Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   6 / 12
(#) kadarist válasza mszalai96 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Van olyan hálózati kütyü, amibe bele tudsz tenni SIM-kártyát. Felcsatlakozik a szolgáltatód hálózatára és azt átteszi wifire.
Egyébként kapható 4G átjátszó: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Ezt megnézném működés közben, érdekesnek tűnik.
(#) pucuka válasza mszalai96 hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Egy rádiótelefon hálózatba önhatalmúlag nem tehetsz aktív eszközt, mert felborítod a hálózat egyensúját. Egy átjátszó beillesztése a hálózatba, a hálózat újra történő finomhangolását igényli.
Azt írtad, hogy a mobiltelefonoddal történő megosztás nem vagy nem mindíg működik. Adtam egy megoldást, ami legális eszközökből kivitelezhető, meglehet többe kerül mint a jelenlegi helyzet, (antenna, zseb hotspot, router) de amíg ez működik, a mobiltelefonos megoldás nem. Döntési helyzetben vagy.
Ami linket kaptál, az csak 2600 MHz -en működik, és mi van a többi 4G sávval? (700, 1800 MHz)
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2016
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Sziasztok!

Építettem egy passzív átjátszót elvileg, de nem akar csinálni semmit sem. Elég egyszerű volt az építés, csak feltettünk egy ilyen antennát a tetőre: GSM antenna 20 elemes ATK 20/850-960 MHz + 10 m kábel + N dugasz
Bevezettük a kábelét az irodába (plafonon furtunk egy lyukat), és rákötöttük ezt az antennát: Beltéri antenna TRANS-DATA GSM/DCS/UMTS DW3-B
Aztán nem történt semmi. Egyáltalán nem lett jobb a vétel. A tetőn pedig 15 ASU tárerő van, az irodában, 10 cm-el a beltári antennától meg 2 ASU és 8 ASU között változik. De akkor is annyi, ha a beltéri antennát leveszem a kábelről.

Mit csinálhattunk rosszul? Vagy mindenképp kellene egy erősítő?

A tetőn az antennát már forgattuk összevissza, de semmi változás
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Jó lenne tudni hogy melyik frekvencián sugároznak a környező adótornyok. Szerintem az a tetőtéri antenna nemsokmindenre jó, plusz a 10m kábel se nyerő. Telefonra kell vagy mobil wifihez? Ha van külső antenna csatlakozó az eszközön, akkor inkább egy csatlakozó és közvetlen rá kell csatlakoztatni a tetőn lévő antennához.
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Még az jutott eszembe, hogy elég sok fa van körülöttünk, és nem tudtuk olyan magasra tenni a kültéri antennát, hogy azok felett szabad rálátása legyen a legközelebbi toronyra (a szomszédnak is van hasonló antennája, és az ~3m-el magasabban van, nem elírás, az tényleg k.rva magasan van). Viszont a mi tetőnkön is jó a térerő egy telefonnal mérve. Nem lehet, hogy ez esetben irányított antenna helyett valami kör / gömb karakterisztikás antennát kellene feltenni?
(#) geza84 válasza Dany7 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Nem tetőtér, hanem a tetőn kívül van a kültéri antenna. (egyébként szüleimnél egy hasonló megoldás van sokkal rosszabb alap térerő mellett tetőtérben, de ott van egy erősítő is, és ott jól működik). Telefonhoz kell (nem tudom vezetékkel összekötni). Most akartam megnézni a torony adatait, de valamiért nem jön be a http://cellavadasz.openstreetmap.hu/ oldal (kb. 5 perce még jó volt). Amúgy Kecskeméttől északra vagyunk ~5 km-re. (Talfája)
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Az a beltéri antenna jól működik, de aktív eszköz kell mögé. Mobiltelefonos beltéri lefedettséget ilyesmikkel szokták megoldani, komoly berendezésekkel a gátuk mögött. A kültéri antenna 850-960 MHz-re jó, ez egy nagyon szűk sáv a mai korban. Lehet, hogy a telefon és/vagy a bázisállomás nem is használja ezt a frekvenciasávot. Ez csak a GSM 900-as sáv, de ezen kívül van még egy csomó, pl.: GSM 1800, UMTS 2100, LTE 800, 1800, 2600, UMTS 900 (vagy valami ilyesmi, pontosan nem tudom a frekvenciát, volt kollégáim most telepítik) stb.

Tegyük fel, hogy a kültéri antenna a beltéri antenna segítségével lesugározza a jelet (térerőt). Ez viszont még nagyon kevés a boldogsághoz, ugyanis a mobiltelefonos kapcsolat kétirányú egyszerre, tehát a telefon által kisugárzott hullámokat fel is kellene küldeni valahogy a bázisállomás felé, ezt pedig aktív eszköz nélkül nem fogod tudni megoldani.

Nem, nem egy erősítő kell, hanem aktív Repeater. Ilyen viszont nem kapható kereskedelmi forgalomban.
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Bocsi elnéztem valamit De akkoris, ez az antenna akkor lesz jó, ha a Voda/Telenor 900 MHz 3G hálózatra vetted Sajna a 800 MHz LTE (mind3 szolgáltató rajta van) már kiesik a vételi tartományából, még ha van is valami nyeresége az antennának ezen a sávon az a 10m kábelben elveszik. Ha kecskemét felé irányítod a tornyot akkor arra meg csak magasabb frekvenciák vannak, 1800 Mhz -től felfelé. Az alacsony frekvenciákat 800 és 900 MHz vidéken használják, tehát jobb ha nem a város felé irányítod ezt az antennát.
(#) geza84 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Vagyis passzív megoldással nem lehet GSM jelet erősíteni? Csak mert erről korábban olvastam sokat. Nem én találtam ki ezt az egészet.

Ez a 2 torony van kb. egyforma távolságban tőlünk:
- 1. torony
- 2. torony

Hol látom, hogy milyen frekvencián sugároznak?

Erősítő alatt én is a repeater-re gondoltam, pl. ilyenekre

Jó lehet?
(#) geza84 válasza Dany7 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Akkor T-mobil-hoz nem jó a külső antennám? Milyen antennát vegyek? Figyelembe véve, hogy nem tudom megoldani a tiszta rálátást, de a tetőn kívül jó térerő van.

Ja igen, az talán kimaradt eddig, hogy most csak a T-mobil erősítése a cél. A Voda térereje tökéletes, Telenor meg nem szempont.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Az a 10m-es kommersz koax nullára csillapítja a hasznos jelet, tehát ez mindenképpen kerülendő. Ha jót akarsz, akkor aktív átjátszó, rövid kábellel. Az irányított kültéri antennát és a beltérit is a lehető legrövidebb kábelezéssel kell összekötni az erősítővel. A kültéri antennát pedig nem érdemes messzire (magasra) vinni, ha a földszint magasságában a házfalon kívül elégséges a térerő.
Még annyit, hogy ha csak beszédátvitelt akarsz erősíteni, akkor maradj a 900MHz-es GSM-átjátszónál, mert teljesen felesleges a nagyobb csillapítást elszenvedő 1800-as frekvenciát erősíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Lehet használni passzív antennékat, nekemis van egy a háztetőn, bár 5m kábellel és egy Mobil WiFi van a végén. Az nem mindegy hogy milyen antennát veszel.

Legyegyszűbben úgy tudod megnézni hogy melyik frekvencia a legerősseg ha be tudod állítani a telefont hogy csak egy bizonyos frekvenciát használjon, de azt mindenképp állítsd vissza mert más-más frekin működnek az adók városon és falun.

Az aktív erősítők meg még mindig illegálisak, ha lebuksz fizethetsz jó sok büntetést. Korábbi hozzászólásokban találsz több infót erről.
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Naszóval eddig ott járunk, hogy a külső antennám, meg a kábelem is sz.r, a beltéri antennám legalább elviekben alkalmas T-mobil -ra? Veszek én mindenből újat ha kell, meg felmászok én még 5-ször is a tetőre szerelni, csak tudjam, hogy mit mivel.
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Nem tudom, működik-e a szerkezet és azt sem, mennyire.
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Én Telekom 800 MHz-re 5m DRAKA multimedia cable, low loss-cable 1.35L/3.6 AF-50 Ohm kábelt használok egy Carant LPA 922 logper antennával. Sajnos ez az antenna se a legjobb 800 MHz-re bár némileg módosította nekem a gyártó hogy jobb legyen (Győrben gyártják). Jelenleg a legközelebbi adó toronyra van álltva kb 3.5 km, de be tudom fogni vele a 13.5 km-re lévő 3G tornyot ami 1800 Mhz-en van, lefedettségi térkép szerint nem is tudnám befogni.

Legjobb lenne nekedis egy szélessávú tetőtéri antenna.
Pl ilyen: http://www.ostelsat.hu/4g-3g-gsm_antenna_trans-data_lte_kyz_7_5-8-1...31.htm

A beltéri antenna jó.

Az ilyen passzív megoldások szerintem csak olyan helyen jók ahol nincs túl messze, max 1km az adótorony, és pl levinni a pincébe vagy alagsorba. Legjobb lenne ha közvetlen a kábelre lehetne csatlakoztatni a telefonokat. Szerintem nálad a megoldás tényleg egy erősítő jelentené.
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Telepítettem egy Network Cell Info nevű alkalmazást a telómra, és ezt a tornyot használja éppen most.

Meg még az app kiír nekem mindenfélét, amiből semmit sem értek.

Én már azt se értem, hogy hogyan jön képbe a T-mobil esetében a 800 MHz... mert most olyat olvastam, hogy annak az új 4G-hez van köze, ami a mobilnet, nem pedig a telefonálás. A mobilnet engem egyáltalán nem érdekel. Csak tudjak telefonálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
2G: 900 és 1800 MHz. 3G: 2100 Mhz. 4G (LTE): 800, 1800 és 2600 MHz. Attól, mert egy hálózaton lehet "netezni", még alkalmas telefonálásra is.
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Mostmég a 4G-n igen, de előbbutóbb elindul rajt majd a hang szolgáltatás is. Telenor már tesztelte sikeresen. A lényeg az hogy legyen egy jó tetőantennád, de ami most van az nem jó, mert ha jól tudom Telekom-nak nincsenek 900 MHz-en működő cellái, bár javítsatok ki ha rosszul tudom ( az tuti hogy az én környékemen nincs).
(#) Bakman válasza Dany7 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Minden szolgáltató sugároz minden frekvencián, csak nem egységes területi elosztásban. Talán az LTE 2600 az, ami aránylag kevés helyen van.
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
És azt honnan tudhatom meg, hogy ez a torony mit sugároz? Engem semilyen más torony nem érdekel, csak ez, és ezen is csak telefonálni akarok... menjek be a hely T-be, és kérdezzem meg, vagy inkább hívjam fel az ügyfélszolgálatot?
(#) Dany7 válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Nem fogják elárulni. Énis próbáltam tőlük infókat szerezni, sőt még antennát is adott volna a Telekom ingyen használatra. Kis is hoztak valami nagyon gyenge vackot ami semmire nem volt jó Inkább vetem egyet ami használható.

Van egy ilyen program amivel én szoktam nézni, de ez csak usb stick és mobil wifi-vel használható.
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Kár telefonálni, szinte biztos, hogy a helyen mindhárom mobilszolgáltató jelen van, túl jó hely az ahhoz, hogy ne használják ki. Sőt, minden bizonnyal sok egyéb másra is használják a dombot a nagy síkság közepén, mint csak mobilhálózat terítésére.

A térkép erősen hiányos, ennyi állomással nem lehet lefedni Kecskemétet.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Visszatérve egy kicsit a külső antennámra. Wikipedia azt írja, hogy mindhárom szolgáltató sugároz 900 MHz-es GSM frekvencián. A T-mobil pl. 906 MHz - 914 MHz és 951 MHz - 959 MHz sávokban. Az én külső antennám meg 850 - 960 MHz között működik. Most akkor ez jó nem?

Oké, nem csak GSM 900 van a T-nél, hanem GSM 1800 is, de most tényleg van reális esély arra, hogy a Kecskeméti domb-on csak GSM 1800 adó legyen, GSM 900-as adó nélkül??
(#) geza84 válasza Dany7 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ezen a képen mi jelenti az éppen használt frekvenciát?
(#) Bakman válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Igen, van rá esély.
(#) geza84 hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
És most hogyan tovább?

1. ha a van 900 MHz-es adó Kecskeméten, akkor mindenem jó, csak nincs rálátás, vagyis valahogy feljebb kellene vinnem még néhány méterrel az antennát, ami igen komoly munkával járna. Szinte esélytelen.

2. ha van 900 MHz-es adó Kecskeméten, és csak az a baj, hogy nincs aktív elem a rendszerben, akkor rendelek kínából $20-ért egy 900 MHz-es repeater-t, és minden fasza lesz.

3. ha csak 1800 MHz-es adó van, akkor kell másik külső antenna, csak felteszem, és jó lesz minden

4. ua. mint a 3, eset, csak kell egy 1800 MHz-es repeater is kínából

5. ua. mint a 3 / 4 est, de még 3m-el feljebb is kell tennem az antennát, és már tökönszúrom magam...

Egy irányított antenna valamennyire működik közvetlen rálátás nélkül is? Tehát ha mindenképp útban van egy fa, és nem tudok vele mit kezdeni, akkor egyáltalán gondolkodhatok irányított antennában, vagy akkor csakis kör / gömb karakterisztikásban?

Mert akor esetleg egy ilyen jöhetne szóba: Mobil GSM/DCS/3G antenna

Megj.: a tetőn abszolut jó a térerő, csak az irodában nincs szinte semmi...

Bár nem lehet valami nagy nyeresége, gondolom kellene hozzá repeater is ugye? Ahhoz meg megint csak tudnom kelene az adó frekvenciáját... :-/
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Mindenhol van 900MHz-es átjátszó. Ez a frekvencia volt először használatban és ez a legelterjedtebb az 1800-on kívül. Tessék ezzel foglalkozni, ha beszédátvitelt akarsz folytatni.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Idézet:
„Mindenhol van 900MHz-es átjátszó.”
Dolgoztam a hazai szolgáltatóknak is és biztosan állíthatom, hogy nincs mindenhol.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Telekomnak van.
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem