Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   39 / 62
(#) Kenyo hozzászólása Okt 13, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy hangfalpárom és van mellé egy mélyláda egybeépítve az erősítővel, az a gondom hogy csak a bedugom a tápot az erősítőbe és már zúg a hangfal de jelet még nem is adok neki. Szerintetek mitől lehet?
(#) lukacsp válasza Kenyo hozzászólására (») Okt 13, 2013 /
 
Kifojt az elektrolit a kínai puffer kondenzátorból, így nincs tápszűrés, ezért 100Hz zavarjelet hallasz, ami a kétutas egyenirányító kimenetén megjelenő pulzáló tápfeszültség frekvenciája.
Persze lehet mástól is, csak a napokban járt nálam ugyanilyen hibával "házimozi" szett.
(#) Wudoou hozzászólása Okt 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Mivel nagyon izgat a kérdés, gondoltam itt is felteszem.
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy egy adatátviteli vezetéknél, amennyiben az árnyékolt (pl. STP) annak árnyékolását a táp negatívjára, vagyis GND-re, vagy a védőföldelésre, vagyis PE-re kell bekötni? Illetve hogy mindkét végén, vagy csak az egyik végén?
Vagy lehet használni árnyékolást táp negatívnak?
Pl. ha 1wire eszközökhöz riasztókábelt használok, akkor annak árnyékolása, vagy ha egy PIC és egy pl. 200 méterrel távolabb lévő PC RS485-ös kapcsolata árnyékolt kábellel van megoldva (STP vagy FTP) és mondjuk a két RS485-ös átalakító nem ugyanarról a tápról megy?
Vagy PLC-nél pl. egy PT100-as érzékelő, ha árnyékolt kábellel van, ott táp negatív, (általában M jelölés Siemensnél), vagy a földelésre? Vagy PLC-nél a kettő közösítve van?
Pl van egy S7 300-asom, és ott a cpu-nál a kettő össze van kötve egy lemezdarabbal gyárilag.
Kérem, valaki segítsen tisztába tenni ezeket a kérdéseket.
(#) Raul9 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Megoldódott a dolog, átraktam a sub-ot a szekrény másik oldalára és nem gerjed a rendszer.

Másik kérdésem az aktív mélyládámmal kapcsolatos. Valahol azt olvastam, hogy a trafó búgásának megszüntetése annak kétkomponensű lakkozásával történhet, ugyanis általában a trafó lemezei okozzák a búgást. A hangereje egyébként nem vészes, csak teljes csendben hallható. Nemrég vásároltam egyébként használtan a készüléket, még fél hónap gari van rajta.

Okozhatok ezzel a kis manőverrel kárt a rendszerben, vagy helytálló a fenti javítási módszer?
(#) CHZ válasza Raul9 hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Lakkban "áztatás" segíthet sima lemezes trafóknál, toroidnál nem, ott esetleg vákumos impregnálásnak van némi esélye. Hibát nem fog okozni, garancia veszhet..
(#) hobbydcc hozzászólása Okt 16, 2013 /
 
Sziasztok!

Sajnos elég láma vagyaok az analóg elektronikához (mikrovezérlőzök), és nem fér a fejembe, mi az oka annak, hogy egy TDA1524-es előfok és egy AN17830A végfok külön panelre szerelve és vezetékekkel összekötve kiválóan működik, de ha egy panelre tervezem és összerakom, akkor annyira gerjed az egész, hogy meg sem qkkan...

Kérlek homályosítsatok fel, MIT és HOGYAN kell csinálnom, mire kell figyelnem, hogyha az előfokot és a végfokot egy panelre (2 oldalas az álmom...) szeretném felrakni?

Előre is köszi a válasz(oka)t: hobbydcc
(#) pajti2 hozzászólása Okt 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Galvanikus leválasztás lenne a problémám, amiben valami igényesebb szakirodalmat keresek.

Kicsi teljesítményű (és sebességű) digitális adat jeleket kellene vezetékezéssel viszonylag messzire (150m+) cipelnem olyan környezetben, ahol előfordulhatnak kósza elektrosztatikus jelenségek. Persze huzalozhatnék mindent ethernettel is, de kissé verébre ágyúval természetűnek hatna. Jó lenne valami olyan doksit találni, ahol tapasztaltan össze vannak szedve gondolatok arról, mikor érdemes csakugyan leválasztani jeleket, ha le is választunk, legyen-e és milyen ohmos / kapacitív átkötés levezetni kósza töltés különbségeket, átlagos tapasztalatok szerint milyen környezetben milyen távolsági dimenziók lehetnek veszélyesek sztatikus szempontból az elektronikákra, illetve mi az ami csak misztérium, és mi az, ami valóban probléma tud lenni. Szóval cakk-pakk valami olvasnivaló nem teljesen kezdőknek.

Aki tud ilyen doksiról (akár neten, akár könyvben, vagy bármilyen formában), örömömre szolgálna egy tájékoztatás róla. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) matheattila válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Szia!

Szerintem neked az RS485-ös szabványra lesz szükséged. Ez egy egyszerű soros kommunikáció, annyi különbséggel, hogy itt a jel differenciális formában terjed, és nem feszültség szinteket továbbít hanem áramot (azaz pl a +5V helyett az áram egyik irányba folyik a vezetékeken és 0V helyett a másikba) ezért a nem esik a jelszint a huzal ellenállásától, így 1500+ méterig lehet ezt használni. Csupán 2 sodort érpárt (és árnyékolást) kell eljuttatni egyik ezköztől a másikig.
A hátránya csupán annyi, hogy nagyobb lesz az eszközöd áramfelvétele/fogyasztása, mivel áramot továbbít.
Egy kis ízelítő: Link1, Link2

Erre a feladatra sokféle integrált áramkör létezik, én pl. az SN75176BP-t használtam eddig és nem voltak még vele problémáim.
(#) pajti2 válasza matheattila hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Filoztam az rs485-ön, de ahol használják, ott mindenütt elég durva fém síneket használnak mellé földelésnek (ha az ipari világra gondolsz), meg 20-25 méterenként repeaterezgetnek, és azt most kihagynám - drágább még az ethernetnél is. Ahol nincsen mellé külön izomból földelés is, ott meg sülnek megfele a cuccok. Egyik ismerősöm pénztárgépeket és tartozék perifériákat javít olyan helyen, ahol rs232/485 ketyerékkel számítógépek felé is adatokat szolgáltatnak csak amúgy "lightosan". Ő tudna róla mesélni, hány eszközt tönkrevág a földhurok.

Egyébként ahova kell, ott lesznek mikrovezérlők mindenütt, bele tud férni barkácsolni. Lesz mivel kezelni házi szabványt.

Filoztam a soros portokon is, meg olyasmin is, mint a Bosch EMS busza, de nem találtam rá áramköri példákat. (Igazából csak annyiban lett volna érdekes nekem, hogy lássam, mennyire durva eszközök kellenek például 38400 bps sebességgel kapcsolgatni 60-80 mA áramot, mert szerintem egyáltalán nem kicsike probléma az.)

Olyasmin is filoztam, hogy külön kábelezem a 230-at, és arra ültetek rá valami 455 khz vagy nem tudom milyen jelet. De nagyon problémás az áramköri interface.

Jelenleg galván tápleválasztásokon és optocsatolókon filozom.

Amire szükségem van az egy darab sok résztvevős max 38400 bps sebességű adatcsatorna. Nincsen kőbe vésve semmi sem, de szerintem optocsatolókat használni a legegyszerűbb lehetőség. Open kollektorozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) kadarist válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Szia!
Nem tudom, hogy honnan vetted a fémsíneket meg az átjátszókat, de ilyenről szó sincs. RS422, RS485 megoldások.
(#) pucuka válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Ha ilyen gondjaid vannak, próbálj meg megbarátkozni a fényvezető technikával. Ott nincs földhurok.
(#) pajti2 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Láttam a saját szememmel is olyan helyen, ahol nem az a tapasztalat, hogy mindig minden tönkremegy. Meg kaptam visszajelzést olyan gyakorlatról is, ahol állandóan tönkremennek dolgok. A konverterekről a linket köszi, egyik volt főnököm olyanokat forgalmaz, és tőle is tudom, hogy erősen az optoizolálós cuccok fogynak. Összeadtam, kivontam, szerinted mit gondoljak?

Szerk.: Természetesen megoldás lehet a galván leválasztott rs485, de olcsóbb megoldáson filozom. Azok a szerelési anyagok annyiba kerülnek, hogy akkor inkább már ethernet.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) pajti2 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Jó a lézer cuccos is, de inkább csak 1:1 kommunikációra való. Ami most nekem kellene az 1 master sok kliens kapcsolat - két irányban.
(#) kadarist válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Ha kísérletezni szeretnél, akkor semmi gond, de ha profi, izolált megoldást szeretnél, akkor válassz gyári készülékeket. A mi cégünknél sok ilyen van beépítve ott, ahol több ezer amperes impulzusok futkosnak pár centire. A vezeték csavart érpárral rendelkező Ethetnet-kábel. Egy példa.
(#) matheattila válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 26, 2013 /
 
Egyet értek kadarist kollégával. Nem tudom honnan veszed azokat amiket írtál, de szerintem valamit elnéztél. Ha tényleg átnézted amiket belinkeltem (főleg a 2. linket) akkor most nem írtad volna amiket írtál, idézek egy részt belőle, hogy megkönnyítsem a dolgod:
Idézet:
„Several volts difference in the ground level of the RS485 transmitter and receiver does not cause any problems. The RS485 signals are floating and each signal is transmitted over a Sig+ line and a Sig- line. The RS485 receiver compares the voltage difference between both lines, instead of the absolute voltage level on a signal line. This works well and prevents the existence of ground loops, a common source of communication problems. The best results are achieved if the Sig+ and Sig- lines are twisted.”
Tehát nem kellenek azok a sínek a kemény földelésnek, mert mint már említettem, a jel differenciálisan terjed, és így jobban kiszűri a zajt és megakadályozza a földhurok létrejöttét.
Ha azon a linken még egy kicsit lejjebb görgettél volna akkor azt a táblázatot tanulmányozva láttad volna, hogy 35Mbps-re is képes ez a szabvány, igaz ezt csak 12m-en, de akkor is, ha 35Mbps-en nem jelent problémát az áram kapcsolgatása akkor a 38400bps-en sem.
Ha betartod a szabványban leírtakat akkor biztos, hogy működik a dolog, nem véletlenül lett így szabványosítva!
Másrészt, ha az az ismerős annyi jót tudna mesélni akkor biztos neked is tudna tanácsot adni! Miért nem kérdezted tőle? Én csak segíteni próbáltam, mivel a munkahelyemen is mindenhol RS485-öt használunk gond nélkül, ezért mertem ezt javasolni.
Senki sem kényszerít semmire, csak tanácsokat adunk, a többi a te döntésed!
(#) nevtelensenki hozzászólása Nov 13, 2013 /
 
Sziasztok!

A következő a problémám. Adott egy set top box, amibe bejön egy antennadrót. Ennek a set top boxnak a kimenete rá van kötve egy videó scartos bemenetére, a videó kimenete pedig egy TV bemenetére. Így erőteljes búgás hallható, ha a TV-t bekapcsolom, a videóra állítom és arra a csatornára váltok, ahol a set top box kimenete látható. A fali aljzatba, ahol az antennajel bejön a lakásba, már bedugtam egy koaxos galvanikus leválasztót. Abba csatlakozik az antennadrót. A kérdés az, hogy kell-e még valahol leválasztást alkalmazni, és ha igen, hol és hogyan? (Sajnos nagyon járatlan vagyok a műszakis témákban.)

És egy másik jelenség: ha csak a set top box-ot használom, és a laptopomba dugott USB-s TV-tunerre kötöm a kimenetét, akkor is búgás hallható. Állítólag 8 kHz-es zaj. A mai napig nem sikerült rájönni, mi lehet az oka. Akkor is van, ha mindent kihúzok a hosszabbítóból, amibe a set top box van dugva. Akkor is, ha a gép aksiról megy. Sőt, még akkor is, ha semmit nem dugok a TV-tuner bemenő kábelébe, azaz nincs eszköz csatlakoztatva hozzá. Egyetlen esetben szűnik meg. Ha a videót kötöm a TV-tuner bemenetére, és lejátszok egy videókazettát. Abban a pillanatban, hogy a kazetta hangja hallhatóvá válik, megszűnik a zaj, és csak akkor jön újra elő, ha megállítom a lejátszást. Tudja valaki, mitől lehet ez? Mert így jelen pillanatban van egy vadiúj tunerem, ami gyakorlatilag hasznavehetetlen...
(#) _vl_ válasza pajti2 hozzászólására (») Nov 13, 2013 /
 
Idézet:
„drágább még az ethernetnél is. Ahol nincsen mellé külön izomból földelés is, ott meg sülnek megfele a cuccok. Egyik ismerősöm pénztárgépeket és tartozék perifériákat javít olyan helyen, ahol rs232/485 ketyerékkel számítógépek felé is adatokat szolgáltatnak csak amúgy "lightosan". Ő tudna róla mesélni, hány eszközt tönkrevág a földhurok.”

Nagyon sok helyen "túl lightosan" csinálják, azért nem megy nekik jól.
Nekem van olyan cuccom, amit 10+ éve csináltunk meg, azóta sincs panasz rá.
Nem sajnáltuk az energiát viszont a korrekt megoldásra:
- minden végpontnál galvanikusan (6N139-es optocsatolóval) le van választva az RS485 transceiver és a digitális egység (egy kis PIC16F),
- SN75LBC176 a transceiver, és mivel galvanikusan le van választva, ezért saját 5V-os tápja van neki (külön paneltrafó, egyenirányító, kondi, 7805, és ezek teljesen függetlenek a PIC tápjától),
- minden kapcsolat egyirányú és pont-pont, az eszközök sorba vannak kötve: egy RS485 vevő, annak a kimenete megy a 6N139-re, ill. meghajt egy másik RS485 adót, amiről egy másik pont-pont vezetékkel megy tovább a jel a következő eszközre,
- árnyékolt UTP-n megy a kommunikáció, és csak az egyik (a master felőli) végén van bekötve a földelésra az árnyékolás.
Amit mai fejjel másképp csinálnék, az annyi, hogy raknék a transceiverhez egy TVS-t is. A pont-pont kapcsolat amúgy nem feltétele a jó működésnek, csak nálunk így volt egyszerű. Ha kétirányú kapcsolat kellene, akkor buszosra csinálnám: egy érpár master->slave-ek, egy érpár slave-ek->master. Ez így mindenhol két transceivert jelent, és 3 optocsatolót.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) nevtelensenki hozzászólása Nov 14, 2013 /
 
Egy másik, egyszerűbb kérdés: létezik kompozit kábelhez földhurok leválasztó? Olyan, amibe a kompozit kábel videó és audió dugóit be lehet dugni, majd ezt pedig a gép TV-tunerébe. Azért kéne, mert az antennajelet már leválasztottam, de még mindig van búgás gépre felvételnél.

Sürgős lenne, tud valaki segíteni?
(#) szabo_zoran09 hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást.
Mikor beüzemeltem akkor nagyon alacsony szintű jelet tudtam csak a kimenetén kihozni, pedig a bemeneten (konkrétan a telefon volt rákötve a teszthez) teljesen fel volt "tekerve" a hangerő. (tudom nem a legalkalmasabb se nem volt más)
És az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mi módon tudnék nagyobb jelet kihozni belőle?
Mielőtt kísérletezek megkérdeznélek titeket is:
Én arra gondoltam hogy pl az R3-as ellenállást csökkentve talán érzékenyebb lenne a bemenet, vagy esetleg az R6-ost is csökkenteném, vagy készítsek neki a bemenetre egy előerősítőt?
(#) lukacsp válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ezt a kapcsolást konkrétan milyen célra szeretnéd használni?
Ez egy galvanikus leválasztó vonal szintű jelekhez.
(#) szabo_zoran09 válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Konkrétan laptophoz szeretném használni, hogy ne sisteregjen.
(#) Szpisti válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Mármint úgy érted, hogy a laptopból kijövő jelet vinnéd valami nagyobb teljesítményű hangosításra zajmentesen ?
Mert a "telefonból vittem a jelet" én úgy értelmezem, hogy a bemenet elé tetted. Befelé ezzel csak nagyobb (nullszintű)jelet tudnál leválasztani. Sok értelme nincs mert a pc hangszórón annyival nem lesz nagyobb zaj egy külső eszköztől, hogy ez érne valamit.
Viszont kifelé hangosításhoz szükség lehet egy galvanikus leválasztásra.
Oda viszont sokkal egyszerűbb egy kis trafós DI-boxot tenni.
Ha itt visszaolvasol, már linkeltem is tán, hol és milyent érdemes.
(#) proba válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Lehet így is, de lehet egyszerűbb venni két kisebb transzformátort (ha sztereo kell) , esetleg csévetestet, és tekercselni egy kisebb transzformátort.(szerintem még kézzel is megtekerhető.) nincs fogyasztás , talán az átviteli sáv kissé korlátosabb, de szerintem nem vészes. (próbálkozhatsz akár egy kisebb hálózati transzformátorral is, amelynek két szimmetrikus tekercse van.)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) Szpisti válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szerinted ilyen méretben és minőségben érdemes ennyiért tekergetni?
(#) szabo_zoran09 válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Na leírom konkrétan hogy mikre szeretném használni (ugyan az az áramkör kell hozzá, azért nem írtam le külön):
- Első sorban laptophoz szeretném használni zajcsökkentésre, másod sorban meg a földhurok megszüntetésére, mivel ha rádugom az erősítőre a laptopot, és a laptopot összedugom a külső monitorra, és az usb-re rákötöm a fényvezérlőt akkor levágja a Fí relét. (Az OBIs féle dugaljba dugható Fí relé)
- Harmad sorban mint védelem, ha kipróbálok egy saját építésű "kütyüt" akkor ne tegye tönkre (ha meghibásodik a "kütyü") a jelforrást, legyen szó egy hanggenerátorról, de akár egy pda, vagy egy telefonról, vagy akár egy számítógépről.

A trafós dologtól meg azért zárkóznék el mert én jelen pillanatban nem tudok közel gyári minőségű trafót készíteni, meg mint említette Proba
Idézet:
„az átviteli sáv kissé korlátosabb”
, azaz rosszabb lesz a hangminőség.

Szpicti hozzászólására válaszolva, nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy rá tudjak szánni 5-6000 Ft-t (4700+posta) hogy vehessek egy ilyet. (sajnos a magyar állam nem biztosít ösztöndíjat a szakközépiskolai tanulók részére)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) szabo_zoran09 válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szia!
Általában az szokott lenni amit mondasz, hogy földeletlen dugaljba dugom a laptopot, de ha éppen a másik gépet használom amin nem földeletlen dugalj van akkor annál is áthallatszódik a zaj. Gondoltam hogy egy szünetmentes tápot átalakítok, és egy külső trafóval hajtom meg az aksi helyett, de fölöslegesnek éreztem elhasználni a jó is szünetmentest, meg egy trafót.
(#) proba válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Azért azt vedd figyelembe, ha nem spec visszacsatolós optoval építesz elválasztó fokozatot akkor annak a torzítása sokkal nagyobb lesz, kivezérelhetősége kisebb, mint amekkora gondot okoz a sávkorlát .
(#) proba válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Anyagár 1500 max munka ingyen van....meg nem is jutott eszembe készet keresni
(#) szabo_zoran09 válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
igazatok van!
akkor inkább megpróbálkozok egy trafós megoldással.
Tudna valaki esetles segítséget adni abban hogy hogyan kéne megszerkeszteni egy ilyet, impedancia, freki, stb.
(#) reloop válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Szia! Javaslok egy mérést. Mérj ellenállást a jelkábel végeinél az aljzatok testpontjai között. Ennek pár tized ohm-nak szabad csak lenni. A nagyobb értéket silány kábel, csatlakozó vagy szennyeződés/oxidáció okozhatja. A korrekt összeköttetés eddig minden ilyen jellegű problémámat megoldotta. Az életvédelmi földön keresztül kialakuló földhurokra persze nem orvosság.
Következő: »»   39 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem