Fórum témák
» Több friss téma |
Egy szimpla sztereó poti az? A rajzon ott ahol azt írja, hogy insulator, a mit jelent, magát a szót értem, azt jelenti, hogy szigetelő, vagyis 250k ohm van a poti feléig, s onnan tovább le kell szigetelni a szénfilmet? Ezt a részt nem értjük... Hogyan is kell megvalósítani azt a részét a kapcsolásnak?
A tranzisztort forraszd ki. Diódamérés állásba kell kapcsolni, igy mérhető lesz a tranyó bázis-emitter és a bázis-kollektor átmenete. A példaképp hozott tranyó bázisára a műszer pozitiv (piros) madzagját, az emitter,és a kollektor kivezetéshez pedig az általában com (fekete) jelölésű dugaljba csatlakoztatott vezetéket kell kötni. 400-700mV közötti értéket kell kapni (műszerfüggő). Forditott polaritásnál szakadást mutat a műszer ha a tranyó jó. Ha nullához közeli az érték,vagy sipol akkor a tranyó kuka. Ez egyszerű megy-nem megy módszer.
Ja, hogy ez az állás ilyet is tud? Eddig csak kontakt vizsgálatra használtam. Értem, csinálom is, köszi!
Na, akkor erre még visszatérünk, ha lesz 3 lábú tranzisztorom, most csak két lábú van.
Itt olvashatsz erről bővebben:
http://www.fender.com/community/forums/viewtopic.php?f=2&t=42172 Az áramkör része gondolom érthető.
Itt is ez van ,igy hast a kapcsolasreszletek az adott linkben valami mashonnan lehetnek ..semmi kozuk a kephez ahol latszik a dupla potmeter 250k/1Mohm .
A fenti linkben egy Jeff BEck gitar TBX tionecontrol Kapcsrajza lathata az (also dupla potmeter) ahol latszik a kapcsolas ugyanolyan ahogy en lattam es lerajzoltam a kep utan. En is meg fogom epiteni csak probabol ...nem latom mi sokat valtoztatna a Strat hangjan..akarmilyen hangszedoi vannak.
Sziasztok!
Tapasztalt végfoképítőktől kérdem, hogy 50W-os végfok, sőt kombóra van szükségem méghozzá billentyűs hangszerhez. Költségvetés elég szűk. Milyen kapcsolást ajánlotok egy ilyen végfoknak? És milyen hangszórót ajánlotok ehhez a kombóhoz? Jó lenne ha valami félvezetős cuccot ajánlanátok. És ha van értelme ennek a kijelentésnek akkor valami igazán jó hangminőségű ketyerére lenne szükségem. köszi
Én a TDA 7294-et ajánlom (mi mást )
Olcsó és jó, hangszerhez jól megfelel. Billentyű kombóhoz kétutas ládát kell csinálni. Ha kicsi méretben szeretnéd megúszni, akkor Eminence Delta 12 és mellé valami magassugárzó, egy egyszerű váltóval. Billentyűhöz a hangszínszabályzást sem kell túlbonyolítani, már ha egyáltalán szükséged van rá.
Végfoknak OK (talán) ez nekem is megfordult a fejemben, annál is inkább mert valóban egyszerű, és még van is ebből az IC-ből. Miért kell a billentyűs kombóhoz magas sugárzó? Abból milyet ajánlasz/ajánlatok?
Ettől egy fokkal olcsóbb kategória??? Mondjuk, hogy a magassal együtt 20-huszonpárból meglegyenek a hangszórók? Szimpatikus a 98dB érzékenység
A bassgitár kombómban Eminence Beta 10A van és egy nóném piezó, 35l-es reflex dobozban. Ezt egy TDA 7294 híd hajtja +/- 33V-ról, kb 150 W-ra képes, ami untig elég. 20.000-ből már dinamikus magas is párosítható mellé.
Magas az mindenképpen kell bele, hogy ne legyen tompa a hangja és mert a gyáriakon is van
Szia én éppen a linkelt 60W os kapcsoláson fáradozok kombónak. Végfok kész ,teszteltem deck -ról ,nagyon tetszik a hangja és elég hangos is. Egy bass gitár hangszóróval + piezzo lett próbálva. Az előfokot Zsozsó segítségével átterveztem 3 sávos hangszínre de azt még nem próbáltam.Bővebben: Link
Sziasztok, szeretnék építeni egy külső kontroll pedált (expression pedal), gondolom nem állhat sokból két jack egy poti (hot pot), némi vezetpék, mégis van valakinek valami ötlete, hogy hol vegyem meg a pedált, a potit (hot potz), esetleg valami kapcsolási rajz, hány kilós legyen a poti ilyesmi. Bass szintit, meg autowah-t szintén bassra szeretnék vele állítani. köszi
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék a belinkelt oldalról két torzítót szeretnék megcsinálni az egyik (violet ram s head) a másik a (Civil War muff) na most olyan problémába ütköztem hogy sajnos az angol tudásom majd nem hogy egyenlő a 0-val és nem tudom hogy melyikbe milyen tranzisztor kell mert ahogy néztem csak ebben különböznek.Még lenne egy olyan dolog is hogy látok benne olyan kondikat amihez csak annyit írtak hogy .1 ez szintén nem tudom mi lehetmeg hogy melyikhez milyen dióda kell.Az az igazság hogy mindenről van sejtésem de biztos akarok lenni mert nem igazán szeretném elszúrni.Segítségeteket előre is köszönöm.Bővebben: Link
.1=0,1
.047=0,047 -) |- = nem polarizált kondenzátor, nincs plusz minusz lába, mindegy, hogy melyik lábat hova forrasztod be, ezek FILM kondik vagy kerámia, de Neked FILM kell. -| |- = általános kondi, legyen ez is film, vagy amit írnak a leírásban, de értékét tekintve szerintem film lesz. ha jól látom egy db elko kell csak ezen az oldalon sokkal szebben megtalálsz mindent, a kinyomtatható nyákkal és minden verzióval együtt mint linkeltél: http://generalguitargadgets.com/projects/17-distortion/108-big-muff-pi a diódák mindkét esetben 1N914 vagy 1N4148 (a fent említett oldalon), a tranzisztor 2N5088 (vagy ha tudsz szerezni a zajtalanabb 2N5089), de látom a te oldaladon FS36999-t írnak. ha jól látom a civil war a green russian mufftól csak eltérő értékű ellenállásokban (és kondikban is talán?) különbözik, ezt majd kimagozod. használj normál nagyságú, tehát nem a kicsi (azt hiszem 40w) fémréteg (kék) ellenállásokat!
Hello! Engem egy gitár végfok kapcsolás érdekelne olyan 2x50Wattos ami olcsón kijön és minőségileg sem kaki.... egy olyan érdekelne ami nem igyényel 30V-nál többet a működéséhez. Meg érdekelne olyan hangszinszabályzó amin van Treb, Mid, Bass, Presence és Vol meg Gain . Ha valaki segítene nekem ebben azt megköszönném
Előre is köszönöm! Hell!
Köszi a segítséget de nem 0.40Watra gondoltál?
Ha csak maximum 30V-od van, akkor csinálj TDA 2050 hidat, előfoknak pedig koppints le valami kis TL 072-esekkel szerelt Marshallt. Presence szabályzó inkább a csövesekre jellemző.
Az elektrotanyán sok gyári cucc kapcsolását megtalálhatod.
Hello mindenki. Találtam egy elég hasznos kis áramkört, de a segítségetek kéne. Legfőképpen azoké, akik tisztába vannak az alkatrészek áraival. Mellékelek egy képet...aki tud pls segítsen, hogy ez mind mennyibe jönne ki kb. Előre is kösz
Sziasztok
Gondolkodom, hogy megtanulok gitározni, csinálnék egy kis kombót fetes előfokkal. Az az elmélet működőképes, hogy: egy fetezer fokozat, gain poti, még egy fetzer, tone stack, és még egy fetzer, volume, tda2050? Lábkapcsolós torzító (relés megoldás) ebbe a láncba beiktat még két fetzert így:fetzer, gain poti, fetzer, tone, fetzer-fetzer (torzító) - drive poti, fetzer, volume poti. Ez a fetzer fetzer
Hello!
Elvileg működhet, csak majd a nagy torzítás felé a mélyet vedd el kicsit a csatoló kondenzátorokkal, meg némi alul áteresztés sem árt a "fuzzogás" ellen. Az ic helyett használj valami tisztességes IC-t, mondjuk az LM3876/86 -ot, az is beéri már 12- 15V +/- al is és elég tisztességesen szól, persze minél nagyobb a tápfesz annál jobbat teszel a tiszta headroom-nak. Vagy a TDA7294 bár annak nem tudom mennyi az elvi minimális tápja...Földelésre figyelj oda, lehetőleg rövid jelutakkal dolgozz, azt is lehetőség szerint árnyékolva, jó tápegység kell és ami a legfontosabb egy nagyon jó hangszóró a kis dobozba...és jejeje-ö-májemi... szólhat a bolond zene Zsolti
Kösz, akkor majd kísérletezek vele. A végfok valóban halovány. Az a bib, hogy csak egyszer 24Voltom van, az is kapcsolóüzemben. Van két 12V/1A-es trafóm, de ha azt teszem bele, akkor nem marad kísérletezős, próbálgatós trafóm. Egyenlőre legyen jó az előerősítő.
Sziasztok !
Gitárerősítő tulajdonosoktól kérdezném, hogy mi különbség van hangban ha a végcső trióda vagy pentóda kapcsolásban van ?
Hello!
Nálam annyit lehet észrevenni,hogy kicsit halkabb a trióda ugyanolyan hangerő poti állásnál meg talán kicsit karcosabb. Semmi eget verő különbséget nem tapasztaltam. El34PP-m van... Zsolti
A jelen topic-ban valahol mar van JFET-es erosito targyalva.
Nem eleg csak ugy egymas utan rakni fokozatokat.Pontos illesztes kell. Ott pld. a Mesa Doctor Boogey klon ...vagy a tobi Fender stb eloerosito klon...ha mwgepited lathatod majd milyen erzekeny a dolog az atviteli savval. Torzito nem kell , a jo hangzas az ossztorzitasbol jon ..ami az illesztesek es az alkalmazott szuro korok es visszacsatolasok hatasatl ad egy egy jellegzetes hangzast. Ha linearis atvitelu eloerositot epitesz egy elotte levo gain torzito es valahol egy hangszin fokozat nem ad megfelelo hangzast. Legszimplabb megepiteni azt a " dupla " Mesa eloerositot . De erdekes dolog kiserletezni is .
Hello!
100X különbet is lehet csinálni, csak tényleg sokat kell kísérletezni vele! Szerintem elég ócska hangja van az eredeti doctor boogey -nak, egy két módosításért nagyon kiált a cucc, hogy használható legyen!
Szia Marone!
Újabban kísérletképpen beépítettem néhány erősítőbe ilyen trióda-pentóda kapcsolót. Hasznos módosítás, csak egy plusz kapcsoló kell hozzá. Eddig mindenki szerette Az én tapasztalatom szerint kevésbé agresszív a hangja, mint pentóda módban, "gömbölyűbb" a torzítása, bluesra kiváló. Jár vele némi teljesítménycsökkenés is amit nem mértem, tehát nincs számszerű adatom róla. Ja, és mélyebb tónusú a hangja, kevésbé "csillogó".
Kösz !
Ezek szerint az, hogy tetródára van méretezve a kimenő primer impedanciája, az nem okoz problémát. (?)
Nem, nem probléma! Az én kísérletezős kimenőm is megizzasztott már pár csövet. Arra azért ügyelj, hogyha más típusú csővel próbálkozol, a nyugalmi teljesítményt állítsd be. Ha EL84-ed van, akkor nincs sok variáció, de ha nagyobb kimenőd van mondjuk 6L6-hoz, akkor az ugyanúgy megy EL34-gyel, KT66-88-cal, 5881-gyel, satöbbi, csak más-más bias feszültség kell nekik és van némi különbség a teljesítményekben is.
Hány k-s a kimenőd és hány wattos? |
Bejelentkezés
Hirdetés |