránézésre egy fürdőszoba/WC időzitőnek tűnik a számomra.
Sok hasonlót találsz, ha rákeresel valami hasonlóra: "ventilátor időzítő bekötés" Ugyan nem értek hozzá, de talán: "L" a fázis. "2" a lámpa, ami ha világit akkor bekapcsol a ventillátor és trimmerrrel allithati ideig bekapcsolva is marad a villany leoltása után. "N" a nulla. A másik kettő nem jelölt, meg a ventillátor (azért nem nagy teljesitményekről beszélünk) lehet.
Üdv! Ha jártas lennék a témában, nyilván nem tettem volna fel itt a kérdést, hanem "visszarajzoltam" volna (amiről fogalmam sincs, hogy mit takar). Ami alkatrész előttem ismert, az a kondik meg a kis ellenállások.
Üdv! Azt már próbáltam, egy egész kicsi ventilátorral, de nem indult el. Állítottam a kéken, több irányban is, de semmi. És persze nem azonnal vártam az eredményre.
Hello! legalább a panel másik oldaláról is raktál volna fel képet, mert abból legalább talán kiderülne, hogy a kis Triac (mert vélhetően az) melyik sorkapocsra van bekötve. Mert az kapcsolná a 230V-os ventilátort.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2020
Sziasztok!
Egy lapmonitor tápban valószínű hogy elpukkant egy MOS-FET. Ez van ráírva : 2761P (kép) Amit találtam : (PDF) Hol lehet ezt beszerezni, vagy milyennel lehet kiváltani ami kapható ?
Szia, legnagyobb valószínűséggel egy ilyen fet jó lehet helyette:
AOT10N60 https://www.hestore.hu/prod_10034603.html 650V helyett csak 600V-os, de nem valószínű hogy ez problémát okozna, a csatorna ellenállása lényegesen jobb, mint az eredetié, kevésbé fog fűteni, a lábkiosztása és a maximális folyamatos árama pedig megegyezik vele
Szia!
Köszi szépen, meg fogom próbálni. ![]()
Szia!
Tegyél fel a fólia oldalról is képet. Sokat segítene. A kék poti az időt állítja. Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2020
Üdv! Öreg hobbista nem vén hobbista. A korábban említett csatlakozót nagyon drágának találtam. De rossz volt. Egyszer csak guberáltam azonos csíkszélességű fólia kábelt. Megráztam magam, gondolván, mit veszthetek. Kiollóztam a kellő szélességet. Befogtam satuba a csatlakozót, egy hozzá gyártott pisztolypáka hellyel leónoztam. Olyan szép lett, hogy megrendültem. Pontosan ráragasztottam pill. ragasztóval a fóliát. A leg hegyét rámelegítettem. Jó lett. Már működik. Mindezt a vaksiságom miatt 3 egymásra rakott szemüveggel.
Ennek mi a neve? Egy padlásról hoztam le.
Asszem, antenna közösítő, hogy a szalagkábeles, 240 Ω-osokat illessze a koax bemenethez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |