Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   40 / 62
(#) proba válasza szabo_zoran09 hozzászólására (») Nov 27, 2013 / 1
 
Én az RM8 ferritmagot használtam, (AL 3300) és erre kb 2*600 menet. 5-6 kohm 800 hz-n kb Ez a 70 Hz alatti résznél kezd vágni de felette eléggé jó átvitelű transzformátort sikerült készíteni. ( ami esetleg érdekelhet még , ez csak leválaszt, ha a kimenet felől jön valami váltó feszültség, azt átengedi.)
(#) szabo_zoran09 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Köszi!
(#) amex hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok, Segitséget, vagy tanácsot szeretnék kérni. Van egy őslények kora beli
Q-TEK SDJ-3400SE típusú keverő pultom.
Sajnálatos módon eléggé zajossak a csatornák. És az eq csatik is. Tudna valaki mondani rá valamit, hogy mit lehetne tenni ennek a búgó súgó hangnak a megszüntetése érdekében? Gyári keverőnél létezhet ez a föld-hurok? Vagy más gond lehet? Esetleg valami zajszűrő áramkör létezik, amit megépítve utolag beépítenék és az megszüntetné?
Köszi előre is.

Ezt a témát már korábban feldobtam egyszer, de a probléma még mindig fent áll, ezért kérlek benneteket segitsetek.
Annyi kiegészítést írnék hozzá, hogy a zaj nagy részét a laptop audió kimenete adja, vagyis akkor erősödik fel a zaj nagyon, ha a laptopból érkező RCA kábelt bedugom a keverőbe.
(#) lukacsp válasza amex hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Szia!
Nem mindegy, hogy búgó vagy súgó a hang. Ha csak súgó, akkor a készülékek zajos erősítő áramkörei miatt van. Ilyen esetben nem igen lehet vele mit kezdeni. Előfordulhat, hogy a hangkártya kiemenete is igen zajos.
Ha búgó (is) a hang, akkor már lehet földhurok. Ilyen esetben leválasztó trafó alkalmazásával tudod megszűntetni a problémát, lásd csatolt képet. 2000 Ft alatt kapsz ilyet, ha szükség van rá.
(#) Buvarruha válasza amex hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ha földelt a keverő, akkor a laptop miatt van, mert folrdhurok keletkezik, gondolom, ha kihúzot a laptopoból a töltőt, akkor megszűnik. A fehér zaj, pedig a keverő kora miatt lehet.
(#) reloop hozzászólása Dec 30, 2013 /
 
Válasz erre a kérdésre.
A kábel két végén lévő csatlakozó test pontjai között mérj ellenállást, persze a mérőzsinór ellenállását le kell vonni belőle. Akad ahol 30-40 ohm is mutatkozik, ezek bizony zúgnak rendesen. A számítógép és az erősítő tápegysége óhatatlanul kapacitív kapcsolatban van a hálózati feszültséggel, ha összekötés nélkül a testpontjaik közé AC feszültségmérőt illesztesz, meglepő értéket is tapasztalhatsz. Persze jelentős áram nem tud folyni, mert a transzformátorok primer-szekunder tekercsei elég jól el vannak szigetelve, a kapacitív ellenállás (reaktancia) elég magas. Amennyiben viszont az összekötő kábel elég kis ellenállású, azon elhanyagolható mértékű lesz a feszültségesés. Ez az ami hozzá tud adódni a jelhez.
Az elektronika melyre gondolsz, járműveknél használatos, ahol a karosszéria szolgáltat testet a fejegységnek és a külső erősítőnek is. A karosszéria különböző pontjain a rákötött fogyasztóktól zavaró feszültség léphet fel, ezt hivatott eliminálni. Létezik ilyen célú műveleti-erősítő is, de nem tudok típust mondani, pedig valamelyik témában volt már róla szó. A működés lényege, hogy a forráshoz és a fogadóhoz el kell vinni terheletlen ágon a testet, és a kettő közötti hibát egyszerű differenciál erősítővel ki kell vonni a jelből.
(#) amex válasza lukacsp hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia. A zaj nagyon is " bugo". A kevero foldelt igen. Van ra kotve 1 laptop, 1 wii, 1 wii u 1 x-box360 konzol, es 1 belteri a tv miatt. Laptop es a jatek konzolok is kulso tapegyseggel vannak hajtva, mindegyiken foldelt a halozati dugo. De a keszulekek egyik sem az. Kerdesem az lenne, ha a zajt foldhurok okozza, akkor a jelen helyzetben hogyan lehet megszuntetni? A szurobol amit belinkeltel vettem 3 kulombozot is. Mindharomnal a zaj nem megszunt, hanem kb 10x esere emelkedett amikor be voltak kotve. Igy aztan kuka lett. A laptopon gondolkodtam hogy tap nelkul kiprobalni, de az akksi total halott, igy csak halozatrol mukodik.
(#) Szpisti válasza amex hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Én mondjuk egyből a keverő javítását javasolnám, mielőtt bármit is rá csatlakoztatnál.
Egy ilyen korú cuccnál nagy az esélye hogy a táp szűrőelkók, meg a paneleken a csatoló kondik is átvezetnek vagy kapacitásszegények.
A leírt jelenségből, hogy a javasolt leválasztó trafó nem segített, arra következtetnék hogy a búgás, zaj a keverőből magából ered.
(#) proba válasza amex hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Ha földhurok a bajod , akkor minden becsatlakozó hangfrekvenciás pontra kell tenni transzformátort. ( persze ha már megszűnt utána lehet kísérletezni melyik hagyható el )
(#) Inhouse válasza amex hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Egy ismerősnél szintén búg erősítőre kötve a laptopja. Neki is belemegy a földelés a tápba. Ő leragasztotta a föld érintkezőt és javult a helyzet. Természetesen nem ez a megoldás, nem biztatok erre senkit. Érdekes módon az én Fujitsu Siemens laptopom nem búg kierősítve. Mondjuk ennek a tápja "borotvadugós", tehát nem földelt.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Azon kicsit én is meglepődtem hogy az új laptopom tápja földelt...
(#) amex hozzászólása Dec 31, 2013 /
 
Esetleg a trafó leárnyékolása javíthat valamelyest?
Az tény hogy nem mai darab, de szerintem túl sokat nem volt használva.
Vajon kapcsolási rajzot hol lehetne találni?
(#) hiuuz hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Földhurok okozhatja a villanyórában a FI relé lekapcsolását? Nálam TV-PC összekötésénél van gond, ha a TVbe van dugva az antennakábel.
(#) lukacsp válasza hiuuz hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Okozhatja. Vegyél egy galvanikus leválasztót (csatolt kép), és sorold be a kábelTV hálózat felől érkező koaxba.
(#) roland9 hozzászólása Jan 9, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy olyan gondom lenne, hogy építettem egy 2X100W-os erősítőt a táp hozzá egy BEAG toroid, körbe lemezelve a toroid, Puffernek 2X20000µF kondi van, és a kimeneten mégis van brum. A dióda hídra már tettem 100nF-os kondikat hátha az hallatszik bele de sajnos nem jött be. Szkóppal néztem a kimenetet és a csatolt fájlba le is fényképeztem.

Ha valakinek lenne valami ötlete azt megköszönném!

Roland
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szia! A hatalmas pufferek bizony hatalmas árammal töltődnek, ez megszórhatja rendesen az erősítőt. Mielőtt jobban elmélyülnénk benne kéne egy fotó amin az erősítőd huzalozása látszik, lehet csak a testvezető kialakítása helytelen.
Ha a bementi pontot a végfokon közvetlenül testre kötöd mit tapasztalsz?
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Potival van a testre húzva szóval rövidzárban van a bemenet. A Test kábelek egy pontba vannak központosítva és a fémházba kötve, de mindjárt teszek fel egy képet.

(A kábelek össze voltak kötegelve nem így össze vissza.)
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
A poti letekerése valóban összeköti galvanikusan a bemeneti pontokat, de a végfok és a poti közötti kábel azt szed össze amit nem szégyell. A javasolt vizsgálatot el kéne végezni.
Roppant érdekelne, hogy transzformátor középmegcsapolás hová van bekötve? Csak nem a csillagpontból megy a pufferekhez?
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
A középmegcsapolás a csillagpontba és a csillagpontból megy a pufferekhez.
A bemenetet le kötöttem testre, de a helyzet változatlan.
(#) Szpisti válasza roland9 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Szerintem egyértelműen vezetékezési probléma lesz. Ez az élesen kerregő brumm földhurok az erősáramú részen. Eleve nem helyes ilyen messze tenni a pufferelkókat a diódahídtól. Annak illene egy tömbben lenni a +/- elkókivezetésekkel, mert az odamenő vezetékeken ilyen nagy kapacitásoknál nagyon jelentős impulzusáramok keletkeznek. Hidald át a trafó közepet a pufferek közös pontjára egy nagyon izmos vezetékkel, és ugyanígy a diódahíd kimeneteit az elkók megfelelő pontjával.
A többi nem látszik, de még lehet hasonló jellegű hibaforrás.
(#) Szpisti válasza roland9 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
A pufferközépnek kell MECHANIKUSAN a csillagpontnak lennie egyesítve a trafóközéppel.
Egy 4-5 centis összekötő híd esetében még az sem mindegy, hogy egyik vagy másik elkó kivezetéshez van közelebb, vagy a szimmetrikus középpontjába kerül a csillagpont!
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Rendben, szép földhurok lesz ez.
Bevezetőként olvasd el mit ír Király Tibor a tápellátásról.
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek!
Holnap neki is állok és írok a fejleményekről!

Köszönöm még egyszer!
(#) reloop válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Egy Castone belvilág a mondanivalód szemléltetéséhez
(#) dbase válasza roland9 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Ha már van szkópod, rakd rá a pufferekre is, tiszta-e a jel alapba ott.
(#) Szpisti válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Köszönöm , bizony ilyesmire gondoltam!
(#) amex válasza amex hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Üdv, tennék fel pár képet a keverő belsejéről, kérlek benneteket, ha van valami észrevételetek valamilyen hiba ügyben, ami a búgó zajt okozhatja, lécci szóljatok, írjátok meg. Köszönöm.
(#) Buvarruha válasza roland9 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Láthatnánk a puffernyák és a végfok nyákjának rajzát? Lehetséges, hogy ott lesz a baki.
(#) roland9 válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget még egyszer mindenkinek, a problémát sikerült megoldanom újra kábeleztem az egész erősítőt raktam bele 2db dióda hidat és teljesen el némult a kimeneten a hang szkóppal sem látok rajta semmit. A puffereken is megnéztem az egyen feszt teljesen sima.

Köszönöm még egyszer mindenkinek!!!!
(#) reloop válasza roland9 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
Az érdem a Tiéd is mert helyesen értelmezted a tanácsokat
Ez nem megy mindig ilyen olajozottan
Következő: »»   40 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem